Ovo su ti akordi ,znaci slusaj pesmu i sviraj ,to je u sustini to

P.S. aj malo lepse formulisi pitanje pa ces dobiti bolji odgovor

Moderator: Critical
gangula wrote:Am
Sanjao sam nocas da te nemam,
FG Am C G Am
Da lezim budan na postelji od snega
Eeee....evo mene opet, nakon duze pauze.Nisam ni videla da mi je jos neko odgovorio.Mislim da je korisno da malo probistriš za pošetak od čega je "sagrađen" durski, a od čega molski trozvuk. Sad ja stvarno ne znam koji je tvoj nivo znanja, ali makar da znaš da razlikuješ šta je mala a šta velika terca. A onda i druge intervale da savladaš. Da li znaš u čemu je ključna razlika između molske i durske skale?
Drugo, kad naučiš nekih desetak akorada da uhvatiš, videćeš da postoje neke šablonske pozicije prstiju koje samo vozaš duž vrata. Dakle moraš da se potrudiš da znaš koji ton se svira na kom polju i na kojoj žici. I onda pratiš gde si postavila "šablon", pa pogledaš koji su tonovi na taj način pokriveni...
Ako ti nešto od ovoga deluje konfuzno, pitaj. Teško je objašnjavati bilo šta kad nemaš preciznu sliku koliko znanje poseduje onaj kome objašnjavaš.
Za početak nije loše da nacrtaš vrat gitare kao tabelu i da ga staviš na neko vidljivo mesto, pa da možeš da se podsećaš tokom dana pozicija tonova. Ima tu dosta posla...
Po meni je najbitnije da ne učiš akorde napamet, nego da znaš kako su formirani. Dok su samo durovi i molovi u pitanju nije frka, ali kad krenu susovi, dimovi, sedmice, šestice, trinaestice, molske sedmice sa sniženim petim, durske sedmice sa povišenim devetim... Tu nema učenja napamet, to mora da se zna od čega se sastoji ili da imaš apsolutan sluh pa da te boli uvo kako se nešto zove kad ti to negde vibrira u ušima i kad spavaš... Obrni, okreni, makar je zbog potencijalne saradnje sa nekim drugim muzičarima dobro znati nešto od teorije, lakše je kad možeš nekome da kažeš nešto u formi standardizovane šifre, nego da sve moraš da pokežeš ili odsviraš.
Eto, pitaj...
Pozdrav,Rockerka u dusi wrote:Pa, ovako, prvo hvala.Nesto mi je jasnije a nesto i dalje ne.
Npr. Dur skale,ove note koje si mi prikazao (ovo prvo), a sto se akorda tice, na You tube-u je neko prikazao osnovne akorde i da li su uvek isti, ili postoje varijacije (mol, dur...).
Zanima me i da li je obavezno vezbanje uz metronom.
I opet hvala.
Kako mrzim kad neko soli pamet na tako nadmen nacin kao sto to ti radis !Bolence wrote:Pozdrav,Rockerka u dusi wrote:Pa, ovako, prvo hvala.Nesto mi je jasnije a nesto i dalje ne.
Npr. Dur skale,ove note koje si mi prikazao (ovo prvo), a sto se akorda tice, na You tube-u je neko prikazao osnovne akorde i da li su uvek isti, ili postoje varijacije (mol, dur...).
Zanima me i da li je obavezno vezbanje uz metronom.
I opet hvala.
Ova objašnjenja koja ti daju su ipak nedovoljna. Ono što prvo moraš naučiti to su ti tonovi u prvoj poziciji na gitari. Inače tonovi se u muzici ponavaljaju, ali u različitim visinama. Da bi došlao do nekog akorda moraš pouznavati note, zatim skale, intervale, trozvuke /akorde/, njihove obrtaje. Akorda imaš onoliko koliko imaš i skala, mali milion. Na svakom tonu svake lestvice možeš napraviti akord pre svega trozvuk što je u stvari akord, a posle na taj trozvuk možeš dodavati tonove, ali samo uz poznavanje osnovne harmonije.
Osnovno za sve je da znaš note i da ti neko sve to pojasni. Inače nije tačno da je gitaru neophodno "deljati" kako to neki ovde nazivaju. Gitara i sve u životu, se svira iz glave. Moraš znati šta sviraš, u kom tonalitetu i dr. Inače svi dosadašnji načini koje ti preporučuju ne daju rezultate, jer je veoma važno držanje gitare. Da leva ruka ne drži vrat kao što čobanin drži motku. To iz razloga da imaš otvorenu šaku leve ruke, da te ne bole leđa i što je važno držanje trzalice, uvek tvrđe trzalice.
Za početak toliko, pozdrav.
Ma nemas sta da se brines,I have taken care of that...Critical wrote:( i to koliko vidim radis i na nekim drugim temama).
Pročitao sam ono Vaše savetovanje kako učiti gitaru. Posebno mi je draga da mnogo mladih želi svirati gitaru. Vidim da tu ima mnogo lutanja počev od kupovine gitare, pa do učenja gitare. Prvo gitaru ne možete naučiti za mesec, dva ili godinu dve, a koliko vidim ni baš mnogo preko interneta. Već mnogo, mnogo duže.Kristijan wrote:Mislim da je korisno da malo probistriš za pošetak od čega je "sagrađen" durski, a od čega molski trozvuk. Sad ja stvarno ne znam koji je tvoj nivo znanja, ali makar da znaš da razlikuješ šta je mala a šta velika terca. A onda i druge intervale da savladaš. Da li znaš u čemu je ključna razlika između molske i durske skale?
Drugo, kad naučiš nekih desetak akorada da uhvatiš, videćeš da postoje neke šablonske pozicije prstiju koje samo vozaš duž vrata. Dakle moraš da se potrudiš da znaš koji ton se svira na kom polju i na kojoj žici. I onda pratiš gde si postavila "šablon", pa pogledaš koji su tonovi na taj način pokriveni...
Ako ti nešto od ovoga deluje konfuzno, pitaj. Teško je objašnjavati bilo šta kad nemaš preciznu sliku koliko znanje poseduje onaj kome objašnjavaš.
Za početak nije loše da nacrtaš vrat gitare kao tabelu i da ga staviš na neko vidljivo mesto, pa da možeš da se podsećaš tokom dana pozicija tonova. Ima tu dosta posla...
Po meni je najbitnije da ne učiš akorde napamet, nego da znaš kako su formirani. Dok su samo durovi i molovi u pitanju nije frka, ali kad krenu susovi, dimovi, sedmice, šestice, trinaestice, molske sedmice sa sniženim petim, durske sedmice sa povišenim devetim... Tu nema učenja napamet, to mora da se zna od čega se sastoji ili da imaš apsolutan sluh pa da te boli uvo kako se nešto zove kad ti to negde vibrira u ušima i kad spavaš... Obrni, okreni, makar je zbog potencijalne saradnje sa nekim drugim muzičarima dobro znati nešto od teorije, lakše je kad možeš nekome da kažeš nešto u formi standardizovane šifre, nego da sve moraš da pokežeš ili odsviraš.
Eto, pitaj...
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest