Notni zapis - prosireno

Moderators: dejankuki, Reverse

User avatar
Ylvaon
MF veteran
Posts: 165
Joined: 20 Apr 2007, 19:10
Location: Novi Sad, Serbia
Contact:

Notni zapis - prosireno

Post by Ylvaon » 23 Apr 2007, 11:58

Na zahtev nekih drugara odavde, postovacu nekoliko objesnjenja koja se ticu teorije, harmonije, kasnije kontrapunkta, i, uopste, svega onoga sto se ne tice instrumentalne prakse, ali sto zapravo zivot znaci.

Prva od tema je notno pismo. Video sam da neki od vas govore da ono nije potrebno, pogotovu gitaristi. Zasto to nije istina? Pre svega zato sto je najmerodavniji materijalni vid muzike notni zapis, a ne audio snimak, iz tog razloga sto on dozvoljava izvodjacu da unese svoje ideje u delo autora, a ne da bude puki kopirant koji izvodi ono sto je cuo na traci. Druga stvar je nepouzdanost skidanja (ovo ukljucuje i tablature, posto i njih neko skida) - ma koliko neko bio sluhista, usled produkcijskih finesa (zvuka) cesto je veoma tesko uhvatiti tacan ton, potez, ili slicno, te je neophodno da autor ostavi notni zapis gde bi to bilo razjasnjeno. Audio snimak je od neprocenjive vaznosti - ipak, drugacije je cuti i gledati delo - ali, ni note ne smeju biti potcenjivane.

Tablature su, siguran sam da mnogi to ne znaju, stare preko 600 godina i prvobitno su bili namenjeni sviracima laute (jedne od preteca gitare). One su zaista jedan od najpogodnijih metoda zapisivanja gitarske muzike, pogotovo zanrova koji ne spadaju u tradicionalnu umetnicku muziku. Tablature u sustini imaju samo jednu bitnu razliku u odnosu na note - one umesto notnih glava imaju broj praga, sto za posledicu ima to da je prstored fiksiran, i da ne moze da se menja. Kod drugih instrumenata (violina, cello), ovo bi predstavljalo problem, posto boje pojedinih zica znatno variraju medjusobno, ali kako ovo nije problem kod gitare, tablature predstavljaju sasvim dobro resenje.

Zasto onda note, a ne tablature? Zato sto su note opste muzicko pismo, i znajuci jedino tablature ogranicavate se samo na literaturu za gitaru. To za posledicu ima nemogucnost da se procitaju dela iz tradicionalne umetnicke muzike, pod koju podvodim i muziku XX i XXI veka, kao i nerazumevanje ostalih zapisa. Smatram da nijedan ozbiljan muzicar koji drzi do sebe ne bi smeo da ne zna note.

Ok, predjimo na samo zapisivanje nota. Note, u uzem smislu (same note kao note, ne racunajuci dinamicke oznake, oznake tempa, itd., koje su takodje deo opsteg notnog zapisa) predstavljaju dve komponente tona: ritam i visinu tonova. Siguran sam da je vecina upoznata sa zapisivanjem ritma, ali cisto da se podsetimo: najduza notna vrednost je cela nota, i pise se sa praznom notnom glavom (belom), i bez notnog vrata (jedina duza nota od ove, i to duplo duza, je nota brevis, ali ona se retko srece van kompozicija izuzetno sporog tempa, a i tada je najcesce zapisana kao dve cele vezane lukom..). Cela nota se deli na dve polovine (prazna glava, sa vratom), polovina na cetvrtine (puna notna glava, sa vratom), cetvrtine na osmine (puna glava, sa zastavicom, ili preckom, ako ih je vise vezano), osmine na sesnaestine (dvostruka zastavica ili precka), dalje idu tridesetdvojke, sezdesetcetvorke, i poslednje su stodvadesetosmice.
Takodje, note mogu biti nepravilno podeljene. Ako jednu cetvrtinu delimo na tri, umesto na dve osmine, dobijamo triolu (odnos je kao da na slogove govorite Ta-ta, Ta-ta, i onda, za isto vremensko trajanje, kazete Ja-bu-ka...). Triole se generalno ne izvode striktno u tempu, sto znaci metronomski - one se obicno malkice otegnu, tako da se dobije odredjeni kotrljajuci osecaj. Druge nepravilne podele su, recimo: duole (u 6/8 taktu se umesto dve grupe po tri osmine, recimo, izvode dve grupe od po dve cetvrtine - odnos pri izgovaranju: pr-va-i / dru-ga-i, PR-VA / DRU-GA... to je promena sa 3 osmine na 2 cetvrtine - morate paziti da ne pozurite sa cetvrtinama, kako se ne bi dobio osecaj da izvodite dve osmine standardnog trajanja), kvartole (isto kao i duole, u 6/8 taktu se umesto 2x3 osmine, izvode 2x4 sesnaestina - odnos: pr-va-i / dru-ga-i / PR-VA, DRU-GA / TRE-CA, CHE-TA - takodje paziti da ne pozurite ili ne usporite), kvintole, sekstole, septole, i tako dalje... Triole su daleko najcesce, dok su druge prilicno retke.

Ritam se najbolje uocava prilikom taktiranja i parlato vezbi. Ovo bi trebala da bude prakticno tema za sebe, tako da, ako nekoga zanima, neka se izrazi, pa cu napisati nesto i o tome.

To bi ukratko bilo o ritmu. Sada, sto se tice linijskog sistema... On naravno ima 5 linija i cetiri praznine, i u njemu se zapisiju tonovi razlicite visine. Koji ton se nalazi na kom mestu odredjuje simbol na pocetku linijskog sistema. Postoji nekoliko razlicitih kljuceva: violinski (ili G) kljuc, najcesci, on se koristi za zapisivanje instrumenata srednjeg i visokog registra, a primenom transpozicije i nekih dubljih (gitara, tenor glas), bas (ili F) kljuc, on se koristi za zapisivanje instrumenata srednjeg i dubokog registra, kao i onih najdubljih (kontra i sub-kontra oktava kod klavira, orgulja, kontrabasa, kontrafagota, itd...), tenor, alt, sopran kljuc (ovaj kljuc se naziva C-kljuc, zato sto mesto jednog njegovog dela na grafickom prikazu odredjuje polozaj tona C u linijskom sistemu), ovi kljucevi su pre svega razvijeni za potrebe horske literature u ranijim epohama, ali se i danas koriste za zapisivanje deonica nekih instrumenata (alt kljuc je osnovni za violu, a srednji registar cella se zapisuje u tenor kljucu), i poslednji je kljuc za udaraljke (on ne odredjuje polozaj tonova, vec se pre svake partiture za udaraljke pise legenda - koja perkusija i koji njen deo se nalazi na kojoj liniji ili praznini).

Buduci da je ovde vecina gitarista, razmatracu pre svega violinski kljuc, u kome se muzika za gitaru najcesce zapisuje. Treba napomenuti da je zapis gitare transponovan za oktavu, tj. da je zvuk gitare za oktavu nizi nego sto se zapisuje, a to je sa ciljem lakseg zapisivanja u violinskom kljucu.

Mala digresija: buduci da je vecina ljudi upoznata sa nazivima nota preko programa za produkciju ili edukaciju (Cubase, Guitar Pro, Cakewalk Sonar...), moram reci par reci o nazivu nota. Nazivi nota od C1 do C10 (ili C9) su netacni - to je americki sistem koji u Evropi nije prihvacen, ili se bar ne koristi. Zvucni opseg se u Evropi deli na sledeci nacin (posmatramo klavir): najniza oktava je sub-kontra (od najnizeg A na klaviru do prvog C - tacno, nepotpuna je, bar na klaviru), kontra, velika, mala, prva, druga, treca, cetvrta, peta. E sad, u skladu sa tim u kojoj se oktavi nalazi, evo kako se zapisuje ton C (nabrajam redom kojim sam nabrojao oktave): 2C, 1C, C, c, c1 (ova jedinica treba da bude u superscriptu, znaci kao stepenovanje u matematici), c2, c3, c4, c5. Sada vidite problem: kada Amerikanac kaze C5 on misli na c1, a mi bismo mislili na piskavo c5 koje jedino pikolo flauta izvodi u orkestru. Mozda je nekome lakse da brojite od C1 do C9-10, ali cisto da se zna da to nije standardan sistem, i da necu objasnjavati koristiti te termine.

Znaci, najniza linija u violinskom kljucu pripada tonu e1. Na prvoj pomocnoj liniji ispod sistema nalazi se c1, a na drugoj praznini od gore se nalazi c2. Sada, za ostale tonove, slobodno uzmite notnu svesku i vezbajte :).

E, sad... Povisilice i snizilice. Sta je to? To su znaci koji hromatski menjaju visinu tona navise i nanize za polustepen (hromatski - od chromos (boja), znaci prakticno da se ton isto zove, ali da ima drugaciju visinu ("boju") - recimo, ton e postaje posle povisile eis, a to nije isto sto i f, iako isto zvuce (zvuci izuzetno glupavo, ali ima svoje zasto, takodje ako nekog zanima, neka pita)), i mogu da se nadju ispred svakog tona (kao sto rekoh, poviseno e nije f, nego eis, isto kao sto ni snizeno c nije h nego ces). Kao sto ste videli, poviseni tonovi dobijaju sufiks "-is", a snizeni "-es", sem kod tona h, on se, snizen jedanput, zove "b", a dva puta "heses". Tako je, americko b je evropsko h, evropsko b je americko "b-flat". Generalno, Amerikanci (i Englezi) govore "sharp" za povisene tonove, a "flat" za snizene, i ton h zovu b. Kao sto ste videli, tonovi mogu biti i dva puta snizeni ili poviseni (c-ceses, d-disis), i, opet, dva puta poviseno d nije e, nego disis.

Hmm... Ne znam sta bih jos mogao kazati... Eto, mislim da je dovoljno za prvi post, sta vas zanima, pitajte... Mozete me cimati na MSN bez frke, ali preferiram forum, kako bismo negovali duh zajednistva! :) Ozbiljan sam, to je jako vazno...

User avatar
Critical
PedoBear
Posts: 3417
Joined: 28 Jan 2007, 22:31
Location: Vienna - San Sabacisko
Contact:

Post by Critical » 23 Apr 2007, 14:30

Lepo napisano, nema sta.
E sad,mogao si i staviti neku sliku notnog sistema ,sa ispisanim tonovima ,da vidimo kako to izgleda :lol:

-Sta su Parlato vezbe??

E sada c1 je - 5. oktava na klaviru ili....?? (i 'm stupid ,please explain me_ :cry: _)
a 2C je najniza oktava jel??
There are no Floyd Rose problems. Only idiot problems

User avatar
KnightOfDoom
Site Admin
Posts: 2608
Joined: 15 May 2006, 19:08
Location: Beograd

Post by KnightOfDoom » 23 Apr 2007, 15:26

Odlicno! Nisam imao pojma da su tablature toliko matore :) .

Evo notnih vrednosti , cisto da ne moramo da zamisljamo glave, vratove i zastavice :) .
Image
zero tolerance

User avatar
Ylvaon
MF veteran
Posts: 165
Joined: 20 Apr 2007, 19:10
Location: Novi Sad, Serbia
Contact:

Post by Ylvaon » 23 Apr 2007, 19:04

Ok, redom:

1. Evo dva linijska sistema, bas i violinski kljuc, i C-dur lestvica od velikog C do c2.

Image

2. Parlato vezbe su vezbe iz solfedja pomocu kojih se savladavaju problemi vezani za ritam. Izvode se tako sto jednom rukom taktirate, a drugom solmizacijom izgovarate note. Ako nekog zanima dalje, neka pita.

3. 2C je ton C u subkontra oktavi, a 2A, dakle subkontra A je najnizi ton na klaviru. c1 je ton C u prvoj oktavi, sto znaci - nadji na klaviru najnize C, pa cetvrto C od njega je c1 (ako sam dobro izracunao). Po americkom sistemu, mislim da je C1 subkontra C (sto bi znacilo da je c1 u nasem sistemu = C5 u americkom).

4. E, da, hvala Knight :)

User avatar
zolideathmetal
Urednik
Posts: 1187
Joined: 30 Sep 2006, 02:21
Location: Novi Sad

Post by zolideathmetal » 23 Apr 2007, 20:29

Parlato vezbe su vezbe iz solfedja pomocu kojih se savladavaju problemi vezani za ritam. Izvode se tako sto jednom rukom taktirate, a drugom solmizacijom izgovarate note. Ako nekog zanima dalje, neka pita.

:)

zanima me dalje, i pitam :)

Samo objasnjenje, i mozda neke primere :)

inace svaka cast na post!!!! Samo tako dalje :)
-----------------Sigz Suck-----------------

User avatar
Ylvaon
MF veteran
Posts: 165
Joined: 20 Apr 2007, 19:10
Location: Novi Sad, Serbia
Contact:

Post by Ylvaon » 23 Apr 2007, 22:48

Hehe, nema problema, odgovaram:

Dakle, u solfedju se, sto se tice izvodjenja razlikuju dva tipa vezbe: melodijske etide i ritmicke etide. Prve se izvode pevanjem, dakle reprodukuju se svi elementi notnog zapisa (melodija, ritam, fraze, dinamika, artikulacija, tempo, itd...), a ritmicke etide su one koje se izvode parlato tehnikom. Parlato (parlare - it. govoriti) je tehnika gde se govornim glasom (znaci, na jednom tonu) izgovaranjem solmizacije (znaci, izgovaranjem imena tonova solmizaciono - Do, Re, Mi... - umesto abacedno - C, D, E...) reprodukuje notni tekst. Ovde se namerno zanemaruje melodijska komponenta (visine tonova se ne reprodukuju), naustrb ritma, koji je u ritmickim etidama prilicno tezak.

U sustini, i u melodijskim i u ritmickim etidama srecu se neke situacije koje nisu bas ceste u praksi. Recimo, u r. etidama se nalaze neki ritmovi koju potpuno suludo i besmisleno zvuce (haha, sigurno ce se neko naloziti na ovo i zeleti da ih proba, ali, verujte mi, zaista su prakticno beskorisni - znaci, ne 100%, ali blizu...), ali, cilj etide (etude - fr. studija, vezba) je da savlada odredjeni izvodjacki problem - znaci smisao joj je pedagoski... Tako se u m. etidama srecu neke melodije koje cete tesko sresti u praksi...

Elem, evo primera jedne male parlato vezbice (koju sam ja napisao :) ):

Image

Ovo je zaista krajnje prost primer, a posto se mnogi od vas sa ovime prvi put susrecu, to nije problem.

Prvo, par reci o kljucu... S obzirom da se ne izvode visine tonova, vec samo njihova imena, kljuc na pocetku moze da bude i bas i violinski. Cesto parlato vezbe nemaju kljuc na pocetku, a nikada nemaju oznaku tonaliteta (povisilice i snizilice ispred kljuca, a pre metra - ako nekoga zanimaju oznake tonaliteta, neka pita) - po tome se, na prvi pogled, i prepoznaju. Zasto nemaju oznaku tonaliteta - nepotrebna je, tonovi se ne pevaju, a kljuc - zato sto ako nema kljuc vezba moze da se peva i u bas kljucu i u violinskom, tako da prakticno imate dve vezbe u jednoj (muzicka literatura je, inace, veoma ekonomicna :) )...

Dalje, ono sto sledece primecujemo je metar, ili kako se to jos zove oznaka vrste takta. Sad, ovo je prilicno opsirna tema, ali moram malo i o tome...

Negde krajem renesanse se u gregorijanski koral uvode taktne crte kako bi oznacile krajeve pojedinih pevanih fraza i pocetak novih. U baroku se, razvojem instrumenata i muzike za njih pisane, uvodi i metar koji izjednacava trajanje taktova. Sta je zapravo metar? To je jedan razlomak u sustini cija dva broja govore bitne stvari o taktu:

Image

Dakle, donji broj govori koja vrsta note je osnovna jedinica brojanja, i to mogu biti polovina, cetvrtina, osmina, sesnaestina, redje cela nota i 32ka (znaci, donji broj moze biti 1,2,4,8,16,32). Sta to znaci? Ovo je bitna stvar vezana za taktiranje.

Sta je taktiranje? To se moze uporediti sa metronomom. Ono se izvodi jednom rukom, levom ili desnom, i to na sledeci nacin: kuca se sakom (lagano) gore i dole, pocevsi od sake u vazduhu, spustajuci je, zatim podizuci je. Slika bi trebala da objasni bolje:

Image

Na slici se vidi taktiranje (odnosno kucanje) takta 2/4. Znaci, taj takt ima dve cetvrtine - jedan "krug" ruke, znaci jedan pokret nanize i navise znaci jednu cetvrtinu (Pr-va), a drugi drugu cetvrtinu (Dru-ga). Posto je osnovna jedinica cetvrtina, jedan pokret nanize i navise oznacava cetvrtinu.

Mozda sam malo konfuzno objasnio, ali nadam se da ste skapirali.

Sada, takt 3/4 bi imao tri "kruga" (pr-va, dru-ga, tre-ca), 4/4 cetiri, recimo, 2/2 bi imao dva "kruga", ali bi svaki krug znacio polovinu.

Ovo je pravilo kod prostih 2-delnih i 3-delnih taktova. Postoje jos i pravilni slozeni taktovi i nepravilni slozeni taktovi. Ako nekoga to zanima, neka pita, mada mislim da bi za to trebalo otvoriti novi topic.

Dakle, sada znamo da kucamo... Recimo, takt iz gornje vezbice bi glasio (zapamtite - prvi slog - saka nanize, drugi slog - saka navise): pr-va, dru-ga, tre-ca, ce-ta (umesto "cetiri" govori se "che-ta" - naravno, zato sto nam trebaju 2 sloga...). E sad, to je bio prazan takt...

Sada dolazi poenta parlato vezbe. Kucajuci rukom vi treba solmizacijom da izvedete tekst. Hajde prvo da ga procitamo:

Fa - La - Do - Mi - Re - Si - Do -- Si - La - Sol - Fa - Mi - Sol - La - Si - La

* dve crtice oznacavaju kraj prvog takta

E, sad, pogledajmo notne vrednosti. Ako cete se baviti vezbanjem ovakvih stvari, posmatrajte note u grupama, ili figurama. Prva figura je ova od cetiri osmine: Fa - La - Do - Mi (mali durski septakord, najcesce dominantni septakord - ako nekoga zanimaju akordi tercne gradje, neka pita). Uocimo ritam - sve note su osmine. Sada se vratimo na nase kucanje. Ako jednu cetvrtinu izvodimo sa dva ravnomerna pokreta (ruka nanize, ruka navise), to znaci da jedan taj pokret zapravo predstavlja osminu. E, sad, posto nam trebaju cetiri osmine, to ce biti dva pokreta rukom - nanize, navise, nanize, navise...

Evo kako bi to izgledalo:

1. Kao uvod u vezbu iskucajte prazan takt (pr-va, dru-ga, tre-ca, ce-ta).
2. Sada, vezba: ruka nanize - izgovarate Fa
3. Ruka navise - izgovarate La
4. Ruka nanize - izgovarate Do
5. Ruka navise - izgovarate Mi

Eto, nije bilo tesko... Tek ce biti :)...

Sledeca figura (osmina - cetvrtina - osmina) je karakteristicna po premestanju naglaska sa jakog taktovog dela na slabi (ako nekog zanimaju taktovi delovi i teorija vezana za to, neka pita), a bubnjarima je poznatija pod njenim pravim imenom - sinkopa. Ovo je malko zeznutije jer treba da navezete srednje dve note. Za pocetak, da vidimo kako se zovu: Re - Si - Do. Kako vec rekoh, sredisnja nota je cetvrtina. Za dobro znanja razbicemo je na osmine, pa cemo dobiti: Re - Si - Si - Do. Sada vec imamo situaciju koja je vec resena. Ponovite uputstva od gore sa ovim notama. Kada to uradite, prosto navezite sredisnje dve note: Re - Si - ii - Do, ali nemojte da prekidate glas - to je ipak jedna nota... Trebace vam mozda malo vezbe.

Dalje se situacija zakuvava - imamo figuru od 4 sesnaestine. Ovde morate na jedan "krug" da izgovorite cetiri note. Evo kako:

1. Ponovo kucajte prazan takt.
2. Ruka nanize: Si - La (moraju biti jednakog trajanja).
3. Ruka navise: Sol - Fa (takodje...)

Dalje imamo dve cetvrtine, to je lako - znacete i sami.

Poslednja figura je isto sinkopa - ali sitnija. U sustini, isti postupak koji smo koristili za veliku sinkopu pretvarajuci cetvrtinu u osmine, treba da primenite koristeci ono sto ste naucili iz grupe od cetiri sesnaestine.

To bi u sustini bilo to. Prokletstvo ovakvih tema je sto svaki odgovor otvori 5 novih pitanja, ali dobro, zato smo tu.

Za one bas znatizeljne: u posedu sam gomile primera raznih tezina, tako da mogu od leta poceti da skeniram i mozda uploadujem neke od tih knjiga.

User avatar
Ylvaon
MF veteran
Posts: 165
Joined: 20 Apr 2007, 19:10
Location: Novi Sad, Serbia
Contact:

Post by Ylvaon » 23 Apr 2007, 22:49

E, da, sta sam zaboravio da napomenem:

ZNAM da je ovo jako dosadno.

Ipak, svaki pocetak je dosadan zar ne? Ali, kao i uvek, kada se predje preko dosadnog pocetka dolazi se do slatkih plodova truda...

Ah, kako slasni su oni! :) :) :)

Uragan Katrina
Posts: 42
Joined: 21 Dec 2008, 22:07
Location: Zrenjanin

Re: Notni zapis - prosireno

Post by Uragan Katrina » 21 Dec 2008, 23:13

Ljudi,bitno je ovo taktiranje,slažem se,ali ako imate i malo osećaja za ritam,oslobađajte se toga što pre,biće vam lakše.Nigde nećete videti muz.izvođača,bilo koje vrste muzike da taktira na sceni.Što se više oslanjate na sluh i talenat,to bolje.Najbolji muzičari su oni koji ni ne znaju da čitaju note,jer oni nisu opterećeni pravilima,pevaju i sviraju zato što vole i niko im ništa ne može.A niko ni ne može da im pokvari sve to...
Muzika je sve ono što se sluša, pod uslovom da se sluša muzika.

User avatar
Duane
Fenderaš
Posts: 7040
Joined: 20 May 2008, 18:42
Location: way down in the desert

Re: Notni zapis - prosireno

Post by Duane » 22 Dec 2008, 00:00

Uragan Katrina wrote:Ljudi,bitno je ovo taktiranje,slažem se,ali ako imate i malo osećaja za ritam,oslobađajte se toga što pre,biće vam lakše.Nigde nećete videti muz.izvođača,bilo koje vrste muzike da taktira na sceni.Što se više oslanjate na sluh i talenat,to bolje.Najbolji muzičari su oni koji ni ne znaju da čitaju note,jer oni nisu opterećeni pravilima,pevaju i sviraju zato što vole i niko im ništa ne može.A niko ni ne može da im pokvari sve to...
oces da kazes da muzicari tipa john mclaughlin, robert fripp ili al di meola nisu medju najboljima? poznavanje notnog zapisa i teorije i ostalih dzhidzhabidzha je esencialno za svakog muzicara i moze samo da pomogne u razvoju i u dostizanju maksimalnog potencijala, a sigurno nikako nemoze da ogranici bilo kakvog muzicara ili cak da ga unazadi ;)
post-post

User avatar
Ylvaon
MF veteran
Posts: 165
Joined: 20 Apr 2007, 19:10
Location: Novi Sad, Serbia
Contact:

Re: Notni zapis - prosireno

Post by Ylvaon » 22 Dec 2008, 00:26

@Uragan Katrina:

Uz sve duzno postovanje, ovo sto si rekla/rekao je apsolutna glupost. Da li ces videti nekog pijanistu da svira skale na koncertu? Ne. A sta to znaci? Da je obrazovanje poceo sa sviranjem Skrjabinove sedme sonate?

RAZLOG ZASTO niko na sceni ne taktira je taj sto su to sve uradili u dogledno vreme, odnosno, tokom obrazovanja. Sve stvari u zivotu, a ne samo muzika, poznaju jedno pravilo: prvo se ljudi razvrstavaju po VREDNOCI, a potom po TALENTU, dakle, prvo ce se odvojiti vredni i radni od lenjih i neradnih, pa ce se tek dalje razdvojiti netalentovani, koji ce biti sjajni, i talentovani, koji ce biti bogovi. Izvodjenje elementarnih vezbi je stepeniste koje vodi do vrtoglavih visina izvodjastva i kompozitorstva, to je put obrastao trnjem kojim se dolazi do zvezda.

I jos jedna stvar: ti note posmatras na takav nacin koji ekvivalentan jednakim pogledom za recept za kolac i Tolstojev rat i mir. Note nisu samo uputstva koju dirku ili zicu da stisnes. To je muzika na papiru.

Uragan Katrina
Posts: 42
Joined: 21 Dec 2008, 22:07
Location: Zrenjanin

Re: Notni zapis - prosireno

Post by Uragan Katrina » 22 Dec 2008, 22:30

Slazem se sa vama,u nekim stvarima,ali mislim da me niste dobro shvatili.Ja sam kriva,nisam se dobro izrazila.Treba da se taktira i vezba i sve to,ali se toga treba sto pre osloboditi,bas iz razloga koji je naveo Ylvaon-note su muzika,prvo treba nauciti tehniku,koja posle ostaje mehanicki element izvodjastva.Gospodine kompozitore,nemojte se uvrediti,ne vredjam ja skolovane muzicare,to bi bilo kao da vredjam samu sebe,ali nekad treba dati prednost onom muzickom duhu u nama koji ne priznaje pravila,pa kad se to ukomponuje sa znanjem,tehnikom i svim ostalim,onda je to prava stvar.Tako da svi ovi veliki umetnici koje je Duane naveo zaista velicine.Samo bih jos htela da vas zamolim da kada pisete postove,bar one koje se odnose na mene,pisete gramaticki pravilno,ne podnosim greske.Muzicari su svestrani ljudi,poznati po tome sto su talentovani za sve sto je vezano za muziku,pa tako i jezik,pogotovo maternji.
Muzika je sve ono što se sluša, pod uslovom da se sluša muzika.

User avatar
Duane
Fenderaš
Posts: 7040
Joined: 20 May 2008, 18:42
Location: way down in the desert

Re: Notni zapis - prosireno

Post by Duane » 22 Dec 2008, 23:10

Uragan Katrina wrote:Slazem se sa vama,u nekim stvarima,ali mislim da me niste dobro shvatili.Ja sam kriva,nisam se dobro izrazila.Treba da se taktira i vezba i sve to,ali se toga treba sto pre osloboditi,bas iz razloga koji je naveo Ylvaon-note su muzika,prvo treba nauciti tehniku,koja posle ostaje mehanicki element izvodjastva.Gospodine kompozitore,nemojte se uvrediti,ne vredjam ja skolovane muzicare,to bi bilo kao da vredjam samu sebe,ali nekad treba dati prednost onom muzickom duhu u nama koji ne priznaje pravila,pa kad se to ukomponuje sa znanjem,tehnikom i svim ostalim,onda je to prava stvar.Tako da svi ovi veliki umetnici koje je Duane naveo zaista velicine.Samo bih jos htela da vas zamolim da kada pisete postove,bar one koje se odnose na mene,pisete gramaticki pravilno,ne podnosim greske.Muzicari su svestrani ljudi,poznati po tome sto su talentovani za sve sto je vezano za muziku,pa tako i jezik,pogotovo maternji.
with all due respect, da neispadne u pogresnom svetlu i da neispadne kao neko "kurcenje" ali ja imam iljadu ipo postova i nikom do sad nije smetalo to sto koristim rokersko pismo i nepisem gramaticko/politicki korektno ;)

inace ja kad pricam nepravim pravopisne greske ;)
post-post

User avatar
Ylvaon
MF veteran
Posts: 165
Joined: 20 Apr 2007, 19:10
Location: Novi Sad, Serbia
Contact:

Re: Notni zapis - prosireno

Post by Ylvaon » 23 Dec 2008, 10:39

To je sasvim druga stvar. Naravno da se ne sme citav zivot taktirati, ali posto je ovo forum koji je pre svega posvecen amaterima - bez uvrede, pod amaterima smatram sve koji nisu prosli neku instituciju i koji time ne zaradjuju za zivot, iako ima mnogo amatera koji su mnogo ozbiljniji od vecine profesionalaca - moramo biti izuzetno pazljivi pri izrazavanju kako neko ne bi nesto pogresno shvatio. Ja se ne vredjam nikad, jedino bi mi bilo krivo da neko nesto nauci pogresno i to jos onda potkrepljuje autoritetom nekoga ko mu je na prvi pogled delovao kao strucnjak. Dakle, licne emocije ovde ne postoje.

Duane, pismo treba da je svrsishodno. Ako uprosteno rock pismo radi posao, samo napred. To je, recimo, moje neko misljenje...

User avatar
Duane
Fenderaš
Posts: 7040
Joined: 20 May 2008, 18:42
Location: way down in the desert

Re: Notni zapis - prosireno

Post by Duane » 23 Dec 2008, 17:43

ma ja se cimam matori za to rok pismo... jednostavno kucam brzo i otprilike sta mi prvo padne napamet... tako da mu dodje real-time, a nekako me smara da pisem zareze kvake kuke crte i ono na kraju recenice, al fazon je sto nije smetalo nikome do sad... i da volim da spojim rjechcu "ne" sa drugim rechjima, osim toga nevidim sta moze da zbuni ;)
post-post

User avatar
pipistrello
Posts: 501
Joined: 15 Jul 2008, 15:45
Location: Vrbas

Re: Notni zapis - prosireno

Post by pipistrello » 24 Dec 2008, 19:19

Uragan Katrina wrote:.Samo bih jos htela da vas zamolim da kada pisete postove,bar one koje se odnose na mene,pisete gramaticki pravilno,ne podnosim greske.Muzicari su svestrani ljudi,poznati po tome sto su talentovani za sve sto je vezano za muziku,pa tako i jezik,pogotovo maternji.
nj,nj,nj :grummel_2: znala sam da ces da kritikujes ljude zbog pisanja...
a sto se tice vase rasprave,mislim da je svakom muzicaru pre nego sto zasvira neku kompoziciju potrebno neko,makar,osnovno znanje iz teorije i tehnike...ali takodje sam tog misljenja da pravi muzicar ne treba da se oslanja na muzicki tekst, vec na muziku...
joj ubice me sad uragan :hos:
Respirate bene,
mettete bene la voce,
pronunciate chiarramente,
e vostro canto sara perfetto!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest