Zašto srpski bendovi ne zvuče (više) ovako dobro?
Moderator: Trooper
Re: Zasto srpski bendovi ne zvuce (vise) ovako dobro?
Ako hoces da zvucis kako treba,
ne razmisljaj o zaradi.
Nemoj ni placati da bi svirao!
Ako si zaposlen, imas stalan posao, na muziku gledaj kao Hobi.
Slobodno pogresi ili ispadni na koncertu, niko ti nece uzeti za zlo.
Uvek sam govorio da nisam ni najbolji ni najgori, ali da niko ne svira kao ja!
ne razmisljaj o zaradi.
- AllHopeIsGone
Kristijan wrote:Nego je muka što ljudi dolaze na probu pa diskutuju o garderobi za svirku, a nisu spremni ni za tu probu na koju su se dovukli krmeljivi i razbucani, a kamoli za nastup. Odatle do bolje opreme i umešnih producenata je ooooooogroman put.

Mislim da nikako nije problem u opremi, vec u znanju ljudi koji je koriste. Prvo povrsno ili cak ne poznavnje sopstvenog instrumenta, kako se koristi i sta sve moze, a to vazi i za pratecu opremu. Spominje se dosta myspace i sl. i promocija ko zna kakvih "autora", ima toga. Ljudi nemaju strpljenja i hoce odmah celom svetu da stave do znanja koliko su "talentovani". A znamo svi da su demo bendovi baza za buduce main stream grupe (kao Mladost iz Luchana za Zvaezdu ili Chukarichki za Partizan). Tu jeste deo problema.
kide wrote: koliko sam shvatio All Hope je više pričao o varijanti gitarskog benda sa potencijalom za mejnstrim uspeh i uopšte podizanje stanarda kvaliteta svirke i produkcije..
Upravo to.
Spomonju se i producenti i da nemaju dovoljno znanja. Tu moze biti i glavni problem trenutno. To sto ne mozemo da zvucimo produkciono kao zapadni bendovi (u sta ubrajam i Bosnu, Sloveniju i sl.) jeste problem jer mislim da malo koji producent ima dovoljno znanja, iskustva da odradi glavnu stvar kod snimanja nekog benda, sto nije da im se namesti gitara k'o "onom" iz Machine Head-a ili dobosh k'o "onom" iz Deftones-a ili da im kaze koju je opremu koristio Radiohead na Amnesiac-u da bi' oni mogli istu bespotrebno da nabave, vec im je posao da snime jebeni bend da jebeno dobro zvuci.
A to znaci da producent treba da bude muzicki obrazovana osoba, koja ce kad zatreba ( a treba ce) da kaze mladom novom Slashu-u da mu ta solo gitarska deonica ne ide uz tu, a verovatno ni uz jednu drugu pesmu, da kaze bubnjaru da ako hoce da svira prelaze posle svakog paterna po svaku cenu, nadje cirkusku trupu ala Dragoljub Djuricic ili nesto slicno u blizem okruzenju, da kaze pevachici da nije nova Areta Freknlin i da na kraju krajeva jeste, to ne ide uz punk zvuk koji njen bend gaji.. ..i da im se objasni da je aranzman najbitnija stvar u pesmi

Pre nego sto se neko pobuni i stane u zastitu inividualne kreativnosti, imajte u vidu da se ovde ne govori o pronalasku nove Nirvane, Bjork ili Mehuggah-e, vec o zdravom i pravom i uzornom main stream bendu

Last edited by AllHopeIsGone on 24 Sep 2009, 13:26, edited 1 time in total.
-
pa dobro, bez obzira...producent treba malo da uputi bendove , da im pomogne da dobiju zvuk koji zele.
- AllHopeIsGone
Stoji to, al' to je sekundrana stvarnenadnenad wrote:pa dobro, bez obzira...producent treba malo da uputi bendove , da im pomogne da dobiju zvuk koji zele.

Baš tako.Markony wrote:Ako hoces da zvucis kako treba,
ne razmisljaj o zaradi.
Ako te interesuje muzika i pravljenje iste, a poseduješ određeni skil, nema se šta čekati. Sastaviš bend i riljaš. Ne razmišljaš o tome da li ćeš biti mainstream ili underground.
Btw, ne znam odakle se ovde sad uvukla neka priča o produkciji, kao da to ima neke specijalne veze. Ovde ne govorim o Madonna grandioznoj produkciji od milion evra, ali svejedno ne kapiram otkud su sad jadni producenti na tapetu, a priča se o nepostojanju bendovlja. Uostalom, ja u Bg znam bar nekoliko njih koji će da ti urade sasvim dobar posao ako znaš šta hoćeš.
Pas zato sto pojam ''zvucati'' ukljucuje i produkciju.
Ne mora da bude muzicki obrazovana osoba, daleko bilo, alio ovo ostalo je uglavnom tacno...Spomonju se i producenti i da nemaju dovoljno znanja. Tu moze biti i glavni problem trenutno. To sto ne mozemo da zvucimo produkciono kao zapadni bendovi (u sta ubrajam i Bosnu, Sloveniju i sl.) jeste problem jer mislim da malo koji producent ima dovoljno znanja, iskustva da odradi glavnu stvar kod snimanja nekog benda, sto nije da im se namesti gitara k'o "onom" iz Machine Head-a ili dobosh k'o "onom" iz Deftones-a ili da im kaze koju je opremu koristio Radiohead na Amnesiac-u da bi' oni mogli istu bespotrebno da nabave, vec im je posao da snime jebeni bend da jebeno dobro zvuci.
A to znaci da producent treba da bude muzicki obrazovana osoba, koja ce kad zatreba ( a treba ce) da kaze mladom novom Slashu-u da mu ta solo gitarska deonica ne ide uz tu, a verovatno ni uz jednu drugu pesmu, da kaze bubnjaru da ako hoce da svira prelaze posle svakog paterna po svaku cenu, nadje cirkusku trupu ala Dragoljub Djuricic ili nesto slicno u blizem okruzenju, da kaze pevachici da nije nova Areta Freknlin i da na kraju krajeva jeste, to ne ide uz punk zvuk koji njen bend gaji.. ..i da im se objasni da je aranzman najbitnija stvar u pesmi![]()
Hmmm, ja sam vec negde elaborirao.. dakle nije nasa zabavna/rock/hard i ostala muzika pala zbog nemuzikalnosti, nemanja zelje za autorskim stvarima, nezainteresovanosti publike, hobija, ili tezgarenja... Nasa muzicka scena je jednostavno nezanimljiva glavnim nosiocima kreiranja javnog mnjenja Pinku i B92.. a bogami i RTSu.. jednostavno niko ne gleda bendove i mlade muzicare (i uopste muzike rock muzicara) i niko ne pazi sta se radi na tom polju..
Moze covek da napravi fenomenalnu stvar... da je isproducira nas najbolji producent... ali ako je bend poznat u lokalnim krugovima.. dzaba. Eto npr Strip... koliko se zna o njemu, a kobajagi je mlad i perspektivan bend..
Dalje, bendovi samo nasih clanova .. na primer.. Dule S, Kiril.. Sirac... Sinisake.. pa bend Apriori, koji svuda odusevi publiku, Popecitelji... bla bla bla. ima IH jos, mislim ko je njih uzeo pod svoje i da ih promovise po Serbiji.. kao nekad menadzeri.. ili "lovci na talente" u USA.. A ja rekoh da sam po forumima i myspace i ostalim stranicama slusao milion bendova koji zavrednjuju paznju... pa neka bude i 10% onih koji bi M O R A L I da urade nesto vise...ako ne i vise... c'mooon.. a Jet, opet fura neku svoju pricu... nije to-to.. treba JOS!!!
Evo.. gitarijada je pomenuta.. pre deset godina. nee braco.. pre 25 godina je pocelo unistavanje Gitarijade kao takve i uopste koncepta Rock velikih svirki i takmicenja gde bi mladi bendovi dobili sansu...... Prvo sa preuzimanjem gitarijade i stavljanjem pod okrilje RTB, (sada RTS) a kasnije i dovodjenjem svakakvih bendova sumnjivih razloga nastajanja...pa do odluka zirija.. i nacina glasanja.. bla bla bla...
Rekoh, nije razlog nista sto rekoste, vec jednostavni indiferentni stav ljudi iz fele. Ljudi koji teba da nesto pokrenu...
Jedno povlaci drugo, pa kad bi i losi bendovi bili prezentovani na pravi nacin... bilo bi i novih i boljih. Oduvek je vazilo pravilo da kvantitet radja i kvalitet..
