Pojašnjenje pojedinih termina

Moderator: Critical

Post Reply
Krotka

Pojašnjenje pojedinih termina

Post by Krotka » 03 Aug 2010, 10:08

Ćao, ovo mi je prvi post na forumu, polako ulazim u svet gitare :wink: . I odmah pitanje, drug i ja smo odlučili da učimo zajedno, uzeli smo istog profesora, a on nam je preporučio klasične gitare različitih proizvođača da bi zvuk bio malo drugačiji, a nama zanimljivije.
Ono što me zanima je šta znači "Scale Length" ?
Na mojoj gitari je 584 mm, a na njegovoj 646 mm, vidim da se to to prevodi kao "dužina vrata skale". Merila sam, ali nigde nisam našla ove dimenzije, vratovi su iste dužine.
Takođe me zanima šta znače izrazi "Overal Length" i "Width of the nut" ?
Na mojoj gitari je konkretno :
Overal Length 972 mm
Width of the nut 43 mm
Scale Length 584 mm

Za sada toliko i pozdrav ! :cao:

Stanko

Re: Pojašnjenje pojedinih termina

Post by Stanko » 03 Aug 2010, 10:17

Scale length - tj duzina skale je razdaljina merena od "nut-a" (ceslja? nisam siguran za nasu rec) do bridza iliti kobilice.
Image

Width of the nut, ili sirina nuta, je sirina ceslja koji je obicno napravljen od kosti ili plastike, samim tim to je i sirina vrata na vrhu, na najuzem delu :)
Image

Overal Length - za ovo nisam 100% siguran, ali mislim da je to duzina cele gitare od vrha glave do kraja tela :) nisam ranije sretao ovaj pojam, ali 97cm je nesto sto se uklapa u duzinu elektricne gitare ;) cini mi se da je strat bas te duzine.

Nadam se da su i slike pomogle ;) :ziveli:

Krotka

Post by Krotka » 03 Aug 2010, 16:03

Naravno da si mi pomogao, slike takođe :ziveli: . Međutim, merenje pokazuje oko 650 mm, kao i na drugoj gitari :O.o: . A onda sam se setila :idea: , sa interneta sam skinula dimenzije koje se odnose na 3/4 gitare, a moja je 4/4 8) .
Sad se sve uklapa, odoh da merim ili će biti bolje da vežbam :lol: .
Što se tiče "češlja", naš profesor koristi reč "konjić" pretpostavljam da nije ušla u udžbenike, ali muzičari je koriste, a i da "kobilica" ima društvo ^^ .
U svakom slučaju hvala :cao: .

Critical
PedoBear

Post by Critical » 03 Aug 2010, 16:11

Što se tiče "češlja", naš profesor koristi reč "konjić" pretpostavljam da nije ušla u udžbenike, ali muzičari je koriste, a i da "kobilica" ima društvo
Ovo sam tek sada skontao, jao muceni konjic i kobilica, stalno razdvojeni...... :( :mrgreen:

Kako je kul, hahhahah vidis cak i lici, mislim ovaj "zadnji" deo gitare i lici na zenski, dok ovaj gore "prednji" deo nesto i ne lici ali, use your imagination :mrgreen:

Krotka

Post by Krotka » 03 Aug 2010, 16:23

Critical wrote:
Ovo sam tek sada skontao, jao muceni konjic i kobilica, stalno razdvojeni...... :( :mrgreen:
Em razdvojeni, em osedlani, ne mogu slobodno da jure i da se spoje :lol: .
Image

Evo jedne slike, tu se pominje sedlo, a kako je ovo podforum za početnike, nije loše znati.

Post Reply