Alkohol na fretboard?????

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

ApplePie

Re: Alkohol na fretboard?????

Post by ApplePie » 16 Jul 2011, 12:30

eg303 wrote:ApplePie, mislim da je dobra ideja da napraviš posebnu temu u vezi tih sredstava za održavanje gitara. Dok to ne uradiš, mene zanima šta sa ovim satenskim javor vratovima, oni su mi nekako ni tamo ni vamo, deluju mi porozni, znatno srećniji bejah dok sam imao gitare sa poliuretanskim lakom na fingerboard-u, i drugo, možda i filozofsko pitanje: da li rosewood (nelakirane) fingerboarde uopšte i treba nečim "podmazivati", da li je sama masnoća prstiju dovoljna da održava drvo u pristojnom stanju?(naravno, da se nagomilana prljavština treba s vremena na vreme treba skidati, ja to radim sa magičnom krpom, suvom). Pre par godina napravio sam od jasena ručicu menjača, namontirao je i dok sam rešio čime da je lakiram ona je dobila savršen izgled samim tim što sam je koristio, za neverovati je, imala je čak i sjaj i to baš onakav kakav sam i želeo da bude sa jasno izraženom teksturom drveta...

Temu ću verovatno napraviti samo za to treba vremena i fotografija a ja kad sredjujem neku djitru toliko se zanesem da zaboravim na fotoaparat :? Generalno za satin finish ja koristim carnauba vosak. Polusjajnih finiša ima više, meni najviše odgovara onaj uljani kao na starim JEMovima, ali za sve generalno važi npr Dunlop Cream of Carnauba. rosewood fingerboarde je OBAVEZNO podmazivati!!! Da ne dužim ovde, limunovo ulje (Citrus Limonum) je i antiseptik pa lepo sprečava razvoj bakterija koje bi vam grickale drvo. Prsti nose sa sobom i vlagu koja nikako nije pogodna za fingerboard i ulje upravo tome služi, da odbije vlagu i očuva strukturu vlakana drveta. Tamni fingerboardi već sadrže svoje prirodno ulje ali se ono vremenom gubi, drvo se isušuje, ostavlja prostor za vlagu koja opet izbacuje iz drveta njegova ulja ... Nije sve ovo tako opasno, u praksi sam video svega 3-4 popucala fingerboarda. mnogo više sam ih video upropaštenih od soli koju ostavlja znoj sa prstiju koja opet vuče vlagu ... ali sve to na gitarama koje su svirane po 20 godina i neodržavane. Eto, stvar nije alarmantna i dovoljno je dva puta godišnje pri nekoj zameni žica malo popraviti i očistiti fingerboard pa da ne brinete o tome uopšte :)

eg303

Post by eg303 » 16 Jul 2011, 12:58

E, da, zaboravih, davno sam (osamdesetih) natrčao na neki Gibson sprej namenjen održavanju poliuretanskog laka, jednom sam samo isprskao gitaru, kada se prosušio uglačao je, danima mi se prsti nisu "lepili" na lak, uvek je nekako bežao pod prstima a mirisao na malinu, jel ima nešto slično danas da se preporuči?

ApplePie

Post by ApplePie » 16 Jul 2011, 13:11

eg303 wrote:E, da, zaboravih, davno sam (osamdesetih) natrčao na neki Gibson sprej namenjen održavanju poliuretanskog laka, jednom sam samo isprskao gitaru, kada se prosušio uglačao je, danima mi se prsti nisu "lepili" na lak, uvek je nekako bežao pod prstima a mirisao na malinu, jel ima nešto slično danas da se preporuči?
Sećam se tog spreja, bila je crna flašica (bela plastika sa crnom etiketom). Onda ga jedno vreme nije bilo uopšte (bar kod nas) pa se pojavila reinkarnacija :) ista flašica sa pumpicom, bela samo sad ima narandzastu etiketu. Gibson guitar polish. bilo ga je u Music Trade .. a prepoznaceš ga po istom mirisu (bar sličnom) :mrgreen: kao onaj iz osamdesetih ... Njega uglavnom koristim na crnim gitarama, na njima se najviše vidi kad su muljave... ove sa rebrastim javorima i nekim perverzijama se jos ispoliraju voskom pa izgledaju kao da su u staklu.

Solomoon

Post by Solomoon » 16 Jul 2011, 13:14

ja koristim lelmon oil za rosewood, interesuje me da li da predjem na dunlop 01+02 ..jer cistim samo kad menjam zice (na svakih 2 meseca)..i da li to moze i preko zice, jer mislim da je to malo higijene na 2 meseca?

ApplePie

Post by ApplePie » 16 Jul 2011, 13:25

Solomoon wrote:ja koristim lelmon oil za rosewood, interesuje me da li da predjem na dunlop 01+02 ..jer cistim samo kad menjam zice (na svakih 2 meseca)..i da li to moze i preko zice, jer mislim da je to malo higijene na 2 meseca?
Ako misliš na neki komercijalni "Lemon Oil" pogledaj etiketu i vidi da li je zapaljivo :) ako jeste, ima petroleja i zaobidji ga. Ima posebnih sredstava i za žice .. ima tema. Ja nisam pristalica toga sem ako neko svira svaki dan pa mu žice traju nedelju dana onda ima smisla produžavati im život. Za žice je dovoljno prebrisati ih suvom krpom posle svirke i gotovo. To zavisi dosta i od svirača i ph vrednosti kože.. imam ortaka koji kad mi dohvati djitru na tri akorda žice budu ko zardjale :)

Solomoon

Post by Solomoon » 16 Jul 2011, 17:14

ApplePie wrote:
Solomoon wrote:ja koristim lelmon oil za rosewood, interesuje me da li da predjem na dunlop 01+02 ..jer cistim samo kad menjam zice (na svakih 2 meseca)..i da li to moze i preko zice, jer mislim da je to malo higijene na 2 meseca?
Ako misliš na neki komercijalni "Lemon Oil" pogledaj etiketu i vidi da li je zapaljivo :) ako jeste, ima petroleja i zaobidji ga. Ima posebnih sredstava i za žice .. ima tema. Ja nisam pristalica toga sem ako neko svira svaki dan pa mu žice traju nedelju dana onda ima smisla produžavati im život. Za žice je dovoljno prebrisati ih suvom krpom posle svirke i gotovo. To zavisi dosta i od svirača i ph vrednosti kože.. imam ortaka koji kad mi dohvati djitru na tri akorda žice budu ko zardjale :)
koristim danlopovo limunovo ulje..na etiketi ne pise sadrzaj..a za zice koristim isto danlopov 65 cleaner za zice (sviram svaki dan..za nekih 10tak dana se vec vidi po zicama koje pragove cesce sviram..ali ne pamtim kad mi je pukla zica..prosle god namerno nisam skidao 6 meseci da vidim da li ce puci, ali ne pucaju..skinem ih posle 2 meseca, jer prsti krenu da se lepe..), ali nisam mislio tecnost za fingerboard da li moze za zice..nisam se dobro izrazio..hteo sam da pitam, da li mogu da mazem fingerboard bez skidanja zica..posto ih na 2 meseca skidam, a kontam da to nije dovoljna higijena za fingerboard (5, 6 x godisnje)..a ova tecnost za zice..dok namazem zice skroz izmazem fingerboard..jel to steti? posle prebrisem krpom, ali ostane uvek negde..

ApplePie

Post by ApplePie » 16 Jul 2011, 22:00

Odgovoricu ovako .. bec citiranja. Sto se tice fingerboarda i njegovog održavanja u našim uslovima, tj na našem podneblju je dovoljno 2-3 puta godišnje. Mi nemamo ogromnu vlagu ili slan vazduh tako da češće od 3 puta je potrebno samo ako vam se fingerboard stvarno prlja. Dunlop lemon oil nisam probao, cim ne napisu sta je odmah mi je sumnjivo ;) Ne zato sto je pravo limunovo ulje skupo, nije skupo. Oko 5 dolara za flašicu. Poenta je da na pravom zarade pola dolara a na ovom smućkanom nazovi limunu oko 3 dolara. Prvom prilikom ču uzeti jedno Dunlopovo limunovo ulje da vidim valja li čemu. Već sam rekao da je za mene dobitna kombinacija Dunlop 01 za čišćenje i 02 za podmazivanje. Nekako nemam poverenja u all in one proizvode, da baš čiste i podmazuju istovremeno ...

