Apollo Les Paul

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

laza96

Apollo Les Paul

Post by laza96 » 26 Sep 2010, 17:58

Zdravo svima, vec duze vreme gledam LES PAUL gitare, s tim sto gibsona mogu samo da sanjam. Pretrazio sam puno sajtova gledao puno gitara, ali u odnosu novac - kvalitet ova mi je nekako najbolja. Cena joj je oko 200e. To je od prilike suma koju bih dao za gitaru. Ako mozete da mi nesto napisete o vrlinama, manama, savetujete nesto bilo sta...

To je ova:
http://www.kupujemprodajem.com/Apolo-LP ... up_id]=325

Hvala unapred!

tHe bLuEsMaN

Re: Apollo Les Paul

Post by tHe bLuEsMaN » 26 Sep 2010, 18:12

Skupi jos malo,pa kupi Vintage Les Paul ;)

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 26 Sep 2010, 18:20

Necu da pametujem previse, jer ne tako davno, najgrdje kopije les paula su bile duplo skuplje...
Ali pre svega, ovaj apollo ima bolt-on neck, tj. usrafljen vrat u telo, a les paul bi trebalo da ima set-in neck, tj. lepljen vrat. Znaci, nije "ispostovana" jedna od osnovnih karakteristika ovog modela, a malo je verovatno da ce njegovi humbuckeri (druga osnovna karakteristika) izvuci stvar. Probao sam jednog, koji mozda i nije najbolji predstavnik... ali nisam se zadrzavao previse na njemu.
Ja bih najtoplije preporucio firmu Vintage, cijeg sam Les Paula nedavno nabavio. Iako sam primarno bassista, imao sam dosta kontakta sa Gibsonima svih vrsta, i moram reci da je Vintage otisao najdalje (dalje i od Epiphona, u tom rangu cena). Jedina zamerka su malo mutniji magneti, ali... kosta toliko manje od "pravog" da mogu da kupim jos bar 2 kom, sa sve gibsonovim magnetima :mrgreen: . Istina, kostaju skoro duplo vise od ovog apollo-a... ALI!
Vidjao sam ih po oglasima za 200-250 evra... polovne, ali verovatno ne previse akane, jer i nisu dugo kod nas na trzistu. Ne mogu garantovati za ujednacenost kvaliteta, ali sigurno nije gori od firme Apollo... pritom su civije, potenciometri, kobilica - vise nego pristojni. A i magneti su super, samo u poredjenju sa ostatkom gitare zaostaju (bar po mom ukusu). Finish i izrada su na ozbiljnom nivou...

ZNam da ti je frka i da ne mozes da cekas da naleti... al' bar sam pokusao :))) pisem ovo iz najbolje namere

EDIT: Pretece me covek kratko i jasno :ziveli:

laza96

Post by laza96 » 26 Sep 2010, 19:46

Razmislicu ako budem imao novca, ali hvala u svakom slucaju :)

Frostensen

Post by Frostensen » 27 Sep 2010, 00:26

Slazhem se sa Stipsom... Ja sam do istih zakljuchaka doshao kada sam jurio za sebe gitaru. Ja sam na kraju sleteo na SG Apollo koji je opet iz nekog razloga meni bolji od Vintage SG-a. Ali dobro, na temi LP-a, Vintage Les Paul ima, po mom skromnom mishljenju, mnogo puniji i masniji zvuk od Apollo modela i ako si za budget Les Paul, svakako treba da porazmislish o njemu. To su sve vockice za male pare, ali chak i poshto je tako, ne morash najjeftiniju da kupish jer mozhe da se desi i da se razhocharash u zvuk, i da te to odvrati od sviranja

Born_Dead

Post by Born_Dead » 27 Sep 2010, 00:45

samo jedno,ne kupuuj apollo sa gold hardwerom,a nemoras ni vintage,mnogoo se ljusti,i ocajno izgleda :cao:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 27 Sep 2010, 08:04

Meni se apolo svideo, naravno za te pare. Naravno, Vintage je bolji, ali to je dupla razlika u ceni. Nikako ne mogu da se porede. Ne moze se ocekivati da nesto od 200e radi ni priblizno kao nesto od 400-500, a da ne govorimo o 2k e, ali kao gitara za pocetnika je sasvim ok, jos i lici dosta na LP (mislim da je vazno da se nekome svidja sama gitara, izgled, da bi teralo tog ko tek pocinje da svira).

Ako postoji sansa da ustedis u neko skorije vreme za Vintage ili Epiphone, sacekaj i pristedi, ako nema teorije u npr godinu dana da ustedis te pare, a svira ti se, kupi apolo pa ga drndaj par godina... BTW Imas ih kod marica u bgu, mislim da imaju nekoliko primeraka.
Ali pre svega, ovaj apollo ima bolt-on neck, tj. usrafljen vrat u telo, a les paul bi trebalo da ima set-in neck, tj. lepljen vrat. Znaci, nije "ispostovana" jedna od osnovnih karakteristika ovog modela, a malo je verovatno da ce njegovi humbuckeri (druga osnovna karakteristika) izvuci stvar.
Kod marica je ranije bila i set neck verzija te gitare. :)

Ovo sve gore navedeno vazi ako si pocetnik kome se svidja izgled lpa (cini mi se na osnovu tvog godista i toga sto si pomenuo apolo lp kao alternativu gibsonu). Ako trazis LP ton, onda apolo nema tu sta da trazi, Hammer, Epiphone, Vintage i slicne gitare se mozda mogu pribliziti... Npr kada je lp ton u pitanju, cuo sam dobre stvari o ovom hameru: http://www.mixmusic-company.com/index.p ... t&Itemid=1

Sto se tice Vintage lpa meni se nije svideo. Vrat mi je bio jako cudan u rukama (ne znam sta mi je zasmetalo, ali...), matore zice :povrac: . Ton isto tako ubi boze, ostar i treblast, ali to bih pre pripisao pojacalu, ne secam se tacno koje je bilo, ali u mmc nikad ne dobijes neko pristojno pojacalo, verovatno je bio neki mali ibanez tranzistorac. Meni su u mnogo boljem secanju ostali epiphoni.

laza96

Post by laza96 » 27 Sep 2010, 14:39

mislim_stvarno wrote:Ovo sve gore navedeno vazi ako si pocetnik kome se svidja izgled lpa (cini mi se na osnovu tvog godista i toga sto si pomenuo apolo lp kao alternativu gibsonu).
Pa, sviram oko 3 godine imam onaj sugavi squier stratocaster i ,,drndam,, na njemu vec duze vreme. Jedva cekam da ga se otarasim. Uvek sam voleo les paul modele (naravno ne sve i one koji stvarno podsecaju na Gibson), ali igrom slucajeva se desilo da mi u ruke padne ovaj strat.
Puno mi je stvarno da skupljam za vintage i epiphone i ne bi skupio za jedno godinu dana! A na kraju krajeva kada bih uzeo ovaj Apollo, mogao bi i neke delove da mu zamenim ako bude neophodno (to bi mnogo lakse finansirao :D ).
Video sam sad na sajtu marica ovog apolla. Sta mislite: http://www.maric.rs/srp/proizvodi/?conid=366&l2=3&l3=42

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 27 Sep 2010, 15:17

U! Pa ako sviras 3 godine, i vec imas squiera (bulet ili standard?), onda ti ovo nece biti veliki napredak u kvalitetu instrumenta, ako imas standarda moze biti i vracanje u nazad...

Definitivno mislim da treba da sacekas. Cak i da menjas delove (magnete i civije npr) potrosices istu kintu kao i za Epi ili Vintage, a gitara nece biti ni priblizno dobra kao ovi... Tvoje su pare, kako ti volja, ali mislim da bi ipak trebao da se strpis i sacekas, u krajnjem slucaju da vrebas oglase Mozes da ulovis za oko 300e polovne...

U krajnjem slucaju, prosetaj do marica, probaj, ako ti se bas svidi, uzmi ga, ali mislim da je bolje da se strpis...

laza96

Post by laza96 » 27 Sep 2010, 15:20

mislim_stvarno wrote:U! Pa ako sviras 3 godine, i vec imas squiera (bulet ili standard?)
Imam bullet i mislim da je to velikoooo sranje od gitare!!!

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 27 Sep 2010, 15:49

Znam da nije lako cekati... ali vidjao sam Vintage Les Paul na kupujemprodajem za 250 e... a moje (skromno) misljenje je da je velika razlika... u korist Vintage-a.

