Line6 DM-4

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Funkomat
MF veteran

Re: Line6 DM-4

Post by Funkomat » 29 Jan 2008, 15:30

Nemaju DE7 ali probao sam AD9 i zaboravio sam sve ostale digitalne delaye koje sam do sad cuo.
Jedini problem je naravno cena ali zvuk je neverovatan...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Jan 2008, 15:37

Jeste zvuk neverovatan i sve to, ali je delay vreme - kratko. Nema posebnih efekata... Znači, imaš samo slapback i to ti je to. Odličan slapback, što jeste - jeste, ali vredi li dati mnogo para za njega? Ti odluči.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 29 Jan 2008, 15:44

Pa to...
Svakako mi je previse para ali zvuk u potpunosti nadoknadjuje za tih 300ms ili koliki je vec max
Da mi nije problem dati jos + tih 5000 ne bih razmisljao sta da uzmem...

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 30 Jan 2008, 15:59

jbg, ko sto sam ti rekao u pm-u, druze.
mozes da kupis odlican digitalni delay sa gomilom opcija, ukljucujuci i simulaciju analognog (koja nije ni za kriv ***** u odnosu na oridjinale), ili da pazaris odlican analogni delay sa neverovatim zvukom i samo tri pota bez ijedne opcije dodatne.

nijedan digitalni delay koji sam ikada svirao, od stompboxeva, preko rack procesora, do VST pluginova, NIKAKO ne moze da se poredi sa analognom spravom. ne kazem da su digitalni delayevi losi, naprotiv, imam dva, ali ne mogu da se porede sa bojom zvuka koji pravi analogna pedala. nikako, nikada... sad, ti vidi sta ti odgovara... odlican delay sa gomilom opcija (reverse, tape, analog, hold itd), loop fazonom i svim ostalim gotivnim zajebancijama, ili jednostavna pedala koja pravi neverovatan feedback i savrseno prenosi boju instrumenta u eho - nije sminka poput digitang, ovde se lepo oseca boja gitare u feedbacku. tj, ako ces da koristis delay samo za klasicnu gitarsku svirku, i ako ti 300ms nije malo (realno, za normalnu svirku ti i ne treba vise), kupi analogni AD9.

da, AD9 ili blo koji drugi analogni deay je OBAVEZAN, ako hoces da dobijes pravi trip otpanjivanja feedbacka i manipulacije sa time potom, toliko cesto primenjivu u rege, dab, fank, alter rok, i raznoj experimentalnoj muzici. ni jedan digitalni delay ne moze da zalaufa feedback kao analogija, ni priblizno. sad, jbg, i digitalija ima svoje prednosti.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 31 Jan 2008, 17:23

No danas sam napokon odlucio da odem i probam Echo Park...
Poneo sam svoju gitaru i prvo otisao i probao ponovo AD-9 (lik se smorio ali jbg...) i kao i prvi put zvuk je bio savrsen... Kao da sviram jedno 5 gitara u isto vreme. Neverovatan zvuk. Iz taknog tona middle magneta sa fendera napravi tako debeo i bogat ton da... Jednostavno neverovatno. Probao sam sve moguce stvari, bio tamo nekih pola sata (lik se smorio ali jbg... :) ) i za razliku od prvog puta sad mi je malo falilo jos delay time-a ali citao sam da moze "jako lako" da se modifikuje neka komponenta u njoj pa da se sa tih 300ms poveca cak na 500 ali to ne znam kako bi moglo da se uradi ali mozda neko ovde zna (sava ??)
Sve u svemu savrsen zvuk, nema nikakvog zujanja, ne pojacava ton, ne guta ton, i sem tog malog delay vremena savrsena pedala. Cena je 15000 jbg ali sad sam vec manje vise siguran da vredi toliko.

Onda sam otisao da probam Echo Park i jednostavno :| ...
Tamo sam bio jos duze i bas sam je temeljno probao ali :| .
Jako je dobro uradjen tap tempo. Jaci stisak je on/off a slabiji je podesavanje tempa.
Digitalan delay tako da delay time nije problem. Ima puno podesavanja od kojih su meni vecina savrseno nepotrebna. Jedine stvari koje bih na njoj voleo da koristim su reverse i podesavanje koje postepeno pojacava ton od 0 do 10 (zaboravio sam kako se zove), mada to naravno moze cak i bolje da se uradi sa volume pedalom ili jednostavno pot-om i nekim reverbom, a ovi ostali efekti su po meni jako lose uradjeno.
I ja sam bio prilicno odusevljen ovom pedalom iz sample-ova sa neta i stvari koje sam citao o njoj ali nakon sto sam je probao ne vidim sta ljudi vide u ovoj spravi. Sam delay kao delay je daleko iza DD-3 i bas sam se razocarao.
Moze da se podesava jacina zvuka gitare i jacina delay-a ali nazalost na zajednickom potu tako da ako nije na 50%, ton gitare ce biti smanjen ili pojacan kad se nagazi pedala. Medjutim ovo je super za reverse jer moze skroz da se smanji gitara odnosno pojaca sam delay tako da se ni ne cuje originalan ton iz gitare.
Ima neki MOD pot koji iskreno nisam skontao sta radi sem sto dodaje neki efekat tipa flanger ili wah na delay ili tako nesto... To mi se jako nije svidelo tako da se nisam ni trudio puno da skontam sta je...
Najgora stvar na ovoj pedali je sto dodaje ogroman reverb ako se trajanje delaya (broj delayova ili kako vec da kazem) poveca preko 40-50% i to meni strasno smeta... Ispod tih 40% se ponavlja jedno 4-5 puta a ovo iznad je potpuno neupotrebljivo...
Mozda je pojacalo krivo ili gitara (ne :D ) ali sve u svemu veliko razocaranje tako da skupljam za ibaneza.

Slazem se sa svim sto je Nyarlathotep napisao...

Mozda bih trebao da otvorim novu temu za ovo ali jos bolje bi bilo da neko promeni naziv teme u DELAY (a ne u dM :D -4, ko god da je to napisao a nisam ja) ili nesto slicno.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 31 Jan 2008, 18:59

Funkomat wrote:...ali citao sam da moze "jako lako" da se modifikuje neka komponenta u njoj pa da se sa tih 300ms poveca cak na 500 ali to ne znam kako bi moglo da se uradi...
Može da se uradi ali se povećava šum. Nisam se preterano informisao (Sava sigurno bolje zna) ali, koliko jesam, to je problem.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 31 Jan 2008, 23:23

Rocket Roll wrote: Može da se uradi ali se povećava šum. Nisam se preterano informisao (Sava sigurno bolje zna) ali, koliko jesam, to je problem.

Da sigurno nekako pogorsava zvuk ali ni ja se ne razumem dovoljno tako da cekamo savu...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 01 Feb 2008, 16:48

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Feb 2008, 17:05

Keeley kaže samo: "...we upgrade the fidelity and bass response...", ne kaže ništa o produžavanju delayja. E sad - ako Keeley ne može (ili, što je verovatnije, neće) da produži delay vreme AD-devetke, onda sam sklon mišljenju da to i ne može da se uradi (a da rezultat bude zadovoljavajući).

15 000 za 300ms zvuka... Da je barem 310ms, imao bi tačan Pink Floyd delay-time koji Gilmur koristi na 99% pesama "iz starog doba", 1968-1974. Ovako - jedino da uz AD-9 uzmeš i Behringerov DD400, pa da imaš pravu "psihodelija meets U2" postavku.

Behringerovi DD100 i DD400 su ultračisti i ultratransparentni... Proveri Savine primere (svirao Duda Bezuha) u ovom threadu:

=============================================================================================
->Sava & Duda vam predstavljaju: Behringer DD100 Delay, DR100 Reverb i OD100 Overdrive/Distortion<-
=============================================================================================

Sava

Post by Sava » 01 Feb 2008, 17:16

Funkomat wrote:Nemaju DE7 ali probao sam AD9 i zaboravio sam sve ostale digitalne delaye koje sam do sad cuo.
Jedini problem je naravno cena ali zvuk je neverovatan...
E sada ti je jasno zašto prozivam Mitros i Artist svakih nekoliko dana, čekam jeftinu Behringer varijantu AD9 jer mi je zaista previše da se isprsim 150 E za jednu pedalu! AD9 je savršena stvar za onoga koji voli baš takav delay, a taj sam.

P.S. Tek sam sada video da me "prozivate" u vezi tehničkih unapređenja. Nemam iskustava sa ovom spravom, ali znam da je leslie sa hrvatskog pandan foruma pravio delay sa MN3208 čini mi se i da dužina kašnjenja može da se poveća dodavanjem više memorija na red (pa i logično je). E sada, da li to može da se uradi i sa memorijom MN3102 koja je u AD9 ne znam, ali ako je neko našao na netu da je to već neko radio onda očigledno može. Kada sam probao AD9 nisam našao da mi je potrebno veće kašnjenje, ipak je to vintage uređaj pa se očekuje i takav zvuk. Čitam ovde i da je cena 15.000 što je još više od 150E koje sam pomenuo. Za mene - šteta, mnogo je to para!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Feb 2008, 17:44

Sava wrote:Čitam ovde i da je cena 15.000 što je još više od 150E koje sam pomenuo. Za mene - šteta, mnogo je to para!
Zapravo je prava cena 15 180 dinara... Mix je, od svih naših firmi, najbolji sa cenama (potpuno su pošteni za većinu stvari), pošto je AD-9 na Thomannu 177 evra ( http://www.thomann.de/at/ibanez_ad9.htm )

Molim vas da nas odmah obavestite čim stigne taj Behringerov Vintage Delay (AD-9 klon)!

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 01 Feb 2008, 19:51

taj berindzerov klon je analogni efekat, ili digi simulacija?

inace, moj vitnage AD9 ima unutra 3 trim pota, kojima se mogu podesavati razne stvari... jedan sam samo koristio za sada - da regulisem feedback eha, tj. da ga malo pojacam. videcu da neki slucajno ne regulise time... mada, sumnjam....

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 01 Feb 2008, 20:28

Meni i dalje nije toliki problem sto je samo 300ms vec to sto je 15000 ali bio sam spreman da dam 10000 za digitalni delay a ovo je 50% skuplje a neuporedivo bolje tako da cu valjda skupiti jos te pare... :grummel_2:
Ne mogu dovoljno da naglasim koliko dobar ton ima ta mala roza kutija tako da sam siguran da vredi para ali je opet jebeno puno

Ne mogu da nadjem gde sam citao to za povecavanje delay time-a ali lik je rekao nesto kao "there's a component in there that's very easy to tweek"...

Sava

Post by Sava » 01 Feb 2008, 22:57

Funkomat wrote:Meni i dalje nije toliki problem sto je samo 300ms vec to sto je 15000 ali bio sam spreman da dam 10000 za digitalni delay a ovo je 50% skuplje a neuporedivo bolje tako da cu valjda skupiti jos te pare... :grummel_2:
Ne mogu dovoljno da naglasim koliko dobar ton ima ta mala roza kutija tako da sam siguran da vredi para ali je opet jebeno puno

Ne mogu da nadjem gde sam citao to za povecavanje delay time-a ali lik je rekao nesto kao "there's a component in there that's very easy to tweek"...
Kada pomislim da za 190 evra mogu da kupim pristojnu gitaru odmah odustanem od pomisli da nabavim AD9. Čekam Behringer, nalazim se na nekoj listi čekanja pa ćemo videti šta će biti od svega toga. Obavestiću vas ovde, naravno.

AD9 zvuči ovako:
http://img3.musiciansfriend.com/dbase/m ... _ad9_1.mp3
http://img3.musiciansfriend.com/dbase/m ... _ad9_2.mp3
http://img3.musiciansfriend.com/dbase/m ... _ad9_3.mp3
Nyarlathotep wrote:taj berindzerov klon je analogni efekat, ili digi simulacija?
Analogni i koliko znam direktna je kopija AD9.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Feb 2008, 23:02

Nyarlathotep wrote:taj berindzerov klon je analogni efekat, ili digi simulacija?
Kako reče Sava - DD400 i DD100 su digitalni, a VM1 Vintage Time Machine (klon Deluxe Memory Mana) i VD400 Vintage Delay (klon Bossovog analognog DM-2 delayja) su analogni.

Evo slike DM-2 i VD400 (330 milisekundi, jako lep "taman" zvuk, vrlo "tečan", muzikalan, malo više "trebla" nego AD-9):

Image

Image
Funkomat wrote:Ne mogu dovoljno da naglasim koliko dobar ton ima ta mala roza kutija...
Uvek je upravo u tome i problem... Puno para + jedan jako dobar "trik" ili manje para + raznovrsnost. Moje mišljenje znaš, ali ne kupujem ja, nego ti.
Nyarlathotep wrote:inace, moj vitnage AD9 ima unutra 3 trim pota, kojima se mogu podesavati razne stvari...

Jedan je za dužinu delayja. Ali evo šta se dešava ako se produže delayji tim potom: "I opened up the back of the pedal and boosted the delay time pot and was able to achieve somewhere around 500ms delay, but with major distortion issues."

Post Reply