Hardtail / Tremolo

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Hardtail / Tremolo

Post by Funkomat » 19 Aug 2007, 07:14

Odnosi se na strat jer je najlakse uporediti...
U zadnje vreme uopste ne koristim trem cak mi i smeta a i mnogi muzicari npr Clapton imaju tremolo kobilicu bez rucke u njoj, a i jako retko vidjam stratove bez tremola po radnjama (cak sam prilicno siguran da nisam nikad ni video jednog ali mozda se varam) tako da

Zanima me koja je razlika u tonu i u sustainu narocito, nekako logicno bi rekao da bi hardtail trebao da je bolji jer je drvo puno, rezonancije se ne prenose na donji deo kobilice koji fiksirana nema
jednostavnije = bolje zar ne?

Sta vi mislite o tome?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Aug 2007, 10:16

"Da je zvuk hardtaila bolji", kažu stari mudraci Fenderovog foruma, "hardtail Stratovi ne bi bili, kao što jesu, ređi od Malmsteenovih bitnih nota. Klepton i Badi Gaj imaju mogućnost da sviraju šta hoće - pa zašto onda biraju da sviraju klasičan Strat čiji je tremolo blokiran?"

A odgovor je prilično jasan, Klepton (kao i mnogi gitaristi) ne voli zvuk hardtaila. Metal tremola "osvetljava" ton čak i kada je blokiran. Hardtail ima u svom zvuku malo od Telekastera (koji je, uzgred budi rečeno, odlična kupovina ako te baš zanima "više drveta - više tona" teorija). Hardtail ume da bude "drvenast" kao i Strat blokiranog tremola, ali i da pati zbog Telekasterove "mutnoće" - na Telekasteru je to rešeno veoma svetlim bridge magnetom, na hardtail Stratu i ne baš.

Ako si ikada bio u Mitrosu, video si MIM Robert Cray Signature hardtail:

Image

Kod njega je balans postignut "under-wound"-ovanim Texas Specials magnetima.

Imaš dobro drvo, veliku šupljinu u njemu ispunjenu parčadima metala - zato Strat zvuči tako kako zvuči.

Nažalost ne uspevaju ti "too much of a good thing" pokušaji - "Još više drveta daće bolji ton" (netačno, akustički najbolje gitare su semi-accoustics, archtops i klasične gitare sa minimumom drveta u telu), "Hardtail će imati bitno veći sustain" (neće, kao što ga ni Telekaster nema, u pitanju je konstrukcija same gitare, izbor drveta, debljina, bolt-on neck), "Metal tremola krade zvuk" (on baš daje taj zvuk - inače bi svi svirali Telekastere a hardtailova bi bilo na tone). I tako dalje.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 19 Aug 2007, 18:19

Rocket Roll wrote:
akustički najbolje gitare su semi-accoustics

Sa ovim se ne slazem ali ok...
Blokiran tremolo znaci samo da su federi stegnuti i da se ne koristi ili ima jos nesto tome?

Rocker.
MF veteran

Post by Rocker. » 19 Aug 2007, 18:37

Zanimljivo...
Rocket da li znas kakva je situacija sa sustain-om i "toplinom" tona kod gitare koja ima fixed bridge,ali zice idu kroz telo gitare(string through body)-konkretno Washburn x16,i sta mislis o toj kombinaciji?
Image

Kako se po tom pitanju ponasa Les Paul koji ima fixed bridge?
Image

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 19 Aug 2007, 19:42

Nema LPa sa trem bridgeom osim ako je bigsby bridge a on ne ide kroz telo tako da je drvo opet puno.
Ni jedan LP nema ton topao kao strat i nije ni namenjen za to...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Aug 2007, 23:47

Funkomat wrote:Blokiran tremolo znaci samo da su federi stegnuti i da se ne koristi ili ima jos nesto u tome?
Ima parče drveta - "wooden block" - zato se i zove "blokiran" tremolo... Zategnute opruge znače da je tremolo "flushed" (with the body), a ne "blocked". Koristi se komad javora.

Image
Image
Image
Image

Rocker. wrote:...sustain-om i "toplinom" tona kod gitare koja ima fixed bridge, ali zice idu kroz telo gitare (string through body)?
Više zvuka drveta, to je sve... sustain zavisi pre svega od vrste drveta. Telekasteri takođe imaju string-through body pa nisu poznati po sustainu... Orah, mahagoni, ostale "guste" vrste drveta - that's the ticket. Svakako da će string-through imati malo više sustaina od tremolo sistema, ali ne bih rekao da će razlika biti strašno bitna. Naravno, ograđujem se - ovo su vrlo uopšteni komentari.
Funkomat wrote:Ni jedan LP nema ton topao kao strat i nije ni namenjen za to...
Naprotiv, LP su mnogo topliji nego Stratovi. Kraća skala - topliji zvuk, to se čuje već na Paul Reed Smithovima sa njihovom neznatno kraćom skalom od Fendera, akamoli na LPjevih 24 inča. Plus, ono što stvarno stvara toplinu su PAF hambakeri i mahagoni telo. To "greje" kao grejalica, do tačke kada LP postaje stvarno suviše mutan.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 20 Aug 2007, 00:55

Opet se ne slazem za LP, oni su meni mnogo mnogo tanji, jasniji, bolji za disi nego stratovi. Topao ton meni znaci clapton, john frusciante a to se postize samo singlovima...

I hvala ti za objasnjenje o blocked kobilici verovatno cu to da uradim sa svojim

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Aug 2007, 09:22

Nema na čemu - treba ti komad vrlo tvrdog i suvog drveta koji neće da "krade" vibracije nego da ih pojačava. Zatim ti treba nešto alata za obradu drveta kakvi su turpije i šmirgla, da bi mogao da tesno uglaviš blok.

Razlika između "flushed" i "blocked" tremola je za mene dovoljno mala da ne želim da blokiram svoj tremolo - samo sam krvnički zategao opruge tremola i tako ga pretvorio u Strat iz 1954. Tako je bila podešena i Blackie - bez bloka, samo sa maksimalno zategnutim oprugama, budući da je bila Strat iz pedesetih... Mislio sam da ću naći bolju sliku, ali i na ovoj se vidi o čemu pričam:

Image

Sava

Post by Sava » 20 Aug 2007, 10:31

Ne raspravljam o tome šta je bolje samo ću da napišem rezultate kratkog "uporednog testa". Moj drug ima hardtail Stratocaster iz sedamdeset i neke godine sa maple vrratom, a ja "modernog" American Strata iz 93.g. sa modernim (nekima omrženim i lošim) two-point tremolom i rosewood vratom. Na moje ogromno iznenađenje moja gitara je imala bolji sustain i oštriji, čistiji ton. Njegova gitara se pokazala muzikalnijom, više je "pevala". Obzirom da je njegov Strat mnogo stariji pretpostavljam da je malo drukčije urađen pa je sve u svemu bolji od mog. Ranije sam pokušavao da blokiram tremolo, ali nisam bio zadovoljan rezultatom pa sam vratio na original.

Što se tiče Gibsona oni (praktično svi) imaju prljaviji, masniji, ali definitivno topliji zvuk od Stratocastera koji je čistiji, ali i hladniji. Pa poslušajte bilo koji koncert Claptona gde svira svog Blackia i Gibi 335 pa ćete jasno čuti tu razliku.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 22 Aug 2007, 14:00

Rocket Roll wrote:
Ima parče drveta - "wooden block" - zato se i zove "blokiran" tremolo... Zategnute opruge znače da je tremolo "flushed" (with the body), a ne "blocked". Koristi se komad javora.

A to parce drveta ima bas da se kupi ili sam da ga kontam sto nije problem samo cisto da znam?

vikator
MF veteran

Post by vikator » 22 Aug 2007, 14:48

nema to da se kupi.to se pravi.
Kao sto je poznato iz tekstova i iz vidjenja,Clapton je na originalnom blackiu,ima i drvo i svih pet opruga zategnutih do kraja.To se jasno vidi na snimcima.
A ovaj blackie sto je gore,to je reizdanje,i jasno se vidi Fender Custom shop logo kore na headstocku tj. glavi(ono sto izgleda kao slovo V)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 22 Aug 2007, 15:35

OK hvala

Post Reply