The nokat

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
eg303

The nokat

Post by eg303 » 30 Aug 2009, 21:56

Pozdrav. Nisam mogao da udenem ovu teme nigde pa ajde ovde. Verovatno većina vas doživljava da nokat na kažiprstu desne ruke počne da se tanji kada se duže i agresivnije svira (u slučaju da ste dešnjaci, kod levaka x(-1)). Kakva su iskustva da se to prevaziđe, jel postoje neka rešenja na brzaka, ko će da čeka da ponovo zaraste... :cry:
P.S. Ako moderatori znaju prikladnije mesto za ovu temu slobodno neka je proslede...

nenadnenad

Re: The nokat

Post by nenadnenad » 31 Aug 2009, 01:12

pustas nokte za sviranje na elektricnoj? :mrgreen:
ja ne razumem kako se tanji nokat?

Wolf
Metalhead

Post by Wolf » 31 Aug 2009, 01:44

probaj da promenes polozaj prstiju kad drzi trzalicu...
ako je to sto ja mislim da jeste, probaj da drzis trzalicu malo vise, nemoj da je drzis jako nisko...
ja sam imao slican problem... ja trzalicu ne drzim jagodicama oba prsta, vec jagodicom palca i ivicom kaziprsta...
drzao sam je jako nisko pa mi se posle duzeg sviranja malo istrcao nokat, a i zanoktica na kaziprstu je pocela da mi se kida...
poceo sam da je drzim malo vise i sad nemam taj problem... ne moras puno, probaj samo milimetar vise...
hope this helps
later! :D

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 31 Aug 2009, 07:07

Hmmm, nisam siguran da znma na šta misliš, a furam fingerpicking od detinjstva... Da li vodiš računa da nokat zasečeš tako da žica više kliza preko ruba nokta, a ne da "čupkaš" žicu noktom? Kada postavim desnu šaku tako da vidim nokte, onda je meni dodirna površina prsta (i nokta) leva strana vrha prsta, i cela šaka je sklupčana tako da mi kažiprst, srednji prst i domali prst istom tom stranom dodiruju žice prilikom okidanja, i nokti na ovim prstima su zasečeni s te strane, pa kao što sam već pomenuo - prilikom okidanja žice, žica klizne po rubu nokta, i nokat je tu da "zaoštri" boju tona, nije u funkciji trzalice. Kad sviram električnu, samo na palac stavljam thumb pick, ostalo kidam "golim" prstima i nisam lomio nokte, pa predpostavljam da je položaj ruke i način zasecanja nokta presudan.

I da li uopšte pričaš o fingerpickingu? Ako nisi mislio na fingerpicking, e tek onda ništa nisam ukapirao. Možeš li malo detaljnije da objasniš situaciju?

eg303

Post by eg303 » 31 Aug 2009, 07:39

Na žalost izgleda da nisam bio dovoljno precizan, ali hvala na odgovorima. Ne mislim na fingerpicking (za to sam kao klinac dobio na poklon veštačke nokte koji izgledaju vrlo smešno kada se montiraju) već na sviranje trzalicom. Za agresivniju svirku i solo i ritam često istovremeno trzalicom i noktom pikam žicu, da više vrišti, da izađe harmonik... E kada mi se trzalica istroši, uzmem novu ali i nokat mi se još brže troši i to je često problem...

ognjen93

Post by ognjen93 » 31 Aug 2009, 09:52

eg303 wrote:Na žalost izgleda da nisam bio dovoljno precizan, ali hvala na odgovorima. Ne mislim na fingerpicking (za to sam kao klinac dobio na poklon veštačke nokte koji izgledaju vrlo smešno kada se montiraju) već na sviranje trzalicom. Za agresivniju svirku i solo i ritam često istovremeno trzalicom i noktom pikam žicu, da više vrišti, da izađe harmonik... E kada mi se trzalica istroši, uzmem novu ali i nokat mi se još brže troši i to je često problem...

Mozda da probas da ga lakiras, ne znam da li ce ti mnogo pomoci, ali probaj

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 31 Aug 2009, 12:00

:oops: dakle omašio sam 100%

Na žalost ne znam rešenje za takav problem.

ognjen93

Post by ognjen93 » 01 Sep 2009, 11:14

A sto ne lepis vestacki nokat kad ti se ovaj istrosi, samo ga oblikuj turpijom kako ti odgovara???

alzo

Post by alzo » 01 Sep 2009, 12:07

meni je to redovna pojava da desnu stranu nokta na kaziprstu oljustim kad sviram trzalicom....
jedino da menjas nacin drzanja trzalice ala Santana, tamburaski....ja sam probao, nema sanse.....
ja ga da prostis gulim , on raste i takva mi sudbina.....sad sve vise pocinjem da koristim tumb pick
i da sviram prstima, ali to moze kod mog stila svirke........

eg303

Post by eg303 » 01 Sep 2009, 16:32

Uf, alzo, hvala ti, već sam mislio da sam jedini sa ovim problemom ^^ . A to što reče ognjen93, to mi je padalo na pamet, al me sve nekako blam, videće se :hide: ... ali moraću. Znam da neki likovi (sa kojima me je sramota da budem u istoj rečenici) kao Jeff Beck, imaju slične probleme, on koristi gotovo stalno nokat desnog palca umesto trzalice, možeš misliti na šta to liči posle jedne svirke ili celodnevnog vežbanja...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 01 Sep 2009, 16:35

Zato Jeff Beck i ne vezba... ^^

eg303

Post by eg303 » 01 Sep 2009, 16:58

sinisake wrote:Zato Jeff Beck i ne vezba... ^^
Ma vežba, samo se pravi :) . Čitao sam davno jedan njegov intervju, pošto je fan hot rodova, u principu, kada nije u garaži i ne budži automobile, svira. Kaže da svira uz televizor, uz sve što naiđe, bilo da je u pitanju muzika ili reklame... Folirant, nema pojma...

Post Reply