Da li su komponente kvalitetne kao nekada

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Dersu Uzala

Da li su komponente kvalitetne kao nekada

Post by Dersu Uzala » 26 Mar 2013, 00:48

Trzalica wrote:Eh stvarno, čitajući vaše komentare i navodna iskustva, ispada da danas elektronika nazaduje. Čak su elementi iz nekih crno-belih televizora iz sedamdeset i neke bolji od današnje tehnologije.
Logičkom dedukcijom zaključujem da će elektronika sve više nazadovati, bar kada se radi o zvuku, po vašim teorijama. :idea: :mrgreen:

Stra'ota me da i pomislim koliko će generacije u 2151. godini biti lišene kvalitenog zvuka ... a tek koliko će koštati 2151. godine jedan tranzistor iz nekog EiNIŠ crno belog TV-a., ... jer će samo sa njim tamošnji elektroničari imati dobar zvuk, bez njega šipak ... :hide:
To će biti SpaceVINTAGE era, ha?!? :mrgreen:
Ljudi, da vi malo ne s*re*e previše :?:
Objasnih jedared al aj ponovo. Svako ko se bavi elektronikom kao profesijom zna da elektronika ne nazaduje ali jezivo sporo napreduje. Pogotovu fundamentalna istrazivanja. Optika je mnogo vise napredovala nego elektronika recimo, a obe su grane/discipline fizike jel. (Precizna) mehanika je jezivo napredovala zbog optike (posebna tema) i kvantne fizike. Sto ce reci da je proces proizvodnje elektronskih komponenti (elektronika+mehanika+optika+kvantna fizika) napredovao najvise u poslednjih 50-60 godina.

Zasto je to bitno?

Posle WWII pa sve negde do kraja 70-tih recimo, proces proizvodnje elektronskih komponenti je bio krajnje primitivan u odnosu na sadasnjicu. Integrisano kolo recimo, kao koncept, osmisljeno je 1949. ali je tek posle 1968. 'sislo u narod', kad je Intel preuzeo proizvodnju. 20 godina znaci se cekalo na adekvatnu industrijsku opremu koja moze da napravi IC u nekoj kolicini za masovnu upotrebu i van laboratorije. A ta integrisana kola nemaju vise blage veze sa ovim danas (sem u principu rada).
Pricao sam sa nekim likom pre vise od decenije, mislim da je radio tad za EHX i bio je Rus. I naravno, svi su ga gnjavili, zasto svi hoce vintage ruske (ili engleske svejedno) i to po mogucstvu vojne lampe a ne ove moderne danasnje 'hi-tech' manufactured lampe. U cemu je problem?
Tip kaze, slusaj, mi tada nismo imali tehnologiju kao danas. Bio si srecan da od citave kolicine lampi koju proizvedes, pola prorade. Puno skarta. Da bi uopste postigli specifikaciju koju nam dizajneri daju na papiru (working specs) mi moramo da napenalimo masine i prekoracimo production spec trostruko. Kaze, evo ti primer: nekada smo stavljali taj barijum/stroncijum oksid na katodu rucno. Zene su premazivale svaku katodu rucno. Posto su se neke i pootrovale, poceli su da 'umacu' katodu u taj 'dip', bazencic sa oksidom, pa suse na stipaljkama. Taj premaz je danas petostruko tanji (ergo i kraci zivotni vek lampe a i povremeni zajeb) jer se nanosi 'pistoljima' koji prskaju katodu, a presek cevi tog pistolja je reda velicine par desetina mikrometra (mikrona). Znaci usteda je fenomenalna. Pa tako redom sve komponente, pogotovu zasloni i resetke (screens and grids), pa staklo, pa pinovi pa asemblaza. Stedi se na svemu, ali moderna linija za proizvodnju je mnogo preciznija od rucica staramajki i proizvodna specifikacija je spustena tako lampe kad su gotove jedva postizu nominalnu radnu (working) specifikaciju. I opet ima skarta, ali sad je gubitak novca po jednoj lampi mnogo nizi nego pre.

Sve su to osmislili, kako to obicno i biva, ovi Harvard MBAs. Ogromna vecina tih firmi koja se bavi proizvodnjom elektronskih komponenti (a za njih sam radio indirektno) je u drzavnom/javnom ili u vlasnistvu shareholdera. Nisu privatne u smislu da postoji jedan gazda. To su publicly traded companies, na berzi. Svaka shusha koja je kupila akciju od 100 dinara od recimo Intela, hoce profit svake godine. A njih ima na milione. Onda su ove mudrice MBAs lepo smislili da se proces proizvodnje usavrsi so te mere da je (iako ta oprema kosta basnoslovno) izrada same komponente zanemarljiva (cenom). Tu se nabudzi profit, oprema se otplati pa se posle 20-30 godina naruci nova, mada za to maltene vise nema potrebe, jer nista novo, fundamentalno, u elektronici nije ni izmisljeno (sem supravodljivosti a i to pre 40 godina). Zasto bi uopste 'retool the production line'? Pa samo ako smisle jos bolju opremu za proizvodnju gde cu da pravim iste komponente a ustedim jos vise na procesu proizvodnje.

Drugim recima, mogu oni da naprave ponovo sve isto kvalitetno ko nekad, ali ko ce to da plati? Gde je tu profit, stanjuje se rapidno. I jos treba da se fajtas sa ovim MBAs koji zaradjuju grdne pare i obicno su neki 'savetnici' po tim firmama i imaju Gandalfove moci vizavi managementa, ne mere se njima dohakati. Nece niko ni da te slusa na board mitingu korporacije. Bazicno, ti udjes i kazes 'e aj pravimo kvalitetno ko nekad ali uz mnogo manji profit'. A ovi ti kazu, 'mrs napolje'.

Jasno?

guv'nor

Re: Pomoc oko kupovine dist-fuzz

Post by guv'nor » 26 Mar 2013, 02:40

Jasno k'o dan, k'o i uvek! :kiss: :bow: :) I nemoj da se nerviraš pa da te nema opet. :ziveli:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 26 Mar 2013, 02:53

Dersu hvala ti još jedared na opsežnom odgovoru. Informativno kao i uvek, ima ljudi koji su pročitali što si napisao, ali sam iznenađen što si odgovorio jednoj Trzalici ovako opširno.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Mar 2013, 05:33

ssmc wrote:Dersu hvala ti još jedared na opsežnom odgovoru. Informativno kao i uvek, ima ljudi koji su pročitali što si napisao, ali sam iznenađen što si odgovorio jednoj Trzalici ovako opširno.
Nema na cemu.

Sto se tvog surprisa tice, em smo nasi, em se meni nije zamerio a na kraju krajeva nije pobogu samo njemu post namenjen. Ic pablik domejn. Discuss at will. That was my 2 pesos.

P.S. Nekada davno, na nekom forumu, moj 'korisnicki nalog' je bio imenovan 'Rz Brzotrz' pa mozda i to ima nekakvu ulogu :kokice:

maksabass

Post by maksabass » 26 Mar 2013, 23:22

Dersu...kao i uvek jasno i opsirno...hvala na iscrpnim informacijama-cenim to

Cope

Re: Da li su komponente kvalitetne kao nekada

Post by Cope » 29 Mar 2013, 09:33

Nove sprave su do te mere treš, da sami elementi vremenom menjaju vrednosti.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 29 Mar 2013, 10:03

Znaci, nikad vise zamrzivaci koji traju 20 godina, a da ne kostaju koliko jedan prosecan spejs satl? :cry:

LifelessDead

Post by LifelessDead » 29 Mar 2013, 10:28

Pyramids of Waste (2010). Dokumentarac koji govori o slicni stvarima.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 2CUVZYu6tI

Trzalica

Post by Trzalica » 29 Mar 2013, 13:19

Dersu Uzala wrote:Drugim recima, mogu oni da naprave ponovo sve isto kvalitetno ko nekad, ali ko ce to da plati? Gde je tu profit, stanjuje se rapidno....
Znači elektronika NAZADUJE po tebi, jer nemaju profita da stvaraju kvalitetno kao nekada?
Dersu Uzala wrote:Jasno?
Kao dan!

Funkd

Post by Funkd » 29 Mar 2013, 14:07

Ne isplati se u trzisnoj utakmici proizvoditi kvalitetno. Mozda samo u ekskluzivnim malim serijama.
Ne moze elektronika kao nauka nazadovati.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 29 Mar 2013, 14:18

Predivan post Dersu, uzivao sam, carski :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 29 Mar 2013, 14:21

Cortex wrote:Predivan post Dersu, uzivao sam, carski :ziveli:
:1:

Nedalm
Urednik

Post by Nedalm » 29 Mar 2013, 17:23

Funkd wrote:Ne isplati se u trzisnoj utakmici proizvoditi kvalitetno. Mozda samo u ekskluzivnim malim serijama.
Ne moze elektronika kao nauka nazadovati.
Upravo tako. Sa napomenom da to vazi consumer electronics (pedale, pojacala, dvd playeri, mobilni).
U industrijskoj elektronici cijena cesto nije bitan faktor, gleda se pouzdanost. Kada imas uredjaje koje prodajes za ~10k eura, koji se koriste u fabrici sa jos skupljim uredjajima, nije nikakav problem da se izdvoji 20-30 eura za prekidac.
Dokle god postoji potreba za kvalitetnim komponentama - njih ce i biti.
Potrebne su kvalitetne komponente da bi se napravile fabrike koje prave jeftine komponente :)

Elektronika sasvim sigurno napreduje.
Pogledajte sta se krije u integrisanim kolima: http://zeptobars.ru/en/read/how-to-open ... hat-inside

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Mar 2013, 18:51

sinisake wrote:Znaci, nikad vise zamrzivaci koji traju 20 godina, a da ne kostaju koliko jedan prosecan spejs satl? :cry:
Videcemo.

Keva i cale su kupili prvi Electrolux fridge/zamrzivac kombo (kolosalnih razmera jedan prosecan balkanski dom) negde krajem 70-tih ili pocetkom 80-tih za suludu cifru, pola 'prosecnog space shuttle-a'. Made in Sweden. Imala ga je do pre par godina bukvalno. A taj je radio 24x7x365 pa tako jedno 30-tak godina. 28 mozda. Poucena tim iskustvom, cim je ovaj nesto rikno (kompresor/motor verovatno) pazarila je opet Electrolux, ali ovog puta proizveden ili u Kini ili Madjarskoj, nisam siguran. Zvacu te kad osedis, sa izvestajem. Give it another 20 years.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 29 Mar 2013, 19:35

Moji rabe Gorenjetov - 20+ godina, isti rezim rada (24x7x365), no bio je ipak jeftiniji. :mrgreen:

Javicu ako budem docekao da se pokvari nesto... :lol: :bambi:

Post Reply