Disciplina

Moderators: dejankuki, Reverse

Jackson

Disciplina

Post by Jackson » 06 May 2010, 14:17

Upravo sam skontao koji je to problem koji mi od pocetka stvara najvise problema sa sviranjem. Ja nisam disciplinovan gitarista.
Naime, jako sam lenj da sedim par sati, da se skoncentrisem na ono na sta treba da se skoncentrisem, da vezbam pravilno i samim tim napredujem ogovarajucim tempom. Ne, ja cesto sebe zateknem kako posle minut - dva vezbanja buljim i neku tecku u zidu ili jednostavno krenem da nesto bezveze brljavim po vratu, ili se smorim, pa sednem za kompjuter da jos malo gubim vreme. Stalno sebi govorim da sam debil zbog toga, shvatam da tako necu uspeti da se bavim muzikom u zivotu, iako je to jedino sto zelim, ali moj mozak i dalje odbija da se odrekne momentalnih uzitaka zarad boljeg sutra.

Zanima me da li je jos neko u zivotu iskusio ovakve probleme i na koji nacin ih je najbolje resiti?

pax404

Re: Disciplina

Post by pax404 » 06 May 2010, 14:35

Probaj da lomiš vežbanje umesto par sati u komadu na više puta po sat, gde ćeš u svakom satu isplanirati šta radiš. Meni je to pomoglo. I kreni postepeno, nemoj odjednom da cepneš po par sati, nego postepeno povećavaj (ne znam koliko dugo sviraš, kakvu kondiciju imaš, vidi kako tebi odgovara).

Odličan link, vredi ga pročitati (nema veze što je bass sajt u pitanju, opšta je priča):

http://www.studybass.com/lessons/practicing/

nenadnenad

Post by nenadnenad » 06 May 2010, 14:40

Najbolje je kad ti roditelji stvore navike u ranom detinjstvu :mrgreen:
Najgore je kad nikada ne naucis al dobro je da se popravis i 'pod stare dane'

Volja........

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 06 May 2010, 14:56

e matori,svaka ti cast sto si skupio hrabrosti dsa to priznas i to javno :) :bravo:

sto se mene tice (nije mi frka da priznam nego; ) ponekad mi dodje,jako retko.. ali ja imam drugaciji stav premam muzici recimo nesto kao obozavam je,jedna od najbitnijih stvari u zivotu,ali to retko ko razume a pogotovo necu zaraditi neki novac.
tako da i kad se desi da zapostavim svirku kratko traje,nije frka. i uvek je to neki opravdavajuci razlog.. cak i ako sam u fazonu da oteram sve u k**** i odem par dana na pecanje ;)
generalno za sebe slobodno mogu reci da sam vredan i disciplinovan,kad treba da uradim nesto - uradim!

ognjen93

Post by ognjen93 » 06 May 2010, 17:41

Bukvalno siti problem...
***** li ga, mozda se preterano umorim od skole i drugih obaveza, pa mi onda ne ostane dovoljno energije za vezbanje....
Posto cu jako tesko sutra zaradjivati od muzike, nema mi druge nego da se skoncentrisem na skolu...
Jebiga, ne znam mozda je resenje, skupiti hrabrosti, upisati vandredno skolu, ostaviti posao i samo vezbati. Ali onda se opet vracamo u realnost ovo je Serbistan, nema leba od muzike, od cega cu da zivim danas ili sutra, da sviram narodnjake, nije ni to toliko lose, bar radim nesto priblizno onome sto bih hteo, ali ni toga vise nece biti uskoro za nas gitariste, kako bude napredovala tehnika, bice novih aranzera, 100 puta boljih i zajebanijih, pa vise nece biti potrebe da mi blejimo sa tamburama pored....
To je bar moj problem, a opet sve je ovo samo trazenje izgovora, ustvari sam *****, nemam snage da zagrizem i radim stvari onako kako treba, i umesto da sad vezbam standarde, ja blejim na netu, pijem kafu.....

Sephiroth

Post by Sephiroth » 06 May 2010, 18:40

Meditiraj da smiris onaj glas unutra, jer ti je on najveci neprijatelj <-:

I paznja nevalja da leti levo desno..samo fokus na gitaru <-;

I to je to <-:

U pocetku po 2 min se fokus samo na gitaru, posle vise i vise i to je to <-:

Hotstepper

Post by Hotstepper » 06 Jun 2010, 14:34

...meni se chini da je najbolja stvar za uchenje muzike i sviranja, pa ma koji instrument svirao, da svirash SA NEKIM...
Nebitno dal i taj neko sa kime svirash ume puno ili ste na slichnom nivo, bitno je da pokushavate zajedno..
To je ono shto se ja stalno trudim, da sviram sa nekim.
Moja je sreca shto stariji buraz svira bas. I iako ne uspevamo chesto da se organizujemo, kad god sviram sa njim,
tih 2-3 sata, imam utisak da mi vishe znache nego svo moje solo "vezhbanje"..
Jer, trudish se 105% da vam "uspe", pa vodish rachuna o tempu, pa da svirash chisto da to lepo zvuchi,
i koncentracija je samo na tome!
Samostalno vezhbanje je ok, da steknesh "rutinu", al sa nekim kad svirash, kao da napredujesh 10 puta brzhe..
Puno pozdrava.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 06 Jun 2010, 16:24

Jackson wrote:Upravo sam skontao koji je to problem koji mi od pocetka stvara najvise problema sa sviranjem. Ja nisam disciplinovan gitarista.
Naime, jako sam lenj da sedim par sati, da se skoncentrisem na ono na sta treba da se skoncentrisem, da vezbam pravilno i samim tim napredujem ogovarajucim tempom. Ne, ja cesto sebe zateknem kako posle minut - dva vezbanja buljim i neku tecku u zidu ili jednostavno krenem da nesto bezveze brljavim po vratu, ili se smorim, pa sednem za kompjuter da jos malo gubim vreme. Stalno sebi govorim da sam debil zbog toga, shvatam da tako necu uspeti da se bavim muzikom u zivotu, iako je to jedino sto zelim, ali moj mozak i dalje odbija da se odrekne momentalnih uzitaka zarad boljeg sutra.

Zanima me da li je jos neko u zivotu iskusio ovakve probleme i na koji nacin ih je najbolje resiti?

Neko je napisao da razbijes te sate tipa 3 puta 1h dnevno da vezbas i to mozes da pokusas kontam da ce pomoci.Brate ja sam vezbao (sad malo redje, sada samo sviram :( ) pre uz film, jebeno uzmem gitaru, izaberem skalu :D i pici po vratu i usput gledam film..... a kad sednem da stvarno radim sa gitarom onda uglavnom uzmem neke backtrack-ove i picim :D :D

Naravno ako imas nekoga da vezbas tj. sviras sa njim to je odlicnoooooooo :ziveli:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 06 Jun 2010, 16:35

Samostalno vezhbanje je ok, da steknesh "rutinu", al sa nekim kad svirash, kao da napredujesh 10 puta brzhe..
Ne bih rekao. Sviranje (sa nekim) i vezbanje nisu iste stvari. Eventualno, ako sviras sa boljima od sebe, to moze biti podstrek za napredovanje, ali nista ne moze da zameni redovnu i savesnu izradu domacih zadataka. :mrgreen:
Jer, trudish se 105% da vam "uspe", pa vodish rachuna o tempu, pa da svirash chisto da to lepo zvuchi,
i koncentracija je samo na tome!
I imas tendenciju da pojednostavljujes, zeleci da izbegnes greske, a to onda nije to...

Hotstepper

Post by Hotstepper » 06 Jun 2010, 20:16

sinisake wrote:

I imas tendenciju da pojednostavljujes, zeleci da izbegnes greske, a to onda nije to...
pa upravo u tome je sushtina zar ne? To se vezhba, da se to ne dogadja... :)
...u pocetku mi se deshavalo da odlutam, ne mogu da chujem sebe, ili se zbunim, zagubim u ritmu, sve su to pochetnichke muke,
posle odredjenog vremena sve se to lepo utrenira... zato kazhem da to "zajedno sa nekim" ima super uticaj. ^^
Nisam ja rekao da ne treba samostalno, pu pu pu, daleko bilo...
Samo se tim samostalnim dobija ta "rutina, kilometrazha, sigurnost" shto ti kazhesh, domaci zadatak... :D
:ziveli:

@Jackson
jel si pokushao sa nekom ritam mashinom, ili metronomom? To ti mozhda pomogne... da se trudish da pratish ritam.

@ Critical
To sa filmovima i ja radim... :lol:

Nostradamussen

Post by Nostradamussen » 30 Sep 2010, 23:40

Ja nema sanse da spojim 2 sata sviranja odjednom, mozda cak ni jedan sat.

Ali kad sviram sa nekim, 5 sati proleti ko nista. Naravno, neke naprednije tehnike se ne mogu nauciti na taj nacin, ali koliko god malo da sviras, ipak napredujes.

Tako da treba svirati i sam, a i sa nekim :D

p.s.
Procitao sam negde da "koliko si napaljen, tako ces i svirati"

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 01 Oct 2010, 00:55

Nadji negde prim, evo ja sviram i pevam rokenrol bo'me vec 2 sata na mom :mrgreen:

Vaske023

Post by Vaske023 » 04 Oct 2010, 14:25

Slozio bih se da je najbolje resenje da po nekoliko puta dnevno vezbas,po pola sata,sat,ako te ne drzi mesto i izgubis koncentraciju brzo.Ja na primer imam dana kad uzmem gitaru,sviram pola sata,brljavim,vidim ne ide,nisam u elementu :) .Lepo ostavim pa kad stvarno imam zelju da sviram,lepo se zatvorim u sobu i sviram,ne gledam na sat.Po meni je najbitnije da se svira i vezba u kontinuitetu,sto redovnije.Bolje pet dana po sat vremena,nego jedan dan tri sata pa sledecih cetiri dana nista.Imao sam slucajeva da naucim par stvari,vezbam(ne izvezbam dovoljno),odem na faks i vratim se nakon nedelju,dve.Uzmem da ponovim pesme i ko da ih prvi put sviram...pola zaboravio :) .Sto kaze Hotstepper,lepo je sa nekim svirati i vezbati,ali po meni(iz licnog iskustva)to ne mora uvek da bude produktivno...cak naprotiv.Tu se jave nesuglasice,razliciti stavovi,razliciti muzicki ukusi i poimanje muzike i sviranja.
Rax13 wrote:Nadji negde prim, evo ja sviram i pevam rokenrol bo'me vec 2 sata na mom :mrgreen:
:1: :D ,lepi dani bili prvo A bas prim,posle malo prim...prestalo se,ima vec vise od tri godine :(

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 04 Oct 2010, 16:30

Prim ownuje, onako etno-vintadz sa treshnjom na vrhu :mrgreen:

@Jackson: Nadji da vezbash neshto shto te interesuje, shto ti zvuci interesantno i shto bi hteo da poboljshash/ubacish u svojoj svirci :ziveli:

Ja nisam vezbao ne pamtim do pre 2 meseca kad sam slucajno otvorio Joe Passovu video shkolu, mnogo je dobra, fenomenalne stvari lik objashnjava i to jako dobro, preporuka!

Highway One

Post by Highway One » 04 Oct 2010, 19:21

Mislim da je volja najbitnija , ume da posebno dosadjuje zagrevanje , ja zato pustim simpsonove i dok gledam sviram bilo sta (umerenim tempom , da me ne boli ruka) i onda sednem i uzmem neku Ingvijevu(ne zato sto je super brzi neclassical madafaka nego jer je dosta manje dosadno od tehnickih vezbi a pri punoj brzini i zanimljivo) stvar i ubrzavam od 50% do 75% da sve bude cisto , pa tek onda 100% i ne bude odmah super nego tek posle par dana , ali me skola mnoooogo koci jer dnevno ako odvojim sat - sat i po , super a preko raspusta sviram sat ujutru pa sat-dva popodne i sat uvece i nakupi se i super mi je tehnika a kad idem u skolu vezbam samo da ne zaribam i da sviram sve cisto a ne mora da bude mnogo brzo i nerviram se sto ne mogu brze :XD:
Bitno je samo da sebe nateras da uvezbas neku kompoziciju koju volis do kraja ,da je ssviras pri pravoj brzini , a onda ide uzivanjeeeeeeee :metal: :metal: :metal:

Post Reply