American Deluxe Telecaster vs Duks Sirmium Telecaster

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
b-Looser
MF veteran

Re: American Deluxe Telecaster vs Duks Sirmium Telecaster

Post by b-Looser » 22 Mar 2009, 10:30

NikolaNis wrote:Verujem, eto ti gore moja računica sa vrlo prosečnim delovima, ti si očigledno kupovao nešto kvalitetnije i od neke poznate firme...
Očigledno :wink:
majtimika wrote:ja sam takodje racunao samo elektroniku posto se to narucivalo iz inostransva pogledaj post malo bolje, nisam govorio o ceni cele gitare, za cenu cele gitare sa veoma kvalitetnim delovima da je majstor napravi sam rekao 550-600 eura (radilo se o telekasteru posto je tema o tome)
Da i ja sam izveo neku racunicu, i Stratocaster sa pristojnim delovima, jova-javor kombinacija drveta, izmedju 450 i 500 €. Definitivno ja je ne bih radio za manje, mislim ne bih mogao, to je stvarno donja granica. Za cca 150 € vise vec moze da se izvede zmaj gitara, tako da bi to bilo ajde nekih 700 €, a ako je telo orah onda oko 800 €, jer dobar orah je bezobrazno skup, i mislim da je za odlicnu kopiju ovo i ok cena, sa nekom normalnom zaradom majstora. Po meni, ako neko prodaje po nizoj ceni, onda je on ili lud ili vas laze. Naravno, sve se odnosi na Stratocastera gde je umetnicki/rucni rad minimalan.

Sta kazu drugi iz guilda? :lol:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 22 Mar 2009, 13:53

Jutros se budim i odjednom mi padne na pamet da juče na svoj spisak delova nisam stavio fingerboard i inlay-eve u obliku trapeza, to sam takođe sa e-baya naručio i koštalo me još po 20$ otprilike, znači neka je bilo 40 ukupno i poštarina je bila 15-ak$, to je recimo 55$ odnosno 40 evra. Zaboravio sam i kost za nut sa stewmaca za 2-3 evra i pragove koje sam kupio u Nišu za 10 evra, i tako na onu moju računicu od juče dodate i ovo i eto 350 evra samo za materijal za moju verziju LP gitare. Pošto ovde pričamo o telekasteru jedina razlika je što telo nije iz sastavljeno iz dva različita drveta nego samo od jednog. Prema tome i nije baš neka ušteda u izradi ove dve različite gitare.
To bi trebalo da bude moj konačni spisak troškova koji baš dobro premašuje moju paušalnu ocenu da me sve koštalo oko 200 evra (kao što je pomenuo sirac-šunka ranije). Pošto je ova moja gradnja bila za moju dušu i nisam bio opterećen nekim rokom onda traje već malo jače od godinu dana pa sam i pozaboravljao cene, ali evo sada su svi računi tu ispred mene pa je računica vrlo jasna. Nadam se da ova moja računica znači svima vama koji bi da pokušate da sami napravite gitaru od prosečnih delova, a ujedno će pomoći i meni jer planiram da se ozbiljnom pozabavim izgradnjom gitara za prodaju, eto zvanično sam vam sada rekao :ziveli:
Za početak ću taditi Telecastere, imam orah za još 2-3 tela a vratovi će biti od javora sa skunk-stripe-om takođe od orahovine. Ako sve krene OK, i bude interesenata za kupovinu slediće i stratokasteri, pa eventualno i nešto drugačije ako neko ispolji želju. Kada iskoristim orah koji sad imam onda ću kupiti jovu i jasen za tela kako je i na originalnim Stratovima i Telcima. Kao što ste videli na mojoj temi več se polako rade pripreme za prvog Telca i nadam se da ću na leto završiti bar jednog kao uzorak za sve zainteresovane. Imaćete i tačan spisak svih delova koi će biti u njemu pa se nadam da će neko od vas ispoljiti želju da ima jednu takvu ručno rađenu gitaru. Da se ne bi pojavila neka sumnja oko mojih radova (imali smo takve primere na forumu, kao što svi znamo) redovno ću stavljati slike iz radionice...

