Ukrašavanje gitare na jeftin način

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Fox IV
Unretired

Ukrašavanje gitare na jeftin način

Post by Fox IV » 26 Aug 2006, 15:43

Elem, imate gitaru i sve vam je ok al biste hteli malo da je ukrasite tj. da joj dodate neki svoj custom look. Farbanje bi bilo najbolje i najizdržljivije ali ne želite da mažete prste? Razmišljate da stvar prepustite profesionalcu i da tako ostanete bez pozamašne sume love? Odustajete od ideje? NEMOJTE JOŠ!

Ja sam moju gitaru upravo danas doterao nekim finim tribalima (lična izrada). Izgleda ko da je iz fabrike izašlo a koštalo je... smešno malo.

Dakle... odete u neku prodavnicu koja prodaje repro-materijal za štamparije i tražite foliju za cutter ili PVC muflon (u oba slučaja dobijate isto). Dovoljno će biti da uzmete jedan dužni metar folije (širina rolne je negde oko 60 i nešto cm). Boja ima raznih pa odaberite ono što mislite da će "leći" na vašu gitaru. Uradite u Corelu ili Adobe Illustratoru ono što hoćete da stavite na gitaru.

E sad tu je malo problem potrefiti prave dimenzije i tačno ispratiti sve krivine gitare. Moj savet bi bio (bar sam tako ja radio) da slikate vašu gitaru ili da skinete sliku gitare (kao što je vaša) sa neta i da tu sliku importujete u CorelDraw. Potom izmerite metrom gitaru "od dna do vrha" tj. od krajnje tačke glave gitare do krajnje tačke tela a potom "razvucite sliku" gitare u Corelu na tu dimenziju. Sada imate otprilike fotku gitare u prirodnoj veličini. Nemojte se sekirati ako je slika malo pixelasta pošto se svakako neće štampati nego će vam koristiti isključivo kao odrednica i šablon po kojem ćete raditi ukrase.

Kada ste napravili sve, obrišite sliku gitare, svemu što ste naravili dajte hairline outline (ne sme biti popunjenih površina tj. fill color ne sme da postoji) i sve pretvorite u krive. Zapakujte sve to na CD i odnesite u neku štampariju koja radi uslužno sečenje na cutteru. Date im muflon i CD na kojem su vaša umetnička dela i kažete im da vam to iseku. U većini slučajeva to vam urade odmah. Ponesete kući to što ste dobili i onda prelazite na teži zadatak. Sad sve to treba lepo zalepiti.

U nekim štamparijama ćete dobiti isečenu foliju pa na nju nalepljen još jedan sloj prozirne folije za lakše aplikovanje. Međutim meni to nisu dali pa sam morao da se snalazim. Kod tribala je naričito zajebano to što je iz delova a lepiti deo po deo nema smisla jer nema šanse da zalepite sve kako treba. Zato lepo uzmete običan papir i lak za kosu (kupićete mami drugi). Naprskajte lice folije lakom za kosu a potom preko toga nalepite papir. Onda odlepite donji deo muflona (onaj masni papir) i pažljivo nalepite komplet parče na gitaru pri tom pazeći da ispod muflona ne ostane zarobljenog vazduha (sve dok lepite pritiskajte kreditnom karticom muflon i istiskujte vazduh) a ako vam se i desi da ostane vazduha ispod (neminovnost) ne očajavajte nego uzmete što oštriju iglicu ii probušite mehur a potom izravnate karticom. Kad ste zalepili sve, odlepite onaj papir što ste zalepili lakom za kosu (lako silazi) i odlepite viškove nalepnice koji vam nisu potrebni (kod tribala pazite da ne odlepite i ono što vam treba pošto su nekad toliko zapetljani da teško može da se provali šta vam treba a šta ne). Sve ovo prebrišete SUVOM krpom i ostavite neko vreme. Posle toga preporčujem da lagano nanesete GuitarPolish a ako nemate to poslužiće i mamin Pronto za nameštaj (to joj ne morate kupovati novo pošto vam treba samo malo). Bilo šta da koristite nanesite jako malo količinu i to čak možda bolje samo na krpu pa onda razmazujte po gitari. Pazite samo na oštre ćoškove nalepnice da se ne odlepe i uvek trljajte krpom tako idete od sredine prema krajevima ćoškova.

Kada ste sve završili, slikate i postavite slike ovde. Moja izgleda ovako:

Image

Ostalo je još da joj uradim tribale po pragovima ali to ide malo drugačije al o tome ću drugi put.

Na kraju sam dužan još i da vam kažem koliko to sve košta:

Metar folije (Avery ili Sericol) = 115 dinara
Sečenje na cutteru = 3 EUR po dužnom metru (mene je izašlo oko 150 dinara pošto nisam imao ceo metar za sečenje)

Ajd uzdravlje pa javite ako ste i šta ste uradili!

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 26 Aug 2006, 16:34

Jao ja sam pre par godina pokusavao sa onim kolaz papirom (ostalo iz osnovne skole :) ) ali bilo je ocajno pa sam odustao. I nisam mogao lepo da isecem. :rolleyes:
A kada sam farbao gitaru hteo sam da je ofarbam u neku boju, pa zalepim nesto, pa prefarbam ponovo drugom bojom i skinem nalepnice. Ne znam kako bi izgledalo, ali sam se smorio od silnog smirglanja i ofarbao samo jednom bojom :) .

Super izgleda ovo !!!
Samo mi se ovaj donji tribal ne svidja preterano, ali kontam da bi bilo prazno bez njega.
Ali ova dva sto idu u rogove i onaj dole kod preklopnika sto prati liniju gitare su :metal4: .
E aj' pozuri sa tom pricom o lepljenju po pragovima! Skoro sam uleteo u trip da ovoj crnoj gitari farbam kapice za potenciometre, i moje "custom made" ... gluposti sto drze magnete.Drzace za magnete?! Jel ima to neko strucno ime majku mu? Samo ne znam da li da odradim sa zelenom ili narandzastom bojom. I mislio sam da ofarbam i oznake na pragovima ali mi sada lepljenje necega zvuci malo bolje. Uvek sam u tripu da ce da se skine.Narocito na bassu zbog debelih zica.

P.S. spremio si gitaru za koncert danas, a ? :) Srecno, ili sta se kaze :)

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 26 Aug 2006, 17:13

Hehe... taj donji tribal neka vrsta mog "zaštitnog znaka" (ustvari ja sam ga prisvojio kao zaštitni znak).

A što se tiče pragove... Pa generalno da ti ne prosipam neku mudrost, sve ti se svodi opet na cutting muflona ali ovoga puta u negativu. Posle to zalepiš preko pragova ali tako da "uglavljuješ" muflon tj. "spuštaš" ga uz same pragove. Onda lepo uzmeš neki sprej u boji pa prefarbaš preko celog vrata nekoliko puta (ko kad farbaš gitaru) samo pazi da ti sloj ne bude predebeo jer to može jako da ti utiče na ton. Onda lepo skineš taj "šablon" od muflona što si napravio i ostane ti samo ono što je prošlo kroz "rupe". E sad posle toga treba prelakirati pragove tj. kompletni vrat. Mnogo bolja solucija (ali traži i mnogo više vremena i umeća) ti je da skineš pragove pa to sve odradiš a onda ih vratiš. Samo ni slučajno nemoj zaboraviti da prelakiraš vrat pošto će se u suprotnom sve brzo oguliti. Preporučujem da radiš sa nitro-lakom u spreju pošto ćeš tako imati koliko-toliko ujednačen sloj laka a i ne rizikuješ da eventualno razmažeš prethodno naneto umetničko delo. Naravno sve radiš kratkim prskanjima iz daljine da bi dobio što tanji sloj. Ni na jednom mestu lak nipošto ne sme "da curi" tj. da se stvaraju "kapljice". Ma znaš i sam kako bi bilo nezgodno da sviraš preko džombi.

Još jedna varijanta postoji... to je da temperom najobičnijom oslikaš pragove. To ti daje mogućnost da radiš sa više boja ali iziskuje izvesnu umešnost sa četkicom koju ja nemam. Takođe važi pravilo lakiranja nakon rada.

Eto to ti je to pa javi ako si nešto i šta si uradio.

Ajd uzdravlje!

P.S.: ako nekom trebaju tribali u CDR formatu (vektori) imam ih jako mnogo pa javite ako treba da šaljem ili da ih kačim negde. Uglavnom su to tribali za kola pa je potrebno malo izmene ali mogu dobro da posluže kao početak.

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 26 Aug 2006, 17:22

KnightOfDoom wrote:... gluposti sto drze magnete.Drzace za magnete?! Jel ima to neko strucno ime majku mu? :)
Ima stručni naziv... PICKUP HOLDER
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
I ubuduće ako tražiš neki stručni naziv samo ga prevedi na engleski. Odmah zvuči stručnije :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Naravno! Moram malo da držim pažnju publike na sebi... ipak sam ja pozadinac tj. sollo gitarista... a i važno je održavati popularnost benda na sve moguće načine pa i na ovaj... ("Zju... jesi video onog gitaristu iz Zone Katastrofe što ima dobre tribale na gitari...")... jbg pali kod mase.

