Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Patrick
Imam Squier Bullet Strat (sa 3 singla, nazaloast) i do sada sam imao kratak kabl (otprilike 1.5m) do pojacala (Fender Frontman R15) i to je islo OK. E sad kad sam kupio novi kab od 6m i prikljucio gitaru cuje se prilicno jako sustanje (da ne pricam tek kad ukljucim drive

). E, sad pretpostavljam da je to donekle normalno jer je kabl duzi i vise "upija" smetnje, ali mislim ovo je previse... Da li je moguce da je stari kabl imao neku mrezicu ispod zastitnog sloja koja ga stiti od stranih polja, a da ovaj novi nema? Sta da radim da ne susti ovoliko???
Hvala!
-
Rocket Roll
-
Gitarski kabl je širmovan (ima ispletenu bakarnu mrežicu oko centralnog voda kojom ide masa i koja se ponaša kao Faradejev kavez). Svaki kupovni gitarski kabl je tako napravljen - izuzetak je samo zvučnički kabl, koji nije širmovan jer se onda previše zagreva. Ako si 100% kupio gitarski kabl a on šušti, reklamiraj to u prodavnici u kojoj si ga kupio jer ti je ovako u svakom slučaju neupotrebljiv.
-
Patrick
Hvala puno na savetu, Dnas sam vratio kabl i uzeo novi ( skuplji) i nema sustanja
E, sad samo da pitam za jos jedam problemcic koji mi se javljao i ranije. Naime i dalje se cuje neko zujanje koje nije ni priblizno jako kao s onim losim kablom, ali ga ipak ima. Primetio sam da SKROZ nestaje kad rukom dodirnem sve zice ili dok drzim prst na metalnom izlazu za kabl na gitari ili cak kad dodirujem metalnu bananu kabla. Kao da je u pitanju neki elektricitet... jer kad to isto uradim plastikom i dalje zuji. Sta bi to moglo da bude?
-
xspaceman
Uzemljenje...single coil magneti zuje...predpostavljam da ti u 2 i 4 poziciji magneti ne zuje ili vrlo malo jer su u tim pozicijama 2 magneta vezana paralelno... nista neobicno...
-
Kristijan
- Uvaženi član
Pa ljudsko telo provodi struju, a plastika slabo. Kad pipneš žice, onda je tvoje telo "masa". E sad, ne znam da li si opet uzeo kablod 6 m, ali ja mislim da ti je to predugačak kabl, upravo zbog kojekakviš šumova. Naravno, taj šum je kod single coil magneta upadljiviji, ali mislim da ti pre svega treba malo da pregledaš ožičenje na tvojoj gitari, bude to na tim jeftinijim gitarama urađeno onako... kao da je Stevie Wonder lemio.
-
Patrick
Uzeo sam 5m kabl. Nije u pitanju klasicno single-coil sustanje, ono se jedva cuje. I ja sam pretpostavljao da pravim uzemljenje i racunam da to nije bas normalno. Eto mozda je u pitanju to "ozicenje". Sta je to? Pretpostavljam da su to one zice u samoj gitari, ali posto prvi put cujem izraz bolje da proverim...
-
Kristijan
- Uvaženi član
Da, da, kablovi u unutrašnjosti gitare koji povezuju magnete, potenciometre, prekidač, konektor za jack i masu. Ne mogu da garantujem da je to u pitanju, ali moje iskustvo kaže da bar 80% raznih čudnih šumova potiče od brljivog ožičenja.
-
Patrick
Super. Provericu to s nekim ko se malo bolje razume od mene