sluh i pevanje

Post Reply
djole_djole
Posts: 3
Joined: 27 Jun 2017, 23:32

sluh i pevanje

Post by djole_djole » 27 Jun 2017, 23:49

Ćaos, drugari!

Evo ovako, imam 18 godina i problema sa pevanjem... hteo bih da naucim da pevam, ali ne znam kako da krenem, jer vrlo cesto nailazim na različite savete.
Kao prvo ne znam da li imam sluha, ne znam ni šta se pod tim podrazumeva, ali od 9 godine sviram klavir, a od pre 3 godine i gitaru. Uglavnom sve što sam svirao na kalviru mogao sam da skinem po sluhu(desnu ruku), retkoa kad sam uzimao note. Sad je isti slučaj i sa gitarom, sve solaže ( sem onih prebrzih) pohvatam bez problema,pa bih ja vas da pitam da li to znači da imam malo sluha ili to može svako da radi ?

Ako imam bar malo talenta želeo bih da naučim da pevam uz tu gitaru... takođe sam primetio da mi je mnogo lakše da pevam kad sviram i takođe kad pevam onako bez gitare desi se da negde odlutam i uopšte ne čujem sebe kako falširam, dok sa gitarom sve što otpevam pogrešno ja primetim i posle pokušam da uskladim sa pratnjom, ali nije mi to dovoljno...

Neki savet? Kako da počnem? Da li je uopšte moguće naučiti pevanje do te mere da to zvuči zaista prijatno ili se sa tim rađa ?

Hvala :cao:

Kristijan
Uvaženi član
Posts: 4262
Joined: 09 Aug 2007, 12:20

Re: sluh i pevanje

Post by Kristijan » 28 Jun 2017, 07:32

Сваки човек има слух, у противном не би могао да разуме ни говор људи или би имао осетне потешкоће на том задатку. Ако можеш да скидаш мелодије на инструменту онда ван сваке сумње немаш проблем са слухом. Е сад, по овоме што ти описујеш вероватно немаш апсолутни слух, али већина људи исто тако нема апсолутни слух, немају га ни сви професионални музичари. Дакле немој да се претерано бринеш око тога. Та реченица "Немаш слух!" је само начин да се деца обесхрабре и да не покушавају поново да се упишу у музичку школу, а музичка школа не служи томе да се развија љубав према музици него да кроз левак протера онолико људи колико може и мора да намири потребне позиције у индустрији озбиљне (класичне, уметничке... како год...) музике. Треба да имаш у виду да је певање некада било широко распрострањено, безмало сви људи су певали, а чињеница да постоје традиционални инструменти указује на то да су људи и свирали врло активно и без икаквог школовања и нико није постављао питања о имању и немању слуха. Музика је била друштвена активност у којој сви учествују. Ми данас музику капирамо као нешто што се или троши као производ који смо купили (дали смо паре за носач звука или за улазницу за концерт) или као нешто што је само намењено професионалцима када је извођење у питању. То је западњачка девијација. Дан данас имаш на све стране на планети културе у којима то питање не постоји. Музика се третира као кохезивни елемент а не као сегрегациони елемент као код западњака. Сама чињеница да ти успеваш да по слуху скидаш мелодије и солаже а ипак се питаш да ли имаш проблем са слухом указује на то колико се та погрешна идеологија дубоко укоренила, направљена је атмосфера где људи стално сумњају у своје способности.

Главна ствар је да слух којим располажемо има разне аспекте и већину њих можемо да дотегнемо ако су мало лабави. Далеко је лакше да постигнеш ефикасност инструментом него гласом. Ту има безброј разлога, један од њих је и психолошки. Будући да ти је ту безмало читаво тело инструмент онда је певање врло онако... огољујући фактор, и људи имају фрку од тога, посебно ако расту у култури која је инфицирана овим западњачким небулозама где се стално стрепи од тога да ли си заправо способан да будеш профи музичар, односно у култури каква је наша где се свака грешка страшно осуђује и после прве грешке се лако залепи етикета, прогласи се човек за неспособног за одређену област.