Sto se tice Vintage lpa meni se nije svideo. Vrat mi je bio jako cudan u rukama (ne znam sta mi je zasmetalo, ali...), matore zice :povrac: . Ton isto tako ubi boze, ostar i treblast, ali to bih pre pripisao pojacalu, ne secam se tacno koje je bilo, ali u mmc nikad ne dobijes neko pristojno pojacalo, verovatno je bio neki mali ibanez tranzistorac. Meni su u mnogo boljem secanju ostali epiphoni.
Vrat je kopija LP iz '50.-ih (ne znam dal' svaki, ali ovaj moj je takav), i to moze nekome da ne odgovara... ali je 1/1 kao '50.'s Gibson. Matore zice mogu da ubiju feel... ali ja sam u MMC probao na 3-4 pojacala bez problema, i to me prvo ub'o u ENGLa. Ton bas i nije bio "treblast" ni na jednom komadu, mozda smo ti i ja probali sasvim drugu garnitutru. Zapravo, jedino sto zameram Vintage-u je to sto mora da se otpanji treble na pojacalu, jer su magneti "tamni". Tacno je da nisam bas SVE kopije Gibson LPa probao, ali garantujem da je ovo jedna od najboljih, ako ne i najbolja! A Epiphone do 500e brije za metar, barem ono sto ima kod nas da se nadje/proba.

laza96

Post by laza96 » 27 Sep 2010, 16:02

KirilStipsa wrote:Vrat je kopija LP iz '50.-ih (ne znam dal' svaki, ali ovaj moj je takav)
Hvala na savetu svakako. Koji je tvoj Vintage - koji model?
KirilStipsa wrote:ali vidjao sam Vintage Les Paul na kupujemprodajem za 250 e
Najjeftiniji polovan koji sam kod nas video je 350e - Vintage V100GT (gold top)

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 27 Sep 2010, 16:07

KirilStipsa wrote:ali ja sam u MMC probao na 3-4 pojacala bez problema, i to me prvo ub'o u ENGLa. Ton bas i nije bio "treblast" ni na jednom komadu, mozda smo ti i ja probali sasvim drugu garnitutru.
U music media centru kod postanske stedionice ENGL pojacalo?!?!?! :shock: To mi je promaklo, nikad ga nisam video. LM, ja sam svirao neki crni vintage, i na pojacalu kom sam ga svirao je strasno krestao, i bas mi bilo cudno sto ga ljudi hvale kao dobru alternativu gibsonu i epiphonu, kad sam 77 puta lepsi ton dobio sa epi plus top std na cubu 30. Sto se vrata tice, to je skroz subjektivna stvar, a ja sam navikao na tanje vratove, on mi nije legao, a epiphoni su mi ok skroz... Koliko ljudi toliko cudi... Moram da probam jos neki vintage posle svih prica...
laza96 wrote:Najjeftiniji polovan koji sam kod nas video je 350e - Vintage V100GT (gold top)
to apsolutno nije realna cena jer je nov oko 370-400e. Sve preko 300e je previse s obzirom na cenu nove gitare...

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 27 Sep 2010, 23:49

Bas taj crni sam uz'o, sa zlatnim harware-om, i radi k'o zmaj... Def. najbolji komad od onih koje su imali. Zice su bile krs na njemu, a i bilo je potrebno malo ga "doraditi" (nut je bio uzasan, zice svaka na drugoj visini). Mozda si ga lose procenio, zbog loseg zvuka na pojacalu?! A mozda i nije to bas taj... al' ja boljeg LPa do 500 evra nisam nasao... a trazio sam, pogotovo te epiphone sam sve probao. ENGL je stajao bas onako, da ne mozes da ga promasis.

coca

Post by coca » 28 Sep 2010, 15:22

Pazi Stagg LP ti nije losa kopija LP-a, po meni jedna od boljih u rangu do 250E, on ti se krece polovan od 180E pa nadalje sve zavisi od modela i boje, savet ti je ovde da gledas one ako se odlucis za Stagg-a koje imaju onu zlatnu plocicu na headstocku oni su mnogo bolji od onih koji imaju jeftin natpis..., Epi.. Special I i II .Appolo... nisu mi se pokazale kao nesto ubedljive, moj ti je savet da uzmes u razmatranje i Vintage gitare koje su istini za volju skuplje ali su odlicne!!!Epiphon 100 ti je oko 250E nova isto dobra gitara ali ima srafljen vrat !!! Naravno koliko para toliko muzike!!! Ako se odlucis da das jos 100-200E vise to ti bitno menja kvalitet instrumenta tu onda imas skupklje Epie... Pozz. Coca!!! :) :) :)

Post Reply