zice

User avatar
Doolio
Macho man-celavi batica
Posts: 3211
Joined: 09 Jun 2006, 02:27
Location: NBGD

zice

Post by Doolio » 09 Jun 2006, 02:47

evo 'vako, skontao sam da najbolje volem martin special player zice za akustaru i to .10, .11 mi je pretvrdo, ne moze lepo da se benduje i da se hvata barre, a devetka mi je ko da sviram na metli, tako da bih ja preporucio ovu marku i debljinu. e sad, preporucite vi meni neke kombinacije ako ih imate, posto nemam para za bacanje pa da odem i kupim milion kompleta i zajebavam se. konkretno me zanima sto metalniji zvuk (metal kao kanta, ne metal kao muzika:) ), tipa da vuce na sitar i da pri se pri strummovanju sto vise izdvaja onaj sustavi prizvuk kao kad se sutne zicana ograda:))) (ko razume, shvatice:))) naravno da zvuk zavisi i od drveta i od milion drugih tripova, ali me trenutno zanimaju konkretno zice.
hvala
Дуки, Дуки, мој Дуки, Дуки
ма веруј ми, све ћу да издржим
сад буди мој змај, а сутра бај-бај
само на леду ме не држи

User avatar
KnightOfDoom
Site Admin
Posts: 2608
Joined: 15 May 2006, 19:08
Location: Beograd

Post by KnightOfDoom » 09 Jun 2006, 16:16

Ne sviram akusticnu gitaru ali znam da je jedan ortak koristio malo deblje zice.Tj. treca zica je bila deblja nego uobicajeno.Znaci ako je komplet bio recimo desetka , druga je bila 013 , a ta treca 020 ili tako nesto. Nije bilo ono klasicno da je treca oko 016. Znam da je bio odusevljen tim zicama, ne secam se koja je marka..
zero tolerance

User avatar
Doolio
Macho man-celavi batica
Posts: 3211
Joined: 09 Jun 2006, 02:27
Location: NBGD

Post by Doolio » 09 Jun 2006, 22:44

kontam da bi mi to bilo malo tvrdo, ali boze moj, treba videti...hvala u svakom slucaju, pokusacu da izguglam nekako koje su to zice:)
Дуки, Дуки, мој Дуки, Дуки
ма веруј ми, све ћу да издржим
сад буди мој змај, а сутра бај-бај
само на леду ме не држи

User avatar
Rocket Roll
Posts: 7274
Joined: 09 Jul 2006, 00:47
Location: Beograd
Contact:

Post by Rocket Roll » 14 Jul 2006, 19:24

Spomenuh i drugde - neko mi je preporucio najobicnije zice za elektricnu gitaru, samo da su 10-52 (jer akusticno daju tacan odziv, tj. istu jacinu ak. zvuka odozgo-nadole). Recimo D'Addario bi trebalo da bude dobar izbor - country muzicari ih vole, daju twangy zvuk, a kada ih stavis na akusticnu gitaru rezultat bi trebalo da bude... znas ono, "YeeAhaaH! Let's catch them 'coons and roll them in some pig sh*t!"

Ja bi probao!
Ne gubi vreme ovde, drugar - prava akcija je otišla drugde...

User avatar
Fox IV
Unretired
Posts: 1157
Joined: 31 Jul 2006, 08:05
Location: Novi Sad
Contact:

Post by Fox IV » 06 Aug 2006, 03:48

Jedna varijanta ti je da staviš neke "glasne" žice za električnu gitaru (recimo GHS Boomers) pa probaj sa tim a druga varijanta ti je da spustiš žice na kobilici kako bi bile što bliže pragovima. Onda dobijaš ono "odbrecanje" od pragova (kontam da ti to treba) bez mnogo kidanja gitare. To je "najmentalnije" što ja znam.
Å elske musikken er å bo musikken

User avatar
Doolio
Macho man-celavi batica
Posts: 3211
Joined: 09 Jun 2006, 02:27
Location: NBGD

Post by Doolio » 15 Aug 2006, 18:23

odbrecanje - ahaha:)
mislim na sam zvuk, ne na efekte, u principu postizem ono sto mi treba kad stavim nove zice i sviram pola sata, a onda izgube to svojstvo, a nemam para da kupujem zice na pola sata (a ni zivaca da ih stavljam i skidam):)
ali zanimljivi su vam ti radovi sa zicama za elektricnu, probacu to sigurno...
Дуки, Дуки, мој Дуки, Дуки
ма веруј ми, све ћу да издржим
сад буди мој змај, а сутра бај-бај
само на леду ме не држи

Sava
Posts: 1348
Joined: 27 Feb 2007, 13:34
Location: Beograd

Post by Sava » 10 Mar 2007, 11:33

Mnogo sam lutao sa žicama naročito za akustiku i probao većinu onoga što može da se nadje kod nas. Prvo, žice su ti kao i gitara, neke će da se svide tebi, neke meni, neke imaju svetliji, neke tamniji ton, neke su klizavije, neke manje. Drugo, jako je bitno da žice uskladiš sa gitarom, jedne bolje zvuče sa jednom gitarom, druge sa drugom. Imao sam jednu ozvučenu koja je sjajno radila sa najjeftinijim Daddario 12-ma, ranije jednu ozvučenu Peavey kojoj su prijale tamnije Ernie Ball itd. Svi veliki proizvodjači rade dobre žice, a od onoga što stigne kod nas pitanje je da li su originali, za koje tržište su radjene i možda najvažnije - koliko su stare.

Na kraju moj izbor za akustiku je Daddario i to EXP model. To su tkzv. coated žice (obložene nekom materijom) koje traju mnogo duže od standardnih, što je bitnije zadržavaju dobar ton i posle nekoliko meseci. Prvi put sam njih držao nekih šest meseci na gitari što mi je apsolutni rekord. Dvostruko su skuplje od standardnih, ali i traju duplo duže. Slične su kao Elixir, ali su za trećinu jeftinije od njih. Dobar izbor za mene je i Daddario Phosphor Bronze koje koriste mnogi svetski umetnici, daju lep, ujednačen i nešto tamniji ton, ali ne traju predugo, naprasno zvuk postaje tup i tada su za zamenu. Što se debljine tiče 10-ke ili 12-ce (11-ce mi nikada nisu legle) meni je svejedno ako je gitara ispravna i dobro podešena, deblje daju bolji, masniji ton. Već duže koristim 10-ke zbog nežnog vrata na sadašnjoj gitari.

Za elektriku koristim isključivo Ernie Ball čiste 10-ke ili hibrid 10-52 koje su mi najbolje "legle" na Stratocasteru. Koristio sam i hibrid 9-46 žice koje daju sladak ton, ali imao sam osećaj kao da pod prstima imam žvaku pa sam ih brzo skinuo. Ranije sam imao kopiju Gibsona 335 i tu su mi se najbolje pokazale Gibson 10-52 žice. Ostalo mi je da probam i Dr žice koje još nisam koristio.

Nasuprot navedenom u ranijem postu moje iskustvo govori da treća g žica treba da bude nešto tanja, to daje jedan specifičan ton, a gitara postaje osetno mekša. Probajte, nije skupo, kada kupujete nov komplet kupite i jednu g broj tanju od one u setu. Ovo je recept nekih dobrih majstora gitare. Zapravo postoje mnoge šeme kao na primer koristiti 13-ce pomerene za jedno mesto, a prvu e žicu 11-cu itd., ali ovo već prevazilazi zadatu temu.

P.S. Tek sada sam video koliko je star izvorni post, ali neće da škodi. Zaboravio sam da pomenen da sam probao i žice za električnu gitaru na akustici i nije mi se dopalo iako je to dobra blues varijanta koju često koriste blueseri. Ja volim da čujem pravi zvuk akustične gitare, a to se najbolje postiže žicama za akustiku.

User avatar
Rocket Roll
Posts: 7274
Joined: 09 Jul 2006, 00:47
Location: Beograd
Contact:

Post by Rocket Roll » 10 Mar 2007, 14:23

Nije bitno za starost posta, dobar info uvek zlata vredi. I ja sam 10-52jkaš na Stratu, ali mi bolje leže D'Addario nego Ernie Ball - lična preferenca, naravno, D'Addario su tako teške za bending kao da su trinaestice. Stvaraju veću tenziju u vratu, to sigurno.

I da, nervira me G - u svakom setu G je prosto preglasna u poređenju sa ostalima. Preporuka Fenderovih forumaša je set sa "wound G" - u tom setu je i G "obmotana" kao E, A i D žice, ali te setove nisam video na prodaju kod nas, osim kada su u pitanju D'Addario 13ice, što je preteško za Strat, to su džezerske žice.

Drugo rešenje je kompresor. Ujednači odziv od žice do žice, ali dobar kompresor je uvek i skup kompresor. Možda bi ipak mogao da isprobam Behringerov CS100 ili, još bolje, DC9 koji bi trebalo da je kopija (legendarnog i skupog) MXR Dynacompa.

Image
Image
Ne gubi vreme ovde, drugar - prava akcija je otišla drugde...

User avatar
Doolio
Macho man-celavi batica
Posts: 3211
Joined: 09 Jun 2006, 02:27
Location: NBGD

Post by Doolio » 12 Mar 2007, 01:47

na mojoj dzitri ne smara g, ali se zato a izdvaja kao najglasnija i ko da pokrije sve ostale (dobro, naravno da nije tako, ali se tripujem da ima malo istine). ja akustaru snimam na suvo, tako da mi ti kompresori ne znace nista:)

sad sam nesto u fazonu da rokam dvanaestice na akustaru, ali ne znam oce li mi to zguzvati gitaru:) u pitanju je aria amb-40.

posto se tripujem sa stimovima (F, B, Dis, Gis, C, C i E, A, D, G, C, C) kontao sam da stavim E, A, G, D jedanaestice sa dve H desetke ili cak devetke, kontam da me ne bi smaralo, posto bi uglavnom svirao neki otvoren strumming.

sto se bendovanja tice, sta biste mi preporucili, posto mi sama gitara nije bend friendly, tako da mi i za sviranje koje se ne oslanja na bending trebaju bendljive zice (a da nisu neka strahota tipa osmice).

jel moze neko da mi preporuci neke zice koje ne paraju usi prilikom slajdovanja (znaci, ako ne daj boze sviram neke petice koje su razmaknute pet pragova nije mi ravno dvadesetoro ljudi koji grebu noktima po tabli), kontam da bi to bile te coated, ali ***** li ga, sve zive su nesto 'najbolje' i sve su 'coated' i sve su 'for true musicians'...ernie ball nikad nisam koristio, koje su njihove karakteristike? koristio sam d'addario i martine...nemam para za zongliranje, posto uzimam i za el. i za akustaru, a relativno cesto menjam zice, posto mi je jako bitan zvuk, tj kad stavim zice, pokusavam da iskoristim tih par sati kad je kvalitet zvuka na 100% i da snimim nesto ili barem odsviram neke stvari da vidim kako to u stvari zvuci, onda se kvalitet spusti na tipa 85% i tako se drzi u zavisnosti od kvaliteta zica (obicno mesec dana).

hvala

ima li neko misljenja o ovim tripovima?:)
Дуки, Дуки, мој Дуки, Дуки
ма веруј ми, све ћу да издржим
сад буди мој змај, а сутра бај-бај
само на леду ме не држи

Kristijan
Uvaženi član
Posts: 4263
Joined: 09 Aug 2007, 12:20

Post by Kristijan » 09 Aug 2007, 13:30

Ja sam povratnik što se tiče sviranja, imao sam veliku pauzu, ali budući da sam baš kao dete počeo da sviram, i da sam uvek bio napržen na akustičnu gitaru, imao sam prilike da dosta eksperimentišem sa žicama.

Kao prvo, po meni su tanke žice na akustičnoj gitari jako loš izbor. Bolje je potrošiti koji mesec da prsti ojačaju, a da dobiješ pun ton akustične gitare, nego da dobiješ metiljav ton zbog komfora u sviranju.

Najtanje žice koje sam koliko toliko mogao da trpim na akustičnoj gitari su .011, dosta sam svirao i na .013 a trenutno koristim .012 Dunlop Wylde. Naravno, sve ovo mnogo varira, treba naći idealan par gitara-žica, što svakako nije lako.

Inače nisam se ja libio ni da koristim žice za električnu gitaru na ponekoj akustičnoj, ali nikako tanje od .012. Ja volim da mi solo na akustičnoj gitari malo "štekće" pa zato volim debele žice. Sa tankim žicama sam uvek dobijao neki narodnjački ton, i to nisam mogao da trpim. Ni na električnoj ne koristim tanje od .011 mada tu treba biti pažljiv, negde konstrukcija uopšte nije namenjena tim jakim žicama.

User avatar
cale888
Posts: 5
Joined: 26 May 2010, 20:21

Re: zice

Post by cale888 » 24 Jun 2010, 16:55

Moze li neko da mi kaze razliku izmedju PHOSPHOR BRONZE i "obicnih" BRONZE zica za akusticnu gitaru?
Da li je razlika u kvalitetu, mekoci zica, zvuku....???1
O.S.

Kristijan
Uvaženi član
Posts: 4263
Joined: 09 Aug 2007, 12:20

Re: zice

Post by Kristijan » 24 Jun 2010, 18:59

Razlika je u tonu. Ne znam ni sam kako to da opišem... Pre svega, ja ne volim taj ton, nekako je "obliji", a čuo sam da ga ljudi opisuju i kao tamniji, zatvoreniji, mekši... Verovatno bi trebalo da isprobam phosphor bronze žice od nekoliko različitih proizvođača, svirao sam jedne Dunlop i jedne Dean Markley phosphor bronze, i nisu mi se dopale. Takođe mislim da je problem i to što sam veći deo dosadašnjeg života svirao obične bronzane, i navikao sam se na taj ton, i nekako nisam voljan da ga menjam. A ne bih rekao da je razlika u kvalitetu, ništa ne fali običnim bronzanim.

User avatar
dweezil
Posts: 3048
Joined: 19 Aug 2008, 19:30
Location: Bakersfield

Re: zice

Post by dweezil » 24 Jun 2010, 19:36

a sta znam sve zavisi sta volis ja recimo vise volim zvuk phosphore bronze zica, nekako mi je plemenitiji i bogatiji, obicne bronze mi imaju samo tu reskost al nemaju neku bash toplinu al opet ono mozda tripujem, u svakom slucaju probaj Ernie Ball Earthwood Phosphore Bronze ili D Addario EXP, a od bronze zica kazu da su Martin i dalje medj najjachima. :)
A country musician plays three chords to thousands of people, A jazz musician plays thousands of chords to three people

Kristijan
Uvaženi član
Posts: 4263
Joined: 09 Aug 2007, 12:20

Re: zice

Post by Kristijan » 25 Jun 2010, 09:15

Dobre su Martin. Eto baš sada na akustičnoj imam Martin Custom Light .011 - .052

Međutim, nisu mi omiljene. Ja najviše volim Ernie Ball Earthwood, i ove Martin žice imaju istu debljinu kao i Ernie Ball, osim na 3. i 4. žici, i to ozbiljno menja tonsku sliku, bučniji je srednji registar. To je sjajno za malo rokačku svirku, za temperamentan strumming, ali su mi pomenute Ernie Ball bolje za fingerpicking. Ali isprobavaću ja još, baš volim da osluškujem te finese u zvuku ovakvih i onakvih žica kad je akustična gitara u pitanju. Uopšte me ne vuče da tako isprobavam na električnoj, tu iste žice koristim poslednjih 17 godina.

I ja nešto da pitam. Istina, to je bilo pre 20 godina, ali se sećam i .015 žica za akustičnu gitaru, a 6. žica je bila valjda .056 ili .058. Da li to više niko ne pravi, ili niko ne uvozi? Eto i kad gledam one opisne kategorije, ako je .013 medium, a .011 light, mora biti da su postojale i neke heavy, i ja sam ubeđen da su to bile .015. I znam da sam kao klinac pitao razne starije muzičare ko svira te sajle, i onda su se tu ispredale razne legende, čak sam dobio i informaciju da Joan Baez na ne znam kojoj svojoj gitari koristi .015. Naravno, nikad nisam uspeo da proverim verodostojnost tih priča. A sećam se i nekih masnijih žica za električnu gitaru, koje nisu spadale u hibridne setove, no to je sada već neka druga tema. Dakle, seća li se iko tih .015 setova?

User avatar
cale888
Posts: 5
Joined: 26 May 2010, 20:21

Re: zice

Post by cale888 » 12 Jul 2010, 18:18

Jos jedno pitanje u vezi zica za akusticnu? Promenio sam dva razlicita kompleta u roku od 15 dana zbog toga sto su mi prva i druga, e i h, korozirale od znoja ili cega vec... zasto se to desava ovako brzo, nikad ranije nije?
O.S.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests