PRS gradnja u mojoj izvedbi

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
oboss

PRS gradnja u mojoj izvedbi

Post by oboss » 04 Apr 2009, 11:02

dakle evo da postavim moju varijantu gradnje gitare. inace muzikom se bavim od kako znam za sebe a prvu gitaru sam napravio pre nekih 15tak godina. bio je to telac koji je zavrsio kod prijatelja i koji ga je svirao na tezgama tako da mi je to bio potpuno ostvarenje sna. napraviti gitaru koja svira i na kojoj se drlja svako vece. drugu sam napravio pre 7-8 godina i to je neki potpuno moj dizajn namerno crtan bez ikakvih konsultacija i gledanja fotografija. ona je ispala onako dosta prs- oliko i nije bas da sam odusevljen svirljivoscu najvise zbog vrata koji nije bas najsretnije ispao. jeste on po meri i tehnicki ok ali nije svirljiv je.. ga.
e onda dodje na red i ovaj projekata. malo zbog toga da se sam sebi dokazem, malo iz terapijskih razloga, a najvise jer volim to da radim poceh da prvim PRS -a i to nesto najslicnije Smokeburst McCarty-ju.
za telo gitare sam se odlucio za krusku koju sam nasao kod prijatelja na tavanu radionice gde inace koristim ljubaznost vlasnika te me pusta navece da preturam po radionici i sam palim masine :)
kruska je super suva i odlicno izgleda ali puna je nekih skrivenih cvorova koje sam na rane nacine izbegavao i na kraju telo ispade od tri dela. doduse kada sam odustao od verzije mahagonija pretpostavio sam da ce biti iz tri dela.
javor za top sam trazio dosta dugo i na kraju sam zavrsio tamo gde sam i na pocetku znao da sigurno ima . kod srdjana u paningu sam pronasao ovo parce ali to je nista kakvo se blago kod njega krije. ja bi tamo mogao provoditi dane samo preturajuci one cepke po rukama. ploca koju sam ja uzeo od njega je bila malo nategnuta sa dimenzijama ali tekstura joj je bila upravo onakva kakvu sam trazio tako da je to bilo to. evo sada par slicica sa pocetka gradnje pa da nastavim.

krojenje kruske za telo gitare
Image

kruska u stegama
Image

sredjivanje javorove cepke pre rasecanja po sredini. e to je bio sex jer je dosta tanka cepka bila.
Image

ipak razrezali smo ga i evo ga u book fazonu
Image
Image

oboss

Re: PRS gradnja u mojoj izvedbi

Post by oboss » 04 Apr 2009, 11:15

ovaj sto "delje" javor je moj surak misa i njegova pomoc mi puno znaci.
elem kada su stege popustile videli smo da i nije tako lose ispalo sem sto su se morala izbeci dva frza pa je krojenje bilo nategnuto.
Image
Image

doslo je vreme da se susretnu kruska i javor. tu sam odabrao mozda ne bas najsretniju varijantu lepljenja ali je uspela.elem nisam prvo slepio book javora nego sam istovremeno lepio javor za krusku i slepljivao javor jedan za drugi.
necu to nikada vise raditi je je stresno i treba ti suma stega.

Image
Image
Image

kao sto rekoh suma stega.
Image

oboss

Post by oboss » 04 Apr 2009, 11:36

i kada sam skunuo ovu zeljeznu skalameriju dobio sam plocu koju je trebalo iskrojiti. strah me bilo jeli se ravnomerno zalepila ploca javora na kruski ali ispalo je sve ok. u medjuvremenu sam nasao snimak kako se to radi u fabrici kod prs. hehehe. kao na pokreetnoj traci. ja se satima snebivam i odmeravam, a oni to liju iz kante i hop. naravno presa je cudo a stega je sokocalo. jedna od stvari koju cu da nabavim sto skorije je ona presa za vino sa velikim centralnim zavrtnjem odozgo kroz celicni ram. nista bez prese

Image

onda sam sa ubodnom dao grubi oblik telu gitare. ove sjajne tackice su verovali ili ne prasina.

Image

evo je u grubo izrezanom obliku. onaj komad vrata sam ostavio jer se jos nisam bio odlucio dali cu raditi lepljeni vrat ili da ga srafim .

Image

malo proracuna po telu , a vidi se i kruska sa zadnje strane

Image

jos malo crtanja po telu
Image

oboss

Post by oboss » 04 Apr 2009, 11:43

onda je dosao red na gumu i smirgl papir. posto nisam uspeo da improvizjem cnc masinu a ranije sam imao dobra iskustva sa oblikovanjem iz ruke krenuo sam po malo da skidam. sve je radjeno dosta grubim smirglom a donji usek sam skinuo sa nastavkom na busilicu u obliku listica konicnog oblika. usek sa zadnje strane sam isto gumom uradio a yavrsno sa velikom tracnom blanjalicom.

Image

Image

Image

majtimika

Post by majtimika » 04 Apr 2009, 11:49

Svaka cast, uvek sam se divio kad amater uzme da pravi gitaru i to ispadne skroz profi. Sto me samo povlaci da se i ja upustim u pravljenje iste. ali me uvek odbije kad pomislim da treba napraviti vrat. Koliko je to zaista komplikovano, mislim vrat, i koliko vremena trazi.

oboss

Post by oboss » 04 Apr 2009, 11:55

onda je dosao red i o vratu da se razmislja. tu je bila dilema dali da ga radim iz komada drveta ( sto je bila moja zelja ) ili lepljena varijanta. hteo sam da bude ili od javora ili kruske . uspeo sam da iskombinujem krusku ali sam morao da je lepim uzduzno. krivinu od 15 stepenisam izvukao iz komada bez lepljenjaali sam imao avanturu sa slepljivanjem vrata. kada sam sve fino obradio ulepio i utegao rezultat je bio corak . videle su se ububljenja izmedju daskica. dali je to bilo do lepka ( dufix 80 ) ili do lose obrade povrsine ali rezultat je bio fuj. tako mi je stajalo desetak dana i odlucim se da ponovo cirkularom izrezem po spojevima gde je lepljeno i tako dobijem idealnu ravnu povrsinu. ovog puta sam koristio drugi lepak (henkel 3 ) i rezultat je odlican. savrsen spoj i ja odahnuo. ostavio sam dovoljno mesa da imam prostora da iskombinujem kako da obrezem do konacne dimenzije.

Image

u medjuvremenu sam kupio pragove pa reko da vidim kako cuce na drvetu
ono pored je sablon za krivljenje na radijus od 400 mmkoji sam uradio od alufixa

Image

evo ih zajedno vrat i telo

Image

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 04 Apr 2009, 11:57

majtimika wrote: ali me uvek odbije kad pomislim da treba napraviti vrat. Koliko je to zaista komplikovano, mislim vrat, i koliko vremena trazi ?
+1 :)

oboss

Post by oboss » 04 Apr 2009, 11:58

majtimika wrote:Svaka cast, uvek sam se divio kad amater uzme da pravi gitaru i to ispadne skroz profi. Sto me samo povlaci da se i ja upustim u pravljenje iste. ali me uvek odbije kad pomislim da treba napraviti vrat. Koliko je to zaista komplikovano, mislim vrat, i koliko vremena trazi.
hehe pa nadam se da ce da izgleda profi. vrat je kruna pravljenja gitare i na njemu se primenjuje ono triput meri jednom seci. ali samim tim je i izazov za napraviti. svaki put nesto novo naucis. a najgore sto ti se moze desiti da ga zeznes pa pocnes iz pocetka. samo ti pocni i stvari se polako same otvaraju.

oboss

Post by oboss » 04 Apr 2009, 12:01

elem sada sam u fazi cekanja da mi stigne fingerboard i amerike i polako dovodim vrat na meru. pragove sam satima uz pomoc nekih sablona dovodio na meru zakrivljenja i nakraju je ispalo ok. sinoc sam vrat u grubo priblizio dimenzijama kada treba da se ostavi pila i cirkular i uvati smirgl papir. eto za sada toliko . pa cu kuckati kada nesto uradim ili ako nekoga sta interesuje.

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 04 Apr 2009, 12:34

E ako smo čekali! :lol:

Odličan javor, ima da bude zmaj :lol:

oboss

Post by oboss » 04 Apr 2009, 12:56

b-Looser wrote:Odličan javor, ima da bude zmaj :lol:
dobar je javor , bas takav sam i trazio. ali ona tvoja daska je da ti pamet stane. ima jedna slicna u betula albi i sve se nesto femkam da odem da je pazarim dok je neko nije pokupio. a ako je i pokupi neka mu je sa srecom

majtimika

Post by majtimika » 04 Apr 2009, 14:13

pitanje za obojicu. Cime usecate slotove za pragove i cime ih razmeravate, milim koliko je dozvoljeno odstupanje (citaj greska), od zadatih mera, zato sto su mere, sad lupam 32,564mm cime znaci merite i na koji nacin.

Ako moze

oboss

Post by oboss » 04 Apr 2009, 14:28

pa realno na trecu decimalu ne moze. ja razmeravam sa sublerom i mislim da je ta treca decimala stvar preracunavanja po formuli za poziciju praga

majtimika

Post by majtimika » 04 Apr 2009, 14:42

Ali sublerom mozes koliko ja znam samo na prvu decimalu da zaokruzujes i to je to. e sad mi reci jos jel uvek razmeravas od nuta pa do praga ili izmedju pragova. posto koliko ja kontam ako se ramerava izmedju nuta i praga manja je mogucnost greske.posto ako napravis gresku na jednom pragu i onda od njega razmeravas do sledeceg greska ce se ponavljati ili cak povecavati.

ako moze kad budes radio vrat da prikazes kompletan postupak bio bih ti veoma zahvalan.

BTW sta mislis oceloj gitari od oraha posto mi je to najlakse da nadjem znaci i vrat i telo i grifna.

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 04 Apr 2009, 14:48

Svaka casti, super je, i odlicna je pridrodna teksura drveta, na komadu koji si koristio. Stvarno je predivna. Ako bude neki dobar finish na kraju, neces moci da primetis razliku od pravog PRS-a. I telo si prilicno lepo krenuo da oblikujes...... :ziveli:

Post Reply