Razlog zašto uopšte pominjem ovakvu stvar je - znam da svi kuburite s parama, i da mnoge izdržavaju roditelji, i da bi mnogi pokušali da "uprljaju prste" radom na muzici, a da pri tom imaju vrlo ograničene fondove, te da ih roditelji gledaju sluđeno "Zvučna kartica od sto evra? Šta ti pada napamet?"
S druge strane vam ne treba baš bilo šta što se zove zvučna kartica, bocka se u prazan PCI slot i dolazi u fancy kutijici. Može se raditi, svakako, i na čipsetu sa Asio4All drajverima, nemojte da se oko toga brinete - ALI, ako već razmišljate o zvučnoj kartici, ne uzimajte ništa što nema barem 24bitan zvuk. Pre svega zbog toga jer gorepomenutu 24bitnu stvarčicu dobijate za 30 evra, odnosno, da kažemo, 2500 dinara, a drugo što ćete i na običnim no-name 2.1 zvučnicima ČUTi razliku između 24bitnog i 16bitnog (standardnog za CD, ostale audio i .mp3 fajlove) zvuka, naročito ako su zvučnici malo "odvrnuti".
Ako nemate ni 30 evra, tough luck, ne očajavajte, kvalitet se čuje i na mono snimku na kaseti. Ali razmislite - imate li mobilni telefon od 200 evra? Za to vam nije bila frka da iscimate matore? Imate li neku sličnu, bezobrazno skupu stvar? iPod plejer, najnoviju Benetton duksericu? Koliko ste prošli mesec dali na cigare, provod, piće?
Presumerite svoje prioritete.
Još jedan razlog - da polako završavam - zašto ipak nije loše uzeti taj Creative jeste što ruski tim programera (kX, čini mi se) već godinama razvija odlične drajvere za sve Creative kartice koji im bitno otključavaju potencijale.
Na kraju, ne zaluđujte se zvučnim karticama PrEkO SvAkE MeRe. To su, na kraju krajeva, samo konverteri koji digitalni zapis pretvaraju u audio impuls. Da, zvuk je sa njima bitno bolji, ali sam posao (recimo) sviranja VSTija odrađuje sam procesor, a iznad svega stoji vaša kreativnost. Ako umete, da ponovim, ono što umete će se dobro čuti i na integrisanom zvučnom čipu.
Još samo za kraj - pored te kartice će vam trebati - odnosno, bilo bi najbolje da imate - Fruity Loops 6 (XXL Professional Studio itd bla bla). Ne FL5, ne FL4, nego 6. Od šestice, Fruity radi (prilično dobro) ono što rade Cubase i slični programi, odnosno snima na više kanala, edituje zvuk kao SoundForge i ini, PLUS - a ovo mu je najveći plus - kontroliše sve VSTije ("softverske sintisajzere") tastaturom. Znači, ne morate (za prvo vreme) da molite rođake i prijatelje da vam pozajme za MIDI kontroler.
Toliko o minimalnom setupu za rad, sa disclaimerima: ovo važi "za ovu sezonu", dok se programi ne "ubajate" a hardver ne zastari; ja nisam prorok a ovo nije reč Ozgore Višlje; dobrodošli su komentari i kritike.
PS ovde su kX drajveri za skoro sve Creative zvučne kartice
Soundblaster Live! 24-bit na ITSvetu, beogradski cenovnik - http://itsvet.com/Creative-Live!-24-bit ... dcard-39-6
Soundblaster Live! 24-bit Homepage
SoundBlaster Live! na Wikipediji