Nakon preseljenja u novi stan pojavio se ovaj glupi problem. Imam kopiju telecastera i kada je, preko pretpojačala, priključim na komp ili muzički stub javlja se zujanje i krčanje prilikom svirke. Kada prstom pritisnem onu metalnu pločicu gde su smeštene volume kontrole i pick-up selektor, zujanje i krčanje prestaje i može se normalno svirati. Komp je priključen na napon preko UPS-a. Odneo sam gitaru na probu u muzičku prodavnicu u kojoj sam je kupio, i tamo je sve ok, dakle, ne postoji zujanje. Dok sam živeo u prethodnom stanu ova pojava isto tako nije postojala. Eto. Problem je evidentno u uzemljenju zgrade u kojoj trenutno živim. E sad, kako prevazići ovo?
Za sada se snalazim, pa tokom svirke celo vreme držim mali prst na onoj metalnoj ploči gde su volume kontrole i selektor pick-upa, ali na taj način je dosta nezgodno svirati i nekako si limitiran. Mogao bih i promeniti stan, ali dok to ne uradim - šta mi preostaje?
Ne bih otvarao gitaru i petljao po unutrašnjosti, pošto sam totalni laik za elektriku. Pada mi na pamet da komad nekakve (bakarne?) žice obavijem oko selektora pick-upa i drugi kraj povežem za ekser ili šraf na zidu. Da li bi taj zahvat eliminisao zujanje, ili nema pomoći dok se ne preselim?
Problem zujanja gitare zbog lošeg uzemljenja zgrade
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Problem zujanja gitare zbog lošeg uzemljenja zgrade
proveri vezu uzemljenja izmedju te plocice i kobilice gitare, zato sto bi ona morala da bude uzemljena i svaki put kad pipnes bilo koju zicu zujanje od uzemljenja bi trebalo da prestane, meni to tvoje izgleda kao da bridge nije uzemljen.
nebi pomoglo da se nakacis na zid, zato sto zid ne provodi i u njemu nema uzemljenja.
ako nista ne pomaze uzmi parce zice zavezi ga za metalni deo na selektoru a drugi kraj obmotaj oko ruke ili malog prsta, to bi trabalo da ti bar malo pomogne da nemoras da drzis prst na plocici, i da imas slobodu pri sviranju.
takodje ako imas CRT monitor probaj da ga ugasis da vidis da li od njega kupis smetnje.
nebi pomoglo da se nakacis na zid, zato sto zid ne provodi i u njemu nema uzemljenja.
ako nista ne pomaze uzmi parce zice zavezi ga za metalni deo na selektoru a drugi kraj obmotaj oko ruke ili malog prsta, to bi trabalo da ti bar malo pomogne da nemoras da drzis prst na plocici, i da imas slobodu pri sviranju.
takodje ako imas CRT monitor probaj da ga ugasis da vidis da li od njega kupis smetnje.
Tenks, majtimika. Probaću to što si naveo. Da još napomenem, kada ne sviram gitaru, krčanje nije izraženo. Tek kad malo jače okinem neku žicu, ili trzalicom dodirnem prvi magnet do kobilice (moja kopija telekastera ima tri single-coil magneta) dolazi do zujanja i krčanja.
sto se tice krcanja kod jaceg okidanja, verovatno ti je jak signal iz preampa, ili na pc-u pa dolazi do klipovanja. smanji nivoe na preampu, i na pc-u.