Pozdrav svima na postu. Tema je dobro krenula, jer BluesBoy je imao konkretnu dilemu o izboru između dve gitare, ali smer teme se kasnije prilično “iskrivio”, što i nije čudno, obzirom da niste imali u rukama pomenute dve gitare, pa prema tome niste ni mogli konkretno diskutovati. Ne bih pisao posebno nešto o mojim gitarama, jer sam rekao na svom sajtu i ne bih da se ponavljam, te vas time i zamaram, kao niti referencama, jer meni to ništa ne znači. Čuće se, kada se čuje samo po sebi, ako se čuje. Hteo bih reći međutim, da sebe ne smatram “majstorem”, kao niti da težim razviti neku manufakturu, mada sam prodao do sada šest gitara i četiri tela, pa ih prema želji kupaca nadogradio njihovim vratovima i delovima (što i nije neka cifra. Na to treba dodati dve moje “lične” gitare, na kojima sviram i jednu akustičnu). Tu je i odgovor zbog čega je sajt prilično “neozbiljan” i skroman. Uradio sam ga kako bih podelio svoju ljubav prema TELECASTERU. Što se tiče malog Frontmana G15 na fotki, jednostavno, on se zadesio tu, a nisam hteo “konstruisati” scenografiju, jer bih sam sebi bio smešan i tek tada neozbiljan. Muzičar sam prvenstveno, obožavam TELACASTER gitare i nikad ne bih svirao neku drugu. To je tako u poslednjih 24 godine, a biće i nadalje. Ne kažem da tako treba, ali ja sam na tom zvuku, taj zvuk mi pokreće vetar u krvi i veran sam mu. Tu leži i odgovor zašto sam se “specijalizovao” upravo za izradu njega.
Sad, dilema koja je nametnuta kasnije u diskusiji : ručno rađena, ili fabrička gitara? Moj stav je da postoje loše, dobre i izvanredne gitare u obe kategorije izrade, kako u fabričkoj produkciji, tako i u handmade. Tu ne sme postojati generalizacija, niti unutar modela jedne firme, kao niti unutar primeraka jedne radionice. Nije to šaraf, uđeš u gvožđaru, tražiš M8, 6x50mm, uzmeš i izađeš. Čak i tu se desi da nije svaki šaraf isti. To svi znamo. Dakle, nisam poklonik niti gitara ručne izrade, niti fabričkih. Poklonik sam dobre gitare, najpre TELECASTERA.
Uključujem se u diskusiju i iznosim stav, kakav bih zastupao i da ne izrađujem gitare, jer takav mi je bio i pre no što sam ušao u tako nešto uopšte.
1600 eura je mnogo, tu se slažem, ali nikad ne bih upoređivao taj rad, kao niti bilo koja dva nesrodna posla. Opet, pa ako ću po gitari tražiti 300 eura za ruke, onda ću da pravim kuhinje. Veća para, manje brige, manje majstorstva...a, niti iko ko pravi i izrađuje bilo šta, tuče ikoga po ušima da to mora i kupiti. Mogućnosti izbora su velike i to je dobro.
Dalje, nije gitara neka “kvantna fizika”, pa je teško i izraditi, slažem se. Nje teško ni vrata napraviti, ali treba ta vrata ugraditi u zid, da nadalje otvaraju, zatvaraju, dihtuju, opstaju kroz vreme, ne ukrštaju se i ne koritaju, a svi znamo kakvh problema imamo sa vratima. Dakle nije teško napraviti lošu, niti prosečnu gitaru, ali izvanrednu, sa svim atributima koje zahteva, to već spada u prilično težak poduhvat. Kao i bilo šta drugo, kada ga se čovek prihvati. Tako je u svakom poslu.
Opet, imam ručno rađene cipele, čizme, kožne jakne i zaista nikad više ne bih kupio serijski komad bilo čega od toga.
O “igrarijama” i ugradnji bridge pickupa sa zadnje strane...eeee, to je već posao. Potrebno je izdubiti duboko u reljefu sve pozicije za opruge magneta, njegove šarafe, kablove i prići površini tela na tri milimetra, a ne probiti je, što je sa drvetom problem, jer ima svoje tokove i strukturu koja se kida lako. Nije metal. Kao ni uraditi picguard od jasena iz komada, ne furnirani, debljine 8mm, pa ga po rubu stanjiti na 2mm za pozicije šrafova i tako ga ukopati u telo, a pri tome paziti da se godovi maksimalno poklope u svom toku, vizuelno. Gitara sa magnetom u mesu drveta se pokazala da ne gubi ništa od sustaina, uprkos komadu od 75x70x18mm, koji nedostaje u masi tela, a nadomešćen je takvom punom pločom, kao i da čuva karakteristike TELE tona, dok mnogo je tiša sama njena unutrašnja buka. Za nepoverovati. Uradio sam dve takve i kupci su bili zaprepašteno zadovoljni. Treća je kod mene i još nekompletna, a upravo za taj model je Fender zainteresovan.
Sad ne o ceni, nego o troškovima izrade jednog, ali pravog, Vintage TELECASTERA. Po cenovniku Mitro’s music, kao generalnog zastupnika, Vintage delovi stoje ovako :
- original Vintage picups (bridge, neck) - 16.000 din,
- picguard ply black, 5 hole - 3.516 din,
- selector switch, 3 way - 1.500 din,
- potentiometers, 250K, par - 1.620 din,
- control plate - 2.000 din,
- strap buttons, Vintage - 500 din,
- string guides, Vintage - 700 din,
- tuners, VIntage, Kluson - 7.000 din,
- bridge, Vintage - 4.157 din,
- neck plate - 800 din,
- džek za ulaz oko - 30 din,
. trus rod - 1.400 din (Stewart MacDonald)
- kablovi, čašice za glave žica, nut, lak, vosak, kompleti šrafova oko 3.000 din.
Ukupno : - 42.223 din, odnosno 459 eura.
Na to ide drvo, jasen, čija se cena ne može računati po kubikaži, jer nije laminatna izrada stolarije, pa da se tovari viljuškarom. Kada se telo radi iz komada, nosi se vlagomer, posebno pregleda svaka daska, tok i pružanje goda, širina. Ne retko se mora otići i u tri, četiri grada, za samo jednu dasku, koja se u zavisnosti od dužine, da li je 2, ili 3m, uglavnom plati oko 50 eura, tako da sa troškovima puta, troškovima radnika, koji su zauzeti preslažući dasku ručno, a i ta satnica mora da se plati, dakle ta daska prelazi bitno tu cifru. Sledi javor za vrat, ali sa tim je lakše. To lagano dolazi do ukupne cifre od 600 eura. Znači troškovi pri samogradnji. Napomenuću da u Mitro’su nisu menjali cene, a do pre skoka eura sa 75 din po jednom euru, krajem prošle godine, ta cifra u dinarima je bila ista, ali u eurima ipak 562 eura, te je i ukupna cifra bila viša za oko 60 eura.
Kod priče o drvetu, kupovini gotovog tela i vrata, ne bih se okretao ka Fenderu, jer ubijaju cenama, nego pomenuo bih kako to stoji sa Stewart MacDonaldom. Vrat kod njih je 135 dolara, telo, trodelno, je 167 dolara, a slepljena daska jasena za telo, body blank, je 87 dolara.
Toliko ovaj put. Izvinjavam se što sam ovako nadugačko, ali hteo sam ispratiti celu temu i moralo ovoliko, jer post sam video tek pre dva dana. Ponovo pozdravljam sve na temi.