BTW...
podela posla na trulom zapadu..:
bend - grupa ljudi koja snima svoj rad
snimatelj - osoba koja snima tudji rad i brine se da usnimak bude dobar..
Mikser - osoba koja nivelise jacine i dodaje efekte na snimcima koje je snimatelj odradio. Zato je vrlo vazno da snimatelj odradi posao sto bolje..
Producent, osoba koja daje pare i sredjuje sve oko izdanja.. u nekim tenucima i pomogne bendu da nadje svoj zvuk uz asistiranje mikseru..., ali petezno se brine oko organizacije benda, snimanja, izdanja, distribucije.. kod nas su stvari malo pomeane pa se producentom naziva svako ko i malo ima dodirnih tacaka sa procesom snimanja...
E sad, menadzer je osoba koja vodi bend kroz sumu .. da se tako izrazim... znaci od potpisivanja ugovora pa do raspada.. on ih vodi "kroz zivot", izbor ljudi, imidz, svirke, pojavljivanje, nastupi.. slikanje, gostovanje. yadi-yadi-yada...
e da zaokruzim... kod nas nema ni menadzera ni producenta koji ce da prate i brinu o Rock i ostaloj muzici... Jedini koji nesto radi u ovom smislu je onaj koga prozivamo kada mislimo na muziku kojom nismo odusevljeni... a na kraju mozemo samo da mu pljunemo pod prozor...
'ocete Hint... ili znate o kome je rec?
Moze covek da napravi fenomenalnu stvar... da je isproducira nas najbolji producent... ali ako je bend poznat u lokalnim krugovima.. dzaba. Eto npr Strip... koliko se zna o njemu, a kobajagi je mlad i perspektivan bend..
Dalje, bendovi samo nasih clanova .. na primer.. Dule S, Kiril.. Sirac... Sinisake.. pa bend Apriori, koji svuda odusevi publiku, Popecitelji... bla bla bla. ima IH jos, mislim ko je njih uzeo pod svoje i da ih promovise po Serbiji.. kao nekad menadzeri.. ili "lovci na talente" u USA.. A ja rekoh da sam po forumima i myspace i ostalim stranicama slusao milion bendova koji zavrednjuju paznju... pa neka bude i 10% onih koji bi M O R A L I da urade nesto vise...ako ne i vise... c'mooon.. a Jet, opet fura neku svoju pricu... nije to-to.. treba JOS!!!
Evo.. gitarijada je pomenuta.. pre deset godina. nee braco.. pre 25 godina je pocelo unistavanje Gitarijade kao takve i uopste koncepta Rock velikih svirki i takmicenja gde bi mladi bendovi dobili sansu...... Prvo sa preuzimanjem gitarijade i stavljanjem pod okrilje RTB, (sada RTS) a kasnije i dovodjenjem svakakvih bendova sumnjivih razloga nastajanja...pa do odluka zirija.. i nacina glasanja.. bla bla bla...
Rekoh, nije razlog nista sto rekoste, vec jednostavni indiferentni stav ljudi iz fele. Ljudi koji teba da nesto pokrenu...
Jedno povlaci drugo, pa kad bi i losi bendovi bili prezentovani na pravi nacin... bilo bi i novih i boljih. Oduvek je vazilo pravilo da kvantitet radja i kvalitet..
BTW...
podela posla na trulom zapadu..:
bend - grupa ljudi koja snima svoj rad
snimatelj - osoba koja snima tudji rad i brine se da usnimak bude dobar..
Mikser - osoba koja nivelise jacine i dodaje efekte na snimcima koje je snimatelj odradio. Zato je vrlo vazno da snimatelj odradi posao sto bolje..
Producent, osoba koja daje pare i sredjuje sve oko izdanja.. u nekim tenucima i pomogne bendu da nadje svoj zvuk uz asistiranje mikseru..., ali petezno se brine oko organizacije benda, snimanja, izdanja, distribucije.. kod nas su stvari malo pomeane pa se producentom naziva svako ko i malo ima dodirnih tacaka sa procesom snimanja...
E sad, menadzer je osoba koja vodi bend kroz sumu .. da se tako izrazim... znaci od potpisivanja ugovora pa do raspada.. on ih vodi "kroz zivot", izbor ljudi, imidz, svirke, pojavljivanje, nastupi.. slikanje, gostovanje. yadi-yadi-yada...
e da zaokruzim... kod nas nema ni menadzera ni producenta koji ce da prate i brinu o Rock i ostaloj muzici... Jedini koji nesto radi u ovom smislu je onaj koga prozivamo kada mislimo na muziku kojom nismo odusevljeni... a na kraju mozemo samo da mu pljunemo pod prozor...
Evo nekih snimaka sa probe, jesen 1991.
http://www.youtube.com/watch?v=usZPr-aME8A
PS U najavi stoji godina 1990, to je greska. Ovo se odigralo 1991.
Jbg, i ti bi tako da ti je Mlađa drugar i sponzor.dejankuki wrote:Jedini koji nesto radi u ovom smislu je onaj koga prozivamo kada mislimo na muziku kojom nismo odusevljeni... a na kraju mozemo samo da mu pljunemo pod prozor...
Zanimljiva tema
Ja se recimo bavim (relativno originalnim) alternativnim rockom godinama - i delimicno se slazem sa svima vama, i s obzirom da vecinom biram da se ne priklonim logicnim kompromisima radi komercijalizacije i priblizavanju "shirokim narodnim masama" verovatno cu dozivotno biti prinudjen da sam (sa ostatkom benda) finansiram sopstvene nastupe na kojima je tesko naci ako ne podrsku, bar razumevanje/odobravanje.

-
Hmzt.. meni se opet chini da je istina negde izmedju.
Sa jedne strane imamo Chorbu koji i dalje mozhe da zakazhe arenu (chini mi se?) i ako mu je odavno istekao rok trajanja, shto zapravo svedochi o tome da kvalitet nadje put do publike bez obzira na sve. Toliko godina posle Chorbe (chiji nisam neki fan) nisam primetio josh neki bend koji toliko dobro funkcionishe u celini.. Da ima zrele tekstove, muziku i da su uopshte sve uklopili sve kako treba. Ima dobrih pokushaja ali to je to uglavnom.
A opet, sa druge strane, moje skromno iskustvo i zapazhanja sa terena su takva da kad god je neka rok svirka.. onaj "najrokerskiji" deo publike (klinci, matori klinci, kozhnjaci,shiljci i kerber frizure) je uvek otpadao ispred ulaza sa dvolitarkom Jelena da ne bi placali ulaz i davali pare na pivo koje je skuplje unutra..
Ono shto hocu da kazhem je da mi mozhemo da pljujemo Pink i celu tu ekipu, ali sam milion puta po forumima vidjao teme tipa "je l' znate kad izlazi karleusin cd?" ...itd.. Sa druge strane ja lichno ne znam nikoga ko ima originalni cd Brejkersa, Chorbe ili Negativa, niti sam ikada video temu "Je l' znate kad izlaze novi ..****"
Mislim da mi i nemamo neku naviku/kulturu kupovanja muzike.. onaj fazon "A.. izashli Gramzivost i Pohlepa.. Odo na net da vidim kako zvuchi..aha..super..odo do SKC-a da pazarim i ako me me usere da je Anton u kaficu da mi da autogram"
Jok..nego ide.. "Chek da svuchem s torenta.."
Nekako mislim da je i to deo problema..a ne samo RTS..
Sa jedne strane imamo Chorbu koji i dalje mozhe da zakazhe arenu (chini mi se?) i ako mu je odavno istekao rok trajanja, shto zapravo svedochi o tome da kvalitet nadje put do publike bez obzira na sve. Toliko godina posle Chorbe (chiji nisam neki fan) nisam primetio josh neki bend koji toliko dobro funkcionishe u celini.. Da ima zrele tekstove, muziku i da su uopshte sve uklopili sve kako treba. Ima dobrih pokushaja ali to je to uglavnom.
A opet, sa druge strane, moje skromno iskustvo i zapazhanja sa terena su takva da kad god je neka rok svirka.. onaj "najrokerskiji" deo publike (klinci, matori klinci, kozhnjaci,shiljci i kerber frizure) je uvek otpadao ispred ulaza sa dvolitarkom Jelena da ne bi placali ulaz i davali pare na pivo koje je skuplje unutra..
Ono shto hocu da kazhem je da mi mozhemo da pljujemo Pink i celu tu ekipu, ali sam milion puta po forumima vidjao teme tipa "je l' znate kad izlazi karleusin cd?" ...itd.. Sa druge strane ja lichno ne znam nikoga ko ima originalni cd Brejkersa, Chorbe ili Negativa, niti sam ikada video temu "Je l' znate kad izlaze novi ..****"
Mislim da mi i nemamo neku naviku/kulturu kupovanja muzike.. onaj fazon "A.. izashli Gramzivost i Pohlepa.. Odo na net da vidim kako zvuchi..aha..super..odo do SKC-a da pazarim i ako me me usere da je Anton u kaficu da mi da autogram"
Jok..nego ide.. "Chek da svuchem s torenta.."
Nekako mislim da je i to deo problema..a ne samo RTS..
- AllHopeIsGone
Zanimljivo za ono vreme bashMarkony wrote:Evo nekih snimaka sa probe, jesen 1991.

- AllHopeIsGone
Frostensen wrote:Ono shto hocu da kazhem je da mi mozhemo da pljujemo Pink i celu tu ekipu, ali sam milion puta po forumima vidjao teme tipa "je l' znate kad izlazi karleusin cd?" ...itd.. Sa druge strane ja lichno ne znam nikoga ko ima originalni cd Brejkersa, Chorbe ili Negativa, niti sam ikada video temu "
Ja imam original Bjesove i Block Out, moj cimer ima Brejkerse i Negative i KKN..znaci, mi nismo problem

frostensen:
pa jeste, ali ne znam da li je to bas toliki deo problema...recimo, ja se sa nebojsom ne bih slozio za devedesete, sto se mene tice, devedesete su bile ekstra produktivne, dal zbog sankcija i tih sranja, ali nije ni bitno. ni tad se nisu kupovali albumi preterano (mada vise nego sada, to jeste, znam da smo svi bili u fazonu jeee izaso sansajn/brejkersi/stagod). ali je bilo opakih svirki sa gomilom ljudi i neki 'polu-mejnstrim' je postojao. secam se onog koncerta sansajna kad su im predgrupa bili ajzbrn, tamo neke '97-8. dal hala sportova ili sta vec, sto je sigurno vece od nekog skca koji polu-napune i strani bendovi poznati u svojoj bransi, tipa type o na kom je bilo onako, da se ne guraju ljudi previse.
ja trenutno i nemam neki odgovor na ovo pitanje (nisam razmisljao, da jesam, mozda bih zakljucio nesto:) ), samo iznosim ono cega se setim. recimo, meni nije jasno to sto ti kazes, istina je da danas ljudi bleje ispred gaze mnogo vise nego ranije, a generalno se ima vise para nego ranije. wtf? ne znam, dal smo ranije bili vise u nekom ce gevara fazonu zbog slobe i sranja (mislim da je do toga bar u nekoj meri), a sada su svi nekako letargicni, nit tamo nit vamo. a pio sam sigurno tad vise nego sad na svirkama, tako da sigurno nije do para, stavise...secam se bre, pa mi smo stedeli tipa mesec dana kad je neki zajeban koncert najavljivan, pod zajeban mislim i na domace gitarose. i to ne kao mi gospoda muzikanti, nego brate, pokupi se nas dvaes iz odeljenja od kojih sedamnaestoro nije pipnulo instrument, a desetoro vaze za prilicno fensi likove, pa aj u neki skc ili demiju ili 'domladine'.
i net je deo problema, lakse je cak i stisnuti se dve nedelje, pa pazariti album sa bukleticem, pa lepo si sav hepi, nego kupiti praznu kasetu, pa trci kod ortaka koji ima dva deka, pa cekaj dok se snimi, pa onda slusaj kod sebe grozomorno sustanje...danas s neta opla i to je to. ali ljudi su i gotivili tu euforiju kad raspakujes novi album i trcis gajbi da ga pustis, ja kad sam kupio music for the jilted generation, bio je piratski, ali sam opet trazio ceo dan nekog pirata koji ima lepo odstampan buklet:)
izobilje radja dosadu i letargiju, to je dokazan i prirodan sled dogadjaja, a iz toga se mora buditi svesno, tako da, verujem da dok nam je masovne komunikacije, nema nama leba od smekerskog kupovanja albuma i idenja na 'igranjac'
al eto, ja zato imam sto pedes giga probranih mp3-ova, sto mu u parama dodje tipa trijes iljada evra, znaci, nikad ne bih mogao to da pokupujem...
