prica o magnetima

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Jackson

prica o magnetima

Post by Jackson » 28 Aug 2009, 14:29

U zadnje vreme sve vise vidjam gitare sa samo jednim hambakerom u bridge poziciji! E sad me zanima koliko je ovo bolja ili losija varijanta od one kada hum i u neck delu? Npr kada imamo visekanalno pojacalo mozemo lepo da namestimo i ritam i solo zvuk pa nam ni ne treba drugi magnet, ili je mozda bolje imati i neck, jer sam cuo neke komentare da npr kad se svira solo u necku ne cuje se toliko okidanje trzalice ili sta vec...

mislim_stvarno

Re: prica o magnetima

Post by mislim_stvarno » 28 Aug 2009, 15:20

Ja mislim da je gitara samo sa jednim magnetom VEOMA sonicno ogranicena. Bilo da imas veliki izbor pedala, da namestis 77 preseta za svaki deo, svake pesme koju sviras na svirci, to je i dalje bridge magnet koji je mnogo ostriji i nema toplinu neck magneta.

Ako si ikad svirao gitaru (sto naravno jesi), znas da je OGROMNA razlika u zvuku bridge i neck magneta. Ista solaza, kroz isto pojacalo, koju svira isti covek, na jednoj gitari koja ima dva ista huma na obe pozicije ce zvucati skroz, ali skroz drugacije.

Veliku razliku moze da napravi i samo mesto okidanja zica. Sto blize bridgu okidas ton je sve ostriji i definisaniji...

dweezil

Post by dweezil » 28 Aug 2009, 21:11

uz sve mane gitara sa samo humbuckerom u bridgeu ipak ima neke specificnosti, isto kao sto i esquire zvuci drugacije od telecastera. Zice slobodnije osciluju kad nemaju humbucker i u necku, gitara je malo prangijavija i kreshtavija, u principu ako znas sta hoces gitara sa samo jednim humbuckerom u bridge-u je sasvim ok solucija.

Superhik

Post by Superhik » 29 Aug 2009, 18:09

Alexi Laiho iz benda Children Of Bodom svira LTDa sa samo jednim magnetom, ali on ima specijalni boost prekidač da ga izvuče na soli ili da promijeni zvuk kad zatreba, da ne spominjemo pedale kojima po volji boji zvuk kako hoće. Realno gledajući za gitaristu koji svira svoje stvari i koji već ima formiran svoj neki zvuk više i ne treba. Ali, svirati u kover bendu bez jakog procesora i minimum dvije gitare (s+s+s i h+h) je potpuno nezamislivo (osim ako imaš 14 godina i popio si skroz tri piva)(ovdje bi sad trebao ovaj "smajli" kako ispija pivu, tetura se, a zatim pada).

Superhik

Post by Superhik » 29 Aug 2009, 18:58

Ups, ESPa, jes da je isto njesra al da se ispravim.

ness

Post by ness » 30 Aug 2009, 15:59

Jackson wrote:... ili je mozda bolje imati i neck, jer sam cuo neke komentare da npr kad se svira solo u necku ne cuje se toliko okidanje trzalice ili sta vec...
  • Manje se cuje okidanje trzalice jer je zvuk na neck humbackeru dooosta drugaciji u odnosu na hum na bridge poziciji.Na neck humbackeru dobijes mutniji i mas'niji ton sa vise basa,tako da se slabije cuju srednji i visoki tonovi koje proizvodi okidanje trzalice o zicu.
  • Humbacker na bridge poziciji daje praskave,agresivne i ostre tonove sa vise sustaina,i vise su izrazeni srednji i visoki tonovi na ovom magnetu.Tako je na mojoj gitari slucaj.
  • U svakom slucaju,ja nemogu da zamislim gitaru bez dva humbackera,jer bi bio uskracen za mnogo toga sto pruza neck humbacker.

Post Reply