Koja gitara za pocetnike

Post Reply
Stefan_KU
Posts: 4
Joined: 05 Aug 2008, 14:30

Koja gitara za pocetnike

Post by Stefan_KU » 05 Aug 2008, 14:44

Najpre hocu da pofalim vas forum i da vam kazem da je najbolji. E sada imam jedan veliki problem. Moja sestra svira violinu, za sad pokazuje odlicne rezultate. Sada hoce da joj kupim gitaru, na koju cu naravno da ucum da sviram i ja. Za sada nasli smo 2 vida gitare, jedna e akusticna sa plasticnim zicama, a druga jlici na Ovation - gitare sa metalnim zicama. Ove gitare kostaju okolo 50 evra, kineski su ali i ne bi investirao puno para pa posle da mora da prodajem gitaru, ili da je ovo samo trenutak kada ona hoce da svira gitaru . Spored vas koja e bolja da pocetnike i koju da izaberemo za pocetak za moju sestru koja ima 11 godina?
Sta je razlika u toj Ovation gitaru(osven specifican izgled), nesto vise o nju, sta se svira na nju?
Pozdrav Stefan Kumanovo

p.s. ja sam se potrudio da bude ovo na srpski ali za svaku literaturnu gresku unapred se izvinjavam :D

Kristijan
Uvaženi član
Posts: 4262
Joined: 09 Aug 2007, 12:20

Re: Koja gitara za pocetnike

Post by Kristijan » 05 Aug 2008, 16:30

Za pocetnika je bitno da ima pristojan instrument, jer je na jako losem instrumentu ucenje napornije. Pristojan instrument ne mora da bude skup. Medjutim, nekako mi se cini da za 50 eura nisam video pristojne instrumente. Ako dodje do prodaje, nesto sto novo kosta 50 eura najverovatnije ces kasnije moci samo da poklonis, tesko da ce to neko hteti da kupi. Od srca preporucujem da u kupovinu ne ides sa manje od 100 do 120 eura, zaista je mala sansa da ces za manje pare da nadjes nesto sto vredi.

Gitara s plasticnim zicama je najverovatnije klasicna gitara, i na njoj, kao sto joj ime kaze, sviraju se kompozicije za klasicnu gitaru, razni vidovi latino muzike, mediteranski zvuk, flamenko... U stvari flamenko i klasicna gitara imaju puno zaista slicnih karakteristika, ali se ipak razlikuju, ali ne treba da se sada zamaras sa time.

Gitara sa celicnim zicama ima toliko podvrsta, da bi sada bilo tesko detaljno se baviti s time. Medju jeftinijim modelima najcesci je jedan tip western gitare - dreadnought. Ovation proizvodi i gitare sa celicnim zicama i gitare sa plasticnim zicama. Za njih je najkarakteristicniji trup koji nije radjen iz 3 segmenta (gornja ploca, bocna ploca, zadnja ploca) nego iz 2 - ima gornju plocu od drveta, a umesto bocne i zadnje drvene ploce ima "kadicu" od fiberglasa, tako da je trup zaobljen sa zadnje strane. Razne varijacije Ovation gitara koriscene su za mnogo razlicitih muzickih stilova. Ipak, ovakav trup daje jednu posebnu boju tona koja po meni nije narocito univerzalna, tako da ja na Ovation gitari sa plasticnim zicama ne bih svirao klasicnu muziku, a na Ovation gitari sa celicnim zicama ne bih svirao blues. Nesto tu meni sa tim tonom nikad nije bilo kako treba, ali znam da ima ljudi koji se kunu u Ovation gitare, i kad su jednom kupili Ovation gitaru, posle su samo kupovali razlicite modele Ovationa.

Ako ne zameras, dao bih ti jedan savet. Sestra ti je mala. Ako ima 11 godina, najverovatnije ni violinu ne svira dugo, a u uzrastu je kada bi isprobala svaki moguci instrument, sto moze da dovede dotle da ni na jedan ne bude skoncentrisana kako valja. Lepo je sto hoces da joj izadjes u susret, ali ne bi bilo lose da sacekas malo da vidis koliko je voljna da zapne. Za nju nikad nece biti kasno, kad vec svira zicani instrument, lako ce da ukapira gitaru, a sa teorijskom osnovom koju stekne u muzickoj skoli, svaki instrument ce umeti da savlada. Ja ne bih zurio, posebno zbog toga sto je njoj saka jos mala, i verovatno ce dosta da se muci u startu sa gitarom, moze da odustane naprosto zato sto joj se ucinilo da nikad fizicki nece savladati instrument.

Stefan_KU
Posts: 4
Joined: 05 Aug 2008, 14:30

Re: Koja gitara za pocetnike

Post by Stefan_KU » 05 Aug 2008, 17:04

Najpre hvala na iscrpni odgovor.
Kada pricam o skupim gitarama mislim na one nad 200 - 300 evra, a da u svaki slucaj ovu od 50 evra ne bi ni pokusao da prodam nekome i ne bi mi bilo zao da ona dobije epitet promasena investicija(na sta sve sam dao po 50 evra pa sad i na gitaru). U tvom zadnjem pasusu lepo si rekao, da sacekam, mozda je rano ili izbrzano ali ja upravo radi to pricam o gitarama koi su 50 evra. Setajuci po music shopovima iskreno da ti kazem video sam i skuplje a losije gitare od ove dve. Ove bas izgledaju pristojno, a to je rekao i jedan moj prijatelj koi je bio samnom i koj vec svira gitaru. Na kraj kraeva kao kandidat koi hoce da uci da svira gitaru sam i ja tako da trazimo neko kompromisno resenje, koe pre svega odgovara mojoj sestri a posle i mene.
Posto vec je ona i skupila novac tako da ja nemam mnogo izbora vec da ovih dana odem i da kupim jednu od te gitare, moje pitanje vise se odnosi na to sta je bolje za pocetnike. Gitare su made in China, ta Ovation( t.e. ima izgled kao Ovation gitare ne nju ne pise nigde Ovation) je sa plasticni zadnji deo (koliko vidim svi su skoro plasticni odpozadi) ili da trazimo klasicnu. Stvarno neznam sta da radim i sta je bolje od ti dve za da pocne da svira i da uci.........ona zapela za tu Ovation ali ja znam da je to radi izgled.....pozz i sorry sto vas mucim vako

Stefan_KU
Posts: 4
Joined: 05 Aug 2008, 14:30

Re: Koja gitara za pocetnike

Post by Stefan_KU » 05 Aug 2008, 17:29

Dali uopste moze da se prica o razlika medju klasicnu i tu, Ovation gitaru?

Kristijan
Uvaženi član
Posts: 4262
Joined: 09 Aug 2007, 12:20

Re: Koja gitara za pocetnike

Post by Kristijan » 05 Aug 2008, 19:29

Ako ta "Ovation" gitara ima plasticne zice, ona u dobroj meri zvuci kao klasicna gitara, ali jednostavno nije klasicna gitara, ima nekako ton za pop muziku, to je neko moje vidjenje tog problema. Pouzdano znam da bi za nekog ko u muzickoj skoli svira klasicnu gitaru Ovation bio pogresan izbor. Buduci da vec svira violinu, ne verujem da ce paralelno da ide da uci u muzickoj i klasicnu gitaru, pa onda mozda da joj ucinis po volji, da joj uzmes gitaru kakva joj se dopada. Nije to los koncept gitare, samo ja vise volim skroz drveni trup.

Inace je za pocetnika definitivno daleko lakse da krene sa gitarom sa plasticnim zicama, manja tenzija, manje bolno privikavanje vrhova prstiju na sviranje.

Stefan_KU
Posts: 4
Joined: 05 Aug 2008, 14:30

Re: Koja gitara za pocetnike

Post by Stefan_KU » 05 Aug 2008, 19:57

Ta "Ovation" gitara ima metalne zice, ali posto joj i violina ima metalne zice, to za nju nije veliki problem (mnozda bice za mene :D A to sto ide u muzicku skolu uopste ne zavisi od sviranje gitare i nece da uci paralelno da uci u muzicko obe, vec gitara je za slobodno vreme, cista rekreacija, a i da je kompletan muzicar (inace tako je naucila da svira i klavir, imamo i jedan sajzer i skoro sve sto zna da svira na violinu zna da svira i na klavir/sajzer) i u nikoj slucaj ne bi ostavila violinu za gitaru.
Sada ima cilj da nauci da svira Metallica - Master of puppets, tu ide u neke druge vode......
Kristijan ja bi ti se zahvalio za iscrpnim odgovorima i posveteno vreme.
Pozz

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest