Eminem

Moderators: Reverse, Trooper

User avatar
Doolio
Macho man-celavi batica
Posts: 3211
Joined: 09 Jun 2006, 02:27
Location: NBGD

Re: Eminem

Post by Doolio » 06 Jan 2012, 20:20

Дакле, цео жанр је просто разоружан тим потезом прављења Еминема. Мало истрипован пример, али сконтаћете шта хоћу да кажем - замислимо да ја оћу да пласирам метал без бубњева. Једно је ако ја направим метал бенд без бубњева и свирам, па оно, новине пишу како је то неки нови безбубњарски метал итд. Ово са Еминемом би више било као да сам ја дошао, хтео да пласирам метал без бубњева и онда то урадио тако што сам свим метал бендовима просто одузео бубњеве јер сам много моћан. И наравно, испласирао мој бенд најбоље, пошто је он већ био навикнут на свирање без бубњева.
Дре је исфурао Еминема и аутоматски то испратио својим ангажманом у истом правцу, што је урадио и Снуп и то је било то. То је мали и карактеристичан субжанр, то је било доста да издиктира све што се после издогађало. Жанр није умро, него је убијен систематски и с намером и то је просто јасно ко дан. Еминем ту јесте постер дете, марионета, али он је тај који је испласиран. Ја о њему лично као лику не мислим ништа лоше.
Да будем још конкретнији - ни о њему као музичкој појави не бих мислио ништа лоше да није систематски настао и развио се да би урадио то што је урадио. Дакле, да је Еминем направљен и да је постојао и радио некако без ефекта на ту сцену, он би био супер извођач. Овако је он "tools of destruction in hands of evil master" у принципу. Да није искоришћен за узимање бубњева него паралелну егзистенцију, то би све било у реду. Имали би смо жанр икс и жанр ипсилон. Али он је убризган у жанр икс и бастардизовао је жанр икс исккључиво. Надам се да можете да ме испратите, не могу боље да се изразим:)

едит:
е, ај модови нек споје ово са прошлим постом, пошто ми је истекло време за едит, а контам да нико неће прочитати онај прошли јер је на претходној страни.
Дуки, Дуки, мој Дуки, Дуки
ма веруј ми, све ћу да издржим
сад буди мој змај, а сутра бај-бај
само на леду ме не држи

User avatar
djomla
Posts: 526
Joined: 13 Jul 2009, 14:41
Location: Niodaklevci

Re: Eminem

Post by djomla » 06 Jan 2012, 21:11

Prvo namera mi nije bila da lozim, podbadam, provociram ili sta god drugo, jednostavno sam kratko i jasno rekao bez da se obrazlazem da dve strane (mrzelo me). E sad ... Kapiram ja tebe ili barem tako mislim, ti volis gangsta/soc fazon i to je to. Ja se tu slazem sa tobom u toliko sto mislim da su ok tekstovi i svak se moze tu negde i pronaci, ali opet pitanja dokle vise sa tim? Muka mi je od soc rep tekstova kako je tesko, nema se para ... imalo je to svog smisla negde i mozda negde jos uvek ima ali danas je to pomalo isfurano i bezveze (mucno - za mene). Ali isto tako hejtujem i pesme tipa smek hr vit d dik i sl. jos vise od toga. Najbolja je zlatna sredina sto dosta njih danas i ima, ali taj old skul mi je bezveze.
A kad smo kod nagrada pa nije ih bas sve dobio na racun glupih tekstova i glupavih aranzmana, ali znas li ti nekog ko ih ima toliko a da je bezveze ... pa valjda negde vredi nesto majku mu.
Cortex wrote:Skoro sam siguran da cu za par(desetina) godina da se smejem svojim rechima, ali meni ti fuzz-evi nevidjeno idu na...idu na...ma bre idu na...

User avatar
mislim_stvarno
Posts: 4837
Joined: 02 Jul 2008, 17:28
Location: down the street

Re: Eminem

Post by mislim_stvarno » 06 Jan 2012, 21:14

Doolio, aj da te ja, kao neko ko nikada nije previse slusao rep, ali me po malo zanima i postujem ono sto su tupac i njemu slicni radili, pitam par stvari. (nekako mi ovo zvuci kao da hocu da te propitujem ili da krecem raspravu, a u stvari hocu da cujem sta mislis, i da ukapiram malo bolje stvari) :D

Ti ne razdvajas danasnji kesh-kolica-i-vrela-pica mtv rep od onoga sto je nekada radjeno? Mislim, naravno, razliciti su po kvalitetu, ali sami tekstovi mi se cine dovoljno razlicitim da bi mogao, barem nezvanicno, da ih razdvojis u razlicite kosheve?! :? Ili mozda to vec rade, old-school i new-school?

Kontam da je danas, ono sto rade BS i jos po neki, blize onoj ideji kako je rep nastao, i sto si napisao na pocetku proslog posta, socijalni bunt!? Jbg, meni je muka (mozda malo preterujem) kad cujem prti bee gee i nigrutina kako samo seru o drogi i kriminalu, eventualno se pojavi po neka zajebancija, ali brate... Mislim, ok, rime im umeju biti zanimljive, ali brate...

Jbg, ja i kad sam razmisljao o repu, uvek mi je prilicno jasno razdvojeno ovo sto se danas radi i ono sto je nekad radjeno (govorim o usa, ali opet, nisam dovoljno upucen, pogotovo ne u ono sto se radilo 90ih)...

edit/disclaimer
ovo sam ispisao dok sam tripovao da je doyle bio jasan kad je pljucnuo po crnackom repu, tj mislio sam da je bio dovoljno jasan da misli na danasnje mtv repere, pa si se ti odmah uhvatio u stilu klinackom "a brate, rep je bio do jaja, ovo danas nije rep", pa mi je bilo cudno sto tako reagujes...

ma ne znam vise ni sam sta kenjam... nisam ni za qratz danas... sve jedno, voleo bih da cujem sta mislis, bar o nekim stvarima, zanemari neke gluposti iz postva, vidis da sam se pogubio... :mrgreen: :ziveli:
Nikad od vas metalci...

User avatar
Doolio
Macho man-celavi batica
Posts: 3211
Joined: 09 Jun 2006, 02:27
Location: NBGD

Re: Eminem

Post by Doolio » 06 Jan 2012, 21:58

djomla wrote:Prvo namera mi nije bila da lozim, podbadam, provociram ili sta god drugo, jednostavno sam kratko i jasno rekao bez da se obrazlazem da dve strane (mrzelo me). E sad ... Kapiram ja tebe ili barem tako mislim, ti volis gangsta/soc fazon i to je to. Ja se tu slazem sa tobom u toliko sto mislim da su ok tekstovi i svak se moze tu negde i pronaci, ali opet pitanja dokle vise sa tim? Muka mi je od soc rep tekstova kako je tesko, nema se para ... imalo je to svog smisla negde i mozda negde jos uvek ima ali danas je to pomalo isfurano i bezveze (mucno - za mene). Ali isto tako hejtujem i pesme tipa smek hr vit d dik i sl. jos vise od toga. Najbolja je zlatna sredina sto dosta njih danas i ima, ali taj old skul mi je bezveze.
A kad smo kod nagrada pa nije ih bas sve dobio na racun glupih tekstova i glupavih aranzmana, ali znas li ti nekog ko ih ima toliko a da je bezveze ... pa valjda negde vredi nesto majku mu.
Па некако опет као да ниси сконтао шта оћу да кажем:)
Пази, невезано за то да ли је соц блабла фазон готиван мени или не, Еминем је направљен да би он отишао у ТАЈ фазон и разјебо га по шавовима и да би се од ТОГ фазона направила бастардизација истог за широке народне масе, а уједно, да би се сјебо соц покрет и дух који стоји иза тога. Нешто слично ко што су подрогирали хипике, само наравно, на доста мањој скали. Дакле, није ствар у томе да ли ја мислим да је Еминемов фазон готиван или да је генста соц фазон готиван, ја причам о економско-социјалном импакту који је лош. А лош је зато што је одрађен да би сјебо соц фазон да би ето имали Еминеме и реп пандане лејди Гаге (од којих ја готивим пар песама, не причам о томе).
Такође, ниједном нисам довео његов квалитет као извођача у питање.

Значи, није фазон да имамо бицикл, па се онда појави мотор, па као јеее, неко ко неће да загађује и који нема пара за бензин фура бицикл, а неко ко воли да пичи мотором узме мотор. Него су лепо узели, направили мотор и спалили све бицикле. Значи није фазон у томе шта је мени лично кул, него цео трип је прилично лош. А наравно да ће мотор да се прими код раје, идеш брзо, муваш пичке, ал јебига, газиш људе и загађујеш ваздух. Мислим, ето, нек то буде нека паралела. Није Еминем дошао као неки независни ентитет па је ефектом лептира сјебан жанр и отворена врата за лилвејнове и остале, него је он буквално узет и постављен ту због тога. И ја мислим да је то лоше јер је један прилично свестан жанр прсо, а направљена је подлога за ретардиране песме и извођаче и порно реп и те глупости.

А Тупак и компанија нису олскул, то је било раније и то је нека десета прича. Нема Тупак само текстове ''хеј хај оставите црнце на миру, бебе рикњавају по гету'', има он и рефлексивних песама, писао је и поезију, лупам, мислим, није само у томе ствар, ствар је у томе да је срж субжанра уништена да би се пласирали продукти сумњивог квалитета. Притом Еминем није продукт лошег квалитета, али је њиме то урађено.
Ti ne razdvajas danasnji kesh-kolica-i-vrela-pica mtv rep od onoga sto je nekada radjeno? Mislim, naravno, razliciti su po kvalitetu, ali sami tekstovi mi se cine dovoljno razlicitim da bi mogao, barem nezvanicno, da ih razdvojis u razlicite kosheve?! Ili mozda to vec rade, old-school i new-school?
Не, није реч о кеш колица мтв репу. А сад ћу ти рећи и зашто:)
Као прво, раније није постојао кеш колица реп. Па је онда постојао у доста малој мери. Нешто као додатак јелима:) Значи, направиш десет нормалних песама, а једанаеста је ''јој што сам хепи што сам каро''. Као друго, овде не причам конкретно о кеш колица фазону, већ о мало генералнијем приступу. Ти не мораш да правиш кеш колица песме, па да будеш лош музичар, јел тако? Под бастардизацијом мислим на широк распон лоших песама, од кеш колица, па преко ''ја сам зајебан и много сам леп'' песама, па све до ''јеј, ајмо играти на плажама'', а наравно све је генгста. Мислим, генгста сам и до јаја ми је журка (?). Мислим, ако је журка онда је журка шта убацујеш генгста трипове ту, правиш пародију на једну реалност и сјебаваш један концепт зато што си глупи црнац:) У том смислу.

Дакле, одговор на твоје питање гласи - кеш колица реп је кеш колица реп и не разликујем га. Али генгста вест коуст реп раније није био кеш колица реп, а сад јесте. А и даље је генгста вест коуст реп, као, по дефиницији, а у ствари је генгста вест коуст реп убијен. Као горе што сам написао са бициклима и моторима. А Еминем је оружје којим је убиство извршено:)
Kontam da je danas, ono sto rade BS i jos po neki, blize onoj ideji kako je rep nastao, i sto si napisao na pocetku proslog posta, socijalni bunt!? Jbg, meni je muka (mozda malo preterujem) kad cujem prti bee gee i nigrutina kako samo seru o drogi i kriminalu, eventualno se pojavi po neka zajebancija, ali brate... Mislim, ok, rime im umeju biti zanimljive, ali brate...
Опет морам да подсетим, по ко зна који пут, да не причам о целокупном жанру. Дакле, ти имаш хип хоп, који може бити инструментални на пример. Онда ту имаш реп, значи ту се репује. Онда имаш разне врсте и врстице свега тога. Дакле, ја сам причао о тужној причи која се десила једном конкретном субжанру који је био један од најсвеснијих и најангажованијих жанрова, не хип хопа, већ музичких жанрова.
Значи уопште не причам о репу као таквом, мени је океј да постоје и песме о јебању риба, ма и кеш колица, и за ђуску и за дрогу и криминал и о куцама и мацама и са поезијом и о глобалном загревању и о китама и пиздама и о таблици множења... Значи, ограничио сам се на један субжанр и од почетка до краја причам о њему. Та прича какав је хип хоп у глобалу, шта треба шта не треба, од чега се развио, докле је стигао, то је нека друга прича. Значи, вратимо се на тему:)
Jbg, ja i kad sam razmisljao o repu, uvek mi je prilicno jasno razdvojeno ovo sto se danas radi i ono sto je nekad radjeno (govorim o usa, ali opet, nisam dovoljno upucen, pogotovo ne u ono sto se radilo 90ih)...
Не знам тачно шта ово значи:) Мислим, не знам каква је поента, па наравно да постоји разлика у сваком музичком жанру некад у односу на сад, то је природно. Ко што данас бетмен изгледа адекватно за људе данашњице, а изгледао је другачије пре педес година.
ovo sam ispisao dok sam tripovao da je doyle bio jasan kad je pljucnuo po crnackom repu, tj mislio sam da je bio dovoljno jasan da misli na danasnje mtv repere, pa si se ti odmah uhvatio u stilu klinackom "a brate, rep je bio do jaja, ovo danas nije rep", pa mi je bilo cudno sto tako reagujes...
Не, причам конкретно о једном догађају и конкретним последицама. Хип хоп и реп су у многим гранама узнапредовали, поготово инструменталци, они јебу кеве шта раде и који су то фјужни и шта се ту дешава и напредује. То није моја шоља чаја, додуше, али не, не причам о ''старим добрим временима'' и томе слично. Причам конкретно. Ово изгледа морам да понављам из поста у пост, пошто ми и Ђомла одговара са генералним освртима на реп, а не на ситуацију Еминем и ниша у коју је убачен.
ma ne znam vise ni sam sta kenjam... nisam ni za qratz danas... sve jedno, voleo bih da cujem sta mislis, bar o nekim stvarima, zanemari neke gluposti iz postva, vidis da sam se pogubio...
Сад си и мене погубио, ал ево, одговНорио сам ти како сам знао и умео:)
Дуки, Дуки, мој Дуки, Дуки
ма веруј ми, све ћу да издржим
сад буди мој змај, а сутра бај-бај
само на леду ме не држи

User avatar
djomla
Posts: 526
Joined: 13 Jul 2009, 14:41
Location: Niodaklevci

Re: Eminem

Post by djomla » 06 Jan 2012, 23:12

Doolio wrote:Дакле, није ствар у томе да ли ја мислим да је Еминемов фазон готиван или да је генста соц фазон готиван, ја причам о економско-социјалном импакту који је лош. А лош је зато што је одрађен да би сјебо соц фазон да би ето имали Еминеме и реп пандане лејди Гаге (од којих ја готивим пар песама, не причам о томе).
Такође, ниједном нисам довео његов квалитет као извођача у питање.
Ok ... ovde si objasnio :))
Ja ipak mislim da je ceo taj fazon eminem i sl. nastao iz razloga sto je ljudima malo muka od soc fazona, a naravno i da se zaradi vise para ... onako ... usput :)

Kakav god da je ... ima i nadje se gotivnih numera ... a to da li je bolje jedno ili drugo to ce vreme pokazati.

... ne znam ... my 50 cents :P
Cortex wrote:Skoro sam siguran da cu za par(desetina) godina da se smejem svojim rechima, ali meni ti fuzz-evi nevidjeno idu na...idu na...ma bre idu na...

User avatar
Doolio
Macho man-celavi batica
Posts: 3211
Joined: 09 Jun 2006, 02:27
Location: NBGD

Re: Eminem

Post by Doolio » 06 Jan 2012, 23:28

Мислим да није трип што је људима било мука, него што просто соц фазон никад не може да буде профитабилнији од ових других фазона:)

Лупам, нико рецимо неће да крене да слуша Тупака зато што баш оће да чује готивну музику и да се клати. Него ће да га слуша, не знам, у тинејџ данима кад је љут на друштво или ако већ слуша реп, па да прошири или ако оће да чује шта овај има да каже итд. Нирвана има јак социјални трип, али је то ''музичкији'' израз од репа и онда лепо узмеш и пустиш Нирвану и не знаш енглески, али ђипаш около и то је то. Ако знаш, још боље. Али ако слушаш Тупака, а не знаш енглески, шта ти остаје, ништа, можеш да констатујеш да је добар флоу или шта год, али што би то слушао у принципу... Друго, ти ако раскинеш с рибом нећеш слушати Тупака како се он дерња о бебама на креку јер те заболе за бебе на креку у том тренутку:)
Еминем је друга прича, он има и зајебантске песме, интересантне спотове, гомилу тема, ЈАКО певљиве матрице итд. И онда је то грејт суксес што би реко Борат, потенцијално тржиште је много веће, црње из гета ће да слушају препознатљиве ритмове, добар емсиинг, социјалне песме и оне бијесне, мој ћале ће да остави канал ако буде она песма са тралала матрицом, моја швеца ће да слуша оне песме где је он емотиван и има рибу и имаће постер где су му ретуширали окице да буду сјајне јер је он чврст момак споља, а осећајан изнутра итд :mrgreen:

И мени је екстра кад један жанр није дефинисан тематски или је учаурен стилски или шта год, то значи да постоји шири дијапазон онога што може да те задовољи у том жанру. Ја кад сам био клинац, па раскинем са рибом, пустим Бијело дугме, данас можеш да пустиш неки бедачки ''оставила ме риба'' реп. И то је кул. Мени је само криво што Еминем није заузео нови слот, већ онај који је већ постојао, а бројчано у том делу жанра није било много извођача и сад тога више нема, а сматрам да је то било квалитетно и да би могло да опстане и сада, наравно, уз мале стилске модификације временом, али жанр као жанр је био ванвременски. И онда се десио бум и неки људи су схватили да бастардизацијом жанра могу да направе невиђено огроман бум, извадили су Еминема однекле (који је савршен за најаву нове мега гига журкица реп ере - белац, сиромашан, пева о свему и свачему, мало откачен, има офарбану косу и лепе окице, притом добар музичар), направили од њега осмо светско чудо, гомила људи које музика не интересује су рекли ''еј ај да слушамо овај реп, то је оно што неки лик рецитује ал баш је кечи'' и онда су кренули са ројем бејбе бејбе црнаца и зарадили зилионе.
И то је у суштини тамни вилајет, сад педесет пута више људи слуша реп него пре петнес година и самог репа има много, али то је ко шпанске серије, има их колко оћеш, такве су какве су зато што треба да пикирају огроман део популације, а ја бих много више волео да погледам један до јаја филм годишње него тридесет шпанских серија. Нисам неки елитиста, али је реп много пропатио са том транзицијом. Метал рецимо није. Метал се само обогатио. Има га колко оћеш, има милион приступа, остали су матори приступи, па ко воли паган блек ето има тога и даље, нови бендови смишљају нове ствари и труде се да буду добри, рецимо неколико ну бендова стварно прже, метал се спаја са другим жанровима итд. Али реп се свео на андерграунд ликове који можда јесу добри потенцијално, али брате, волим и ја да чујем фенси продукцију и упеглане ствари, нисам ја ловац на таленте, па да слушам неке црнце што се снимају у подруму. А ово остало је Снуп ретард и компанија:)

А Еминем као такав је јако добар ем си, има скроз луде риме, уме да ређа невероватно, има монструозан флоу, ал баш оно вансеријски. Уме јако добро да користи тоналитет песме, рецимо Тупак је то исто умео добро да искористи, па рецимо овај несрећни Виклер исто, иако је болид, уме да барата са тоналитетом много добро. Једино што ми смета је то што има завијајући кокошарски гласић, јебига, родио се такав, али рецимо, не знам шта му би да то додатно исфорсира на овим последњим албумима, направио је пародију самог себе. Нешто ко Мејнард из Тула, само што ми се Мејнардова промена и допада, док овде не видим поенту. Ту је Тупак прилично неприкосновен, он је са дваес година звучао ко бесни самурај у раним педесетима:)

Али оно што ја потенцирам, а мислим да је битно, је велика слика. Мислим, ето, не може се порећи да је Еминем квалитетан лик, али је битнији његов импакт, по мени. Ето, кад се он пензионише, шта онда? Да слушамо лилвејна? Иако је Еминем добар, мењао бих се за алтернативни универзум где он није постојао. Јер мислим да би сад било неких десет готивних ликова, уместо њега једног коме је очигледно већ постало и досадно и крено је да се зајебава сам са собом.
Дуки, Дуки, мој Дуки, Дуки
ма веруј ми, све ћу да издржим
сад буди мој змај, а сутра бај-бај
само на леду ме не држи

User avatar
Void
kulen zmija
Posts: 1284
Joined: 21 Dec 2007, 19:14
Location: Novi Sad

Re: Eminem

Post by Void » 07 Jan 2012, 02:12

koliko si mi gotivan lik to nije normalno :mrgreen:
Кими Рајконен wrote:кењо сам.

User avatar
MetalFunk
Posts: 2764
Joined: 18 Dec 2008, 20:17

Re: Eminem

Post by MetalFunk » 07 Jan 2012, 02:16

Slušam ja g funk ako oću da se klatim. :lol:

Oooooooor


User avatar
Doolio
Macho man-celavi batica
Posts: 3211
Joined: 09 Jun 2006, 02:27
Location: NBGD

Re: Eminem

Post by Doolio » 07 Jan 2012, 02:21

Void wrote:koliko si mi gotivan lik to nije normalno :mrgreen:

Image
Дуки, Дуки, мој Дуки, Дуки
ма веруј ми, све ћу да издржим
сад буди мој змај, а сутра бај-бај
само на леду ме не држи

SworDFisH
Posts: 2
Joined: 04 Mar 2012, 09:13

Re: Eminem

Post by SworDFisH » 04 Mar 2012, 20:08

Eminema slusam od njegovih prvih pjesama...

Što jest jest 2Pac & Eminem su ko nebo i zemlja, ima više verzija H/H-a

Npr pjesma ce uvijek biti hit..

ali npr Eminem

Svako ima svoj đir, i svoj način pjesama tu su IceCube, 50Cent, GUnit, Snupi Ker (Snoop Dogg ) , Jay-z i ostala kompanija....

A što se tiče Eminema, njemu svaka čast pjesme su mu predobre od beat-a do textova. :ziveli:

User avatar
Funkd
Posts: 633
Joined: 22 Jan 2011, 20:00
Location: Kraljevo / Beograd

Re: Eminem

Post by Funkd » 04 Mar 2012, 22:07

+1 za Dulia.. uzivao sam citajuci ovo :)
James Brown wrote: I'm not going to be joining ZZ Top. You know they can't play my stuff. It's too complicated.

User avatar
Doolio
Macho man-celavi batica
Posts: 3211
Joined: 09 Jun 2006, 02:27
Location: NBGD

Re: Eminem

Post by Doolio » 04 Mar 2012, 22:29

ај стеј хамбли онорд:)
Дуки, Дуки, мој Дуки, Дуки
ма веруј ми, све ћу да издржим
сад буди мој змај, а сутра бај-бај
само на леду ме не држи

User avatar
Cicmila!!
Pripadnik lepseg pola
Posts: 331
Joined: 17 Aug 2009, 08:55
Location: Soliter
Contact:

Re: Eminem

Post by Cicmila!! » 30 Sep 2012, 22:21

ne volim ga, ne svidja mi se zvuk koji generalno proizvodi i zbog toga ga ne slusam.
nevezano za to, nije mi uopste gotivan kao pojava. dosao je sa jednom sprdnja pesmom, odigrao kartu "ja nisam popularan u ovoj industriji jer nisam crnja" i snimio film i pesmu 8 mile o tome i tako postao poznat. cela ta prica mi je jadna. jadno mi je i sto mu se sve pesme baziraju na te dve pojave: ili su sprdnja ili su vezano za to kako on prored porodicnih/rasistickih problema nije odustao. godinama nisam pratila njegov razvoj zbog toga, tako da nemam predstavu u kom je pravcu sada otisao, ali kapiram da se i dalje drzi toga, sa primesama fazona koji su trenutno popularni.
All past and all future can be contained in a single note of music.
- WIlliam S. Burroughs, The Western Lands

damaged_3
Posts: 13
Joined: 14 Apr 2013, 21:35
Contact:

Re: Eminem

Post by damaged_3 » 23 Jul 2013, 13:50

Pre je imao par dobrih pesama, tipa, Sing for the moment, Hailie's song itd, ali se u poslednje vreme previše komercijalizovao.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest