Sirina i radius vrata
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Sirina i radius vrata
Zanima me koji profili vratova postoje kod kojih proizvodjaca gitara. Ja prvenstveno volim gitare sa tankim vratom, e sad upoznajem nove termine kao sto su sirina vrata i "radius". Moze li mi neko objasniti sta je taj radius, nije mi skroz jasno o cemo se radi, kao i koliko radius i sirina vrata uticu na lakocu i tehniku sviranja?
- mislim_stvarno
Re: Sirina i radius vrata
Radijus se odnosi na radijus fretboarda.

postoje konstantni radiusi celom duzinom, takvi su kod vecine proizvodjaca, a postoje i "compound radius freatboard", kod jacksona - blize nut-u je manji radius zbog sviranja akorda, a sve sto se ide blize telu, sve je veci radius...

postoje konstantni radiusi celom duzinom, takvi su kod vecine proizvodjaca, a postoje i "compound radius freatboard", kod jacksona - blize nut-u je manji radius zbog sviranja akorda, a sve sto se ide blize telu, sve je veci radius...

Pod pretpostavkom da znaš osnovnu geometriju kruga:Jackson wrote: Moze li mi neko objasniti sta je taj radius, nije mi skroz jasno o cemo se radi
Radijus je poluprečnik kruga.
Tebe u ovom slučaju interesuje samo odnos radijusa i secant-a ili chord-a, tj tetive kruga.
Nacrtaš dva kruga, jedan sa velikim i drugi sa znatno manjim poluprečnikom, ok?
Zatim na oba kruga dodaš tetivu iste dužine - dobićeš dva potpuno različita segment-a:
Luk na krugu koji ima veći poluprečnik će izgledati mnogo ravnije, skoro pa kao da je prava linija, dok će luk na manjem krugu i dalje praviti vidljiv stomačić. Explained!

Sada taj isti luk "preneseš" na fingerboard (griFplatnu) gitare.
Što znači - na gitarama kojima je radijus 7.5" prednji deo vrata (tamo gde su pragovi i žice) ima mnogo veći luk od gitara na kojima je radijus 15", čiji je luk skoro neprimetan. Obrnuto proporcionalno, baby!

Edit: Evo i Mislim_Stvarno je sve lepo rekao, mnogo jednostavnije.

- Haralampije
Kod fendera npr imas
7.25(na starim modelima i reizdanjima )
9.5(najzastupljeniji je,na vecini modela)
12(npr SRV i erik Dzonson strat)
compound radius 9,5 do 14(deluxe modeli)
kod Gibanice je 12.
Ovde imas tabelu za jos neke modele
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard
a od provila vratova imas npr

i asimetrican

7.25(na starim modelima i reizdanjima )
9.5(najzastupljeniji je,na vecini modela)
12(npr SRV i erik Dzonson strat)
compound radius 9,5 do 14(deluxe modeli)
kod Gibanice je 12.
Ovde imas tabelu za jos neke modele
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard
a od provila vratova imas npr

i asimetrican

nesto sto ide uz odredjeni radijus je veoma cesto i velicina pragova, stari Fenderi sa 7.25 radijusima su najcesce imali male vintage pragove, sve to utice na celokupan feel vrata, takodje i V-shape, Gibson je prvi poceo na elektricne gitare da mece vece i masivnije pragove, i opet sve to uz ravniji fretboard tj uz veci radius vrata (12 i vise). Mada vecina savremenih muzicara je svikla makar na 9.5 radius vrata, ne verujem da bi se bash svakom dopao neki starinskiji vrat....