allhope:
ili ste ih kupili davno ili vam je ostala neka kultura 'podrzavanja em kupovine', trece ne postoji:)
pa jeste, ali ne znam da li je to bas toliki deo problema...recimo, ja se sa nebojsom ne bih slozio za devedesete, sto se mene tice, devedesete su bile ekstra produktivne, dal zbog sankcija i tih sranja, ali nije ni bitno. ni tad se nisu kupovali albumi preterano (mada vise nego sada, to jeste, znam da smo svi bili u fazonu jeee izaso sansajn/brejkersi/stagod). ali je bilo opakih svirki sa gomilom ljudi i neki 'polu-mejnstrim' je postojao. secam se onog koncerta sansajna kad su im predgrupa bili ajzbrn, tamo neke '97-8. dal hala sportova ili sta vec, sto je sigurno vece od nekog skca koji polu-napune i strani bendovi poznati u svojoj bransi, tipa type o na kom je bilo onako, da se ne guraju ljudi previse.
ja trenutno i nemam neki odgovor na ovo pitanje (nisam razmisljao, da jesam, mozda bih zakljucio nesto:) ), samo iznosim ono cega se setim. recimo, meni nije jasno to sto ti kazes, istina je da danas ljudi bleje ispred gaze mnogo vise nego ranije, a generalno se ima vise para nego ranije. wtf? ne znam, dal smo ranije bili vise u nekom ce gevara fazonu zbog slobe i sranja (mislim da je do toga bar u nekoj meri), a sada su svi nekako letargicni, nit tamo nit vamo. a pio sam sigurno tad vise nego sad na svirkama, tako da sigurno nije do para, stavise...secam se bre, pa mi smo stedeli tipa mesec dana kad je neki zajeban koncert najavljivan, pod zajeban mislim i na domace gitarose. i to ne kao mi gospoda muzikanti, nego brate, pokupi se nas dvaes iz odeljenja od kojih sedamnaestoro nije pipnulo instrument, a desetoro vaze za prilicno fensi likove, pa aj u neki skc ili demiju ili 'domladine'.
i net je deo problema, lakse je cak i stisnuti se dve nedelje, pa pazariti album sa bukleticem, pa lepo si sav hepi, nego kupiti praznu kasetu, pa trci kod ortaka koji ima dva deka, pa cekaj dok se snimi, pa onda slusaj kod sebe grozomorno sustanje...danas s neta opla i to je to. ali ljudi su i gotivili tu euforiju kad raspakujes novi album i trcis gajbi da ga pustis, ja kad sam kupio music for the jilted generation, bio je piratski, ali sam opet trazio ceo dan nekog pirata koji ima lepo odstampan buklet:)
izobilje radja dosadu i letargiju, to je dokazan i prirodan sled dogadjaja, a iz toga se mora buditi svesno, tako da, verujem da dok nam je masovne komunikacije, nema nama leba od smekerskog kupovanja albuma i idenja na 'igranjac'

al eto, ja zato imam sto pedes giga probranih mp3-ova, sto mu u parama dodje tipa trijes iljada evra, znaci, nikad ne bih mogao to da pokupujem...
allhope:
ili ste ih kupili davno ili vam je ostala neka kultura 'podrzavanja em kupovine', trece ne postoji:)
Ja recimo od originala kupujem samo Marčela, Brejkerse i eventualno neki od ovih novijih bendova koje hoću da "podržim" (Repetitor, planiram da kupim ŽeneKese, itd).Doolio wrote:i net je deo problema, lakse je cak i stisnuti se dve nedelje, pa pazariti album sa bukleticem, pa lepo si sav hepi, nego kupiti praznu kasetu, pa trci kod ortaka koji ima dva deka, pa cekaj dok se snimi, pa onda slusaj kod sebe grozomorno sustanje...danas s neta opla i to je to. ali ljudi su i gotivili tu euforiju kad raspakujes novi album i trcis gajbi da ga pustis, ja kad sam kupio music for the jilted generation, bio je piratski, ali sam opet trazio ceo dan nekog pirata koji ima lepo odstampan buklet:)

Tačno tako! Da nema interneta, ne bih imao polovinu muzike koje imam. Al' opet, vjerovatno bih je pažljivije slušao.