eg303 wrote:ApplePie, mislim da je dobra ideja da napraviš posebnu temu u vezi tih sredstava za održavanje gitara. Dok to ne uradiš, mene zanima šta sa ovim satenskim javor vratovima, oni su mi nekako ni tamo ni vamo, deluju mi porozni, znatno srećniji bejah dok sam imao gitare sa poliuretanskim lakom na fingerboard-u, i drugo, možda i filozofsko pitanje: da li rosewood (nelakirane) fingerboarde uopšte i treba nečim "podmazivati", da li je sama masnoća prstiju dovoljna da održava drvo u pristojnom stanju?(naravno, da se nagomilana prljavština treba s vremena na vreme treba skidati, ja to radim sa magičnom krpom, suvom). Pre par godina napravio sam od jasena ručicu menjača, namontirao je i dok sam rešio čime da je lakiram ona je dobila savršen izgled samim tim što sam je koristio, za neverovati je, imala je čak i sjaj i to baš onakav kakav sam i želeo da bude sa jasno izraženom teksturom drveta...
Temu ću verovatno napraviti samo za to treba vremena i fotografija a ja kad sredjujem neku djitru toliko se zanesem da zaboravim na fotoaparat

Generalno za satin finish ja koristim carnauba vosak. Polusjajnih finiša ima više, meni najviše odgovara onaj uljani kao na starim JEMovima, ali za sve generalno važi npr Dunlop Cream of Carnauba. rosewood fingerboarde je OBAVEZNO podmazivati!!! Da ne dužim ovde, limunovo ulje (Citrus Limonum) je i antiseptik pa lepo sprečava razvoj bakterija koje bi vam grickale drvo. Prsti nose sa sobom i vlagu koja nikako nije pogodna za fingerboard i ulje upravo tome služi, da odbije vlagu i očuva strukturu vlakana drveta. Tamni fingerboardi već sadrže svoje prirodno ulje ali se ono vremenom gubi, drvo se isušuje, ostavlja prostor za vlagu koja opet izbacuje iz drveta njegova ulja ... Nije sve ovo tako opasno, u praksi sam video svega 3-4 popucala fingerboarda. mnogo više sam ih video upropaštenih od soli koju ostavlja znoj sa prstiju koja opet vuče vlagu ... ali sve to na gitarama koje su svirane po 20 godina i neodržavane. Eto, stvar nije alarmantna i dovoljno je dva puta godišnje pri nekoj zameni žica malo popraviti i očistiti fingerboard pa da ne brinete o tome uopšte