Saveti Povodom Kupovine Električne Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Revolver

Saveti Povodom Kupovine Električne Gitare

Post by Revolver » 25 Apr 2012, 23:32

E, ovako, već duže vreme planiram da kupim električnu gitaru. Nisam jedan od onih noobova koji nemaju pojma, ali shvatam da ima onih koji se bolje razumeju od mene, budući da sam do sada posedovao samo klasičnu od 7000 RSD. Naravno da imam neku ideju o tome šta bih želeo, ali postoje određeni modeli oko kojih se dvoumim, a naravno da uvek može biti nekih bisera za koje nisam cuo, kako novih, tako i polovnih. Nameravam da spiskam oko 40- 50 hiljada dinara, ondosno 450 jevreja, ili 600 dolara. Naravno, u obzir dolaze i neke malo jeftinije i skuplje od ovoga, negde do 60 hiljada maksimum.
Sad, uvek sam slušao uglavnom metal, i to neke žešće stvari (melodic death, technical death, nesto blacka), ali kako sam rastao i sazrevao, te stvari su počele malo manje da me zanimaju. I dalje slusam metal, ali više tipa Doom i Traditional. (Metal pre N.W.O.B.H.M.)
Prvo mi je na um padao Ibanez RG350EXZ, koji bi savršeno odgovara tim stilovima, ali kako je vreme odmicalo, a ja se sve više zanimao za classic (hard) rock, taj tip gitare mi više nije neophodan. Plus, sada u Mitrosu košta 53 hiljade, dok je u Americi podajna cena 36000! Shvatam da ovde sve mora da bude skuplje, ali 17000 hiljada je stvarno previše, a i sama gitara ne vredi toliko, barem meni.
Ali ako se nadje neka polovna sa dobrom cenom, ne bi mi smetalo. Jacksone i Fendere nikako ne zelim da sviram, gade mi se nesto, posebno Jackson. Takodjer i one avangardne oblike tipa V, kocke i ko zna šta još. (mada bih explorer mogao da podnesem)
Pre svega bih voleo Epiphone Les Paul Traditional pro, ali ovi lopovi u Mitrosu ga nemaju. Kažu stići će početkom maja, mada sumnjam. Moj sledeći izbor jeste Epiphone Les paul Standard Plus (Telo i vrat od mahagonije, 22 praga, dva alniko klasik hambakera, set nek, skala 24-3/4"), koji je u Music Tradeu izgleda najjeftiniji, košta 47000. (Ali mi ne vredi toliko, pokušaću da spustim cenu malo, 43000 bi bilo idealno, sa 44000 bih izašao na kraj, ali za više od toga, nek nađu nekog drugog). Šta vi mislite o ovoj gitari? Jel biste dali te pare za nju? Znam da će da pojede rokčinu, ali da li bi se snašla u nekim malo žešćim vodama? (Ništa extreme, negde da Metallcu može da izgura)
Od skupljih varijnati, u obzir dolazi ESP/LTD MH-350FR, 61000 u Mitrosu. (EMG 81 i 85, Licencirani Floyd, telo od mahagonije, 24 praga, skala 25.5″, vrat od javora, fingerboard or ružinog drveta, tanak, spojeni vrat) najradije bih da puknem što manje para, ali ako vredi, pa nek ide život.
Ako znate nešto, svirali ste ili posedujete ove gitare, dajte mi neke savete i recite mi kakvo vam je iskusto sa njima, itd, itd. Ili, ako pak postoje neke bolje za te pare, prodajete polovnu ili znate gde ima da se kupi ista, a da je povoljnija cena, bio bih vam vrlo zahvalan. Ujedno, kupujem i pojačalo, na umu imam Vox VT40+, 24000 RSD, ali i tu sam otvoren za savete.
Hvala unapred,
Rev.
P.S. Moji omiljeni bendovi jesu Lynyrd Skynyrd, Guns N' Roses i Metallica. (U slučaju da vam to može biti od koristi, pošto ću to najviše da sviram)
P.S. 2 Evo linkova za gore pomenute proizvode: http://www.mitrosmusic.com/proizvod/128 ... t-Ch-Hdwe/, http://www.mitrosmusic.com/proizvod/128 ... t-Ch-Hdwe/, http://www.mitrosmusic.com/proizvod/113 ... hru-Black/ i http://www.mitrosmusic.com/proizvod/983 ... IX-VT-40-/

Trooper
Urednik

Re: Saveti Povodom Kupovine Električne Gitare

Post by Trooper » 25 Apr 2012, 23:41

Uff, fine su to pare
Ja bi za taj kes uzeo npr
http://www.kupujemprodajem.com/ESP-LTD- ... d=10932310
500e, emg magneti, LP oblik, ESP kvalitet izrade... Ima gitarista iz mog bivseg benda, ubija kako radi gitara

Revolver

Post by Revolver » 25 Apr 2012, 23:44

Au, brate, kad pre odgovori? milim, hvala ti puno na tako bryom odgovoru! :D E, cesljao sam taj kp, ali na ovu ponudu ne nabasah. 500 jevreja? Kolko kosta nova, dal znas?

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 25 Apr 2012, 23:47

Ma bitno je da je kupis :metal: jer ovde ko god postavi temu saveti za kupovinu prve gitare, gitare itd, rastegne se prica i na kraju ni ne kupi.

Revolver

Post by Revolver » 25 Apr 2012, 23:49

Haha, tako nesto. xD Ali bolje i da ne kupim nego da se *****. Kvalitetna je ta Esp, ali mi je 500 evra za polovnjaka mnogo. :(

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 25 Apr 2012, 23:56

bas sam i ja hteo da kazem sto i truper. JE8ENO GENIJALNA GITARA. Nova je oko 1000e http://www.mitrosmusic.com/proizvod/654 ... 0%5BVB%29/

epi lp plus top nikako ne bih platio 47k. Ako hoces epi, pogledaj oglase, za 250-300e uzmes neki standard crni (znam da nije lepa kao plus top, ali sto se kvaliteta izrade i tona, tu su identicni), i ubacis mu za 150-200e neke besne magnete, i miran si duze vreme.

Ibanez nikako ne uzimaj nov, polovni su oko 250e, a jos bolja solucija neki matori rg550. Ako vec hoces nov, bolje uzmi S, IMO daleko bolji izbor od rg. Mislim da ima i jedan rg1570 prestige na oglasima za oko 600e sa seymour duncan magnetima, odlicna kupovina.
ESP/ltd nije neki kvalitet ako je ispod serije 400. Bolje idi na neki (polovan) ibanez i da mu ubacis nove magnete.

Inace, samo se ti zanosi da ti se jacksoni gade, ali na ogasima imas dkmg za oko 400-500e koji je genijalna gitara sto se kvaliteta tice. Bolja od epifona, ltd-a, i standardnih ibaneza (ne i prestige-a)...

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 26 Apr 2012, 00:01

Al ono, mislim da je ovaj LTD1000 sa oglasa best-buy. Dobijes i tvrdi kofer (koji je vrednosti, brat-bratu 60-100e) sto je steal za takvu gitaru.
E, da, disklejmer, ne znam ni prodavca ni nist, samo sam kucao ESP na kp da vidim sta ima po oglasima

Revolver

Post by Revolver » 26 Apr 2012, 00:05

Cekaj, a kakva je razlika izmedju te i ove? http://www.mitrosmusic.com/proizvod/654 ... %28BLK%29/ Ibanez mislim polovan da kupujem, ovde su oni najprecenjeniji. Znam da je 47000 za plus top mnogo, ali kao sto sam rekao, mislim da bi za 43000 bilo okej, zar ne? Verujem da plus jeste nesto bolji od standarda, posto ima neki maple quilting ili binding, sta ja znam, ali svakako ne opravdava da bude 10 iljada skupli. Polovan epi sa razumnom cenom nisam nigde mogao da nadjem... ::ranting:: Hvala ti, ali Jackson nikako ne mogu, toliko su lozacke da je to neverovatno.

Revolver

Post by Revolver » 26 Apr 2012, 00:12

Ma gitara je kul, ali vise volm taj pravi Les Paul feel. Cetri knoba i pickuard. Ova to nema. :( Plus, emg jesu kvalitetni, ali mi nekako nemaju dusu. Ne planiram da spustm stim u H i sviram Slipknot i Korn. Da je malcice niza cena, vrv bi je uzo.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 26 Apr 2012, 00:31

razlika izmedju tih ltd-eva je u tome sto je ta sto si okacio "ukrasena" (citaj upropascena) ovim nekim sarenim debilnim bindingom...

Sto se tice epifona, ako ti se daje dodatnih 10 hiljada samo zbog sarenog izgleda, plati... NIJE nista bolji od crnog standarda, samo je sareniji. A da je 50x losiji od ovog ltd-a sa oglasa, to jeste.

posto si vec resio sta ces, nema svrhe dalje pisati...

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 26 Apr 2012, 00:33

Ako bas hoces taj 'tradicionalni' les paul, idi do artista i probaj Tokai gitare, mislim da ima jako finih primeraka za te pare.

Revolver

Post by Revolver » 26 Apr 2012, 00:48

Nisam ja nista resio brate, taj LTD mi se bas dopada. Ne bih pitao za vas savet a onda ga potpuno ignorisao. Definitino vredi proveriti. 10k samo zbog izgleda nema sanse da platim, a da je ltd bolji, bolji je. Ali zar nije on 20 iljada skulji od one sarene samo zbog izgleda? (priznajem i da jeste 20 puta lepsi) Ono to me kopka u vezi njega jesu ti emgovi. Vise bih volo neke Paf ili duncane, imaju tu toplinu. Buduci da je razlika u ceni izmedju ltda i epija 9 iljdada, ltd mi deluje kao bolji izbor, plus ima kofer. Procesljacu ja jos malo sutra, pa se cujemo. Inace, puno hvala na interesovanju i pomoci! Laku noc!

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 26 Apr 2012, 00:51

A ono, u najgorem slucaju, ako ti bas smeta emg, prodas ih i za iste pare bukvalno uzmes komplet dankana/dimarzia. Al videces da to nije potrebno. Ja nisam fan aktivnih pikapova, ali su me u toj gitari odusevili

umart

Post by umart » 26 Apr 2012, 01:04

sto ti truper rece,glat dobijas u 1/1 zamjeni set dimarzio ili u ovom slucaju set SD.meni eclipse najbolje zvuci sa JB/59 setom,a ako ides u dublje stimove od C onda Custom/59.a dosta sam eclipse-ova probao,sa emg-jevima (81,85,89,60,81...) i sa dankanima.cak sam i bas pravog ESp eclipse-a svirao,vec tuvim jedno vrijeme po forumu (a i sam posjedujem ltd koreanca) da po svemu japanci bjeze koreancima svega milimetar ako i to (kad bi komparativni modeli imali bas indenticne features-e).ortak je bas imao vintage black varijantu,dakle istu tu,a mislim da sam bas taj primjerak slusao pretprosle nedjelje u bigz-u (i on je prodavao,pa kolika je sansa da je to neko drugi),radi sabija.

ako bas mora pravi LP,trci u artist i trazi honeyburst tokai LP,tom ne treba da se mijenjaju magneti,ali nikako.eventualno civije da,ali ostane ti love da stavis najskuplje na svijetu,za kojim nema potrebe,framus locking radi sabija,a set te ne izadje ni 40 e.ni jedan epi ne moze da spadne tokai-ju,narocito ovom koji ubija kakav ton ima.narocito ce tebi da legne za taj hevi stoner dum koji slusas kao kec na desetku,pusti metaliku,isvirano je to. :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 26 Apr 2012, 01:17

@revolver
koje sad sarene? Onaj ec1000 koji si ti okacio, ili epi lp + top? Ako si mislio na ltd, onda to nije realna cena, u mitrosu ih nemaju, pa im na sajtu stoje kao na popustu. Fakat je da je ec1000 deluks obicno skuplji od vintage black verzije, a retki su ljudi kojima se dlx svidja... Ako si mislio na to da za ec1000 placas 20k vise od epifona zbog izgleda, onda si waaaaaay offfff. :) razlika u kvalitetu dve gitare je nebo i zemlja.
Uostalom, nije isto kad na hi-end instrument potrosis 20k (recimo 20% cene) zbog izgleda, a vec ti zvukom pasuje, i kada na instrument nize srednje klase das 10k na izgled (sto mu dodje 25-30% cene), a znas da mu je daleko potrebniji upgrade magneta npr.

Ako su ti magneti muka, lako se menjaju, prodas ove emg za 150e, i izaberes sta ti odgovara, ako znas sta trazis...

Post Reply