Zašto srpski bendovi ne zvuče (više) ovako dobro?

Moderator: Trooper

Post Reply
Doolio
Macho man-celavi batica

Re: Zasto srpski bendovi ne zvuce (vise) ovako dobro?

Post by Doolio » 26 Sep 2009, 00:56

nemam pojma, ranije je to bilo masovno i atraktivno. da sam dosao likovima u odeljenju i reko imamo neko svirku u pickovcu, dosli bi svi. cak i one cice na stiklama.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Sep 2009, 00:58

Pa da.
Ok, hobi, i sve to...
Mile iz Hladnog piva mozda jeste panker u dusi :mrgreen: , ALI - svirka zategnuta, upeglana, produkcija isto takva, medijska podrska - znatna. Mile zna da peva to sto peva, momci sviraju pa rasturaju, za djecu do 20 godina - super! Sigurno i u teretanu idu, kide. :mrgreen:
To je profesionalno bavljenje muzikom.
I da, ne sumnjam da imaju vrhunskog menadzera. Da se ne zanosimo, muzikanti su obicno malo smotani ljudi kad su marketing i organizacija u pitanju, a oni koji to znaju da rade, NISU vise toliko zainteresovani za rokenrol, jer su valjda procenili da nema zarade u tome...

Naposletku, ovde jedni Partibrejkersi NISU dugo mogli da nadju izdavaca za poslednji album, dok se neki lik iz PGP RTS-a nije smilovao... :?

nebojsak

Post by nebojsak » 26 Sep 2009, 01:00

Ne mora da bude merilo kvaliteta, ali ozbiljnosti nekako da. Uostalom, kao reper su uzeti bendovi iz devedesetih, a sumnjam da bi ih neko onda gledao i pratio da su svirali obrade.

Doduše, ovo za nivoe posećenosti onda i sada stoji. Moj bivši bend u -kome sam svirao do polovine prošle decenije- je opušteno punio KST i Rupu u par navrata, i to u solo/1 predgrupa varijanti. A nije bio mainstream. I onda je moglo da se zaređa 7-8 koncerata godišnje po Beogradu i da svi budu zadovoljavajuće popunjeni. Sada nije tako, to je tačno. Ali jbg, onda se to prilagodi uslovima, nije to razlog da se dignu ruke. Mi smo sad u fazi da se cilja max 2-3 godišnje u Bg (osim u nekoj ekstra specijalnoj situaciji - neki benefit za nešto što se ne odbija, predgupa nekim strendžerima i dr), ostatak se kopa po unutrašnjosti/regionu, pa šta se iskopa. Ali se radi, zašto se ne bi radilo, ako je još uvek zadovoljstvo. Ne zarađuje se ništa preko, samo toliko da se bude na pozitivnoj nuli. I to je sasvim dovoljno.
evo i te zenekese, ja ih poznajem, a basistu znam sto godina. oni vaze u tim krugovima za dobar bend, sad su izdali album. brate, mislis da njima dodje mnogo ljudi? ne, ljudi se primaju na njihovoj svirci, oni stvarno dignu publiku, ali to se opet svodi na to da oni dignu tih sto ljudi bolje nego neki drugi bend.
Pa to je ok, al opet ne razumem šta hoćeš time da kažeš. Da planiraju da prestanu sa radom zbog toga?

cccira
MF veteran

Post by cccira » 26 Sep 2009, 01:01

frkadela wrote:Pa dobro, to se podrazumijeva. Ali neozbiljno je konstantno svirati tribjute, kavere, itd... Ok je to u početku dok se bend ne uhoda (najbolje se vidi kako ekipa zajedno funkcioniše). Ali treba valjda težiti i nečem drugom, većem. Sviraš da bi nešto rekao, da bi prenio neku poruku. A dosadno je kad su tu poruku svi prenose na isti način. :)
Ma ne kazem da se sviraju tribjuti i kaveri, nego da minutaza nista ne znaci. Nek dodje autorski bend sa 10 minuta kvalitetne muzike. Njih cu milion puta vise da cenim nego bend koji dodje sa 2 sata autorskog izdrkavanja. Eto, samo to sam hteo da naglasim.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Sep 2009, 01:07

Pa znaš kako, meni je interesantan kult DJ. Pogledaj ih kako izgledaju i kako se predstavljaju. Izdignut je nekoliko metara izd mase, pa da bi ga vidjeli, svi moraju da gledaju u nebo, kao u Boga. Onda reflektori, laseri i zajebancije koje ga obasjavaju. Droga, što je u svemu tome i najbolje.

Imaš ispred sebe bogolikog mladog čovjeka koji oko sebe ima nevjerovatnu auru, gledaš nekim drugim očima (k'o Nešo Galija), slušaš one fantastične repetativne ritmove i padaš u trans. Onda one boginje koje polugole oko tebe igraju i nose one perverzne rebraste naočare... Šta ti nude na rok svirkama? :D
Pa jes', fale show elementi srpskom rokenrolu (bez ikakve ironije). :D

@nebojsak, da li te Zenekese nameravaju da se ozbiljnije bave muzikom i kad zavrse fakultete i pozaposljavaju se? Koliko ce to trajati, bas me zanima?

Moj ucitelj gitare je davno rekao: "Kod nas uglavnom sviraju priuceni muzikanti, hobisti, studentarija...'' To bude, pa prodje. Da bi postojala scena, mora biti jakog mejnstrima (tu svrstavam i ''pitku'' alternativu), kojim se bave ljudi koji (mogu da) zive od svirke.

nebojsak

Post by nebojsak » 26 Sep 2009, 01:17

sinisake wrote: @nebojsak, da li te Zenekese nameravaju da se ozbiljnije bave muzikom i kad zavrse fakultete i pozaposljavaju se? Koliko ce to trajati, bas me zanima?

Moj ucitelj gitare je davno rekao: "Kod nas uglavnom sviraju priuceni muzikanti, hobisti, studentarija...'' To bude, pa prodje. Da bi postojala scena, mora biti jakog mejnstrima (tu svrstavam i ''pitku'' alternativu), kojim se bave ljudi koji (mogu da) zive od svirke.
Nemam pojma, ne poznajem ih. Možda Doolio može da ti odgovori.

Evo, ja imam 35 godina, dvoje dece u školi i gomilu tezgi u struci. Digao sam ruke od svega 2001. kad su klinci bili vrlo mali, imao sam gomilu posla i vremena samo za 2 probe nedeljno, ne i da sviram redovno na gajbi. I to je tako trajalo i trajalo, đitru nisam pipao (pošto nisam u fazonu da sviram za sebe i ukućane, nikad nisam skidao tuđe stvari, a pravljenje svojih mi je bilo besmisleno kad nemam šta da radim sa njima). Onda se to malo odužilo, uspešno sam ubeđivao sebe da ja tu više nemam šta da tražim, dok se nije pojavio Nyarlathotep i toliko me smorio tom energijom da sam se vratio celoj priči, usput izvalivši da sam to mogao da uradim i ranije, i da sam opušteno izgubio nekoliko godina. I sad sam srećan kao malo dete, opet radim ono što najviše volim u životu, a i dalje imam ženu, decu i mnogo obaveza. Ali se sve uklapa.

Što se tiče scene - da bi postojala, moraju da postoje bendovi koji je čine, a da bi postojali bendovi, ljudi moraju da ih oforme. Ni manje ni više od toga. Da li je to mainstream, pitka alternativa, technical alternativa, nu alternativa... najmanje je bitno.

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 26 Sep 2009, 01:18

cccira wrote:Ma ne kazem da se sviraju tribjuti i kaveri, nego da minutaza nista ne znaci. Nek dodje autorski bend sa 10 minuta kvalitetne muzike. Njih cu milion puta vise da cenim nego bend koji dodje sa 2 sata autorskog izdrkavanja. Eto, samo to sam hteo da naglasim.
Da, sa tim se potpuno slažem.

sinisake wrote:Pa jes', fale show elementi srpskom rokenrolu (bez ikakve ironije). :D
Kod nas je poslednji dobar šou napravilo Bijelo dugme. 80% ljudi nije čulo svirku, manji procenat ih nije ni vidio, okupili se zbog para k'o Pistolsi... Čista kontraverza. Ovi ostali dođu na koncert, sve odrade kako treba i odu. To se brzo zaboravlja. :mrgreen: :D

Sad bez zajebancije, kad povukosmo ovu piču o obradama i tako tome, a bogami i o šouima. Gledam prije par mjeseci Australian Pink Floyd Show u Sava centru. Ljudi moji, kakav je to koncert bio. :shock: Jes da nemaju autorske stvari, ali imaju autorski pečat koji se itekako osjećao. Dalje, šou... Kakvi su to audio-vizuelni efekti bili... Skoro kao Stonsi. :D E sad... Ne mogu naši mladi bendovi da naprave takav koncert, ali nešto nisam primijetio ni da se stariji trude.

Markony

Post by Markony » 26 Sep 2009, 01:30

Dodjosmo i do generacijskog jaza. :D
:ziveli:

"10 minuta" kvalitente svirke se zavrsa sa "Vratite nam pare, lopovi!".

R`n`R nije napravljen da ga sviraju skolovani muzicari i oni sa perfektnim glasovnim mogucnostima.
R`n`R je pravo da se zabavljas sa ove ili one strane bine a da pri tome ne moras biti nikakav virtuoz niti veliki talenat.
Last edited by Markony on 26 Sep 2009, 01:39, edited 1 time in total.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Sep 2009, 01:35

nebojsak wrote:
sinisake wrote: @nebojsak, da li te Zenekese nameravaju da se ozbiljnije bave muzikom i kad zavrse fakultete i pozaposljavaju se? Koliko ce to trajati, bas me zanima?

Nemam pojma, ne poznajem ih. Možda Doolio može da ti odgovori.

Evo, ja imam 35 godina, dvoje dece u školi i gomilu tezgi u struci. Digao sam ruke od svega 2001. kad su klinci bili vrlo mali, imao sam gomilu posla i vremena samo za 2 probe nedeljno, ne i da sviram redovno na gajbi. I to je tako trajalo i trajalo, đitru nisam pipao (pošto nisam u fazonu da sviram za sebe i ukućane, nikad nisam skidao tuđe stvari, a pravljenje svojih mi je bilo besmisleno kad nemam šta da radim sa njima). Onda se to malo odužilo, uspešno sam ubeđivao sebe da ja tu više nemam šta da tražim, dok se nije pojavio Nyarlathotep i toliko me smorio tom energijom da sam se vratio celoj priči, usput izvalivši da sam to mogao da uradim i ranije, i da sam opušteno izgubio nekoliko godina. I sad sam srećan kao malo dete, opet radim ono što najviše volim u životu, a i dalje imam ženu, decu i mnogo obaveza. Ali se sve uklapa.

Što se tiče scene - da bi postojala, moraju da postoje bendovi koji je čine, a da bi postojali bendovi, ljudi moraju da ih oforme. Ni manje ni više od toga. Da li je to mainstream, pitka alternativa, technical alternativa, nu alternativa... najmanje je bitno.
Ma super, i ja sam u slicnoj situaciji - star sam k'o Biblija (ko i ti :mrgreen: ), zena, dete, pos'o, al' eto kao stizem nesto i da drljam sam i sa nekim kao bendovima... :mrgreen:
Al' mnogo to sporo i njonjavo ide, sviram sa matorim konjima ko sto sam i sam, pa ne moze da se postigne i uskladi sve - jurnjava za cashom i svirka. (Ne toliko zbog mene, al' jbg, drugi su uvek zaposleniji)
Sve u svemu, kad bi svi ti sto jure za cashom osetili makar malo casha u autorskom rokenrolu, vise bi mu se posvetili, cenim.

A ovde jedino Mladja moze da zivi od svojih kompozicija, zar ne? :ziveli:

Markony

Post by Markony » 26 Sep 2009, 01:40

Tako je generacijo!

cccira
MF veteran

Post by cccira » 26 Sep 2009, 01:43

Markony wrote: "10 minuta" kvalitente svirke se zavrsa sa "Vratite nam pare, lopovi!".
Ostatak programa popuniti po zelji cover pesmama. Hvala na poseti.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Sep 2009, 01:54

R`n`R nije napravljen da ga sviraju skolovani muzicari i oni sa perfektnim glasovnim mogucnostima.
R`n`R je pravo da se zabavljas sa ove ili one strane bine a da pri tome ne moras biti nikakav virtuoz niti veliki talenat.
Sve to stoji, generacijo (ne cvikaj!), ali jope...
Miletovi pankeri su nastimani, usvirani, cepaju na besnoj opremi, nema pauze izmedju pesama, Mile je pravi frontmen, osetio cash, jbg...
A gle samo naseg mejnstrim Gileta i njegovog benda... Ja sam gledao na teveju neke njihove nastupe, i bilo mi je i pomalo neprijatno... :(

Da su mu platili tantijeme za onaj hit, sve bi drugacije bilo! :ziveli:

AllHopeIsGone

Post by AllHopeIsGone » 26 Sep 2009, 02:08

Markony wrote: R`n`R nije napravljen da ga sviraju skolovani muzicari i oni sa perfektnim glasovnim mogucnostima.
Verovatno tacno. Al' s obzirom na sveopstu usranu situaciju, mislim da bi obrazovanje pomoglo. Ne mora to da bude neka zvanicna ustanova, ima ljudi koji drze casove kompozicije privatno, pa knjige, pa strpljivo i analiticno slusanje muzike koju volis, pa nauciti da koristis svoj instrument i sve sto ide uz njega a to nauciti od nekog pro lika i platiti mu za to. Ovo bi mogao da bude deo resenja.
Na kraju, to klinci na zapadu tako i rade (ovo sam dodao da bi bar pridobio gradjanski deo frouma :mrgreen: )

AllHopeIsGone

Post by AllHopeIsGone » 26 Sep 2009, 02:21

Doolio wrote:nemam pojma, ranije je to bilo masovno i atraktivno. da sam dosao likovima u odeljenju i reko imamo neko svirku u pickovcu, dosli bi svi. cak i one cice na stiklama.
so true :ziveli: svirao sam 2001. u Festu u Zemunu, sa bendom koji je bio potpuni raspad (zahvaljujuci meni dosta, jer sam cukao bubanj 2 meseca tek :) ). Svo nase drustvo je znalo da smo raspad, al' je doslo njih dovoljno da fino popune sami lokal, koji je sa slucajnim prolaznicima bio pun ( 2 puta za 2 meseca). Pre desetak godina kad cujes distorzije el neko dranje da dolazi iz nekog prostora, skoci ti manje il' vise adrenalin i uleces unutra, a posle gledas da l' imas para za pivo.

Neko je spomenuo atmosferu na koncertima..tu smo ocajni..secam se da sam davno gledao bend koji se zvao Heaven Shore..svirali su sa dvadeset ljudi na bini koji su padali na njih (deo publike koji se nije popeo na binu skakao je sam na sebe :) ..danas se ljudi bune ako im na hc/punk koncertu zgazis patiku sa zutom pertlom..o drugoj patici za zelenom pertlom da i ne govorim..

A sto se tice atmosfere na koncertima "velikih" srpskih bendova, pa sami su krivi..ugalvnom zato sto konstantno deluju kao da tezgare i to ne profi, vec mrozvoljni cesto.. i niko da se ozbiljno pozabavi scenskim nastupom.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 26 Sep 2009, 02:25

ovo za zenekese. znaci, zavrsili su svi fakultete, nisu deca u pitanju, ima ih i koji imaju decu. ne verujem da ce skoro prestati jer ne vidim zasto bi prestajali kad vole ljudi da sviraju.

nebojsa:
pa meljem dve strane o slaboj posecenosti i kako na to mislim kad kazem podrska i ti mene pitas sad sta ja ocu da kazem ovim primerom sa zenama kesama?:) ocu da kazem da su oni popularan bend u toj nekoj rokic nisi, a da im dodje sto ljudi na svirku, umesto tri iljade. i mogu da sviraju sat i po i dobro zvuce i imaju energije i vole ih ljudi i svi skacu na koncertu. i opet dodje sto ljudi. to pricam tri strane. za bendove sam vec rekao, minglovo sam se malo s ljudima pre par godina i ima ih i rade, imaju pesme, rade autorski, rade raznu muziku, ali nema ljudi. ono sto hocu da kazem sve vreme je da su bendovi sa svoje strane uradili sve, cak se spajaju i u neke komune i sta ti ja znam, saradjuju sa matorijim bendovima tipa brejkersa itd, pa opet nista. mislim da krivica apsolutno nije na bendovima, a na osnovu mog nekog iskustva.
to sto ti kazes, prilagodi se, kako da se prilagode kad jednostavno ljudi NECE da dolaze na svirke. nece. n-e-c-e. znaci, da dodje sad totalni vunder-bend nenormalnog kvaliteta, zajebaniji od rejdza i bitniji od bitlsa i krene da svira, doslo bi mu, pogodi koliko - sto ljudi. i posle pet godina i tri albuma koja pomeraju granice percepcije bi mu doslo - sto ljudi. u tome je poenta, ne mozes da se adaptiras na publiku kad je nema.

Post Reply