Cortex wrote:
Ja sam primetio u poslednje vreme da imam velikih problema sa brzim sviranjem kada idem ascending, dakle "na dole", od sheste ka prvoj zhici, dok sa descending-om nemam nikakvih problema. Ranije sam bar bio uravnotezhen u oba "pravca" ali kako sam u poslednjih godinu-dve nekako stihijski promenio stil, sada kad probam da zashreddujem pomalo ne ide. Naravno desna ruka je problem, ne znam shta da radim s njom.
To je normalna pojava. Meni se dešavalo da ako prođe neki period u kome stihijski puštam da ide kako ide, izmenim nešto u načinu sviranja. Vraćati se s vremena na vreme na osnovni set vežbi za tehniku, sređuje stvari.
Inače meni je Batio solidan tehnički, i lepo je što je vežbao te neke budalaštine, tipa "jao vidi šta mogu", ali suštinski svira kao da nije napredovao niti malo od osamdesetih, a svirka mu je ono... Lobotomija. Da je vrh gitarista, kao što neko pomenu, teško, potrebno je još ponešto osim biti dobro navežban da bi bio dobar gitarista. Btw ako već treba gledati nečije video škole tog tipa, onda su Gilbert i Vinnie Moore daleko korisniji.
Upravo!
Ako ti nesto ne odgovara neces ga nikada nauciti kako treba,ja uvek spomenem Friedmana i njegovo drzanje desne ruke,blagi uzas ali....on covek svira ko matori
Da ali je bitno pomenuti da on JESTE ograničen time što drži tako ruku, i Friedman nije neko ko se može pohvaliti neverovatno dobrom picking tehnikom nalik nekim drugim gitaristima. Znači samo pričamo o tehnici.
iz lakta se svira, dusane pogledaj sta john mcluaghllin radi, sta tocak radi, sta hendrix radi, sta jimmy page radi, sta al di meola radi, sta big jim sullivan radi, sta trimiliona razlicitih gitarista radi, iz lakta se svira... i to mi je trebalo dosta vremena da skontam, cak sam kopao studije po netu i profan sa berklija je ist to rekao da je to pravilna tehnika, ti mos sviras kako oces, to nekazem...
Ej, ajd nemoj molim te. Hendrix i Jimmy page su baš pravi uzori za pravilan alternate picking, jašta. Ali ako si kopao studije po netu, to je za poštovanje, kopanje je naporan fizički posao i troši jako mnogo kalorija, rispekt za to.
Hmm... Slozio bih se sa Dushanom, znaci iz lakta NIKAKO! Ja pikam skoro isto kao Gilbert... Znaci SAMO iz zgloba i ne "anchorujem" mali (i domali) prst...
Ja sam ostao negde i tamo i ovamo, tj sviram na kraju i na jedan i na drugi način. Postoje neki licks, obično se radi o mešavini sweep pickinga i alternate pickinga, koji uključuju mnogo šetanja između žica, koje je prilično laše odsvirati tako što se ruka "anchor-uje" a svira za tren sa blagim pomeranjem palca i kažiprsta, tako da ponekad ukopam ruku, ali opet i gomilu vremena ostavljam da "pluta". Mislim da ideja o "pravilnom" držanju ruke takođe ima jako mnogo veze i sa time koje tehnike predstavljaju glavni deo njenog muzičkog vokabulara, pošto Satriani i komplikovane linije svirane alternate pickingom ne stanuju pod istim krovom, nekako je besmisleno uzimati njega za primer. U suštini, sviranje sa puno picking-a je ono što najviše ima veze sa držanjem ruke. Ako ima više legato sviranja, pulloff, itd, držanje ruke je sve manje relevatno. Isto kao i sviranje ritam gitare, ako se svira hi tech metal, zna se kako se drži ruka, jer je zahtevno, a ako se radi o punk rocku, onda stvarno nije bitno.