Frula taj bozanski instrument izradjuje se od sljivovog drveta,mada moze i od drena i simsira,ali najzvucnija je od sljive,kaze se da su ostala drveta gluva za frulu.
Nisam neki svirac,ali ljudi od kojih sam ucio i koje sam pitao,a pitao sam tamo gde god sam video da neko svira frulu,na vasarima,ulici,po selima.Svi su oni govorili svira se iz duse,mada to meni nije bilo jasno kako iz duse pokazi ti meni tehniku pa cu i ja palamuditi da se to svira iz duse,medjtim shvatio sam da vecina i ne zna tehniku nego da zaista svira iz duse,onako po svom osecaju.Recimo ja to radim ovako,note ne znam najbolje pa idem po sluhu,pustim melodiju sa cd-a dva tri puta,ecimo da je za pocetak slusati decije pesmice one su mnogo lakse za skidanje nego neko kolo ili pesma,sluhom izdvojim instrument koji zelim i pokusav da ga skinem frulom.Sto se tice duvanja,vazduh vucem iz stomaka i melodiju secem svojim dahom(pojedini melodiju seckaju jezikom,ali tako samo napljuju

u frulu tako da posle duzeg duvanja kod pocetnika pocne da curi bala iz frule

(fuuuj)ne jezikom nikako)kako dahom tako i prstima,melodiju razdvojim na delove,naucim jedan deo,pa kada naucim drugi onda ga spojim sa prvim i mic po mic skinem melodiju,za pocetak kao sto sam rekao dok se ne savlada melodija bolje uzeti neku deciju melodiju ili narodnu laganu meldiju,dok se prsti i dah ne nauce na frulu i svakako vezbati svaki dan.