...o carinama
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Rocket Roll
Re: ...o carinama
Trebalo bi - ali šta te košta da nazoveš JAT i aerodrom pa da pitaš?
- Rocket Roll
Uzgred, učini nam uslugu, ako smem da te zamolim? Ako ti u JATu odnosno na aerodromu kažu nešto određeno po pitanju unošenja gitare sa sobom, podeli to sa nama?
Unapred zahvalni!
Unapred zahvalni!
Naravno. Nema problema. 

Rocket Roll wrote:Uzgred, učini nam uslugu, ako smem da te zamolim? Ako ti u JATu odnosno na aerodromu kažu nešto određeno po pitanju unošenja gitare sa sobom, podeli to sa nama?
Unapred zahvalni!

Videcu i ja da se raspitam malo.Cim nesto saznam,obavestavam.
Proverena informacija, ako neko leti Air France-om - nije dozvoljeno da se gitara nosi ovako, u kabini, kao sto je neko pre rekao, izmedju nogu. Doduse, dozvoljeno je da stoji gore u box-u, tj. iznad glave. Sve to naravno, pod uslovom da ne prelazi limit prtljaga od 20 kg.
Ukoliko prelazi, placa se, kako mi je receno iz Beogradske kancelarije AirFrance-a, 30 evra po kilogramu. To sam i proverio i sigurno se ne placa toliko. Ako sam dobro razumeo, kosta 30 evra i stavi se u deo aviona za neki posebni prtljag i uzme se po zavrsetku puta tj. izlasku iz aviona. Eto toliko. Ako neko hoce jos neki info, neka pita.
Btw - najlakse je uneti bilo sta od instrumenata/opreme/kojecega autobusom.
Ukoliko prelazi, placa se, kako mi je receno iz Beogradske kancelarije AirFrance-a, 30 evra po kilogramu. To sam i proverio i sigurno se ne placa toliko. Ako sam dobro razumeo, kosta 30 evra i stavi se u deo aviona za neki posebni prtljag i uzme se po zavrsetku puta tj. izlasku iz aviona. Eto toliko. Ako neko hoce jos neki info, neka pita.

Btw - najlakse je uneti bilo sta od instrumenata/opreme/kojecega autobusom.
Hvala puno na korisnim informacijama. Sto se tice tezine gitare sa koferom ona sigurno nije preko dvadeset kilograma (pre oko deset),hehe tu smo ih zeznuli
. Nesto cisto sumnjam da zbog svojih dimenzija moze da stane u box (overhead compartment)
.
)

,ja mislim da se ovo zove gate check-in,zar ne? Kako sam skapirao,pojavis se sa gitarom na ulazu u avion i predas je stjuardesi,a onda je ona rucno odnese do onih radnika na pisti koji je ubace u cargo hold na vrh (preko svih stvari),a kada izlazis iz aviona oni ti je odmah donesu (na taj nacin bi trebalo da se zaobilaze one pokretne trake iz paklaAko sam dobro razumeo, kosta 30 evra i stavi se u deo aviona za neki posebni prtljag i uzme se po zavrsetku puta tj. izlasku iz aviona

Kad sam se vracao iz Kanade prosle godine, imao sam kofer i poveci ranac i sve sam to hteo u prtljag. Medjutim za ranac su insistirali da idem da ga chekiram na ulazu za poseban prtljag. Tamo je neki tip davao harmoniku u koferu, a bilo je nesto gitaroliko u koferu iza, vec chekirano. Taj prtljag navodno posebno paze i sve to, mada je opet moj ranac stigao na traku sa ostalim stvarima (a licno sam video da bacaju prtljag, ne verujem da su posebno pazljivi i prema 'specijalnom' prtljagu), plus ko zna kako su ga transportovali iz aviona u avion na presedanju. Tako da postoji ta 'specijalna/fragile' varijanta, ali opet poveruj ti njima
tako da se i meni cini da je pametnije da je uneses gore.
Da priupitam jos jednom, jel
gitara kupljena napolju + carina, skuplja od gitare ovde?

Da priupitam jos jednom, jel
gitara kupljena napolju + carina, skuplja od gitare ovde?
- Rocket Roll
Uglavnom da, nažalost.Stanko wrote:...gitara kupljena napolju + carina, skuplja od gitare ovde?

Što se "gitara u avion" problematike tiče, na Zapadu postoji cela grana kofera za gitaru prilagođena aerodromskoj džungli - proguglajte "ATA Guitar Case":
http://www.musiciansfriend.com/navigati ... uitar+case

Ne ne, ovako ide - kofer/gigbag ne sme da se nosi kod nogu. Prosto ne znam koja bi avio kompanija to dozvolila. Znaci, svaki putnik ima odredjen dozvoljeni limit prtljaga koji moze da ponese, a koji zavisi od klase tj. cene same karte!!!
Konkretno - prijatelj je imao economy klasu i imao je 20kg dozvoljenog prtljaga. Organizovano je tako da limit zavisi od toga koliko kesa dajete za kartu. Limit moze da se poveca kupovinom dodatnih "kilograma", tj. ako hocete jos nesto da ponesete, to i platite koliko vam odrede.
Takodje, nisam mislio na gate check-in. U samom avionu organizovan je smestaj prtljaga koji prelazi 20 kg limita, dakle extra prtljag koji ne ide u cargo deo aviona, vec u taj posebno odvojen deo gde se preuzima odmah pri kraju puta, tj. izlasku iz aviona. Mislim da sam dobro shvatio prijatelja koji mi je ovo pricao, a koji je putovao pre 2 nedelje.
Konkretno - prijatelj je imao economy klasu i imao je 20kg dozvoljenog prtljaga. Organizovano je tako da limit zavisi od toga koliko kesa dajete za kartu. Limit moze da se poveca kupovinom dodatnih "kilograma", tj. ako hocete jos nesto da ponesete, to i platite koliko vam odrede.
Takodje, nisam mislio na gate check-in. U samom avionu organizovan je smestaj prtljaga koji prelazi 20 kg limita, dakle extra prtljag koji ne ide u cargo deo aviona, vec u taj posebno odvojen deo gde se preuzima odmah pri kraju puta, tj. izlasku iz aviona. Mislim da sam dobro shvatio prijatelja koji mi je ovo pricao, a koji je putovao pre 2 nedelje.
,ako je ovako onda je to odlicno. Nisam znao da to tako ide,hvala na svezim informacijamaU samom avionu organizovan je smestaj prtljaga koji prelazi 20 kg limita, dakle extra prtljag koji ne ide u cargo deo aviona, vec u taj posebno odvojen deo gde se preuzima odmah pri kraju puta, tj. izlasku iz aviona.

Nema na cemu. Naravno, proverite sve informacije, posto zavise od kompanije do kompanije. 

- theMadDoGbn
Hocemo li opet o carinama 
Narucio sam bridge sa thomanna, 58 evra + 30 shipping. Sta da radim da me ovi nasi na carini ne oderu za jos toliko, ili da (ne daj boze) se prave ludi i zadrze ga za sebe?
Da li da zamolim customer support da napisu neki mizeran iznos na racunu?

Narucio sam bridge sa thomanna, 58 evra + 30 shipping. Sta da radim da me ovi nasi na carini ne oderu za jos toliko, ili da (ne daj boze) se prave ludi i zadrze ga za sebe?
Da li da zamolim customer support da napisu neki mizeran iznos na racunu?
Nemoj nista da radis. Jbg, ako si narucio, plati koliko ovi nasi zapovedaju. Btw, kako ti stize, jesi uzeo DHL? Ako sam dobro ukapirao, thomann salje samo DHL-om za Srbiju?
- mislim_stvarno
Kako si platio? Kartica ili uplata na racun ili nesto trece?