Uzgred mi kažemo jedan drugom pred svirku (band to band) "Break your leg... otherwise... break their legs!!!!" ili kratko i jasno "Kick some ass!!!" a ponekad i prevedeno na naški: "Razvalite ih!!!"

Sorry što sam otvorio novi post ali sam hteo da izbegnem konfuziju. Javim ti kako je bilo na svirk(c)i... mada ne očekujem mnogo pošto se loše vreme al zabole nas... idemo da odradimo ono što najbolje znamo a povrh svega idemo dobro da se zayebavamo...

Ajd uzdravlje.

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 26 Aug 2006, 18:28

Tako nesto sam i mislio, samo bez lakiranja.
Moracu da smislim sta sve trebam da odradim gitari pa da se bacim jedan dan na posao. :)

E pa onda kick some ass!!! :rockstar:

viden

Post by viden » 30 Aug 2006, 11:25

Jedan mali savet za sve one koji imaju nameru da preko postojeće boje ili laka na gitari intervenišu sprejom. Raspitajte se kakav je originalni lak na vasoj gitari. Danas se gitare lakiraju svim i svačim (naročito jeftiniji modeli) pa se može desiti da lak koji vi nanesete reaguje sa onim ispod a onda će ishod "ulepšavanja" biti katastrofalan.

maverick_nis

Post by maverick_nis » 12 Aug 2007, 17:07

Kako bih mogao da odradim maskirnu saru preko celog tela gitare,primer kao sto je Dean Dime-O-Flage bela?

Imam Washburn WI 14,a evo Dean gitare sa sarom koju bih zeleo http://www.dolphinmusic.co.uk/shop_imag ... 092732.jpg

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 12 Aug 2007, 20:44

Odradis sve pripreme na gitari kao smirglanje i ostale zajebancije o cemu su vec tu pisali.
Sto se tice samog farbanja jedini nacin koji ja znam je da je prvo ofarbas u belo, prelepis celu gitru sa maskirnom trakom, uzmes zilet i iseces sablone za sledecu boju (kod ove gitare je to ona 2 po jacini siva), skines svu preostalu maskirnu traku i ponovo prelepis celu gitaru sa novom i tako dalje...
Onda valjda treba neki zastitni premaz
ali ovo je jako tesko jer treba da bude jako jako tanak sloj boje a ovde ima brdo slojeva a i jebeno je ako ti se slije boja kad skidas tu trako i sve u svemu zahteva puno zivaca i cekanja izmedju slojeva...

maverick_nis

Post by maverick_nis » 12 Aug 2007, 22:58

A koliko para uzima prosecan majstor da mi uradi to???

Hm,ja bih najradije odmah nanosio nijanse,ali prvo bih dao da mi neko oguli farbu do drveta,pa onda da sredi drvo ako se osteti,i da ga izlakira,a onda,da direktno nanosim malo belu na par mesta,pa tamnije malo od bele,pa neka sivkasta,pa bih negde ubacio i crnu,da ne bi slojevi bili debeli...

A koja vrsta farbe se koristi(zelim da mi bude mat,znaci bez sjaja)???

Jer moze obican sprej tipa KENDA,ili mora bas farba neka?naravno lak ide preko farbe.

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 13 Aug 2007, 01:05

Sprej NIKAKO! To nije farba za gitaru!

maverick_nis

Post by maverick_nis » 13 Aug 2007, 10:15

A koja farba moze da se koristi,koju farbu bih trebao da kupim u farbari???

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 13 Aug 2007, 13:23

HariSHA013

Post by HariSHA013 » 28 Sep 2007, 13:19

FOXIV ae molim te okaci sliku ponovo... nesto je zabagovan link ne mogu da vidim sliku... molim te. bas me interesuje kako izgleda... hvala.. :)

ratluci

Post by ratluci » 28 Sep 2007, 17:29

Mozda je malo OFFTOPIC ali ajde da pitam za savet...

Na zastitnoj plastici fendera (neznam kako da je nazovem,ona koja drzi elektroniku itd..) imam potpis( AL DI MEOLE) koji je uradjen alkoholnim flomasterom. E sada posle nekih god dana potpis je poceo da se malo skida :( . KAKO DA GA ZASTITIM!!!!! :cry:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Sep 2007, 18:11

Tako što ćeš da skineš taj pickguard, uramiš ga, a na gitaru staviš neki drugi.

Nema zaštite. Sa gitare se sve skida. Prsti + vreme = sigurna propast.

Post Reply