Guitar_thrill wrote:Mi naseg teramo da svira prstima...savete neke dvojice matorih rockera pamticu do kraja zivota :
1) Samo ***** sviraju bas trzalicom
2)Samo ***** sviraju na devetkama i osmicama (misli se na zice za el. gitaru)
ovoga se drzim k'o pijan plota,iako bas ne znam da sviram,kad god ga uzmem sviram prstima

...naravno mogli su da kazu i " Samo ***** nece da daju matorim rockerima po 100 evra" i ja bi ih verovatno poslusao

eto to jedne od tišičnih "srpskih" gluposti..
u svemu dele ljude na pičke i "muškarčine". To međutim samo govori o njihovom kompleksu.
To govori i o nečemu drugom, a to je da im je do gitare (ili u krajnjoj liniji-muzike) stalo kolko i do gladnih u Africi.
Gitara je samo sredstvo da se "nadmuškavaju", teu iste svrhe može da koristi i motor, testera, ili puška.
1. Najveći svetski gitaristi (čijoj veštini verovatno NIKAD NIKO sa ovih prostora neće ni primirisati) svirali su trzalicom. Uzmimo samo Đanga Rainharda (koji je svirao verovatno najdebljom trzalicom koja postoji)
2. Najveći svetski gitaristi TAKOĐE sviraju i bez trzalice (uzmimo Marka Nopflera npr). Najveći svetski gitaristi ni note nisu znali, ali ih od drugih razlikuje upravo to što su istraživali i prnalazili načine da sviraju onako kako njima odgovara. (Kada su Tommy Emmanuela pitali kako uspeva da istovremeno svira i bas, i bubanj, i ritam i solo i to sve na jednoj gitari, on eje rekao da je kao mali čuo par stvari od Chet Atkinsa i mislio da ono što čuje na ploči svira sve samo jedna gitara, te je tako i usavršio svoj stil. Ali danas ne bi bio najbolja gitara sveta da nije radio upravo tako)
3. dakle NEMA PRAVILA. Ako ti se da bi svirao nešto onako kako se tebi svira drži trzalica sa 2,3, 5 ili 8 prstiju - drži je tako.Neka ti instrument prija dok sviraš na način kako tebi odgovara. Imaj svoj stil sviranja bez obzira šta govorili matori rokeri ili mladi muzičari.
4. Ono što je najbitnije je da to što sviraš zvuči lepo i npr. ljudima oko tebe, sve ostalo nema nikakve veze. SVE je dozvoljeno. (Hendriks je svirao i zubima)