Potreban savet za izbor akusticne

Post Reply
bancika

Re: Potreban savet za izbor akusticne

Post by bancika » 17 Dec 2013, 18:27

cool...nista, onda je preliminarna lista (bez posebnog reda)

Sigma 000MC 1ST
Epi L00
Ibanez AC240
Cort L450C
Takamine G30/G20

Rekose u liri da mogu da poruce iz bg pa da probam bez obaveze da kupim. Verovatno ce u mitrosu da ide teze, ali ajde da probamo :)

Hvala puno na pomoci.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 17 Dec 2013, 18:33

Нема на чему. Баш ме занима да чујем твоје утиске.

bancika

Post by bancika » 17 Dec 2013, 21:22

svratio sam u mitros, ali nemaju ni jednu sa spiska :( ima samo yamaha 700 i 720 koje mi nisu ostavile neki utisak...mislim, verovatno je vecim delom moja krivica posto nisam 10 godina pipnuo akusticnu pa si veze nemam, ali ne bih mogao da je kupim, a da ne probam druge. Rekose da ova sigma 000 ima samo jedna u srbiji i da postoji mogucnost da nema ni ta ili da je neka vracena/skart. Ima puno onih istih ali ozvucenih, mada one kostaju 10k vise. To mi se ne isplati. Ovog Ibaneza nemaju uopste.
On the bright side, u lyri rekose da mogu da poruce iz bg bez obaveze da kupim, samo da odem do radnje. Jedino je pitanje koje modele u sky imaju od ovih mojih :/ U krajnjem slucaju cu morati da se vratim na d-style, izgleda da tu ima vise opcija. Morace da saceka subotu posto se preklapamo sa radnim vremenom, pa ne mogu radnim danom.

parker

Post by parker » 17 Dec 2013, 21:44

nije los taj cort a nije ni skup..

bancika

Post by bancika » 21 Dec 2013, 13:36

Update: svratih danas do Lyre u Nisu i imali su Cort L450 i neke d-style Sigme (nista od 000 modela). Cort mi je bio OK. Nije me odusevio ali nisam ni ocekivao odusevljenje i zbog cene a i zbog toga sto si veze nemam. Verovatno bih ga uzeo za 240e da nije bilo moje cure (koja inace finansira ceo poduhvat). Naterala me da probam Cort AS E4 koji je primetno skuplji ali ide uz njega i tvrdi kofer. Ocekivano, zvuci bolje od svih ostalih i odaje utisak bolje izrade. 8-modelni bind od drveta na telu, drveni bind oko vrata i glave...all-solid konstrukcija. So, long story short, evo je gitara u sobi :) Videcemo kad se slegnu utisci, cini mi se najbolje od svih sto sam probao do sada, i ako uzememo u obzir cene sa stranih sajtova, dobro sam prosao sa cenom. Na kraju ipak zavrsih sa D gitarom gde sam i poceo :D

Hvala jos jednom svima na savetima.

Image

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 21 Dec 2013, 14:36

Ееееее, ласно је за те паре одабрати добру гитару :)

Нека, лепо си се снабдео, рачунам да ти ништа боље од овога не треба ни за студијски ни за сценски рад. Уживај!

bancika

Post by bancika » 21 Dec 2013, 16:29

Hehe...pa nije previse izasla. 405e sa koferom. Gledam po netu i napolje su skuplje cini mi se. Ako oduzmem cenu kofera, mislim da nema all-solid gitarica za te pare.

parker

Post by parker » 21 Dec 2013, 17:53

cestitam prinovu :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 21 Dec 2013, 18:16

Ух, царска цена! Коштала је раније 700 евра с кофером, имао је мој познаник ту гитару.

bancika

Post by bancika » 23 Dec 2013, 11:59

Poigrao sam se malo za vikend ali mi puce zica kod stimovanja pa je nisam ni posteno izmucio. A i jos ne znam puno toga da sviram :) Ono sto je sigurno je da je fabricki podesena mnogo vislje nego sto bih ja voleo, sto je i ocekivano. Debela E je bila negde oko 4mm iznad 12tog praga, tanka E malo manje. Na prvom pragu su zice oko 0.7 mm iznad pragova. Sta mi savetujete oko setupa? Kapiram da ne ide da spustam zice kao na elektricnoj. Juce je bio cale do mene da je vidi i spustili smo za otprilike 1mm zice i sad je neuporedivo bolja za sviranje. Da li da idem jos nize? Strah me da ne preteram jer nije lako da se dizu nazad :) Cini mi se da ima malo prostora da se spusti na obe strane. Sipku sam podesio tako da na 6tom pragu bude "grbica" od oko 0.2mm, mislim da je to ok.

Hvala unapred

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Dec 2013, 17:25

Не'ам појма шта да ти кажем. Ја волим тврде гитаре, јер кад имам вишу акцију могу да се зафркавам са слајдом. А и не подносим фрет баз ни у најмањој могућој количини.

Е сад, ти знаш и на електричној да не можеш комплетно акцију да подесиш окретањем шипке, него и коригујеш висину седала. Ако дођеш до неке тачке када више нема сврхе да вртиш шипку, увек можеш подножје седла да мало ошмирглаш. Ставиш на сто шмирглу, да буде скроз равно, па полако... Само ту буди врло пажљив, јер ту кад претераш - само можеш да правиш ново седло.

Ако су на њој биле жице монтиране у фабрици - оне су свакако за бацање, па није греда што је пукла жица.

Што се тиче бројки за сетап... Никад нисам измерио ни једну вредност било где на врату, увек сам лагано окретао шипку док не будем задовољан, и никад нисам марио да то записујем и проверавам. На свакој гитари је на неком другом месту оно право подешавање. Или сам ја просто навикао да се не оптерећујем с тим. Шта ћу, не знам бројчану вредност за "таман" :)

bancika

Post by bancika » 23 Dec 2013, 17:45

hehe, posteno. Da, morali smo da osmiglamo sedlo za sigurno 1.5mm. Pre zatezanja sipke su bile jos vislje zice. Podesio sam prvo sipku tako da vrat bude skoro prav, ali i dalje nije bilo dovoljno nisko...nista, stavicu nove zice pa da vidim neko vreme kako ide sa ovim setupom. Vec je neuporedivo zgodnije nego fabricki.

:ziveli:

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 25 Dec 2013, 11:20

Izgleda da na Cortovima generalno prave previsoka sedla.Tako ni ja moju gitaru nisam "sipkom"doveo u red dok nisam stesao sedlo.Kako god da okrenes,ako su zice nize imas buzza pri odsecnijem sviranju,ali je udobnija,previsoke zice,tvrda k'o kamen.Da, i nista ispod dvanaestica nije dobro za zvuk.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Dec 2013, 12:01

Прешао сам се, мој познаник је имао Cort AS E5, и то је нешто скупљи модел, палисандер уместо махагонија на резонатору. Било како било, када гледам сада какве су напољу цене ове твоје гитаре - свакако си добро прошао.

andrej]

Post by andrej] » 25 Dec 2013, 12:53

ja imam neku matoru jamahu f310 laminiranu koja zvuci bulja i uzasno je tvrda (13ice na njoj ne pomazu :P).

ugl, ti si me inspirisao da je sredim da bude dobra za vezbanje i glupiranje i sredio sam joj forward-bow. pola obrta sipke mi je spustilo zice za citavih milimetar i po na 12om pragu, a da opet 'zvuci' kad pritisnem na prvom i 14om.

kad se vrnem s ispita danas, ima i kobilicu da stanjim i dovedem zice na 1,5-2mm na 12tom pragu, a stavicu jedanaestice, pa ce biti mnogo ugodnija za sviranje. vatam mnogo 'dzez' (maj7, min11, etc.) akorda sa bare hvatom kao osnovom tamo izmedju 5og i 12og praga i ova dosadasnja akcija me ubi.

tebi cestitam na gitari i hvala na inspiraciji!

Post Reply