push pull potovi

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
balanso
MF veteran

push pull potovi

Post by balanso » 12 Jan 2008, 17:54

ok imam push pull potenciometre ali ne znam gde da zalemim uzemljenje ...... na shemi je nacrtani da treba da ga zalemim negda NA potenciometar tj na njegovu povrsinu a ne na neku od onih "pipa" koje vire iz njega..... na tu povrsinu se ne moze lemiti ..... valjda je previse glatka ili sta vec nemam pojma ali kalaj odbija da stoji ...........HELP !!!!!!!!!!

ovo je taj model
Image

Rocket Roll

Re: push pull potovi

Post by Rocket Roll » 12 Jan 2008, 18:20

Mislim da treba da lemiš ovde:

Image

Istrljaj taj deo vatom natopljenom u alkohol, zatim istrljaj istom vatom i vrh žice koji ćeš lemiti, odmasti površinu i vrh lemilice sa malo zagrejanog kolofonijuma, zatim zagrej površinu vrhom lemilice tokom nekih petnaestak sekundi ili nešto više, prisloni žicu, uzmi kap - dve kalaja na vrh lemilice, prenesi ga na žicu. Sačekaj pet sekundi da se ohladi. Onda povuci žicu, da vidiš da li je uhvatilo.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 12 Jan 2008, 19:39

E, nije baš pametno da zagrevaš površinu 15sec jer može da ti se istopi onaj prekidač ispod potenciometra. Samo povećaj radnu temperaturu lemilice. I u sušrini, svejedno je gde tačno staviš uzemljenje, samo nek je na onom metalnom oklopu.

viden

Post by viden » 12 Jan 2008, 20:09

Treba koristiti pastu za lamljenje (Tinol) iako je kalaj u žici sadrži u sebi.
S njom ne bi trebalo da bude problema.

Post Reply