sto se tice te "lele vranjanke" nisam je skoro svirao ni cuo pa ne bih mnogo da pametujem, mislim da je u orijentalu, ali nisam siguran.
ne znam tacno koji je kompozitor komponovao sve one marsheve i sva ona dvorska kola s kraja 19og i pocetka 20og veka ("Bojarka" i druge), ali slusajuci ih i kasnije svirajuci, dosao sam do zakljucka da su u toj lestvici koju si slobodno nazvao "lela vranjanka". Zao mi je sto nemam konkretan primer, ustvari imam ali ne znam naziv kompozicija. Znam starogradsku pesmu "tisina nemo vlada svud", valjda sam pogodio naslov, mislim da i njena harmonija odgovara pomenutoj lestvici(ako sam se dobro izrazio). mislim da straus ima kompoziciju "persijski marsh", ali to opet samo nagadjam (totalno sam nespreman za ovaj post - bas me blam

e da, za Hdim...pa ja sam to h-d-f pokupio iz domacih zabavnjaka. Samo sto sam mislio da se kad se kaze Hdim svira h-d-f-gis, a ovo je samo h-d-f pa mi bilo cudno. Hvala, u svakom slucaju. Poznajem akorde, nije mi to problem, ali ovaj ne znam da uhvatim na gitari, improvizujem ali nije to to... a trazio sam u tom sastavu h-d-f u nekoj knjizi akorda i nisam nasao. ja ga sviram (na gitari, zice od najdeblje do najtanje) x-x-3-4-3-1, recimo u pesmi "lepa protina kci". ako neko zna bolji hvat nek mi kaze da znam i ja

ne mogu da kazem da sviram, vise sviruckam. a sviruckam sve. video sam u drugim temama da neki ogranicavaju muziku na pojedine zanrove sto je za mene neprihvatljivo. svaka pesma je prica za sebe, od najgoreg sunda do najkompleksnije kompozicije...trenutno slusam kantri, juznoamericku i balkansku etno muziku. voleo bih da nadjem vise makedonske, bugarske i rumunske etno muzike, pa ako neko zna gde, molim da mi da smernice.
izvinjavam se sto mi je post mozda i predugacak, i sto je prozet sa "mislim/nisam siguran", za sledeci cu biti spreman, nadam se

p.s. ako je neko video neke nepravilnosti, slobodno neka mi skrene paznju na to, jer ni sam neznam koliko ne znam...