Zašto srpski bendovi ne zvuče (više) ovako dobro?

Moderator: Trooper

Post Reply
kide

Re: Zasto srpski bendovi ne zvuce (vise) ovako dobro?

Post by kide » 26 Sep 2009, 03:37

Doolio wrote:to sto ti kazes, prilagodi se, kako da se prilagode kad jednostavno ljudi NECE da dolaze na svirke. nece. n-e-c-e. znaci, da dodje sad totalni vunder-bend nenormalnog kvaliteta, zajebaniji od rejdza i bitniji od bitlsa i krene da svira, doslo bi mu, pogodi koliko - sto ljudi. i posle pet godina i tri albuma koja pomeraju granice percepcije bi mu doslo - sto ljudi. u tome je poenta, ne mozes da se adaptiras na publiku kad je nema.
e bravo si ga, dećko. to ja već u nekoliko navrata trubim, da autorstvo nije bitno kao ranije, recimo do početka ove broadband epohe. sada je javnost fragmentirana toliko da ne postoji način da jedan bend dođe u fokus, kao recimo NIrvana početkom 90ih, i napravi brejk.

tada je mogao da se stvori generacijski fokus, jer ogromna većina nas je sedela ispred TVa i čekala da počne Garažni geto ili 120min na MTV, ili da izađe novi broj Džuboksa ili Vremena zabave. i onda se stvara određeni ukus i majndset na jako širokoj skali, i potencijalno masovna publika. danas to jednostavno nije moguće, jer su ljudi zasuti i zasićeni informacijama sa svih strana. zato, što reče neko, su lenji i letargični, sve je dostupno brzo i lako.

s druge strane, na domaćoj folk sceni ti imaš taj fokus jer postoji jedan medij, jedna kuća koja nema konkurenciju a to je Grand Svevideće Oko. evo i sebe zateknem kako sa kevom gledam Grand šou, zato što je to tako jaka senzacija, mašinerija kvalitetne zabave. na koncertima Zvezda granda dolaze desetine hiljada klinaca i pevaju u isti glas. zamisli kad bi recimo RTS, napravio grandoliku emisiju ali sa rok bendovima i najvišim nivoom produkcije. šta bi se desilo? da li bi se nešto promenilo?

eno ti ono malo što je Operacija trijumf uspela da uradi, napraviše solidan rokenrol šou, i stvarno kad bi izašo ona smlata Đole Gogov ti vidiš klinkice koje podvriskuju i štekću preklopnim mobovima, šalju sms-ove. to je publika koja plaća i kupuje, žene i klinke. One napune Sava centar tri večeri jer im dođe Sergej Ćetković na koga masovno svršavaju... zato kažem, rok frontmen koji bi uzeo na sebe ulogu seks simbola ili neka pevaljka ekstra riba, a ne metiljavi đanki sa pet zuba u glavi. poenta je da publika traži senzaciju, uzbuđenje, a ne da im soliš pamet i objašnjavaš realnost. koliko je publike dolazilo na koncerte Nirvane ili Pearl Jama samo da bi videlo frontmena kako udara glavom u pojačalo ili se penje na kran i peva viseći odozgo. to je rokenrol šou, work the crowd. evo školskog primera, a momak čak nije ni tako kvalitetan vokal. al izgibe za publiku 8)

"I'm always thinking what bit of fun I can create..."
oduševio jednog Džejsona Njusteda, Tomi Lija, Gilbija, Navara, šta reći... slušajte kad mu daju utiske o nastupu, tu je sve rečeno o tome šta znači rok frontmen.

kide

Post by kide » 26 Sep 2009, 04:11

hteo sam nešto da dodam al ne uspeh da editujem
zamisli kad bi recimo RTS, napravio grandoliku emisiju ali sa rok bendovima i najvišim nivoom produkcije. šta bi se desilo? da li bi se nešto promenilo?
ako bi se nešto ovime zaista promenilo, zašto onda to ne naprave? e pa zato što n e m o ž e, ne da mafija. samo gazda Željko može da se bavi industrijom zabave jer se istalio sa vrhom vlasti, isto kao gazda Miško u trgovini, ili gazde u svim drugim sektorima gde se vrte velike pare. svuda su monopoli. znači neki suštinski pomak nije moguć dok se ne promeni poredak moći na samom vrhu piramide.
samo sam to hteo, da naglasim i politički aspekt ove priče. živeli.

nebojsak

Post by nebojsak » 26 Sep 2009, 10:44

I dalje pričamo o različitim stvarima, ali ok, već me pomalo i zamara sve ovo.

kide

Post by kide » 26 Sep 2009, 11:00

nebojsak wrote:I dalje pričamo o različitim stvarima, ali ok, već me pomalo i zamara sve ovo.
pa široka je tema, a i ne misliš valjda da je ova priča nešto više od forumskog ćaskanja. svako će da radi kako zna i ume.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 26 Sep 2009, 11:47

U pravu je kide kada insistira na pravljenju showa. Ali ne treba sve tome podrediti. To treba samo da bude sredstvo da se skrene paznja na bend i da se prodre do publike. Ja odbijam da poverujem da srpski auditorijum ne zeli da cuje neku dobru novu muziku, i to da je cuje iz prve ruke, na samom njenom zacetku.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 26 Sep 2009, 13:31

Ja mislim da je glavna problematika novih bendova to shto pokusavaju da budu neki od svojih uzora...tj, na svirkama bendova nebitno zanrovski, uvek imam neki osecaj..evo ovi hoce da budu night wish recimo, ili ako sam u Beogradu, evo ovi hoce da budu sarlo akrobata, ili kad sam u NS, evo ovi hoce da budu ko recimo atheisti i tako dalje...Mislim ok, svako treba da ima uzore i topla voda se ne izmislja bez potrebe, ali opet karakteristicnost je tu bitna, bar vidim po onome shto i sam radim...Ranije sam pravio greshke kod pisanja pesama bash zbog prevelikog uticaja nekih bendova na mjuzu koju smo radili (te pesme vishe i ne sviramo btw), mada opet kao zavrshna rec, DOBRA PESMA je dobra pesma, a to je jako teshko da se desi...jer je jako teshko biti potpuno iskren u pesmi koju pishesh bez foliraze ili bez poniznosti, tj. jednostavno izbaciti bash bash ono shto si ti a ne refleksiju muzike koju si slushao... :ziveli:

PS
Da sve je bitno, show je bitan, shta pricash na bini je bitno, kontakt sa masom je bitan, uzmite u obzir da u publici uglavnom imate ljude koji se ne bave mjuzom i kojima nije bitna gitara da je lepa ili bass no kako se pomerate, kakvu atmosferu pravite i energija koju emitujete se vraca u dvaput ponekad i triput oslabljenoj formi, tako da mnoooogo energije je potrebno da bi Vam publika krenula vracati tu istu energiju na pravi nacin, dakle, znoj, vezba, iskrenost i bez foliranja...to je bitno, bar ja tako kontam!

Bozha

Post by Bozha » 26 Sep 2009, 14:33

nemanjavelimirovic wrote:Ja mislim da je glavna problematika novih bendova to shto pokusavaju da budu neki od svojih uzora...tj, na svirkama bendova nebitno zanrovski, uvek imam neki osecaj..evo ovi hoce da budu night wish recimo, ili ako sam u Beogradu, evo ovi hoce da budu sarlo akrobata, ili kad sam u NS, evo ovi hoce da budu ko recimo atheisti i tako dalje...Mislim ok, svako treba da ima uzore i topla voda se ne izmislja bez potrebe, ali opet karakteristicnost je tu bitna, bar vidim po onome shto i sam radim...
Smells Like Teen Spirit je bio svesno kopiranje Pixiesa i po prvim planovima nije ni trebao da se nadje na albumu! :obrve:

6 strana akademske rasprave, i dalje ne znam sta je to sto u HR ima, zbog cega je njihova scena trenutno superiorna, sa cim se inace potpuno slazem. Puno je prisecanja na "stara dobra vremena", jebote, da smo 90ih znali da ce nam te godine nedostajati, verovatno bi se kolektivno samoubili. Uglavnom se prica o nekim opstim problemima, ima tu istine, ali ajd sad, kako kod njih stvari bolje funkcionisu? I jedna greska u startu teme, hrvati mozda nemaju sopstvenu produkciju, ali jos kako se loze na ovaj nas srpski Grand. Situacije je slicna. Dooobar deo mase slusa narodnjake, nase pevaljke pune hale...

nenadnenad

Post by nenadnenad » 26 Sep 2009, 15:38

Pa, meni deluje kao da se hrvaCki esteblisment gnusha turbo folka jer je to u neku ruku simbolicno za srbiju pa stoga oni forsiraju pop.dakle, laganica + neki zanr koji se svidja odredjenom umjetniku.Djiboni voli talijane i ramacotija, ona voli rnb shit pop sa mtva ...a neki treci tip voli da peva svoj bljuzga pop sa tamburasima.Mnogo je bliza ta podloga nekim od pomenutih bendova od neke seke, mice, nane itd. koji su opsteprisutni ovde.

kide

Post by kide » 26 Sep 2009, 19:09

nenadnenad wrote:Pa, meni deluje kao da se hrvaCki esteblisment gnusha turbo folka jer je to u neku ruku simbolicno za srbiju pa stoga oni forsiraju pop.dakle, laganica + neki zanr koji se svidja odredjenom umjetniku.Djiboni voli talijane i ramacotija, ona voli rnb shit pop sa mtva ...a neki treci tip voli da peva svoj bljuzga pop sa tamburasima.Mnogo je bliza ta podloga nekim od pomenutih bendova od neke seke, mice, nane itd. koji su opsteprisutni ovde.
to si dobro primetio, iako među hrvatskim pukom nema ništa manje džiberluka nego kod nas, što kaže Boža naše pevaljke razvaljuju kod njih po dikostekama, oni se zvanično drže mejnstrima od italo-popa, roka i tamburica/klapa etno fazona. a mogli bi komotno i oni da podilaze tim niskim ukusima kao i kod nas što rade najveći mediji i da to pravdaju logikom profita, ali tako ipak ne rade. zašto, pa zato što hoće da se kultivišu i predstave kao buduća legitimna članica EU, tako što se kroz medijsku uređivačku politiku distanciraju od zvuka koji asocira na tzv. balkanski primitivizam.

kod nas je upravo suprotno, ide se baš na podilaženje najnižim ukusima, čak ne ni prosečnim nego i ispod toga (videti Kursadžije, 48h svadba, itd). i naravno da vlasnici medija to pravdaju pričom da narod to voli i da se oni samo prilagođavaju tržištu. što je notorna laž. to je politička odluka. ko se seća, negde početkom '00ih, pokušalo se sa kultivisanjem programa TV Pink, bilo nekih varijanti folkeri pevaju pop, evergreen, čak su zvali i neke poznate rok bendove sa B92 etikete da se promovišu na Pinku, ali se od toga brzo odustalo. šta mislite zašto?

ja sad malo više smaram sa pričom o medijima i uređivačkoj politici, ali mislim da to jeste važno. jer šta vredi i da se pojavi esktra dobar bend ako je medijski totalno nevidljiv, osim na par sajtova i malih klubova, a to nije dovoljno.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 26 Sep 2009, 21:27

da, ali svi kazu odes u klub u hr i pici stoja, ne pici mediteran i tehno:)

Frostensen

Post by Frostensen » 27 Sep 2009, 19:58

Opet nazad na pochetak.. 3 su stvari, a to su 4 stvari uzrochno poslednichno vezane.
Al' da krenemo od najbitnije...

1) Mi nemamo ekstra dobre bendove.. Pomirite se sa tim. To shto neko ima volju i zhelju i svira non stop ne znachi da ce da pravi i dobru muziku za shiroke narodne mase i kraj. Prekinite da pravite zamenu teza sa prichama tipa - Ja volim da sviram, Ja puno sviram, Ja znam ljude koji stalno sviraju -.
Voleti i praviti neshto dobro veze nema jedno s drugim. Znam i ja X ljudi koji vole da crtaju, neku su chak i dobro tehnichki potkovani...ali nemaju shtofa i kraj.

2) Chinjenica da nam mainstream bendovi nose imena tipa ... Jarboli, Laki Pingvini, Kristali i San Debelih Zhena (u najavi), a da su nam najpopularniji i bezvremeni bendovi uvek furali i imali neki Sarajevski melos fazon (Najpop bendovi stare juge) govori o nama kao mentalitetu...

3) Vreme i okolnosti su dovele do toga da kod nas vishe ne postoji kultura kupovine originalnih nosacha. Ljudi jednostavno vishe ne kupuju nishta i vole da se ciganishu ispred sa dvolitarkom ugrejanog Jelena da bi ushtedeli 100 kinti.
Znachi nije RTS i pink ..nego kao i tachka 1 a to je - MI nemamo dovoljno dobre bendove u svojim zhanrovima a koji ce biti dovoljno komercijalni Dobar primer toga je Tochak i album Egregor..

