USA Fender Stratocaster, 3 color sunburst - koji odabrati?!?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Haralampije

Re: USA Fender Stratocaster, 3 color sunburst - koji odabrat

Post by Haralampije » 27 Apr 2011, 08:14

jagoda wrote:Moram i ovo da dodam:
Ne mora u Grckoj da se potrosi 1.5k. Lepo je u Grckoj. Vredi da se ode.
'de ne mora,ti,zena,dete(jos ako imas jos koji komad)...nek je najmanje 300 evrica po osobi,i jos za trosenje bar 300 i eto ti...ili ti i svalerka i eto. :D

Trzalica

Post by Trzalica » 01 May 2011, 18:23

Haralampije wrote:
jagoda wrote:Moram i ovo da dodam:
Ne mora u Grckoj da se potrosi 1.5k. Lepo je u Grckoj. Vredi da se ode.
'de ne mora,ti,zena,dete(jos ako imas jos koji komad)...nek je najmanje 300 evrica po osobi,i jos za trosenje bar 300 i eto ti...ili ti i svalerka i eto. :D
Kaskvih crnih 300€ za 10 dana u Grčkoj? To ni na Zlatiboru ne cene kao novac ... bez 550€ po osobi za neki sirotinjski aranžman ... nema letovanja ... Ne znam da li se i u Crnoj Gori može proći sa 300€ ... Baš bih voleo da vidim to letovanje u Grčkoj koje će po osobi da izadje 300€ za 10 dana .
Nego, odsvirasmo i ovaj praznik rada, sada tj. sutra u nove radne pobede, ...
Rekoh da napišem koju jer sam u razgovoru sa prijateljem koji živi u USA došao do frapantne činjenice da tamo ove gitare mogu da se kupe i za 300 dolara, naravno polovne i u odličnom stanju ... Što je jeli malo više od 200€ tj. DŽABE bre!
Hmm ... ne znam samo kakve su carinske procedure i koliko bi koštao transport, znači, vredi razmisliti i o tome. Inače, čovek je muzičar, ima svoj bend, zna šta valja od instrumenata ...

jagoda

Post by jagoda » 01 May 2011, 21:06

Da uvezes gitaru iz USA ?
To ti nikako ne bih preporucio.
Bilo je puno govora o tome i na ovom forumu.
I 1$ da je platis tamo, ne bi verovao koliko bi te konacno kostala.
Osim toga, dobar strat ne moze nigde da se kupi za 300S, pa ni u Kaliforniji , gde je on domaci proizvod.
Imas ebay.com pa pogledaj, nije to nikakva tajna.

verbatim

Post by verbatim » 01 May 2011, 23:07

Pa mislim da je bilo govora oko carina, i da smo došli do zaključka da stvarno DERU ali u bukvalnom smislu te riječi ::ranting::

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 02 May 2011, 04:11

Zavisi gde doticni gospodin zivi u US. U Mexiforniji (Calexicu) je sve malo skuplje ali evo nadjoh sad caskom na oglasima 2 fina amerska strata, jedan za 500$ US dzindzi drugi za 550$. Sto ce reci ako odes sa cash kintom, skines im obojici po 50$ baka i nosic kuci ocas posla. Verovatno moze da se nadje i jeftinije tu i tamo, pogotovo ako sacekas nekoga kome je frkusa, treba mu za rentu ili krek.

Postarina moze da se sredi brodom (ali putuje do 2 meseca) za nekih 100 kinti verovatno (ali pod parolom snadji se da se to prebaci od Kopera ili Bara gde treba). Avionom je dosta skuplje, deru Srbiju svi jer je Srbija pravi blesava i 'nece da se igra'. Iz L.A. do Nemacke, avionom, slanje gitare kosta do 150$ +- neki dolar. Do Srbije, za tehnicki istu distancu, preko 400$. Pricam o raznim FedExima, UPS-ovima i DHL-ovima. Kad se ode direkt na aerodrom, do avio kompanije koja ima kargo transport, onda to bude jos jeftinije jel. Medjutim kod nas danas vrlo malo avionskih kompanija navraca, a kazem ostali nas deru jer nismo u evropskom i svetskom trgovinskom prometu i platnom bilansu. Necemo ni sa kim, pa kako smo zasejali tako i zanjemo.

Sto se poreza tice, tu ne znam kako stvari stoje sem od kolega sa foruma, ali mislim da nije neki problem ako ovi nasi naplacuju 18% te poreze plus carinu i statijaznam. Ali ako imas racun od gitare, tojest kupis koriscenu gitaru preko oglasa ali je tip sacuvao racun, zanima me po kojoj osnovi nasi likovi carine. U sustini, na racunu moze da pise da je lik platio stradzu recimo 1000$, ali je racun iz 2003. Sto ce reci da si je ti kupio koriscenu a ne novu. Da li onda ovi nasi pajaci koriste cifru iz 2003. iz radnje ili koriste cifru koju im ti kazes (mozes da uzmes od lika koji prodaje gitaru pismo gde on potpise kupoprodajni ugovor i sumu za koju je gitara dogovorena, recimo u gornjim slucajevima 450$). Ili koriste neki treci, domaci serbski odokativni metod?

nenadnenad

Post by nenadnenad » 02 May 2011, 05:31

odokativni metod ja bi reko. :mrgreen:

Trzalica

Post by Trzalica » 02 May 2011, 09:45

Mi kao da živimo na nekoj drugoj planeti. Znači, EU kupac lepo naruči gitaricu iz USA za cirka 500 dol. plati još nekih 200 dolara prevoz statijaznam kako pišete i za 700 dolara tj. 700.00 USD = 473.127 EUR pikaš kvalitetnog USA made Fender-a ... Hmm pitaću čoveka (Mičigen je država) da li može da takvu gitaru pošalje nekome u EU recimo, ... naših gastarbajtera bar ima i mogu da mi je donesu ... "idea"
Jest da je možda taj problem carina bla, bla, u Srbiji i svegaostalog, ali bar cene mnogih tehničkih proizvoda nisu veće od cena u EU. Gledajući PC komponente, mobilne telefone pa i muzičke instrumente, mi smo čak povoljniji. To što je garancija diskutabilna, to što se ne zna ko je uvoznik i iz koje barakobamine šupe uvoze, koga je briga na kraju ... bitno je da je novo i da se ne razlikuje od onog proizvoda koji se prodaje u EU.
Znači, ako se ne budem snašao preko lokalnih gastarbajtera iz EU i nekog vrednog komada iz USA i ako je sve to neizvodljivo ... gitara se kupuje u SR ipak ...

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 02 May 2011, 15:34

Dersu Uzala wrote:Zavisi gde doticni gospodin zivi u US. U Mexiforniji (Calexicu) je sve malo skuplje ali evo nadjoh sad caskom na oglasima 2 fina amerska strata, jedan za 500$ US dzindzi drugi za 550$. Sto ce reci ako odes sa cash kintom, skines im obojici po 50$ baka i nosic kuci ocas posla. Verovatno moze da se nadje i jeftinije tu i tamo, pogotovo ako sacekas nekoga kome je frkusa, treba mu za rentu ili krek.

Postarina moze da se sredi brodom (ali putuje do 2 meseca) za nekih 100 kinti verovatno (ali pod parolom snadji se da se to prebaci od Kopera ili Bara gde treba). Avionom je dosta skuplje, deru Srbiju svi jer je Srbija pravi blesava i 'nece da se igra'. Iz L.A. do Nemacke, avionom, slanje gitare kosta do 150$ +- neki dolar. Do Srbije, za tehnicki istu distancu, preko 400$. Pricam o raznim FedExima, UPS-ovima i DHL-ovima. Kad se ode direkt na aerodrom, do avio kompanije koja ima kargo transport, onda to bude jos jeftinije jel. Medjutim kod nas danas vrlo malo avionskih kompanija navraca, a kazem ostali nas deru jer nismo u evropskom i svetskom trgovinskom prometu i platnom bilansu. Necemo ni sa kim, pa kako smo zasejali tako i zanjemo.

Sto se poreza tice, tu ne znam kako stvari stoje sem od kolega sa foruma, ali mislim da nije neki problem ako ovi nasi naplacuju 18% te poreze plus carinu i statijaznam. Ali ako imas racun od gitare, tojest kupis koriscenu gitaru preko oglasa ali je tip sacuvao racun, zanima me po kojoj osnovi nasi likovi carine. U sustini, na racunu moze da pise da je lik platio stradzu recimo 1000$, ali je racun iz 2003. Sto ce reci da si je ti kupio koriscenu a ne novu. Da li onda ovi nasi pajaci koriste cifru iz 2003. iz radnje ili koriste cifru koju im ti kazes (mozes da uzmes od lika koji prodaje gitaru pismo gde on potpise kupoprodajni ugovor i sumu za koju je gitara dogovorena, recimo u gornjim slucajevima 450$). Ili koriste neki treci, domaci serbski odokativni metod?
Dersu ne znam jel' ti napomenuto da i poštarina ulazi u carinski osnov.Drugo 18% je porez na dodatnu vrednost (valjda vi to zovete VAT tamo),a pored toga imaš i carinu od 10%.Da bi sve ispalo lepo na 30% dodaj još 2% kao neko otvaranje paketa/poštarinu i šta ti ja znam.Nema nama nade skoro,a narod smo bez para :mrgreen:

jagoda

Post by jagoda » 02 May 2011, 15:45

Ima jos jedan detalj:
Kada iz EU nesto narucis iz USA , placa se carina i PDV (WAT) .
Manje nego u srbiji , ali i to izadje nekih 20-30% (grubo receno, a mogu i da pogledam tacno.)

A neko je pitao kako nasi carinici racunaju carinsku osnovicu.
Ovako:
Ni jedan racun ne priznaju, zato sto smatraju da si se dogovorio sa prodavcem da ti prikaze laznu, umanjenu cifru.
Za stratocastera ode Fender sajt i pogleda cenu, a tamo pise da usa strat kosta 2k$
Na tu cifru doda postarinu (troskove transporta i sve ostale troskove ).
Da. Doda i postarinu.
To mu je pocetna cifra. Od toga pdv je 18% , a carina mislim da je 10. Znaci,
minimum 28% od nekih 2.2k$ .
Znaci nekih 280 eur.
Pa ti vidi.
-Gitara 300 ( a to je nemoguce)
-Transport 200
-Drzavi 280
= 780 za polovnu gitaru , verovatno bez kofera i drugih sitnica.
(nadamo se da je sve ok i da ce da ti se dopadne, a mozda i nece)
A imas:
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/121 ... ies-STRAT-**/
sa koferom od 200 eur , kaisem(25) i kablom(15).
Ah da, nekad se dobije i krpica za brisanje gitare(3).
ili
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/511 ... -Sunburst/
ili
ili
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/114 ... -Metallic/
itd...

Trzalica

Post by Trzalica » 02 May 2011, 23:31

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/121 ... ies-STRAT-**/
i
su mi nekako baš ono ... za moju dušu, i onih 1000€ koji su spremljeni za gitaru i ništa drugo.

Ako ispadne nešto preko EU gastarbajtera o.k. --- niko ne beži od jeftinijeg ... polovan Fender, nov fender, ... Fender ko fender u svakom slučaju. No, ako ne bude ništa, onda sigurno onaj prvi iz naslova naručujem u Mitrosu i ja srećan a verujem i vi sa mojim nedoumicama.
:)

Nostradamussen

Post by Nostradamussen » 03 May 2011, 22:02

Taj oblik mi je ostao urezan u svakom delu kičmene moždine i to je za mene ELEKTRIČNA GITARA.
haha u glavi mi je slika kako te prodavac mlati gitarom po ledjima iz sve snage i kako vice "OVO TI JE ELEKTRICNA GITARA, OVO TI JE ELEKTRICNA GITARA!!!" :metal:

Trzalica

Post by Trzalica » 06 May 2011, 15:16

Nostradamussen wrote:
Taj oblik mi je ostao urezan u svakom delu kičmene moždine i to je za mene ELEKTRIČNA GITARA.
haha u glavi mi je slika kako te prodavac mlati gitarom po ledjima iz sve snage i kako vice "OVO TI JE ELEKTRICNA GITARA, OVO TI JE ELEKTRICNA GITARA!!!" :metal:
Gospodine @našadamoraš, Manje se drogiraj, možda ćeš onda imati neku lepšu i bolju sliku u glavi i prodavac i mušterija i samih gitara! ;)

Nostradamussen

Post by Nostradamussen » 12 May 2011, 22:25

Trzalica wrote:
Nostradamussen wrote:
Gospodine @našadamoraš, Manje se drogiraj, možda ćeš onda imati neku lepšu i bolju sliku u glavi i prodavac i mušterija i samih gitara! ;)
di ces bolju sliku od te! :ziveli:

Post Reply