Što se tiče sredstava za žice, ona sva sadrže neku kiselinu da pojede svu masnoću sa žica i prilično je agresivna. Ne šteti fingerboardu, par puta sam izmazao ceo fingerboard da vidim sta ce da se desi i nije nista. Jednostavno sam protivnik toga ako nije neophodno. Kome to spašava žice makar na nedelju dana ok .. uštedeće se. I još ovo .. kod marića mislim da sam video onu "tabakeru" sa sundjerom za žice.. jeftina plastika. Ako koristis to mozes i sonom kiselinom da ispiraš žice ..miran si :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 16 Jul 2011, 22:39

eg303 wrote:E, da, zaboravih, davno sam (osamdesetih) natrčao na neki Gibson sprej namenjen održavanju poliuretanskog laka, jednom sam samo isprskao gitaru, kada se prosušio uglačao je, danima mi se prsti nisu "lepili" na lak, uvek je nekako bežao pod prstima a mirisao na malinu, jel ima nešto slično danas da se preporuči?
Ovo je nesto slicno. Fino radi. It's for smooth playing, ali i cisti , polira. Ja ga u stvari koristim da vrat i zice budu smooth, a posle nekoliko meseci koriscenja , u stvari jednom ili dvaput godisnje ocistim sve sa gitare najfinijom celicnom vunom.

Image

dweezil

Post by dweezil » 16 Jul 2011, 23:01

sto se manje gitara svira, to se vishe brisucka i cistucka :bambi:

Solomoon

Post by Solomoon » 17 Jul 2011, 05:00

ApplePie wrote:Odgovoricu ovako .. bec citiranja. Sto se tice fingerboarda i njegovog održavanja u našim uslovima, tj na našem podneblju je dovoljno 2-3 puta godišnje. Mi nemamo ogromnu vlagu ili slan vazduh tako da češće od 3 puta je potrebno samo ako vam se fingerboard stvarno prlja. Dunlop lemon oil nisam probao, cim ne napisu sta je odmah mi je sumnjivo ;) Ne zato sto je pravo limunovo ulje skupo, nije skupo. Oko 5 dolara za flašicu. Poenta je da na pravom zarade pola dolara a na ovom smućkanom nazovi limunu oko 3 dolara. Prvom prilikom ču uzeti jedno Dunlopovo limunovo ulje da vidim valja li čemu. Već sam rekao da je za mene dobitna kombinacija Dunlop 01 za čišćenje i 02 za podmazivanje. Nekako nemam poverenja u all in one proizvode, da baš čiste i podmazuju istovremeno ...

Što se tiče sredstava za žice, ona sva sadrže neku kiselinu da pojede svu masnoću sa žica i prilično je agresivna. Ne šteti fingerboardu, par puta sam izmazao ceo fingerboard da vidim sta ce da se desi i nije nista. Jednostavno sam protivnik toga ako nije neophodno. Kome to spašava žice makar na nedelju dana ok .. uštedeće se. I još ovo .. kod marića mislim da sam video onu "tabakeru" sa sundjerom za žice.. jeftina plastika. Ako koristis to mozes i sonom kiselinom da ispiraš žice ..miran si :)
pa ne znam sta da kazem za limunovo ulje..uhvati se posle mesec dana zeleno kod pragova..pa probacu tu kombinaciju dunlop 01+02..onda da izabacim limunovo ulje..kontam da taj 01 ima slicnu funkciju..

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 18 Jul 2011, 12:47

Ja sam pomesao cisto limunovo etarsko ulje(ima ga u svakoj apoteci 10ml pakovanje) i parafinsko ulje u srazmeri 1:1 i time namazem rouzvud 2do 3x godisnje.Ostavim uvece da upije i sutra samo preglancam.Mazao sam i sa cistim limunovim uljem ali skida nikl sa zica i pragova kao lud+rouzvud mi posle deluje kao dzigerica.Da,ako su pore drveta popunjene prljavstinom,namazete ga i ocistite cetkicom za zube (necete verovati sta izvuce iz drveta).Posle svirke samo prebrisete zice i fretbord sa magicnom krpom i mirni ste.
Manite se cickovog i orahovog ulja.To je sve maslinovo ulje sa ekstraktom iz lista oraha,zbog mirisa.Kupio ga i dao zeni za kosu.Vise verujem u palacinke sa orasima

Pentatonic

Post by Pentatonic » 22 Jul 2011, 23:23

:1: Za četkicu za zube, stvarno odrađuje posao. Što se tiče orahovog i čičkovog ulja, ja ih koristim za rosewood fretboard i nisam imao nikakvih problema do sada... :wink:

Post Reply