Vežbaj, Vežbaj & Vežbaj !!!!!

Moderators: dejankuki, Reverse

Post Reply
Guitar_thrill
MF veteran

Re: Vezbaj Vezbaj i Vezbaj !!!!!

Post by Guitar_thrill » 25 Jun 2008, 13:57

Critical wrote:Evo ,sve cu da ti objasnim :mrgreen: :mrgreen:

Naslonim 3 prsta (mali, domali i srednjina) na PIckguard , bolja kontrola se postize ,bar ja postizem ,nije to sad neko fixiranja ,ruka je opustena ali nije skroz pa da leti okolo ,bukvalno sve je u kontrolisanom okruzenju (da tako kazem :D )...

Eto,jesmo li se skontali :mrgreen:
tako svira Michael Angelo Batio cini mi se?
A cekajte zar nije pravilno da se samo zglob pomera,a ne cela ruka ili samo palac i kaziprst kad se sviraju skale i tako to?

Critical
PedoBear

Post by Critical » 25 Jun 2008, 15:24

Guitar_thrill wrote:
Critical wrote:Evo ,sve cu da ti objasnim :mrgreen: :mrgreen:

Naslonim 3 prsta (mali, domali i srednjina) na PIckguard , bolja kontrola se postize ,bar ja postizem ,nije to sad neko fixiranja ,ruka je opustena ali nije skroz pa da leti okolo ,bukvalno sve je u kontrolisanom okruzenju (da tako kazem :D )...

Eto,jesmo li se skontali :mrgreen:
tako svira Michael Angelo Batio cini mi se?
A cekajte zar nije pravilno da se samo zglob pomera,a ne cela ruka ili samo palac i kaziprst kad se sviraju skale i tako to?

Slicno ,da batio drzi bas fixno ruku skroz :D

Pa sad,ja sam uvek na ovom forumu i na temam govorio,KAKO KOME ODGOVARA, postoje i pravila kad se pravi muzika ali, ne treba ih se skroz pridrzavati ali ,treba ih znati...

Zavisi kako ti odgovara,sto kaze Deki:nikome ne bih preporucio da drzi ruku kao Friedman ali,jbg on je covek tako navikao i razvio je zavidnu brzinu i tehniku sa obrzirom koliko "nepravilno" drzi ruku.......

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 28 Jun 2008, 09:15

pa pazi postoji nesto sto se zove pravilna tehnika i postoji neko ko se zove hendrix, page, eto mab ili friedman... naci pravilna technique-a... ruke nesme biti naslonjena samo tamo negde u predelu kod lakta i to na onaj gornji deo neznam kako da objasnim al skontacete i u principu lakat je glavni, naravno i zglob treba da radi i trzalicu netreba stiska nego opusteno kao i ostatak ruke... e sad najlakse bi se to objasnilo ovako: znaci kako svirate ritam a to verujem da drugacije nemoze tako treba svirati i solaze i sve... znaci BUKVALNO tako samo sa manjom amplitudom pomeranja ruke u laktu... ali than again... ako provalite nesto sto vam pomaze da spadnete u gore napomenutu ekipu e onda imate bonus xD xD xD

Dushan S

Post by Dushan S » 09 Sep 2008, 04:32

Kakva crna pomeranja ruke u laktu. To nikad. Vinnie Moore je jedini ludak koji može tako da svira, i to je više kao demonstracija da sve i svašta može živ čovek, nego kao nešto što bi trebalo da posluži za model "tako treba"

Obično postoje dva pristupa, jedan zovu "Anchored hand" tj usidrena ruka, a drugi "Floating hand" tj plutajuća ruka. Ovo prvo se sad pomalo kritikuje, jer može nekad praviti probleme, iako sam inicijalno mogao vrlo lepo tehnički da se snalazim tako, kasnije sam počeo da prelazim na floating hand. Kad je ruka usidrena, osoba se pomaže naslanjanjem malog i domalog prsta na pickguard, telo gitare, ili žice (ako okida deblju žicu) a kad je u pitanju floating hand, ruka se naslanja samo na podlaktici, i blago dodiruje žice radi prigušivanja ali je u suštini slobodna, bez obzira da li su mali i domali u vazduhu ili su savijeni u šaku. Ovo prvo takođe prilično teže funkcioniše kod fiksnog bridge-a i kad je slanted neck, jbg prevod na srpski bi pretpostavljam glasio da je zabačen vrat kao na Gibsonu. Takođe, način okidanja utiče i na ton, pa se ne mora nužno uvek isto okidati, realno, na kraju sam usvojio da menjam okidanje, tako da iako kada se brzina prebaci u petu, sve ide iz šake a palac i kažiprst su rigidniji, ima smisla nekad i savijati palac i kažiprst kod okidanja, okidati "izunutra" tj iz žica prema spolja, itd. Vrsta trzalice (mala-velika, oštra-tupa) može takođe uticati u nekoj meri.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 09 Sep 2008, 10:15

A shto vi lepo ljudi ne bi svirali opushteni jazz i da nemate problema sa tim? :) Ali ne, svako bi da shredduje. Ili svirajte kao Allan Holdsworth, samo legato. :mrgreen:

Ja sam primetio u poslednje vreme da imam velikih problema sa brzim sviranjem kada idem ascending, dakle "na dole", od sheste ka prvoj zhici, dok sa descending-om nemam nikakvih problema. Ranije sam bar bio uravnotezhen u oba "pravca" ali kako sam u poslednjih godinu-dve nekako stihijski promenio stil, sada kad probam da zashreddujem pomalo ne ide. Naravno desna ruka je problem, ne znam shta da radim s njom.
Ima dosta gitarista chini mi se koji pikaju kao Batio, ne bash toliko kao on, ali priblizhan je stav desne ruke. Po meni je to cool, ali ja to nekako ne mogu, veliki su mi prsti, tipa Paul Gilbert veliki(no eto on je jedan od najchistijih sviracha damnit), pa ne znam kako da se poboljsham. Naravno sve ovo se odnosi kad sedim. Kad stojim i pokusham da sviram, to nije ni za komentar...Jbg. I'll keep on trying. And in the end, Batio will be dethroned! :lol:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 09 Sep 2008, 10:42

pa za "floating hand" i govorim, iz lakta se svira, dusane pogledaj sta john mcluaghllin radi, sta tocak radi, sta hendrix radi, sta jimmy page radi, sta al di meola radi, sta big jim sullivan radi, sta trimiliona razlicitih gitarista radi, iz lakta se svira... i to mi je trebalo dosta vremena da skontam, cak sam kopao studije po netu i profan sa berklija je ist to rekao da je to pravilna tehnika, ti mos sviras kako oces, to nekazem...

cortex ja imam isti problem sa tim, isto kao i tebi odjednom se pojavilo, valjda se sama tehnika nesvesno menjala... i sjebao sam desnu ruku maximalno... a sad je popravljam, mislim da je to proglem sto se tice toga... meni se desava da ponekad promenim raspored alternate pickinga skroz nesvesno... al jbg... ispravlja se XD

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 09 Sep 2008, 13:10

Duane wrote:pa za "floating hand" i govorim, iz lakta se svira, dusane pogledaj sta john mcluaghllin radi, sta tocak radi, sta hendrix radi, sta jimmy page radi, sta al di meola radi, sta big jim sullivan radi, sta trimiliona razlicitih gitarista radi, iz lakta se svira... i to mi je trebalo dosta vremena da skontam, cak sam kopao studije po netu i profan sa berklija je ist to rekao da je to pravilna tehnika, ti mos sviras kako oces, to nekazem...

cortex ja imam isti problem sa tim, isto kao i tebi odjednom se pojavilo, valjda se sama tehnika nesvesno menjala... i sjebao sam desnu ruku maximalno... a sad je popravljam, mislim da je to proglem sto se tice toga... meni se desava da ponekad promenim raspored alternate pickinga skroz nesvesno... al jbg... ispravlja se XD
Hmm... Slozio bih se sa Dushanom, znaci iz lakta NIKAKO! Ja pikam skoro isto kao Gilbert... Znaci SAMO iz zgloba i ne "anchorujem" mali (i domali) prst...

Mozete svirati kako god vam odgovara, ali definitivno je brze i cistije iz zgloba...

Critical
PedoBear

Post by Critical » 09 Sep 2008, 13:20

Mozete svirati kako god vam odgovara,
Upravo!
Ako ti nesto ne odgovara neces ga nikada nauciti kako treba,ja uvek spomenem Friedmana i njegovo drzanje desne ruke,blagi uzas ali....on covek svira ko matori :D

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 09 Sep 2008, 17:55

pa i batio ima neko blagi boze tehniziranje al opet je vrh djitrista... al ja kazem ovo zato sto se to vodi kao pravilna tehnika i to ce da vas uce u skolama, znaci lik koji predaje na berkliju kaze da ih tako uce... ja vas molim da pogledate mclaughlina... i sviranje iz zgloba je neefikasno na akustarama jer se slabo cuje... ovako je opalite pa zuji... xD

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 09 Sep 2008, 19:03

Duane wrote:i sviranje iz zgloba je neefikasno na akustarama jer se slabo cuje...
Al Di Meola...

Dushan S

Post by Dushan S » 10 Sep 2008, 01:27

Cortex wrote: Ja sam primetio u poslednje vreme da imam velikih problema sa brzim sviranjem kada idem ascending, dakle "na dole", od sheste ka prvoj zhici, dok sa descending-om nemam nikakvih problema. Ranije sam bar bio uravnotezhen u oba "pravca" ali kako sam u poslednjih godinu-dve nekako stihijski promenio stil, sada kad probam da zashreddujem pomalo ne ide. Naravno desna ruka je problem, ne znam shta da radim s njom.
To je normalna pojava. Meni se dešavalo da ako prođe neki period u kome stihijski puštam da ide kako ide, izmenim nešto u načinu sviranja. Vraćati se s vremena na vreme na osnovni set vežbi za tehniku, sređuje stvari.

Inače meni je Batio solidan tehnički, i lepo je što je vežbao te neke budalaštine, tipa "jao vidi šta mogu", ali suštinski svira kao da nije napredovao niti malo od osamdesetih, a svirka mu je ono... Lobotomija. Da je vrh gitarista, kao što neko pomenu, teško, potrebno je još ponešto osim biti dobro navežban da bi bio dobar gitarista. Btw ako već treba gledati nečije video škole tog tipa, onda su Gilbert i Vinnie Moore daleko korisniji.
Upravo!
Ako ti nesto ne odgovara neces ga nikada nauciti kako treba,ja uvek spomenem Friedmana i njegovo drzanje desne ruke,blagi uzas ali....on covek svira ko matori
Da ali je bitno pomenuti da on JESTE ograničen time što drži tako ruku, i Friedman nije neko ko se može pohvaliti neverovatno dobrom picking tehnikom nalik nekim drugim gitaristima. Znači samo pričamo o tehnici.
iz lakta se svira, dusane pogledaj sta john mcluaghllin radi, sta tocak radi, sta hendrix radi, sta jimmy page radi, sta al di meola radi, sta big jim sullivan radi, sta trimiliona razlicitih gitarista radi, iz lakta se svira... i to mi je trebalo dosta vremena da skontam, cak sam kopao studije po netu i profan sa berklija je ist to rekao da je to pravilna tehnika, ti mos sviras kako oces, to nekazem...
Ej, ajd nemoj molim te. Hendrix i Jimmy page su baš pravi uzori za pravilan alternate picking, jašta. Ali ako si kopao studije po netu, to je za poštovanje, kopanje je naporan fizički posao i troši jako mnogo kalorija, rispekt za to.
Hmm... Slozio bih se sa Dushanom, znaci iz lakta NIKAKO! Ja pikam skoro isto kao Gilbert... Znaci SAMO iz zgloba i ne "anchorujem" mali (i domali) prst...
Ja sam ostao negde i tamo i ovamo, tj sviram na kraju i na jedan i na drugi način. Postoje neki licks, obično se radi o mešavini sweep pickinga i alternate pickinga, koji uključuju mnogo šetanja između žica, koje je prilično laše odsvirati tako što se ruka "anchor-uje" a svira za tren sa blagim pomeranjem palca i kažiprsta, tako da ponekad ukopam ruku, ali opet i gomilu vremena ostavljam da "pluta". Mislim da ideja o "pravilnom" držanju ruke takođe ima jako mnogo veze i sa time koje tehnike predstavljaju glavni deo njenog muzičkog vokabulara, pošto Satriani i komplikovane linije svirane alternate pickingom ne stanuju pod istim krovom, nekako je besmisleno uzimati njega za primer. U suštini, sviranje sa puno picking-a je ono što najviše ima veze sa držanjem ruke. Ako ima više legato sviranja, pulloff, itd, držanje ruke je sve manje relevatno. Isto kao i sviranje ritam gitare, ako se svira hi tech metal, zna se kako se drži ruka, jer je zahtevno, a ako se radi o punk rocku, onda stvarno nije bitno.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 10 Sep 2008, 08:38

ne ocu da kazem da su oba jimija imala pravilan pokret, samo sto je hendza drzao naopako trzu, a kolko kontam pejdz je dobar, a i to sviranje iz lakta ti daje neki raw power kad hittujes zicu... mislim da ja nemislim da je to pravilna tehnika ja ne bi postovao ovo uopste, nekazem da je pravilna, ja samo mislim da jeste xD jer sam bas dosta citao i cuo o tome... evo npr. kad sam bio na mcluaghlinu u dds bas sam obratio paznju na to... i on uopste ne anchoruje ruku na bilo koji nacin, cak ni kad radi tapping trzalicom(XD a jeste)... a za sviranje klasicne gitare je 100% pogresna tehnika da se ruka anchoruje, to sam siguran sto posto, al verovatno cete nadjete neki izuzetak... xD

ps. ja sam za batia rekao da je tehnicki vrh gitarista, meni se njegov stil uopste nesvidja... xD

Critical
PedoBear

Post by Critical » 10 Sep 2008, 10:59

Da ali je bitno pomenuti da on JESTE ograničen time što drži tako ruku, i Friedman nije neko ko se može pohvaliti neverovatno dobrom picking tehnikom nalik nekim drugim gitaristima. Znači samo pričamo o tehnici.
Naravno ,slazem se ja da je on ogranicen sto se svirke tiche bas zbog drzanja ruke samo kazem da nije obavezno drzati ruku Ovako ili Onako uglavnom onako kako je ljudima "udobno" ispostavi se da je i pravilno(dobro marty je izuzetak i nije jedini,hahahahha,al mi je recenica)...

Evo npr. sto se trze tiche ,kako Steve Morse drzi trzu sa tri prsta ,gledam ja i onda slusam one njegove fore sa harmonicima (verujem da znate o cemu pricam,levom rukom i okida i "tappinguje" harmonike) on to moze zato sto je provalio da moze kaziprstom da "tapinguje" harmonike a sa palcem i srednjim da drzi trzu i okida ,e vidis ja to ne mogu zato sto drzim pravilno trzu :D:D

Sve u svemu ,iako ne drzis pravilno ruku a ako vezbas doci ces na kraju do neke solidne brzine ,e sad da si drzao ruku pravilno bilo bi jos brze ali sta ces sad i ovako valja:D:D:D

Ivinci

Re:

Post by Ivinci » 18 Sep 2008, 15:51

cccira wrote:Evo jedne vezbice koju sam ja smislio (iako sam siguran da sam samo otkrio toplu vodu)... Nista posebno, nije losa da se razbije malo monotonija setanja po skali

Image

e ovako nešto je jako korisno, note i tablature istovremeno, bar ovde vidim koje tonove pogadjam kad sviram

kako si ovo napravio, guitar pro ili nešto drugo?

Highway One

Post by Highway One » 19 Sep 2008, 10:00

Na kraju krajeva , sve se svodi na vezbu , ja drzim trzalicu sa TRI prsta , i ne navaljujem desnu ruku na pickguard , pa mogu da sviram isto kao i onaj drugar , koji se trudi da sve pravilno drzi , ali izbegava upotrebu malog prsta na levoj ruci , znaci niko nije savrsen
:)

Post Reply