Кад склонимо на страну те друштвене инхибиције остају они реални проблеми, човек понекад мора да научи како да оно што чује успе да преточи у артикулисан глас. Неким људима то иде лако, некима иде теже. Увек помаже да кренеш са вежбама за упевавање, то не само да је здраво и препоручљиво за глас у свакој ситуацији, да говорни (певачки) апарат разгибаш и загрејеш, него је и добар начин да укапираш шта заправо треба да радиш са својим гласом. Друго, код мушкараца постоји врло распрострањен проблем да желе да певају у одређеном регистру а рецимо глас по природи имају намештен у неком другом регистру. Најчешћи проблем који виђам код многих певача почетника јесте непрекидна тежња да певају далеко ниже него што стварно могу да певају, у безмало сваком демо бенду чији сам снимак чуо током дугог низа година ја чујем певача који се дави у нижем регистру, више пушта топао ваздух него здрав тон. Ако се тако упорно гура погрешан регистар онда ту настају и интонативни проблеми и свашта друго... Нешто је мање распрострањен проблем певача који би упорно да извуку нешто у вишем регистру а нити имају довољно разрађену технику певања за то, нити имају ту боју гласа и распон гласа. Онако просечно гледано глас који је најраспрострањенији међу мушкарцима је баритон. Па сад имаш рецимо и оне баритоне који помало залазе у тенорску зону и баритоне који могу да се прошлепују као хорски басови (хорска музика није писана као за оперске солисте, не испитују се крајње границе распона било ког гласа), али правих басова и правих тенора имаш релативно мало. Оно што је свакако охрабрујућа чињеница јесте да без обзира којим гласом си обдарен увек имаш могућност да правилном техником и правилним вежбама из свог гласа извучеш више, свако ко крене правим путем да обликује глас примети на крају да може да пева и тонове испод и тонове изнад опсега који је имао на располагању кад је тек започео да се интересује за певање.

Дакле покушај да нађеш некога ко се боље разуме да ти помогне да ти се одреди твој реални гласовни распон и да онда то имаш у виду. Друго, потражи на интернету разне вежбе за упевавање али и вежбе дисања за певаче, да научиш како да користиш дијафрагму и како да истераш пун потенцијал својих плућа те самим тим и да научиш како да не напрежеш грло. Техника певања мора стално да се надограђује и одржава. Треће, немој одмах да покушаваш да певаш уз инструмент и труди се да док радиш на томе да поставиш глас како треба певаш стојећи. Кад се ту мало сигурније осетиш онда додај инструмент. Четврто, крени прво са врло једноставним комадима па кад видиш да ту владаш својим гласом онда крени на захтевније нумере. Пето, немој да се оптерећујеш са тиме шта је оригинални тоналитет одређене нумере, ако имаш глас кројен другачије слободно промени тоналитет, подеси га према гласу, види да ли песма и даље добро звучи на тај начин. Некад ће да звучи одлично, некад неће. Шесто, прихвати да неке нумере просто нису за тебе, то не треба да те чуди ни обесхрабрује. Глас је специфичан инструмент и то треба да се поштује. Коначно, нумере које данас нису за тебе не значи да неће да буду за тебе кроз годину, две... глас се увек развија када се негује правилно.

Срећно!

djole_djole
Posts: 3
Joined: 27 Jun 2017, 23:32

Re: sluh i pevanje

Post by djole_djole » 28 Jun 2017, 12:32

Hvala puno na sadržajnom odgovoru :)
Počeo sam da radim vežbe raspevavanja, disanja, dijafragme i kako da pevam punim glasom a ne da zvuči kao da cvilim :D

Možeš li, molim te, da mi daš neki link za neku osnovnu teoriju muzike, da bi mi bilo bar malo lakše da pohvatam stvari... ja znam neke stvarčice, ali to je ono što sam sam pohvatao gledajući razne videe itd.

Hvala još jednom ! :)

Kristijan
Uvaženi član
Posts: 4262
Joined: 09 Aug 2007, 12:20

Re: sluh i pevanje

Post by Kristijan » 28 Jun 2017, 12:47

https://www.youtube.com/channel/UCUkDbI ... MWj30cKU3Q

Ово је један користан видео канал.

Што се тиче теорије музике код нас и даље по мојим сазнањима за почетнике нема ништа свеобухватније од "Основне теорије музике" Марка Тајчевића.

djole_djole
Posts: 3
Joined: 27 Jun 2017, 23:32

Re: sluh i pevanje

Post by djole_djole » 29 Jun 2017, 13:36

Zahvaljujem se... bacio sam se na posao :)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests