Ima bas dosta materijala na netu koji se bave ovom temom ali.........neki su nerazumljivi a neki su potpuno netacni.
Koliko sam ja skapirao bitne su sledece stvari :
-Jacina magneta (jezgra,pole-pices) izrazena u gauss-ima.@Dweezil je vec pominjao to ali ......... mislim da jaci magnet daje vise visokih od slabijeg magneta.Pricam samo o jezgru.
-Materijal od koga je jezgro napravljeno.AlNiCo2 i AlNiCo5 namagnetisani na isti broj Gauss-a nece dati isti efekat.
-Patern slaganja namotaja
-Sirina i visina samog namotaja.Isti broj namotaja se moze sloziti potpuno drugacije tako da moze biti bitno siri (sto znaci i nizi) ili uzi (visi).
Dobar primer za ovo bi bilo poredjenje magneta za Strata i JazzMaster.Oba su singlovi ali potpuno razlicitog namotaja.
Na ovo se automatski nadovezuje sledece:
-Kvalitet zice.U to ulazi i debljina materijala kojim je zica oblozena.Ako je obloga debela tesko da ce se namotati dobar magnet za strata jer ce
ispasti dosta siri namotaj sto rezultira gubitkom visokih.
-Tenzija zice dok se namotava magnet.
Ako ti nisi nikada a ono sigurno znas nekog ko je nosio elektro-motor na viklovanje.Obicno posle viklovanja taj motor ne radi kao sto je radio.
Stvar je u vecini slucajeva u tenziji jer majstori smanje tenziju pri motanju da zica ne bi pucala pa motor ne ispadne kao sto je bio.
Eto nekih stvari i nadam se da sam pomogao