Kupujem novu gitaru (Ibanez SA 260FM)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
DexterThe

Kupujem novu gitaru (Ibanez SA 260FM)

Post by DexterThe » 10 May 2009, 22:47

Evo, nakon kupljenog Baltimore LP-ja, a i prodatog :), planiram da kupim neku malo kvalitetniju gitaru.
Dakle, kao sto u naslovu pise, gitaru koju planiram da kupim je Ibanez SA 260FM. Ona mi se svidela iz vise razloga:
1. Mahagoni telo
2. HSS magneti
3. Mogucnost splitovanja hum-a
4. Relativno niska cena (~330e)

Pre nego sto odem u prodavnicu i uradim nesto ishitreno zeleo sam da se konsultujem sa vama. Ako imate neki bolji predlog za gitaru (do 400e) slobodno recite. Meni treba gitara sa finim clean-om, ali u isto vreme sa jacim, masnijim distom. Zato mi se cini da je ovo dosta dobar izbor. Jos jedna stvar je to da ja ne bih svirao metal sa ovom gitarom, a ibanez gitare su mi se oduvek nekako cinile kao metalske, pa zato malo nisam siguran.
Slobodno me ispravite ako sam lupio nesto, znam da nemam pojma :).

nenadnenad

Re: Kupujem novu gitaru (Ibanez SA 260FM)

Post by nenadnenad » 10 May 2009, 22:49

pa, sta bi svirao sa gitarom ? sta ti sve treba u gitari osim fin clean i jaci masniji dist?

DexterThe

Post by DexterThe » 10 May 2009, 22:55

Pa, u bendu sviram neki rock/pank/ska i jos neke primese.
A, sto se tice toga sta mi jos treba, pa i ne treba mi nista vise posebno. Ne znam sta bi trebalo jos da mi treba? Ne sviram metal, pa mi i ne treba neki ultra brzi vrat, telo je mahagoni, sto bi trebalo da traje. Ako mi se ne svide magneti mogu da ih zamenim, dok je drvo dobro. Valjda ima smisla ovo sto pisem :). I tremolo nisam dosada koristio, ali nikada nije kasno da se proba :).
Last edited by DexterThe on 10 May 2009, 23:04, edited 1 time in total.

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 10 May 2009, 23:03

Cortex ima/je imao tu gitaru i ja sam je u par navrata set-up-ovao i svirao i mislim da je odlicna za te pare, barem komad koji je on uzeo. Pusti mu pp, siguran sam da ce ti pomoci svojim iskustvom.

dweezil

Post by dweezil » 11 May 2009, 07:58

ako hoces taj fazon zvuka sa hardtail bridgom mozda za malo vise para nesto ovako :

http://www.musiccentar.com/www/singleitem.php?id=827

http://www.musiccentar.com/www/singleitem.php?id=1079

ognjen93

Post by ognjen93 » 11 May 2009, 10:45

Da odlicna gitara, samo ne znam bas dal je mahagoni drvo za hvalisanje(kod lp da,ali kod stratolikih gitara-meni je jova zakon) Za te pare bolje od Ibaneza tesko ces naci- jedino nekog Epiphona ali to su gitare u sroz drugom fazonu. Da meni ibanez ima prilicno bistar klin i dovoljno masnu distorziju, a i najbitnije od svega ima najbolji vrat na svetu

cccira
MF veteran

Post by cccira » 11 May 2009, 10:51

ognjen93 wrote:Da odlicna gitara, samo ne znam bas dal je mahagoni drvo za hvalisanje(kod lp da,ali kod stratolikih gitara-meni je jova zakon)
Mahagoni nije nuzno bolji, ali je drugaciji. Neko voli, neko ne, stvar licnih afiniteta. Da daje bolji sustain - daje.
ognjen93 wrote:a i najbitnije od svega ima najbolji vrat na svetu
:lol:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 May 2009, 14:12

cccira wrote:
ognjen93 wrote:a i najbitnije od svega ima najbolji vrat na svetu
:lol:
Moj Jackson ima najbolji vrat na svetu :P :P :P

:lol: :lol: :lol:

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 11 May 2009, 14:21

ognjen93 wrote:Da meni ibanez ima prilicno bistar klin i dovoljno masnu distorziju, a i najbitnije od svega ima najbolji vrat na svetu
Sa fabrickim magnetima i ne bash... I zavisi koji Ibanez vrat, nisu svi bash tako sjajni, pogotovo ovi noviji (japanski su i dalje odlicni svi)... ;)

Ali gitara je stvarno odlicna kupovina... Fin vrat, pristojna izrada, a i most nije losh... Meni je skroz svirljiva. U svakom slucaju idi probaj, nemash shta da izgubish... ;)

Melnar_89

Post by Melnar_89 » 13 May 2009, 13:45

DexterThe wrote:Evo, nakon kupljenog Baltimore LP-ja, a i prodatog :), planiram da kupim neku malo kvalitetniju gitaru.
Dakle, kao sto u naslovu pise, gitaru koju planiram da kupim je Ibanez SA 260FM. Ona mi se svidela iz vise razloga:
1. Mahagoni telo
2. HSS magneti
3. Mogucnost splitovanja hum-a
4. Relativno niska cena (~330e)

Pre nego sto odem u prodavnicu i uradim nesto ishitreno zeleo sam da se konsultujem sa vama. Ako imate neki bolji predlog za gitaru (do 400e) slobodno recite. Meni treba gitara sa finim clean-om, ali u isto vreme sa jacim, masnijim distom. Zato mi se cini da je ovo dosta dobar izbor. Jos jedna stvar je to da ja ne bih svirao metal sa ovom gitarom, a ibanez gitare su mi se oduvek nekako cinile kao metalske, pa zato malo nisam siguran.
Slobodno me ispravite ako sam lupio nesto, znam da nemam pojma :).
Udjes vidis ,probas ,pa sta ti najbolje odgovara pod rukom i u tvom finansijskom rangu to pazaris.

DexterThe

Post by DexterThe » 13 May 2009, 18:21

Melnar_89 wrote: Udjes vidis ,probas ,pa sta ti najbolje odgovara pod rukom i u tvom finansijskom rangu to pazaris.
Bio sam juce dva puta u prodavnici da probam. Prvo sam otisao pre podne, malo sam je probao i skenjao sam se. Zvuk mi nista nije bio bolji od mog squier strata, finis je lep, ali nista preterano. Medjutim, morao sam da dam jos jednu sansu ovoj gitari pa sam otisao i posle podne (taman su drugi radnici radili tako da nije bilo problema :) ) . Tada sam stekao mnogo bolji utisak. Posto je prodavnica bila prazna odvrnuo sam malo jace i cuo da je ipak finiji zvuk. Posto jos uvek nemam dovoljno para nisam je kupio, a i taman cu imati vremena jos da razmislim i probam jos koju gitaru.

DexterThe

Post by DexterThe » 16 May 2009, 20:50

Sad sam skontao da SA160-BS ima maltene iste karakteristike (nema split magnet i push-pull pot), ali je zato 80e jeftiniji. Da li mi je onda mozda bolje da uzmem tu gitaru, pa kasnije mogu da kupim neki DiMarzio splitabilni humbacker za tu razliku?

DexterThe

Post by DexterThe » 10 Jun 2009, 13:22

Evo, na kraju sam ipak kupio nesto sasvim trece :). Kupio sam polovnu Yamaha RGX420 sa DiMarzio magnetima. Gitara je stvarno odlicna, ima iznenadjujuce lep clean, s obzirom da ima 2 humbackera, i cvrsta je (imam osecaj da bi mogla da izdrzi svakakvu torturu). Sad cu se verovatno smiriti na neko vreme sto se tice gitare. I hvala svima na savetima... :)

istiqrac

Post by istiqrac » 10 Jun 2009, 14:05

Odlicna kupovina, samo na svirkama i na probama obavezno stavljaj znojnicu da ti znoj sa ruke na curi na floyd... Ja sam imao tu gitaru i ako ne pazis flojd lako moze da se sjebe ali sa malo paznje mozes da se izivljavas do sutra i nista mu nece faliti...

DexterThe

Post by DexterThe » 10 Jun 2009, 17:05

istiqrac wrote:Odlicna kupovina, samo na svirkama i na probama obavezno stavljaj znojnicu da ti znoj sa ruke na curi na floyd... Ja sam imao tu gitaru i ako ne pazis flojd lako moze da se sjebe ali sa malo paznje mozes da se izivljavas do sutra i nista mu nece faliti...
Hvala na savetu, imacu to na umu :).
Jos uvek nisam stigao nesto previse da je sviram jer sam u Novom Sadu (studije), a ona mi je u Zrenjaninu. Kad se bude zavrsio ovaj ispitni pozabavicu se sa floydom, nisam nikad do sada imao gitaru sa njim.

Post Reply