Preprodavci, kupci, polovna oprema, histerija

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
Rocket Roll

Preprodavci, kupci, polovna oprema, histerija

Post by Rocket Roll » 08 May 2009, 17:43

Podeljeno odavde viewtopic.php?f=43&t=7829

OK, evo poučnog primera.

vBraca me je jednom prilikom pozvao da proverim autentičnost jednog Jazz Bassa iz sedamdesetih koji je prodavao čika Srba. Bas je u Bgd stigao preko oi_ilije, vBraca i ja smo otišli da ga pregledamo - prava stvar, ali delimično u kvaru. vBraca ipak odlučuje da ga kupi.

Prava veličina problema se otkrila kada smo ga uključili u vBracino bas pojačalo - oba magneta vrisnula, ili nešto još gore. Ilija isprva odbija da vrati pare, i nastaje haos u kojem BaneBass (vBracin tata) odmah poteže taj zlosrećni argument: vBraca je maloletan i kao takav ne može da pravi nikakve dogovore niti da bude odgovoran za bilo kakve dogovore.

Zato ja ne poslujem sa maloletnicima, niti to ikom preporučujem: kad treba kupiti bas iz sedamdeset i neke za par stotina evra, onda mogu da se dogovaraju, a čim nešto pođe po zlu - oni nisu krivi i štetu snosi onaj koji im odmah nije tražio ličnu kartu na uvid, kako što je trebalo da uradi.

A i maloletnicima bi bilo bolje da sede s mirom. Iako pred zakonom nisu odgovorni, trebalo bi da barem budu dovoljno svesni da ne izazivaju taj zakon da stane u njihovu odbranu ako nešto zabrljaju. Poziranje na temu "majstor za popravku i izradu..." može da sačeka par godina i njihovu prvu ličnu kartu, kako bi eventualna mušterija bila sigurna u to da su svesni krivične (i materijalne!) odgovornosti koja može da nastane kao posledica njihovih dela.

Šta da je to bilo pojačalo od par hiljada evra?

Polako, deco, za basove iz sedamdeset i neke i custom boutique modifikacije uvek ima vremena. :D
Last edited by KnightOfDoom on 10 May 2009, 13:54, edited 1 time in total.
Reason: Podeljena tema

vbraca
vrabac

Re: Penzionisane pedale

Post by vbraca » 08 May 2009, 19:12

hvala.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 08 May 2009, 19:18

Osetim ja vec duze vreme, preko monitora, neke negativne vibracije medj vama dvojicom. :)

Hajde sada da se izmirite i da sve zaboravite, kako dolikuje... :ziveli:

Nego, jbt, nije valjda da ste pazarili gitaru bez stekanja u pojacalo? To cak ni ja ne bih uradio... :lol:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 May 2009, 20:31

A ne, štekali smo je u pojačalo. Samo je to bilo Raxovo malo gitarsko pojačalo, neki patuljasti Laney, pa nismo mogli da procenimo veličinu kvara.

Inače mislim da su vBraca i njegov tata dobro postupili - to je bio klasičan primer prevare od strane prodavca.

Zato se i ne ljutim na vBracu. Poenta priče je nešto drugo - kojom je brzinom potegnut taj "maloletnik" argument. Tako nešto nisam očekivao i zabrinulo me je. Stekao sam utisak da se to poteže kao poslanički imunitet, ili sloboda štampe, ili nedodirljivost Crkve - prebrzo i kao odgovor na sve.

Zato apelujem... pazite šta radite, i maloletnici i punoletnici!

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 08 May 2009, 20:54

ma kakvi maloletnici, punoletnici... najljepse su maloletnice...

oi_ilija

Post by oi_ilija » 08 May 2009, 21:05

Hmpf zanimljiv post rokete!

Nego se nesto nesecam da si takve zakljucke donosio "onomad"... Ne nalazim se direktno prozvan, jer je tebi moja uloga u tom poslu bila vrlo dobro poznata... Elem, iako sam obecao, i ako si me zamolio da OBAVEZNO napisem citav post od a do š o tom nesrecnom dogadjaju koji se odvio u mom stanu i na telefonskim vezama, ipak sam odlucio da zaboravim isti i predjem preko toga, ali vidi, smeta mi sad ta prica...

1.Vbraca je kupovao za sebe uz tvoje prisustvo, prevara je jedno, a ne ispravni magneti drugo... Kao sto si i sam rekao, gitaru smo probali na gitarskom pojacalu i nismo uvideli ista, s toga odakle ti ideja da je iko zeleo nekog tu da zajebe? I da prica bude zanimljivija, ta ista gitara je kasnije prodata jednom basisti u bg-u koji se uopste nije zalio(mozda zato sto pricamo o jazz bassu iz 70-ih za neku cenu bese 400e?! pa je na kraju i popravio magnete) S toga, hajde da malo promenimo relacije...

Srba - vlasnik
Ilija - posrednik(primi gitaru, uzme pare, da gitaru, prosledi istu sumu ka vlasniku)
Vbraca - Kupac
Roket - Supervizor

To je bila glumacka podela, a zatim se iznenada pojavljuje neki covek koji trazi pare nazad, preti policijom, preti i nekim drugim sredstvima, alarmira sup, zloupotrebljava zenino radno mesto, nemojmo sad da idemo u detalje vazi?! Ah, posto ste prvi poceli...

Zvala me je zena koja se predstavila kao inspektor i rekla da vratim decaku novac, sto sam i rekao da cu uraditi, kao sto je i na kraju bilo, ali ne to nije bilo dovoljno, cenkali smo se oko 300dinara posto je maloletan=malouman, zatim sam imao vise poziva od drugog inspektora i sve to privatnoj liniji, pa zatim opet poziv iste gospodje koja je pricala o tome kako je tuzba podneta, procenjivala moj akcenat uz "vi niste iz beograda, dajte da ne pravite sebi problem" i zakljucivala kako ne bi bilo lepo da mi se "takve stvari vuku po dosijeu"... I onda je dosao nadrdani banebass, koji je izgledao kao da ce mi otkinuti glavu koji je pretio, "mogu ja da dodjem i sluzbeno"... Pitao sam ga cak i "da li mi preti", rekao sam nek me tuzi, nek zove muriju, on je rekao "ima i drugih metoda, mngoo gorih stvari koje mogu da mi se dogode"...

I cisto ako je nekom ovo zanimljivo, majka je inspektor, koja je pre nego sto sam to sam zakljucio pricala cak i ugledu njihove porodice u beogradu i kako mi ne treba da imam problema sa istom... Ma dajte molim vas, pa da sam kidnapovao malog manje bi problema imao... Zato, rokete seti se malo redosleda stvari, i skloni se od tog malog kao sto si i rekao da ces uraditi... Podsecam te... "Ne moze neko da koristi policiju kao licnu vojsku" i, "sta ako na silu tako uzmu par gitara pod pretnjom istrage(da li su kradeni insturmenti)" imao si cak i racunicu koliko mogu da profitiraju i nedeljno i mesecno...

A ta prica o maloletnicima uopste ne pije vodu i nije tacna! Ako ima pravnika nek se jave, maloletnicima je zabranjeno da kupuju alkohol i cigarete, a sve ostalo sto je "legalno" mogu da kupe, pa idite u prodavnicu pa vidite... Imaju i oni odgovornost, jedino sto umeju da se sakriju iza staratelja kao mis u rupu... Al' ima i zato lek! Nego covek valjda mora da napusi i prebije svakog ko ga i popreko pogleda... Da i taj maloletnik je na kraju, ispostavilo se slagao dobar deo price, eto odakle i svi ti problemi?! Hadje Rokete, jel nije bilo tako?

A posto primecujem da je delimicnost mnjenja negativno naelektrisana prema meni(delimicno i zasluzeno jer vas nisam ni uverio u suprotno) ostavljavam vam na volju sud i rasudjivanje, ali ne zaboravite i drugu stranu medalje! A sto se tice rocketa, mozda po postu ne deluje tako, ali smatram da imamo jako korektan odnos sa dosta medjusobnog uvazavanja...nije sve uvek onako kako izgleda!

Mada ocekujem jedan vrlo rezervisan odgovor i nastojanju odrzanja sto boljih odnosa sa obe strane... Ljudi nemojte pominjati moje ime ako me ne poznajete ili ne stojite iza neke price na obe noge! A takvih na forumu nema bas mnogo... Duane, Rax, Rocket, BluesBoy... Bili ste mi u kucu, znate o cemu pricam...
Last edited by oi_ilija on 08 May 2009, 21:10, edited 1 time in total.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 08 May 2009, 21:10

E, ovo su vec prave pikanterije. :mrgreen:
Ne znam, meni je ovo sve tuzno...
Uglavnom, sad vidim da s vbracom stvarno nema zayebancije i da ono
dobro, ajde sad me zajebavajte, dok mozete.
nije prazna pretnja. :D

No, salu na stranu, srpskim preprodavcima nekad dobro dodje ovakvo ''prodrmavanje'', koliko god mi se gadila SVAKA demonstracija sile (nad slabijim)...
Last edited by sinisake on 08 May 2009, 21:22, edited 2 times in total.

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 08 May 2009, 21:15

Kako ti pada na pamet da se raspravljas sa Rocketom?!?!?!?!?! Pa on je ovde glavni, i sve on zna! Kako to do sada nisi shvatio! :XD:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 08 May 2009, 21:43

tyler durden wrote:Kako ti pada na pamet da se raspravljas sa Rocketom?!?!?!?!?! Pa on je ovde glavni, i sve on zna! Kako to do sada nisi shvatio! :XD:
ne bi da se mesam u tvoje seksualne fantazije, al mislim da covek zna bar sesnaes puta vise od tebe... sta zna vise? bilo sta... take a pick...

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 08 May 2009, 22:01

srpskim preprodavcima nekad dobro dodje ovakvo ''prodrmavanje''
Njima treba katanac na "firmu" ;)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 May 2009, 22:39

oi_ilija wrote: Nego se nesto nesecam da si takve zakljucke donosio "onomad"...
Od tada sam imao podosta vremena da se smirim.

Ali bas nije bio tvoj - ti si bio posrednik u prodaji, bas je kod tebe bio ukupno par sati, Srba je bio prodavac - tako da nisam imao nameru tebe optužim.

Srbu jesam. Pokvareni magneti su mnogo velik previd da bi se desili slučajno. A opet, da znam i njegovu stranu priče, možda ni njega ne bih optuživao.

Ako smem da ponovim, ovu priču nisam ni ispričao da bi neko ispao kriv.
sinisake wrote:E, ovo su vec prave pikanterije.
Sve što je Ilija ispričao je, nažalost, istina - taj talas ludila, to nasilje i pretnje nasiljem... Do poslednjeg slova. Bilo je grozno.

Samo se nadam da su svi izvukli pouku iz toga - i učesnici i posmatrači i čitaoci - i da su shvatili poentu: ličnu kartu na uvid, pa ćemo da pričamo o poslu.

Mladi su skloni da precene svoje mogućnosti, da rizikuju, eksperimentišu, da zanemare posledice svojih dela. Stariji poznaju sopstvena ograničenja i odgovorni su. Kada Hillybillyju odnesem pojačalo, ja znam da mi on ne priča bajke, ne hvališe se, i da se sutra neće sakrivati od mene ako budem imao reklamaciju.

Bulatovic

Post by Bulatovic » 08 May 2009, 23:06

Budi Bog s nama...

Ali, glavno je ovo -> :off-topic: :off-topic: :off-topic: :off-topic: :off-topic: :off-topic: :off-topic: :off-topic: :off-topic:

Valjda bi bilo ok da se otvori topic za recimo "upozoravanje" na pojedine slucajeve gde kupac/musterija nije bio zadovoljan, a ne da se diskutuje u topicu o pedalama/pedali koja nije radila pa je popravljena.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 May 2009, 23:09

Evo, ovako bismo mogli - "majstorske priče" idu ovde: viewtopic.php?f=43&t=8082#p96676

BluesBoy

Post by BluesBoy » 09 May 2009, 01:50

Osecam se duznim da se ukljucim u ovu raspravu, OI iliju, poznajem od 99 godine, kada sam i kupio svoju prvu gitaru od njega, tako smo se i upoznali....

Stvarno nikada, nisam imao bilo kakav problem sa njim. Imam utisak da ljudi ovde optuzuju svakog ko se bavi preprodajom opreme, pa sta je tu lose? Razumem ja da ima prevaranata, ali npr taj isti Ilija je od jednog clana ovog foruma kupio gitarsko pojacalo po nekoj ceni koje se meni nenormalno svidelo i on mi je rekao koliko je platio, ja sam mu nudio 50e vise on nije hteo da mi proda, pa mi je na kraju prodao to pojacalo po istoj ceni po kojoj je on kupio jeste da sam ja vodio posle na klopu, al nije ni bitno :D ......

Ceo taj slucaj sa Vbracom, kad se dogodio ja sam u to bio upucen, jer me je Ilija zvao i bio u fazonu decko mi stvara problem bez problema ne znam sta da radim........ Ilija pojma nije imao kako taj bas radi, i istog trenutka je hteo vrati pare ali da mu Braca da 300-400din za posarinu koliko se secam kako je bilo po dogovoru oko cega je i nastao ceo problem...... Cak mi je i pominjao kako Rocet nije verovao sta se desava i zamolio ga da sve napise javno na forumu, tada je Ilija rekao meni ma bas me briga... Bitno je da je sve okej ispalo bez vecih posledica..... E da BaneBas je takav utisak ostavio preko telefona na Iliju da je decko zvao Brata da dodje i bude prisutan kad Bane bude dosao......

Malo sam i pijan, a ovo je moj najduzi post na forumu....... Tako da nedirajte mi Iliju....... :D ....

Laku noc!!!!

sinisake
The original one

Post by sinisake » 09 May 2009, 07:26

Niko nije Iliju optuzio (koliko vidim), ali posto je bio posrednik - najebao je on. Sta ces, rizici posla...

Locked