Serije Fendera koje treba zaobići?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
The Mask AE

Re: Serije Fendera koje treba zaobići?

Post by The Mask AE » 14 Aug 2009, 10:03

Evo moje fender price za kolege bassiste:

Od prvog dana kada sam uhvatio bass gitaru kolege su pricale non-stop o nekim fenderima. Naravno i ja pocinjem da idealizujem firmu fender u glavi. Posto iz hobija skupljam frontlajnove taj trip se znatno prosirio. Kao high-end varijanta (znaci fender za 21 vek) namece se american deluxe serija. Imalo je tu jos par serija tipa custom classic iz custom shopa etc. Naravno, zivimo u Srbiji pa nije bas da svaki dan naletis na fendera ali dodje i taj trenutak.

U trenutku kada sam uzeo u ruku prvog fendera (american deluxe V jazz) osecao sam se kao ona deca iz Kocke Kockice kada su ih odveli u Takovo u EuroKrem fabriku. Znaci: speechless. Svi smo mi manje vise optereceni gitarama pa sam i ja sa frontalne slike jazz bassa znao bukvalno svaki detalj. U frontlajnovima stvarno govore o usecima ali: telo tog bassa i telo recimo replike 64ke nemaju bukvalno nikakve veze. Kada bi se gledala zapremina tela ( ^^ ) mislim da bi ova bila za 1/3 manja. Usek za stomak, usek dole, usek za pristup pragu. U tom trenutku sam ukapirao da je gitara zacudjujuce laka za fajvstringera. Ukljucim gitaru i ono NISTA. Ljudi tona nigde. Cuje se ona ali ne kapiram totalno zasto je rec o tolikom novcu. U svakoj poziciji mogucoj gitara je zvucala prosecno. Pod prosecno podrazumevam recimo gitaru do 500 evra. Marketing nema sta.

Forstringer je dosao u situaciji kada smo kolega i ja zavrsili sa istim pojacalima. Naravno napravimo a/b test na gajbi jer je rec o opasnim pojacalima koja su rucni rad, donesem ja moju gitaru i probamo. Fender je bio ista prica sem sto je bio sa 4 zice i drugi finish (natural koji je ukinut pre par godina u MIA dlx varijanti). Gitara mnogo bolje radi nego petica iako su ista klasa (naravno za fendera je to vec standard da su razlike drasticne), ali ponovo prosek.

Znajuci kakvih danas instrumenata ima nisu se ni sa hardverom nesto potrudili. Stvarno ima bolje. Mnogo bolje za skoro iste pare. Nemojte se zaludjivati kao sto sam ja nekada. Takodje ponekad dobijem utisak da gitare dobijaju cenu tako sto neki chicha kaze ae ova neka bude 4000000 dolara zato sto je crvena, a ova 3000000 zato sto je zelena. Neke stvari nisu logicne tu. :ma bravo:

Wolf
Metalhead

Post by Wolf » 14 Aug 2009, 14:29

Zaobidji Fender i kupi Yamahu. xD

Pimpdude

Post by Pimpdude » 23 Aug 2009, 01:04

Ima MIJ Stratocastera iz 89'. . .Gitara ko bonbonica,bolja od nekih americkih. . . Bar tako kazu posto nisam rzao u ruci americki Fender. . . :XD: :XD: :XD:

Haralampije

Post by Haralampije » 04 Sep 2009, 16:19

Treba probati svaki koji dodje pod ruku pa odluciti se za onaj koji najbolje lezi i najbolje zvuci.Svaka serija prodje i sa vrhunskim ali i sa komadom koji bi trebalo zaobici,tu nema pravila.Sto kazu u svakom zitu ima i kukolja(to vazi sasve gitare,ne samo za Fender).
Najbolji i najkvalitetniji,ali zato i najskuplji fender je custom shop masterbuilt(radi ga jedan od vrhunskih majstora iz custom shopa koji ima zvanje master bildera),zatim ide custom shop,koji radi tim majstora,takodje gitare vrhunskog kvaliteta....to je druga dimenzija,to su apsolutno najbolje vrste drveta,najlepse po izgledu,najbolji zvuk,setup itd...njih treba zaobici....zbog cene.
Za smrtnike tu su artist modeli,razna reizdanja,deluxe i standard modeli(to su oni osnovni najjeftiniji modeli mexico ili USA).Tu ima svasta.Moze se zabosti dobar komad,a moze i los,bilo amer bilo mexico( ovde se cesce naidje na taj los).Znaci najbitnije isprobati gitaru.

Npr upgadeovani meksicki fenderi(serije od 2006. godine pa naovamo,serijski broj MZ6xxxxxx) su mnogo boljeg kvaliteta,imaju istu elektroniku kao i americki,bolji tremolo blok,jace magnete...dakle zvuk fantastican,al to ne znaci da su oni stari meksikanci losi.
Takodje meksicki classic player '50s,'60s,road warn modeli takodje su odlicni i vrlo kvalitetni.

Isto je i sa japansim stratovima.ima jako kvalitetnih(u rangu custom shopa),ali ima i losih...oni koji imaju telo od npr basswooda su obicno slabijeg kvaliteta od onih od Aldera i Ash-a..dakle treba probati.

buki85

Post by buki85 » 05 Sep 2009, 05:25

Drugari da vam kazem nesto:) Pre nekih desetak dana sam kupio fendera stratocaster deluxe i mogu vam reci da je meni zapao dobar komad:) I ta gitara vredi svaku paru koju sam dao za nju.Lepo mi je legla sto je najbitnije,mekana je za sviranje.A sto se zvuka tice jednostavno nema potrebe da se stelujete 15 minutra pre svirke,ukljucite gitaru i to je to :) Ali naravno mora da se proba gitara ja sam recimo probao i malo jeftiniji model koji zvuci mnogo gore i ima losiji vrat a nije puno jeftinniji.Taj model sto sam ja uzeo je isti kao sto svira randja-nevernen bebe.Meni se gitara dopala i svakom bi preporucio,naravno u koliko voli fendere.A negde sam procitao da ako gitara nema hanbaker ne moze da se napravio dobra distorzija,odma da kazem NIJE TAKO:) Sa ovom gitarom moze i distorzija da se napravi i to prilicnno dobra,nema da susti i prsti nengo se cuje konkretno :) toliko od mene:)

Post Reply