4) RTS i ekipa su poslednji u lancu. Njih nije briga ni za Cecu ni za Stoju ni za to da tlache i zaglupljuju Srbe. To su teorije zavere i gluposti za malu decu.
Da li vi stvarno mislite da oni imaju sastanak tipa "Aham.. Vidi ovu seljanku shto je izbacila sese..E daj nju cemo, to je dobar nachin da josh malo zaglupimo narod", ili ce pre biti "Aham.. Vidi ovu seljanku shto je izbacila sise.. Je l' je kupuju? Shta prodaje se dobro? ..Znachi gledace nas ako je ubacimo.. A Laki Pingvini ?..Shta ne prodaje se.. Nema koncerata.. Hmztt...nishta njih stavi u nocni termin od 05:00, ma u stvari nek se gone.. izbaci ih i onako imaju sranje ime za bend"

Ne znam da li se neko seca ali onomad su na RTS-u i Tochkov poslednji album reklamirali na sva zvona.. Znachi glavu su probijali sa albumom Egregor..i shta je bilo... Nishta.. Truba.. Gramzivost i Pohlepa sam video par puta na RTS-u i to je to.
Chime se vracamo na tachke 1 i 2.. Taj album je bio komercijalno sranje. Progresiva za uzan krug ljudi kao shto je srpski Gandalf uvek i radio..

Vi ljudi malo pravite zamenu teza izgleda..Ako fosilizovani Chorba mozhe da napuni Arenu zashto ne bi mogao i neko drugi..
1) zato shto taj neko ne valja..i misli da ako svi mogu da prave muziku mozhe i on, a nece da shutne ortaka koji ne ume da peva ili non stop ispada.
2) zato shto niko nece da da pare za svirku nego svi idu na myspace da slushaju cele stvari (shto je marketinshki losh potez u nashoj zemlji)

Moj lichni primer je da ne znam ni jedan bend ..Ne lazhem, znam... The Bite se zovu. Ali imaju jako problematichnu pevachicu. Svirka im je super.
Ali osim njih.. Ni jedan jedini bend koji ima stvari koje ulaze u uvo na prvo slushanje. I taj Negativ shto se samoreklamira mi je sranje..al' dobro to je moj lichni stav.
Evo npr.. dok nisam slushao Motorhead odem na neku svirku i slusham svashta neshto. Saxon, ZZ Top ...itd .. i onda krece neki ludachki rif koji sam pamtio sledecih 6 meseci.. Nisam imao pojma shta sviraju ali taj prvi rif mi je ushao u glavu zauvek.. 6 Meseci kasnije sluchajno naletim na isti bend i saznam da je stvar bila No Class od Motorhead-a.
E o tome pricham.. Da odesh, chujesh i da ti udje u uvo na prvu loptu.. E to je ono shto je imalo Kazalishte, Chorba, Brejkersi delimichno (da se ne lazhemo nisu njima albumi bash toliko naj naj.. vishe prosek sa 1-2 bisera koja se pamte), a shto nemaju bendovi danas jer misle da odma treba da zarade lovu..

Bluesko

Post by Bluesko » 27 Sep 2009, 20:15

riplaj na gornji post

1) Imamo,mozda ne ultra mega giga popularne ali kvalitetne itekako.... Nisam cuo bar,na forumu ovde,da neko izjednacava kvantitet i kvalitet,tj. broj svirki,broj sati provedenih u studiju ili garazi i slicne radosti.... Znaci,imamo dobroh bendova,imamo i ekstra bendova....U svakom slucaju kao i Hrvatska,ako ne i vise.... Ako ces o nabrajanju moze i to

2)???? Ako cemo tako....... Ne,ne zelis da cujes odgovor :wink:

3)Mislis da toga NEMA samo kod nas?? Ispade da Srbija koristi net charoliju kao niko drugi na svetu..

4)Uglavnom se najzastupljeniji "muzicari" iz tog miljea ovako prave
"Aham.. Vidi ovu seljanku shto je izbacila sese..E daj nju cemo, to je dobar nachin da josh malo zaglupimo narod", ili ce pre biti "Aham.. Vidi ovu seljanku shto je izbacila sise.. Je l' je kupuju? Shta prodaje se dobro? ..Znachi gledace nas ako je ubacimo.. A Laki Pingvini ?..Shta ne prodaje se.. Nema koncerata.. Hmztt...nishta njih stavi u nocni termin od 05:00, ma u stvari nek se gone.. izbaci ih i onako imaju sranje ime za bend"
:wink: :ziveli:

Bluesko

Post by Bluesko » 27 Sep 2009, 20:24

Kristijan wrote:Ma ja mislim da je najveći problem što je deo lokalnog mentaliteta da se mnogo priča. I samo se to i radi. Priče koliko hoćeš, kad čovek čita - rekao bi, ovde samo što spejs šatl nije gotov, a sve ostane na priči. Priznajem, patim i ja od te boljke, mada radim, radim... a znam da bih mogao više :hide: .

Koliko ljudi znate koji bar 2 puta mesečno idu na fudbal, košarku, šta god? A svi balave o fudbalu i košarci, sve selektor do selektora. A taj isti problem je na sve strane, vezan i za ekonomiju, i politiku, i konačno za svaki vid stvaralaštva. Nemamo praktičnog duha, a volimo kontemplativne aktivnosti više nego 'leba. Ako i imamo praktičnog duha, hoćemo da na svaki uloženi dinar odmah zaradimo 2. A to ne ide.

Nema to veze sa državom. Kad sam ponovo krenuo u pogibeljnu akciju sastavljanja benda pre 2 ipo godine, prvo sam morao da se probijem kroz guste redove onih koji smatraju da ne priliči čoveku starijem od 30 da se kao neki klinac zamajava, a onda sam morao da vršim masivnu kampanju kod ljudi koji su neodlučni i smoreni. Autorski bend? Svi se isprepadali, kažu nema tu para. OK, hajde onda tezgaroški, tu ima para! Hehe, ma isto lelemuđenje i izgovori do besvesti, samo se ne pominje kinta nego neke pooootpuno apstraktne nebuloze! Dakle nije do kinte, nego do sveopšte smorenosti i preterane sklonosti da se priča dok se pričom sagovornik ne ubije. Da bar problem hoće da izumre od muke što se toliko priča, ali to ne biva...

Jako je lako tražiti stalno spoljne uzroke. Kakav internet, kakav myspace i youtube i koješta... Statistike kažu da kod nas jako mali broj ljudi troši sve to, ne pije vodu ta priča. Nego je muka što ljudi dolaze na probu pa diskutuju o garderobi za svirku, a nisu spremni ni za tu probu na koju su se dovukli krmeljivi i razbucani, a kamoli za nastup. Odatle do bolje opreme i umešnih producenata je ooooooogroman put. Nije tu više ni muzički pravac presudan, nije toliko bitno da li je nešto komercijalno ili nije. Svaka roba ima kupca, neka manje a neka više, ali definitivno ima kupaca. Ali mora valjda da postoji bilo kakva roba da bi se sjatili kupci. Kad postoji samo priča o virtuelnoj robi... nema tu ničeg opipljivog.

Svako veče sebi obećam da više neću da traćim vreme na diskusije, i sutradan izneverim sebe. Pričam, pričam... a mogao bih da radim nešto pametno. Eto, samo od sebe da krenem, i samo malo kad se osvrnem oko sebe, imam jasnu sliku problema. I da ne tupim više - ko me sledeći zatekne u ovakvom blebetanju, prosto mu je da mi kaže da sam nikogović trbunjator koji je direktno kriv za kilavo stanje na domaćoj sceni! U zdravlje!
:1: :bravo:

Frostensen

Post by Frostensen » 27 Sep 2009, 20:33

Mi bre imamo najbolje bendove na svetu samo to niko ne vidi. Pucamo i od kvaliteta i kvaniteta.. Samo neshto slabo to po klubovima i gradu vidjam, a kad treba da se ode na neki demo clash onda je sve shto mozhe da se vidi 10-slayer-wanna-be bendova + neki fusion rock.. Nemoj me zamajavati. Pa gde su onda svi ti bendovi kad su toliko dobri??
Sigurno je da bih negde nekako chuo jedan da valja.. .neko bi chuo? Pa danas ne mozhesh normalno chlana benda da nadjesh. Da ume iole da svira i da dodje na probu spreman..A tek pevach? ... Veliki talenti, zato nam je i zika takva..shto pucamo od ekstra bendova...

Bluesko

Post by Bluesko » 27 Sep 2009, 20:38

uuuuuu ti si batice nesto isfrustriran na planu clanova benda izgleda da je to ishhhhhhhhhhhh..... :wink:
Naravno da ima i slayer-a-like i purple-a-like i ovakvih i onakvih ali ako si ti samo to uhvatio...... Uh.... ne znam sta da ti recem.... Ima cak i na tiviju,od ovih komercijalnih poduhvata svasta nesto,ne kloni duhom :wink:

Post Reply