LP made by Mirko Tasic i par saveta oko kupovine nove gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

shule

Re: LP made by Mirko Tasic i par saveta oko kupovine nove gitare

Post by shule » 09 Jul 2009, 01:42

Brate, to tamo mozete zvati Strat, samo zbog izgleda. .

MUzzY

Post by MUzzY » 09 Jul 2009, 22:28

Otprilike...

reporter

Post by reporter » 30 Nov 2009, 00:02

Videh ovu temu pa da se prikljucim vasim komentarima...zbog toga sam se i pridruzio forumu.

Svako ko se iole razume u Gibsone i imao je priliku da proba neku od Mirkovih gitara uocice jako male razlike izmedju originalnog les paula i Mirkovih replika,skoro neprimetne za 99% ljudi.Malo googlujte pre nego komentarisete instrumente jer cete pronaci strane forume i sajtove na kojima se nalaze ocene Mirkovih Les Paul replika i mogu reci da su to gitare koje su visoko cenjene napolju posto poznajem nekoliko ljubitelja Gibsona iz inostranstva koji poseduju neke njegove replike.Cene po kojima se njegove gitare prodaju od ruke do ruke u inostranstvu su daleko vece od cene po kojoj on izradjuje instument.Ocene za ove gitare su vise nego visoke zbog perfekcionizma pri izradi i vodjenja racuna o svim detaljima.
Mnogo vremena sam proveo radeci kao muzicar u zemlji i inostranstvu i kroz ruke su mi prosle brojne gitare izmedju ostalog i stari Gibsoni i Fenderi.Prica o tome da je fabricki instrument uvek bolji od pravljenog ne pije vodu.Naravno,ukoliko se radi o vrhunskom majstoru medju koje spada i nas Mirko Tasic.Nepoznata je cinjenica da nekoliko svetskih gitarista upravo svira instrumente koji su replike originalnih '59 ili stratova i da su to gitare koje su u ravni sa originalnim instrumentima.
Poznato je da je npr. Slash prvi album GnR-a snimio na jednoj od replika '59 koju je napravio Max-sada vec poznati graditelj gitara iz Kalifonije.Fama koja se desila vezana za taj instrument i njegovu upotrebu na albumima Gunsa je veca od svih prica vezanih za Slashove potpisne modele.I sada,neko kaze da se vrhunski instrument izradjuje samo u fabrici a cinjenica da je jedan od najboljih tonova ikada snimljenih u istoriji rock n rolla upravo izasao iz gitare jednog tada nepoznatog majstora.Glupo je davati objasnjenja i poredjenja medju instrumentima.Instrument moze biti ili dobar ili los a treceg nema,ali iskustvo te nauci da sve te price vezane za gitare padaju u vodu kada spoznas sta zaista zelis i naucis da razlikujes dobro od loseg tako sto probas mnogo mnogo mnogo instrumenata i shvatis sta je to sto ti lezi.Slicna stvar kao i sa zenama:)

p.s.gledajuci ovaj les paul primecujem da je taj koji je narucio,to i trazio bas po svojoj meri i da ima svesnih izmena u odnosu na standardne Gibsone i da nije imao nameru da je prodaje pa stoga nije isao na to da uradi logo perloidom ili da glava bude pod uglom od 17 stepeni vec malo manjim sto je pametno uradjeno s obzirom da je to najosetljiviji detalj na Gibsonu i lako dolazi do pucanja glave pri svakom malo jacem udaru,kod originalnih Gibsona sa uglom od 17 stepeni.Nisam ljubitelj emg elektronike ali to je lako promenljivo i stvar je izbora,eboni fingerboard je verovatno pokusaj da se iz gitare dobije malo vise visokih.Sve u svemu jako lepo deluje i voleo bih da probam taj instrument.Mislim da je cena od 600 eura i vise nego povoljna za Tasicev instrument s obzirom da samo drvo,ruke i lakiranje kosta vise od toga a jos i ceo hardver i elektronika koji kostaju jos 200-300 eura pride.

guv'nor

Post by guv'nor » 30 Nov 2009, 01:17

Imam samo par zamerki na post, tj na neke informacije. :)
reporter wrote:Poznato je da je npr. Slash prvi album GnR-a snimio na jednoj od replika '59 koju je napravio Max-sada vec poznati graditelj gitara iz Kalifonije
Tu repliku '59-ke koja je, uz neznatnu pomoć jednog SG-ja, odsvirala ceo Appetite, nije pravio Max već Chris Derrig.
Link
reporter wrote:I sada,neko kaze da se vrhunski instrument izradjuje samo u fabrici a cinjenica da je jedan od najboljih tonova ikada snimljenih u istoriji rock n rolla upravo izasao iz gitare jednog tada nepoznatog majstora.
Ovo je možda i ok, ali ja sam do sada nailazio samo na informacije da su i Max i Chris bili licencirani Gibson serviseri/majstori. :nixweiss:
Evo npr prvi Link na koji sam naišao a govori o tome.

Edit:
Evo nađoh par reči koje je i Dersu ostavio na tu temu:
Slash svira naravno originalne Gibsone ali IMA nekoliko Les Paul gitara koje su mu napravila dva razlicita lika koji su zesca face za replike Les Paula iz pedesetih, jedan je tamo u to vreme i radio pa zna znanje. Fora je u tome sto je taj lik imao ONO drvo (kupio od Gibsona valjda ili njihovoh dobavljaca) iz pedesetih i sezdesetih, kad si jos mogao da kupis Honduras Mahagoni. Vec par decenija nema vise Honduras Mahagonija u prodaji. Honduras, jelda, ne dozvoljava secu suma i izvoz. Jedan se zove Chris Derigg i nisam siguran ali mislim da je preminuo, a drugi se zove Peter "Max" Baranet i mislim da je jos ziv (mada neki misle da je i on otisao Bogu na ispovest, ne znam) znam da je bio batalio sve to i radio namestaj. Google it up.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 30 Nov 2009, 02:11

Pocetnik-gitarista i Handmade instrument...neznam bash...
Image

Wolf
Metalhead

Post by Wolf » 30 Nov 2009, 07:58

po toj tvojoj teoriji pocetnici nisu dostojni kvalitetnog instrumenta, nego treba da se drkaju sa kineskim sranjima :grummel_2:
zbog kojih ce vecina izgubti volju za sviranjem (kao sto sam i ja zamalo zbog mog Behringera)
sviranje treba da mu predstavlja zadovoljstvo a ne nerviranje (zbog rastimavanja, supljeg zvuka losih magneta itd.)
sve u svemu kometnar ti je za "sedi jedan" :ma bravo:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 30 Nov 2009, 08:28

Ih nemoj tako... Komentar je dobar. Početnici se mnoooogo predomišljaju oko instrumenata, i daleko više teže menjanju i preprodaji instrumenata dok ne naiđu na instrument koji im apsolutno leži, a hand made instrumente uglavnom poručuju ljudi koji imaju toliko iskustva da znaju skroz tačno šta hoće. Tužna je činjenica da hand made instrument u Srbiji može teško da se preproda, mora da ti naleti znalac muzičar, koji pri tom nije iskompleksirani snob... a onda je mrmot zamotao čokoladu :roll: Za 600 evra može da se pazari gitara koja lakše može da se preproda od ove hand made. I to što na njoj piše Gibson, a zapravo je očigledno da nije Gibson, samo može da bude prepreka u preprodaji, da izaziva sumnje svake vrste...

Wolf
Metalhead

Post by Wolf » 30 Nov 2009, 08:36

pa rek'o je covek da planira da uzme gitaru za duze staze tj "za vjek i vjekov" :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 30 Nov 2009, 08:51

OK, hajde iz početka... Poenta je u tome da je verovatnoća da će početnik zaista da potrefi gitaru koju će koristiti na duge staze toliko bliska nuli da je skoro ne vredi uzimati u obzir. Lepo je to što on želi, samo obično početnici to ne ostvare prvom kupovinom, nezavisno od toga koja su sredstva na raspolaganju.

Ne samo da ne haješ za "stanje na terenu", nego ti nije dovoljno ni kad te Tommy Lee ovako sugestivno pogleda preko cvikera... :grummel_2:

Stanko

Post by Stanko » 30 Nov 2009, 09:49

Istina je ovo sto kaze Kristijan, bar u mom slucaju. Zato i ne uzeh tu gitaru, cak i sa mojim svirackim iskustvom vidim neke stvari koje mi (sada, mozda cu kasnije bas to da jurim) ne odgovaraju. Ali meni je receno da je to gibson lp standard, i zato sam prvenstveno i isao da gledam tu gitaru. Jednostavno gibson kome nista ne fali (osim malo oguljene farbe pozadi, jer je nitro finish) za 600e? Ko od vas ne bi dosao u iskusenje? :D Mozda me napadnete zbog toga, ali to bi bila sigurno dobra kupovina. :hide:

Inace posto sam u to vreme surfao trazeci kako prepoznati kopiju gibsona, istog momenta mi je upao u oko taj manji ugao na headstocku. Ali da ne gresim dusu, mozda sam to vec i napisao, taj Mirkov LP mi je bolje lezao od Gibson standarda, koji sam probao istog dana. :ziveli:

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 30 Nov 2009, 09:55

Wolf wrote:po toj tvojoj teoriji pocetnici nisu dostojni kvalitetnog instrumenta, nego treba da se drkaju sa kineskim sranjima :grummel_2:
zbog kojih ce vecina izgubti volju za sviranjem
(kao sto sam i ja zamalo zbog mog Behringera)
sviranje treba da mu predstavlja zadovoljstvo a ne nerviranje (zbog rastimavanja, supljeg zvuka losih magneta itd.)
sve u svemu kometnar ti je za "sedi jedan" :ma bravo:
:bow:

Wolf
Metalhead

Post by Wolf » 30 Nov 2009, 10:26

@Kristijan: pa dobro, ne kazem ja da uzme zato sto je handmade il' nesto, nego ako mu odgovara gitara zasto da ne
a eto i sam je posle tvog posta rekao da mu ne odgovara, ok case closed :D

kad bih i dosao i iskusenje da uzmem tako nesto i imao novaca za to (govorim za sebe, za druge ne znam) poveo bih naravno nekog strucnijeg sa sobom... prvo bih probao to sto nameravam da kupim pa ako meni odgovara, onda bih trazio strucno misljenje...
e sad, ako je u pitanju kupovina PRVE gitare onda se potpuno slazem, jer, kad kupujes prvu gitaru, ne znas sta ti odgovara (znam po sebi), ali ako je vec druga, treca... onda vec moze...

mislim, ja sam skontao da mi odgovara sto tanji vrat i humovi zato ce mi sledeca gitara biti npr. ibanez rg370 ili eventualno neka druga gitara slicna njoj :D
a kad sam prvu gitaru kupovao nista od toga nisam znao...
tako da i stand corrected, prva gitara nikako handmade, druga gitara, kako je kome volja :D
eto ^^

Sava

Post by Sava » 30 Nov 2009, 10:38

Početnici nemaju dovoljno izgrađen kriterijum pa im se sviđa i ovo i ono i često lutaju u izboru. Svi smo prošli tu fazu, za neke stvari ja sam još uvek u toj fazi. Profesionalci precizno znaju šta hoće pa to i direktno traže.

što se Mirka Tasića tiče koliko sam razgovarao sa njim on radi i sključivo drvo, a hardware donosi kupac po sopstvenom izboru. Znači da je Mirkovo da sve na gitaru ugradi, dotera i našteluje. On je ozbiljan majstor koji živi isključivo od svog stručnog rada pa se zato ne igra i ne folira i ono što napravi vredi najmanje onoliko koliko ste platili.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 30 Nov 2009, 21:53

Kristijane i Savo, hvala na razumevanju i podrsci :)
Wolf, druze, tvoj komentar na moj post... Izvini ako me nisi razumeo, nemam predrasuda; a od Apollo LP (180e u oglasima) do Epiphone LP Plaintop (recimo taj model s promenjenim magnetima dolazi do cifre od 600e) ima bar 10-tak modela koje moze probati/kupiti;
Stanko, druze, da budem na pocetku cinik, vecina profilisanih muzicara/hobista s malo duzim stazom ce se zapitati za Gibona od 600e, ako nije Marauder ili recimo S-1, Challenger... Srbija je selo pa se zna gde se kriju dobri primerci... Kristijan (a i Sava) je to lepo objasnio - dobro je da imas novca da kupis fin instrument, i kad budes nasao neki zanimljiv primerak, povedi nekog malo iskusnijeg i isprobajte tu gitaricu natenane, clean i drive, "na suvo" i ukljucenu...znas vec i sam; Mirko Tasic (koliko sam cuo, nisam probao) pravi pristojne instrumente; Razmisli dobro, i probaj sto vishe instrumenata;
Nadam se da ces uskoro naci gitaru koja ti odgovara :ziveli:

okavipra

Re: LP made by Mirko Tasic i par saveta oko kupovine nove gi

Post by okavipra » 25 Nov 2010, 13:41

reporter wrote:Videh ovu temu pa da se prikljucim vasim komentarima...zbog toga sam se i pridruzio forumu.

Svako ko se iole razume u Gibsone i imao je priliku da proba neku od Mirkovih gitara uocice jako male razlike izmedju originalnog les paula i Mirkovih replika,skoro neprimetne za 99% ljudi.Malo googlujte pre nego komentarisete instrumente jer cete pronaci strane forume i sajtove na kojima se nalaze ocene Mirkovih Les Paul replika i mogu reci da su to gitare koje su visoko cenjene napolju posto poznajem nekoliko ljubitelja Gibsona iz inostranstva koji poseduju neke njegove replike.Cene po kojima se njegove gitare prodaju od ruke do ruke u inostranstvu su daleko vece od cene po kojoj on izradjuje instument.Ocene za ove gitare su vise nego visoke zbog perfekcionizma pri izradi i vodjenja racuna o svim detaljima.
Mnogo vremena sam proveo radeci kao muzicar u zemlji i inostranstvu i kroz ruke su mi prosle brojne gitare izmedju ostalog i stari Gibsoni i Fenderi.Prica o tome da je fabricki instrument uvek bolji od pravljenog ne pije vodu.Naravno,ukoliko se radi o vrhunskom majstoru medju koje spada i nas Mirko Tasic.Nepoznata je cinjenica da nekoliko svetskih gitarista upravo svira instrumente koji su replike originalnih '59 ili stratova i da su to gitare koje su u ravni sa originalnim instrumentima.
Poznato je da je npr. Slash prvi album GnR-a snimio na jednoj od replika '59 koju je napravio Max-sada vec poznati graditelj gitara iz Kalifonije.Fama koja se desila vezana za taj instrument i njegovu upotrebu na albumima Gunsa je veca od svih prica vezanih za Slashove potpisne modele.I sada,neko kaze da se vrhunski instrument izradjuje samo u fabrici a cinjenica da je jedan od najboljih tonova ikada snimljenih u istoriji rock n rolla upravo izasao iz gitare jednog tada nepoznatog majstora.Glupo je davati objasnjenja i poredjenja medju instrumentima.Instrument moze biti ili dobar ili los a treceg nema,ali iskustvo te nauci da sve te price vezane za gitare padaju u vodu kada spoznas sta zaista zelis i naucis da razlikujes dobro od loseg tako sto probas mnogo mnogo mnogo instrumenata i shvatis sta je to sto ti lezi.Slicna stvar kao i sa zenama:)

p.s.gledajuci ovaj les paul primecujem da je taj koji je narucio,to i trazio bas po svojoj meri i da ima svesnih izmena u odnosu na standardne Gibsone i da nije imao nameru da je prodaje pa stoga nije isao na to da uradi logo perloidom ili da glava bude pod uglom od 17 stepeni vec malo manjim sto je pametno uradjeno s obzirom da je to najosetljiviji detalj na Gibsonu i lako dolazi do pucanja glave pri svakom malo jacem udaru,kod originalnih Gibsona sa uglom od 17 stepeni.Nisam ljubitelj emg elektronike ali to je lako promenljivo i stvar je izbora,eboni fingerboard je verovatno pokusaj da se iz gitare dobije malo vise visokih.Sve u svemu jako lepo deluje i voleo bih da probam taj instrument.Mislim da je cena od 600 eura i vise nego povoljna za Tasicev instrument s obzirom da samo drvo,ruke i lakiranje kosta vise od toga a jos i ceo hardver i elektronika koji kostaju jos 200-300 eura pride.
ja se izvinjavam, ali, slash ima 2 max-ove gitare, ali glavna mu je kris derrigova kopija 59ke za koju je izjavio da je neuporedivo bolja od gibsonovog reizdanja appetite les paula, tolko

Post Reply