Sto se tice prediktabilnosti, as in: "e a kako ce koja kombinacija konkretno da zvuci", varijabli ima previse. I drvo (kombinacije istih), i oblik, i svi moguci spojevi na telu i vratu, neck joint svakako jedan od najbitnijih. Konstrukcija vrata fenomenalno utice na zvuk. Sama konstrukcija, jos nismo ni poceli o kombinacijama drveta u smislu vrat vs. hvataljka, a kamoli vrat/hvataljka vs telo.
Guv'noru konkretno, burazeru ja se cesto prenerazim kad mi donesu neku gitaru, a u glavi imam jedan trip a ono radi na drugu foru. Sta hocu da kazem, recimo sve ti i ja malisani lepo skontamo u glavi, covek donese neku taku i tako gitaru, sve mi znamo mudrice, pogledamo drvo, receno nam je koji su magneti, vidimo konstrukciju...I ono zvuci dibidus naopako, tojest drukcije. Preneraze se i konstruktori ponekad. Ispadne fora da recimo konjic menja ton kak ne bi veroval. Ej, bre, ko jos razmislja o konjicima. Pored svih gore opevanih varijabli. Imas recimo neki tremolo, ili Floyda (ne daj boze

), i sad da li double locking ili single locking. Od cega konjic. Na jednoj istoj gitari, zna drasticno da promeni zvuk. Ne u smislu da od Strata dobijes Les Paula, vec u smislu da od cistog dobijes mutan ton ili obrnuto, da su neke frekvencije vise izrazene, neke ulaze u rezonansu, neke buzzuju, neke se izgube.