Nadam se da je ovo lep početak... :) :ziveli:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 22 Mar 2009, 14:49

Ajd sacuvaj mi komad orasa za jednog SG klona :)
Ev prvi da ti pozelim svu srecu u poslu u koji se upustas, vas graditelja instrumenata nikad dosta :D

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 22 Mar 2009, 15:20

Hvala ti na lepim željama, nadam se da će i buduće mušterije biti zadovoljne. Orah imaš kod mene na periferiji Niša prema Niškoj Banji, ja sam tamo kupio kod jednog tipa koji pravi parket od orahovine i trešnje mislim. Kada sam ja uzimao bilo je brdo dobro prosušenih dasaka tamo, ja sam uzeo 2 od po 2 m dužine i širine oko 25 cm, debljina oko 5,5 cm... Zato i imam za još 2-3 tela materijal... :D

duks

Post by duks » 06 Sep 2009, 18:35

Pozdrav svima na postu. Tema je dobro krenula, jer BluesBoy je imao konkretnu dilemu o izboru između dve gitare, ali smer teme se kasnije prilično “iskrivio”, što i nije čudno, obzirom da niste imali u rukama pomenute dve gitare, pa prema tome niste ni mogli konkretno diskutovati. Ne bih pisao posebno nešto o mojim gitarama, jer sam rekao na svom sajtu i ne bih da se ponavljam, te vas time i zamaram, kao niti referencama, jer meni to ništa ne znači. Čuće se, kada se čuje samo po sebi, ako se čuje. Hteo bih reći međutim, da sebe ne smatram “majstorem”, kao niti da težim razviti neku manufakturu, mada sam prodao do sada šest gitara i četiri tela, pa ih prema želji kupaca nadogradio njihovim vratovima i delovima (što i nije neka cifra. Na to treba dodati dve moje “lične” gitare, na kojima sviram i jednu akustičnu). Tu je i odgovor zbog čega je sajt prilično “neozbiljan” i skroman. Uradio sam ga kako bih podelio svoju ljubav prema TELECASTERU. Što se tiče malog Frontmana G15 na fotki, jednostavno, on se zadesio tu, a nisam hteo “konstruisati” scenografiju, jer bih sam sebi bio smešan i tek tada neozbiljan. Muzičar sam prvenstveno, obožavam TELACASTER gitare i nikad ne bih svirao neku drugu. To je tako u poslednjih 24 godine, a biće i nadalje. Ne kažem da tako treba, ali ja sam na tom zvuku, taj zvuk mi pokreće vetar u krvi i veran sam mu. Tu leži i odgovor zašto sam se “specijalizovao” upravo za izradu njega.

Sad, dilema koja je nametnuta kasnije u diskusiji : ručno rađena, ili fabrička gitara? Moj stav je da postoje loše, dobre i izvanredne gitare u obe kategorije izrade, kako u fabričkoj produkciji, tako i u handmade. Tu ne sme postojati generalizacija, niti unutar modela jedne firme, kao niti unutar primeraka jedne radionice. Nije to šaraf, uđeš u gvožđaru, tražiš M8, 6x50mm, uzmeš i izađeš. Čak i tu se desi da nije svaki šaraf isti. To svi znamo. Dakle, nisam poklonik niti gitara ručne izrade, niti fabričkih. Poklonik sam dobre gitare, najpre TELECASTERA.

Uključujem se u diskusiju i iznosim stav, kakav bih zastupao i da ne izrađujem gitare, jer takav mi je bio i pre no što sam ušao u tako nešto uopšte.
1600 eura je mnogo, tu se slažem, ali nikad ne bih upoređivao taj rad, kao niti bilo koja dva nesrodna posla. Opet, pa ako ću po gitari tražiti 300 eura za ruke, onda ću da pravim kuhinje. Veća para, manje brige, manje majstorstva...a, niti iko ko pravi i izrađuje bilo šta, tuče ikoga po ušima da to mora i kupiti. Mogućnosti izbora su velike i to je dobro.
Dalje, nije gitara neka “kvantna fizika”, pa je teško i izraditi, slažem se. Nje teško ni vrata napraviti, ali treba ta vrata ugraditi u zid, da nadalje otvaraju, zatvaraju, dihtuju, opstaju kroz vreme, ne ukrštaju se i ne koritaju, a svi znamo kakvh problema imamo sa vratima. Dakle nije teško napraviti lošu, niti prosečnu gitaru, ali izvanrednu, sa svim atributima koje zahteva, to već spada u prilično težak poduhvat. Kao i bilo šta drugo, kada ga se čovek prihvati. Tako je u svakom poslu.
Opet, imam ručno rađene cipele, čizme, kožne jakne i zaista nikad više ne bih kupio serijski komad bilo čega od toga.
O “igrarijama” i ugradnji bridge pickupa sa zadnje strane...eeee, to je već posao. Potrebno je izdubiti duboko u reljefu sve pozicije za opruge magneta, njegove šarafe, kablove i prići površini tela na tri milimetra, a ne probiti je, što je sa drvetom problem, jer ima svoje tokove i strukturu koja se kida lako. Nije metal. Kao ni uraditi picguard od jasena iz komada, ne furnirani, debljine 8mm, pa ga po rubu stanjiti na 2mm za pozicije šrafova i tako ga ukopati u telo, a pri tome paziti da se godovi maksimalno poklope u svom toku, vizuelno. Gitara sa magnetom u mesu drveta se pokazala da ne gubi ništa od sustaina, uprkos komadu od 75x70x18mm, koji nedostaje u masi tela, a nadomešćen je takvom punom pločom, kao i da čuva karakteristike TELE tona, dok mnogo je tiša sama njena unutrašnja buka. Za nepoverovati. Uradio sam dve takve i kupci su bili zaprepašteno zadovoljni. Treća je kod mene i još nekompletna, a upravo za taj model je Fender zainteresovan.
Sad ne o ceni, nego o troškovima izrade jednog, ali pravog, Vintage TELECASTERA. Po cenovniku Mitro’s music, kao generalnog zastupnika, Vintage delovi stoje ovako :
- original Vintage picups (bridge, neck) - 16.000 din,
- picguard ply black, 5 hole - 3.516 din,
- selector switch, 3 way - 1.500 din,
- potentiometers, 250K, par - 1.620 din,
- control plate - 2.000 din,
- strap buttons, Vintage - 500 din,
- string guides, Vintage - 700 din,
- tuners, VIntage, Kluson - 7.000 din,
- bridge, Vintage - 4.157 din,
- neck plate - 800 din,
- džek za ulaz oko - 30 din,
. trus rod - 1.400 din (Stewart MacDonald)
- kablovi, čašice za glave žica, nut, lak, vosak, kompleti šrafova oko 3.000 din.
Ukupno : - 42.223 din, odnosno 459 eura.

Na to ide drvo, jasen, čija se cena ne može računati po kubikaži, jer nije laminatna izrada stolarije, pa da se tovari viljuškarom. Kada se telo radi iz komada, nosi se vlagomer, posebno pregleda svaka daska, tok i pružanje goda, širina. Ne retko se mora otići i u tri, četiri grada, za samo jednu dasku, koja se u zavisnosti od dužine, da li je 2, ili 3m, uglavnom plati oko 50 eura, tako da sa troškovima puta, troškovima radnika, koji su zauzeti preslažući dasku ručno, a i ta satnica mora da se plati, dakle ta daska prelazi bitno tu cifru. Sledi javor za vrat, ali sa tim je lakše. To lagano dolazi do ukupne cifre od 600 eura. Znači troškovi pri samogradnji. Napomenuću da u Mitro’su nisu menjali cene, a do pre skoka eura sa 75 din po jednom euru, krajem prošle godine, ta cifra u dinarima je bila ista, ali u eurima ipak 562 eura, te je i ukupna cifra bila viša za oko 60 eura.
Kod priče o drvetu, kupovini gotovog tela i vrata, ne bih se okretao ka Fenderu, jer ubijaju cenama, nego pomenuo bih kako to stoji sa Stewart MacDonaldom. Vrat kod njih je 135 dolara, telo, trodelno, je 167 dolara, a slepljena daska jasena za telo, body blank, je 87 dolara.
Toliko ovaj put. Izvinjavam se što sam ovako nadugačko, ali hteo sam ispratiti celu temu i moralo ovoliko, jer post sam video tek pre dva dana. Ponovo pozdravljam sve na temi.

PeraJazz

Post by PeraJazz » 26 Oct 2009, 22:04

Tele style el.guitar: fantastican zvuk!!!!!!
Alder body, maple neck.
Specifikacija:
1. Gotoh vintage tuning keys
2. Jim Dunlop # 0147 fret wire
3. Single trus rod, adjustable at heel
4. Bone nut
5. Dots inlyes 6,5mm
6. Side markers dots 2mm
7. Bosnian Maple one piece neck
8. Three piece Alder body
9. Dragon Blood polyurethane finish, high gloss
10. ABM Brass Tele Bridge
11. B/W/B pickguard
12. S.Duncan front pick up
13. Fender Lace Sensor bridge pick up
14. ABM Neck Plate
15. ABM Poti plate
16. ABM Speed Knobs
17. Fender Strup buttons
18. Piramyd 010 strings
19. Three pos. Switch –Schaller
20. 250 kohms A class (volume)
21. 250 kohms B class (tone)
22. Jack socked Fender tele style

Pitajte za cijenu.
www.radulovic.vestel.com.mk

Custom Guitar Shop-Radulovic
since 1986
Koliko sam obavešten cena je 490 evrića.Pristojno.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 26 Oct 2009, 23:01

mislis 940?
500eu deluje nekako premalo za rucni rad

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 Oct 2009, 23:10

nenadnenad wrote: 500eu deluje nekako premalo za rucni rad
Nope, koliko ja znam to su Radulovićeve cene - 300 evra za finiširan vrat i finiširano telo bez hardvera, 500 evra za kompletno završenu gitaru.

Cene se odnose na Strat i Tele gitare. Pauline Radulović ne radi - eventualno SGe, ali o tome moraš da se dogovoriš s njim lično.

Kako izgledaju (a izgledaju impresivno) možeš da vidiš i ovde: http://www.glazbeni-forum.com/oglasi/sh ... puser/7980

PeraJazz

Post by PeraJazz » 27 Oct 2009, 00:17

Nameravam da sebi nabavim jednog telekastera,ali za pristojne novce.Skoro sam odlučio da preko Mitrosa naručim Baja Telecastera jer ga nemaju na lageru.Ali kada sam video ovo,ozbiljno sam se pokolebao u svojoj nameri.Ne znam,izgledaju dobro,pretpostavljam da i dobro zvuče a i jeftinije su od Baje koji je kod Mitrosa oko 57000 din.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 27 Oct 2009, 00:38

I ja sam se bacio sad u razmisljanje.
Pitanje je na kojem je nivou kvalitet te gitare za ~500eu , to jest finisiranog tela + vrata za ~300.
Mozda ne bi bilo lose uzeti finishirano telo i vrat pa polako dodavati hardver.
Jel radi sa cnc masinama ove gitare ili?

PeraJazz

Post by PeraJazz » 27 Oct 2009, 00:57

Uf,nemam pojma kako ih radi,ali znam da su oni meksicki telecasteri koje sam probao u Mitrosu cist krs.Doduse i nemaju bas neki izbor,valjda treba da im stigne nova posiljka.Ali da ove gitare izgledaju dobro,izgledaju.Nekada su njegove gitare bas bile na ceni ovde,ne verujem da bi se sada brukao.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 27 Oct 2009, 01:11

hajde kupi pa nam javi sve sa zvucnim zapisima i slikama..
uzmi neku lakiranu varijantu :D da se vidi drvo.

Sava

Post by Sava » 27 Oct 2009, 09:10

Ne poznajem Radulovića ni njegove radove izuzev iz priča, ali mi kod njega izuzetno smeta njegovo udvaranje kupcima pa tako recimo na tom hrvatskom forumu koristi hrvatske izraze poput "iz moje radione", a kada se iznervira nakon primedbi nekih kupaca koristi crnogorske izraze tipa "nijesam". Šta znam, možda sam picajzla, ali dugo sam na tom hrvatskom forumu i uvek sam pisao isključivo srpskim jezikom onako kako i govorim, a domaćini naravno hrvatskim i odlično se razumemo, nikada nije bilo nikakvih problema zbog toga.

branko radulovic

Post by branko radulovic » 29 Oct 2009, 00:53

Ne poznajem Radulovića ni njegove radove izuzev iz priča, ali mi kod njega izuzetno smeta njegovo udvaranje kupcima pa tako recimo na tom hrvatskom forumu koristi hrvatske izraze poput "iz moje radione", a kada se iznervira nakon primedbi nekih kupaca koristi crnogorske izraze tipa "nijesam". Šta znam, možda sam picajzla, ali dugo sam na tom hrvatskom forumu i uvek sam pisao isključivo srpskim jezikom onako kako i govorim, a domaćini naravno hrvatskim i odlično se razumemo, nikada nije bilo nikakvih problema zbog toga.
Ako se G-din Radulovic usudi da pise na Srpskom i to na nekom Srpskom forumu, pa se javi neki iz Makedonije i kaze da pojma nema kave su mu gitare, da ne poznaje doticnog, al mu smeta sto se udvara srbima te se gadja sa padezima i td...

Ovo je Out of topic. Malo posla i za medijatore. Nimalo prijatno. :music-smiley2:

BluesBoy

Post by BluesBoy » 18 Nov 2009, 00:46

branko radulovic wrote:
Ako se G-din Radulovic usudi da pise na Srpskom i to na nekom Srpskom forumu, pa se javi neki iz Makedonije i kaze da pojma nema kave su mu gitare, da ne poznaje doticnog, al mu smeta sto se udvara srbima te se gadja sa padezima i td...

Ovo je Out of topic. Malo posla i za medijatore. Nimalo prijatno. :music-smiley2:
:shock:

Post Reply