Kupovina drveta

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
dweezil

Re: Kupovina drveta

Post by dweezil » 14 Nov 2012, 23:17

ne samo na Aljasci, nego u klimatu gde nema veliki prirast tj ono, godovi su mali i blizu.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 14 Nov 2012, 23:17

Pa koga zanima dalje:

Violin related publications of Dr. Joseph Nagyvary

The history and interpretation of chemical knowledge available to violin makers. J. Violin Soc. of America, Vol. IV, Nos. 3&4, pp. 147-176, 1978.
The effects of minerals and fiber on plate tuning. Ibid. Vol. VI, No. 2, 54-79, 1981.
Strategies for acoustical varnish. Ibid. Vol.VI, No. 3, 19-25, 1983.
The Cremona gold color: Its chemistry and reconstitution. Ibid.,VII., No.2, 88110, 1984.
The chemistry of Stradivarius. Chem&Eng News, May 23, 1988.
J. Nagyvary and J. Ehrman. The composite nature of the antique Italian varnish. Die Naturwissenschaften, 75, 918-920, 1988.
Entzifferung des Stradivari-Tones und allgemeine Geigenforschung in Texas. Das Musikinstrument, 42, No.6-7, pp.107-111, 1993.
Modern Science and the Classical Violin-- a View from Academia. The Chemical Intelligencer, 2, No. 1, 24-31, 1996.
Investigating the secrets of the Stradivarius. Education in Chemistry, July 2005, pp.96-98.
J.Nagyvary, J.A. DiVerdi, N.L. Owen&H.D. Tolley: Wood used by Stradivari and Guarneri. Nature, 444, 30 Nov. 2006, p.565.
J.Nagyvary, R.N. Guillemette, C.H. Spiegelman, Mineral Preservatives in the Wood of Stradivari and Guarneri. ( 2009) http://www.plosone.org/article/info%3Ad ... ne.0004245

Imate uglavnom sve manje vise sazvakano na poslednjem linku, pa ko voli nek izvoli.

A interesantan je i (jedini) komentar na artikl (prvo procitati artikl)

The research article presented was extremely fascinating and encouraging to say the least. However, there was one item presented in the research abstract that is highly questionable: The use of maple shavings from antique violins. When violins undergo repairs, it is more often than not the spruce top that is damaged. Cracks are the most common condition that requires the remedy in the hands of an experienced luthier. Therefore, it stands to reason that particles or shavings of spruce would result in the course of the repair that researchers could utilize in their analysis. Maple, on the other hand, rarely is ever damaged, and rarely still would the back of a violin ever have to be removed. Considering all of this, it is hardly credible that such researchers would have obtained maple shavings in order to perform the tests. Sure, it is highly likely that maple, too, was treated with sodium borate along with the spruce in the effort to defend against woodworm which was so prevalent in Italy during the 17th and 18th centuries. The point, however needs to be made that it is not maple that is primarily responsible for the signature tone of Cremonese instruments, but rather the spruce. So the focus on what makes these classic Italian instruments so special is being diverted incorrectly. Also, to correct the falsehood in the Wikipedia article on Joseph Nagyvary...Spruce would have highly likely have been stored in the waters of Venice for months on end prior to being used by the Venician navy for use in ship construction. Back then, it was much easier to transport spruce logs down from the Alps on a flume and through the water of rivers to Venice, than hauling it in horse drawn wagons over rough roads, if that technique even existed back then. Therefore, the spruce used in Stradivari's instruments would have undergone a type of limited bacterial decomposition while being stored in the brackish waters of Venice. Of course, the wood, after being purchased by the violin makers, would have required the borax treatment to defend against woodworm very soon thereafter much like the maple.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 15 Nov 2012, 00:45

Perce

Post by Perce » 15 Nov 2012, 22:48

Zanimljivo, nema sta.

Nego, niko da mi odgovori, gde kod nas moze da se nadje rebrsti javor i rozvud?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 15 Nov 2012, 22:58

Vis da cica ima rebrastog javora za izvoz. A nas javor kaze. E sad, rouzvud, djavoBiGaZnao.

Deda je valjda jos uvek u Cupriji?!?

ApplePie

Post by ApplePie » 15 Nov 2012, 23:52

Deda je valjda u Beogradu, Bio je kod mene u galeriji pre neku godinu. Znam da je nesto radio u industriji precizne mehanike, vezano za violine, alat neki ili tako nešto ..

Perce

Post by Perce » 16 Nov 2012, 00:49

Dersu Uzala wrote:Vis da cica ima rebrastog javora za izvoz. A nas javor kaze. E sad, rouzvud, djavoBiGaZnao.

Deda je valjda jos uvek u Cupriji?!?
E vidis, nije mi palo na pamet dok nisi pomenuo. Sutra cu da ih okrenem pa da vidim kako stoje stvari.

Tnx for tip :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 16 Nov 2012, 01:12

Sad bas nesto kontam, deda kad kaze smreka da li misli omorika ili li sta li?

ApplePie

Post by ApplePie » 16 Nov 2012, 01:33

Ovi violinaši imaju rebrastog javora al što se teško rastaju od njega :( Ima jedan graditelj kod Zrenjanina, slaže daske decenijama. Došlo mi da pitam "čiko, jel sav ovaj lebac tvoj?". Takav javor je iskoristiv za top, bar meni. Ja se kunem u qutwrsawn što gušći i tvrdji za vrat. Inače kod nas ima i curly maplea. Jednom sam se pentrao kod nekog čiče Rajka što ima drvaru blizu Kuršumlije a on za inat posadio kuću na vr' planine. Elem, kad sam ga našao, nije me ni pitao za šta sam došao nego iznosi oma rakiju od divlje kruške pa kad cugneš čašicu možeš da nastaviš razgovor. Posle objašnjavanja šta tražim i šta mi treba čiča rajko se doseti i kaže "đever javor" :) To je onaj što ga sečeš a on sav ko da krivuda, i nadje neke malo parčiće za ilustraciju. Rebraš, kovrdžavi, dežmekasti... Al nema. Nema ono što meni treba nego da ja odem na drugu planinu pa kad oni seku i režu na daske da onda pitam za to. U principu ne znaju ni oni sta je unutra dok ne razrežu. A tada možeš da biraš, sušiš sam i prevrćeš daske godinama. Pošto je moje traganje bilo bezuspešno, kao utešnu nagradu dobio sam dve metra debla koje nisam imao volje da testerišem tako da je i danas tamo .. čeka me ;)

E sad ako vam je do pentranja planinama isplaženog jezika i imate vremena za sušenje, onda kod nas ima svega. Mene godine i uživanje duhanskih preradjevina nateraše da ipak razmislim o alternativnim metodama nabavke đevera i potkupljivanju ovih vilionaša što slašu javor za peto koleno ...

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 16 Nov 2012, 01:36

Neko je vec spomenuo (a i ja) da navodno ima rebrasdtog javora u sumi (sumama) oko tv tornja na Rtanj planini bese. Right?

Sad se pocetih, relej na Jastrepcu. A kaze neki lik sto ga je izvozio, ima i na Kopaoniku (na Jastrepcu uvek ima) i 'u blizini sela Mackat'.

Ocigledno i oko Slovenj Gradca u Sloveniji i Drvara u Bosni.
Last edited by Dersu Uzala on 16 Nov 2012, 01:43, edited 1 time in total.

ApplePie

Post by ApplePie » 16 Nov 2012, 01:43

Smreka, smrča ... Spruce valjda. Od toga su nekad pravili kojekakve koševe po selima. A stolari bili dobri pa sekli sve lepe komade za vrata. Danas su to izvori stogodišnjeg drveta sa neverovatnim pravilnim godovima, malo ih ošmirglaš a ispod lepo, belo nezagadjeno drvo. O avanturi obilaska šumadijskih sela u potrazi za tim gradjevinama drugom prilikom ;)

Da dopunim i opišem malo, poslednji put kad sam doneo tako neke matore daščice obradim neki mali komadić da vidim kao se ponaša sa šelakom. Parče kad mu lupiš čvrgu zvoni ko ona zvučna viljuška, možeš da štimaš po njemu. Moram neku elektriku da smislim sa time :)
Last edited by ApplePie on 16 Nov 2012, 01:47, edited 1 time in total.

luci

Post by luci » 16 Nov 2012, 01:45

Perce wrote:Zanimljivo, nema sta.

imas rebrasa, mislim da paning toga ima ponekad, ako i nema uputice te na nekoga ko ima, e sad rouzvud vec ne znam, isto tamo treba pitati, ili ono stovariste u staroj pazovi, sto nikad ne mogu za zapamtim kako se zove :)

mislim da je sada od drveta skoro sve moguce naci kod nas...

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 16 Nov 2012, 01:46

Pa da, ali sad vidim da je omorika 'srpska smreka' bogati. Specijalno za nase podneblje. Ako rog laze wikipedia ne laze. :mrgreen:

Nego:

http://www.balkanika.ba/proizvodi.html

A?

Edit: uskocio mi luci, da prostis.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 16 Nov 2012, 02:06

Perce

Post by Perce » 16 Nov 2012, 07:51

luci wrote:
Perce wrote:Zanimljivo, nema sta.

imas rebrasa, mislim da paning toga ima ponekad, ako i nema uputice te na nekoga ko ima, e sad rouzvud vec ne znam, isto tamo treba pitati, ili ono stovariste u staroj pazovi, sto nikad ne mogu za zapamtim kako se zove :)

mislim da je sada od drveta skoro sve moguce naci kod nas...
Zvao ja pre nekog vremena Paning i uputi me lik na svojeg "saradnika" koji ima rebrastog javora. Zvao sam i njega.. Ima, kaze lik, al' da se use®es koliko kosta.

Ne znam, mozda je realno dati 70-150 jura za dve daske za telo ali meni je to zaista puno. Da je sretnije vreme, mozda nebi bilo, ali sad trenutno jeste.

L(es) P(roject) ce cekati jos neko vreme kanda :O.o:

Edit: Tnx Dersu za linak. Ce da vidim dal' mogu neku varijantu da napravim sa tom pilanom.

Post Reply