Zašto srpski bendovi ne zvuče (više) ovako dobro?

Moderator: Trooper

Post Reply
AllHopeIsGone

Re: Zasto srpski bendovi ne zvuce (vise) ovako dobro?

Post by AllHopeIsGone » 25 Sep 2009, 20:48

frkadela wrote: Tačno tako! Da nema interneta, ne bih imao polovinu muzike koje imam. Al' opet, vjerovatno bih je pažljivije slušao
Ziva istina :) Imam drugara koji ima svu muziku na svetu, sve je skin'o. A slusa samo ugalvnom nu metal i dalje, malo r'n'b i tako to:) Tu neke stvari nisu u redu, to je neki kosmicki paradosks u pitanju.

AllHopeIsGone

Post by AllHopeIsGone » 25 Sep 2009, 20:56

Doolio wrote:.ali ljudi su i gotivili tu euforiju kad raspakujes novi album i trcis gajbi da ga pustis, ja kad sam kupio music for the jilted generation, bio je piratski, ali sam opet trazio ceo dan nekog pirata koji ima lepo odstampan buklet:)
e imam i ja taj isti. bila je fino odradjena i sepultura roots, satro orignal :)

Markony

Post by Markony » 25 Sep 2009, 22:13

AllHopeIsGone wrote:
Markony wrote:Evo nekih snimaka sa probe, jesen 1991.
http://www.youtube.com/watch?v=usZPr-aME8A
http://www.youtube.com/watch?v=usZPr-aME8A
PS U najavi stoji godina 1990, to je greska. Ovo se odigralo 1991.
Zanimljivo za ono vreme bash :) A sta hoces sa ovim snimkom da kazes, ako nije tajna?
Pokazi mi sada decu od 17 godina koja imaju 80 minuta autorskog materijala za koncert i koja organizuju koncert.
:ziveli:
Nije rec o beloj kugi...
Neko je vec pomenuo kulturu kupovine muzike i kulturu ispijanja Jelena. Sa tim se potpuno slazem.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 25 Sep 2009, 23:02

najinteresantnije je sto se jelen ispijao (a sta bi se drugo radilo tada) i devedesetih, pa su ljudi krpili za koncerte, mislim da je globalna komunikacija presudjujuca. a sto se hrvata tice, jednostavno je to kod njih uredjenije, verujem da likovi iz hladnog piva ponesto i zarade na albumima.

nebojsak

Post by nebojsak » 25 Sep 2009, 23:13

Markony wrote: Pokazi mi sada decu od 17 godina koja imaju 80 minuta autorskog materijala za koncert i koja organizuju koncert.
:ziveli:
Nije rec o beloj kugi...
Neko je vec pomenuo kulturu kupovine muzike i kulturu ispijanja Jelena. Sa tim se potpuno slazem.
Zanimljivo, baš sam o tome razmišljao. Da se otvori tema sa izjašnjavanjem koliko ljudi na forumu ima bend koji ima makar sat i po 100% autorskog materijala za odsvirati. Nije neka specijalna brojnost, ali ipak je ovo muzički forum, tako da bi rezultati mogli da daju makar okviran odgovor na pitanje kojim se ova tema bavi.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 25 Sep 2009, 23:46

generalno mislim da to nije problem, barem koliko sam ja upucen. ima bendova, al nema podrske, ipak mislim da je to...

nebojsak

Post by nebojsak » 26 Sep 2009, 00:07

Ne znam, ja i dalje ne kapiram to oko podrške. Ako se pod podrškom smatra mogućnost proboja u mainstream i lagodan život od toga, onda se kompletno ne slažemo. Mislim, ako nešto stvarno mnogo voliš/imaš šta da izraziš time/imaš potrebu to da izraziš, ne vidim razlog da to ne radiš ako imaš vremena. Makar kao hobi.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 26 Sep 2009, 00:17

ne, pazi, ne prica niko o novcu. stvarno. ako dodje neki sansajn i dodje mu par iljada na koncert i bude gruvacina, ajzbrn bude predgrupa jee ovo ono ludilo przenje, to je do jaja. ako dodje neki sada bend i dodje mu sto ljudi (ako je bend popularniji), koji stoje i piju pivo, a dvadesetorica napred se primaju, od kojih su desetorica poznanici, onda to nije do jaja. veruj mi da nisu krivi bendovi. bendovi rade, ali jednostavno, ne mozes da stvoris bilo kakav kult, pa makar i neki bednjikavi, ako ti stalno dolazi trijes istih likova na svirku. a nije zato sto su losi bendovi, ima dobrih stvarno. ali to onda izgleda ovako - dodjes ispred skca recimo, u fazonu si da das kartu i uletis unutra da cujes sta ima, ispred milion ljudi kojima ne pada na pamet da udju unutra nego cirkaju rakiju i pivo. ne znam sto ne odu u parkic, lepse je. onda pitas nekog ko svira, a on ti kaze 'ti i ti sviraju, odlicni bendovi'. a uredno stoji ispred. e to je ta podrska, ne mislim na rts podrsku, mislim na kulturu svirki koja je i te kako postojala ranije, a sad, isto tako itekako, ne postoji. video sam svojim ocima kako to izgleda, i jedno i drugo.
tako da, ne znam zasto si zakljucio da je to sto si ti naveo definicija te podrske o kojoj pricam, kad sve vreme pricamo o letargicnosti publike.

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 26 Sep 2009, 00:24

nebojsak wrote:Ne znam, ja i dalje ne kapiram to oko podrške. Ako se pod podrškom smatra mogućnost proboja u mainstream i lagodan život od toga, onda se kompletno ne slažemo. Mislim, ako nešto stvarno mnogo voliš/imaš šta da izraziš time/imaš potrebu to da izraziš, ne vidim razlog da to ne radiš ako imaš vremena. Makar kao hobi.
Konačno: :1:

Ništa se ne može uraditi sa dupeta, mora malo i da se ustane i prošeta, informiše... Ne može samo da se sjedi i čeka da nešto iskrsne; ako samo blejiš u garaži ili studiju, sigurno po tebe neće doći organizator Rock em ringa (kako god se ovo pisalo), Exita, Woodstocka i odvesti te na binu. Bend mora da se zalaže, traži kontakte, sarađuje sa drugim bendovima... Oni nisu konkurencija, nego kolege. Barem bi tako trebalo da bude.

Tu su i autorske stvari na kojima Nebojša tolko potencira, one su nenormalno važne. To što je na trenutak izgledalo da je Night Shift neki dobar i bitan bend je iluzija. Kada su na vidjelo izašle njihove autorske stvari, postalo je jasno o čemu se tu radi. Može onaj ćelavi lik da growl-uje u "Break on through" koliko hoće, ali ako on ne može da napravi poštenu pjesmu koja je 100%, on je obični tezgaroš i ne zaslužuje status koji mu se pripisuje.

Trenutno nemam bend jer imam jako malo vremena koje bih mogao da odvojim za svirku i probe, ali će se to uskoro promijeniti i odmah će se nešto raditi u tom pravcu. Biram pokušaj, pa makar ništa od toga na kraju da ne bude, nego da sjedim kući i naprđujem. Ili ću da sviram ili neću svirati, nema sredine.

Doolio wrote:e to je ta podrska, ne mislim na rts podrsku, mislim na kulturu svirki koja je i te kako postojala ranije, a sad, isto tako itekako, ne postoji. video sam svojim ocima kako to izgleda, i jedno i drugo.
tako da, ne znam zasto si zakljucio da je to sto si ti naveo definicija te podrske o kojoj pricam, kad sve vreme pricamo o letargicnosti publike.
Očigledno ni ja nisam razumio o čemu pričaš. :)

Ok, to kontam. Jesu ljudi prilično pasivni i nezainteresovani, ali... Ne znam... Ja to pripisujem recikliranju koje bendovi kod nas u zadnje vrijeme forsiraju. Možda ako bi se našao neki bend koji stvarno zavređuje pažnju... Nema ničeg novog, revolucionarnog... Ne znam, nisam pametan. :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Sep 2009, 00:36

Ne, podrskom se smatra da to neko, valjda, slusa, i da ne moras da placas da bi svirao.
A, jbg, koliko vidim, ako se bavis autorskom muzikom, imas ozbiljnu sansu da budes konstantno u minusu. :wink:

A devedesetih je postojala kultura odlazenja na rok svirke, bez obzira na to sta se svira i ko svira. Pravo zbori doolio.

Moj prvi bend (svirali smo Idole, Orgazam, Ekv, Pink Floyd, ubacivali autorske stvari koje su bile presmesne, al' su ih ljudi znali i pjevusili) mogao je da skupi do 300 i vise ljudi (prodate ulaznice!) na jednom kultnom mestu u gradu koje vise, naravno, ne postoji.
(Ne moram da kazem kako smo svirali i na cemu, i kako je to zvucalo :mrgreen: )

Na koncertu jedne istinske rok-atrakcije danasnjice, stanovitog ansambla Muse, u Areni, bilo je ~3000 ljudi. Voleli ih ili ne, oni su dvaput zaredom punili jebeni Vembli, ovde ljudi za njih nisu ni culi... :(

Ali, imam utisak da to nije slucaj samo u Srbiji. Kazu i da Madjare zabole za rokenrol. Dolaze na Exit da cuju ove plocare, to svi prate, znaju imena i albume... Manje se slusa gitarisanje danas, ne znam zasto...
Medijska blokada, nedostatak kvalitetnog mejnstrima, ili nesto trece... :nixweiss:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 26 Sep 2009, 00:42

Lepa diskusija, od ogromne vaznosti za vecinu posetilaca muzickog foruma... Za sada se u nju necu ukljucivati, jer iskreno ne znam sta da mislim. Stalno mi se cini da se bendovi ne trude dovoljno, a ipak se plasim da nije u tome problem.
Btw. zasmetalo mi je sto se kao merilo ozbiljnosti benda i kvaliteta spomenula minutaza autorske muzike. Lako je napraviti sat vremena bilokakve muzike, i to apsolutno nikako ne treba sebi postavljati kao cilj. Kvalitet<>kvalitet. Kapiram da je ovo ocigledno, al reko' da za svaki slucaj naglasim. :ziveli:

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 26 Sep 2009, 00:47

frkadela:
veruj mi, pre dve-tri godine sam se bas ono setao medju ovom omladinom sto svira i nemam sta da zamerim bendovima, al stvarno. ima ih, sviraju maltene iskljucivo autorske stvari, trude se, rade, mingluju se sa drugim bendovima, organizuju zajednicke svirke, organizuju muzicku saradnju itd. ali dzaba, dodje sto ljudi. evo i te zenekese, ja ih poznajem, a basistu znam sto godina. oni vaze u tim krugovima za dobar bend, sad su izdali album. brate, mislis da njima dodje mnogo ljudi? ne, ljudi se primaju na njihovoj svirci, oni stvarno dignu publiku, ali to se opet svodi na to da oni dignu tih sto ljudi bolje nego neki drugi bend.

sinisake:
pa to ti pricam, dodju mi drugari iz odeljenja i kao vau imate bend aj brate snimi mi to, aj jel mogu da dodjem na probu, aj jel imate svirku. i to razliciti tipovi ljudi.
sad mislis da me najbolji drugari pitaju dal sam snimio nesto?

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 26 Sep 2009, 00:51

Ali, imam utisak da to nije slucaj samo u Srbiji. Kazu i da Madjare zabole za rokenrol. Dolaze na Exit da cuju ove plocare, to svi prate, znaju imena i albume... Manje se slusa gitarisanje danas, ne znam zasto...
Medijska blokada, nedostatak kvalitetnog mejnstrima, ili nesto trece...
mislim da nije do toga. slusa se gitarisanje i danas i to vise nego recimo pre 6-7 godina (a znatno manje nego pre petnes), a elektronika se slusala i devedesetih, oo kako se samo slusala devedesetih:) postajem dosadan, ali sam ubedjen da je letargija publike nambr van odgovor:)
evo frkadela pominje reciklazu. pa i da jeste reciklaza, opet niko od tih likova ispred nije otisao na svirku da prover, mozda i nije reciklaza:) o tome se radi. bendovi se probijaju na svirkama, ako bend pravi dobre svirke, postaje popularniji, barem je tako uvek bilo sto se tice ovih gitarskih bendica u nas. al ako niko ne dolazi na te svirke osim redovne urbanstine, onda sta...nista.
Last edited by Doolio on 26 Sep 2009, 00:54, edited 1 time in total.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 26 Sep 2009, 00:53

Doolio wrote:pa to ti pricam, dodju mi drugari iz odeljenja i kao vau imate bend aj brate snimi mi to, aj jel mogu da dodjem na probu, aj jel imate svirku. i to razliciti tipovi ljudi.
E, vidis, ja sad imam ove "probleme"! Figure that out :?

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 26 Sep 2009, 00:55

sinisake wrote: Ali, imam utisak da to nije slucaj samo u Srbiji. Kazu i da Madjare zabole za rokenrol. Dolaze na Exit da cuju ove plocare, to svi prate, znaju imena i albume... Manje se slusa gitarisanje danas, ne znam zasto...
Medijska blokada, nedostatak kvalitetnog mejnstrima, ili nesto trece... :nixweiss:
Pa znaš kako, meni je interesantan kult DJ. Pogledaj ih kako izgledaju i kako se predstavljaju. Izdignut je nekoliko metara izd mase, pa da bi ga vidjeli, svi moraju da gledaju u nebo, kao u Boga. Onda reflektori, laseri i zajebancije koje ga obasjavaju. Droga, što je u svemu tome i najbolje.

Imaš ispred sebe bogolikog mladog čovjeka koji oko sebe ima nevjerovatnu auru, gledaš nekim drugim očima (k'o Nešo Galija), slušaš one fantastične repetativne ritmove i padaš u trans. Onda one boginje koje polugole oko tebe igraju i nose one perverzne rebraste naočare... Šta ti nude na rok svirkama? :D

cccira wrote: Btw. zasmetalo mi je sto se kao merilo ozbiljnosti benda i kvaliteta spomenula minutaza autorske muzike. Lako je napraviti sat vremena bilokakve muzike, i to apsolutno nikako ne treba sebi postavljati kao cilj. Kvalitet<>kvalitet. Kapiram da je ovo ocigledno, al reko' da za svaki slucaj naglasim. :ziveli:
Pa dobro, to se podrazumijeva. Ali neozbiljno je konstantno svirati tribjute, kavere, itd... Ok je to u početku dok se bend ne uhoda (najbolje se vidi kako ekipa zajedno funkcioniše). Ali treba valjda težiti i nečem drugom, većem. Sviraš da bi nešto rekao, da bi prenio neku poruku. A dosadno je kad su tu poruku svi prenose na isti način. :)

Post Reply