iako je emg i to bas 81 i ostale podvarijante istog najgluvlji magnet na koju ga djitru stavljas,ako je taj apollo onakav kakvog ga pamtim ne bih ti savjetovao da stavljas,bez da imas neki koji lezi ti nedje po kuci ili si sasvim zadovoljan tom gitarom i izvjesno je da je neces mijenjati bas neko vrijeme.bolje prodaj i trazi djitru sa kojom ces biti zadovoljan bar neko vrijeme.
sad sto se tice razlike izmedju 81 i x podvarijante da se ne gadjemo izrazima 81x mu dodje nekako manje kompresovan i lakse se cisti smanjivanjem vrijednosti vol pota.ako ti treba to,onda mu dodje bolja varijanta.ako ces da mesaris neke palm mute rifove onda ti nizasta ne treba,jer po mom misljenju od svih 81eva standardni sa 18v modom (prakticno navezes dvije baterije umjesto jedne,ima na netu kako to da odradis,jednostavno je samo nadji mjesta baterijama) zvuci najbolje za to.
tako da ako vec bas hoces da stavljas novi magnet na tu gitaru,moj glas ide standardnom 81cu sa 18v modom.obrati paznju na mjesto za baterije,ozicenje ako ne budes izbacivao stock neck magnet i suri.i da,nikad neces moci da povratis pare ulozene u magnet ako ostane na toj djitri (primjer ti puknes na 81 stotinjak e,djitru cijenis tipa 150e,sad bi trebalo da je 250e ili eto 225e a tesko ces je prodati za te pare),pa je mozda bolje da zadrzis original magnet ako budes djitru prodavao.
e sad,meni nekako ide da podpitanje ide u stvari kako da za najmanju lovu imam jako pristojnu djitru za metal i tonski gledano.ako nije,ne citaj dalje.mozda bolja varijanta od budzenja tog apola jeste prodavanje istog i ulaganje u ibanez grg121 o kojem je dosta bilo rijeci po forumu,stvarno za te pare apsolutni pobjednik za metal,za svega 200 e mnogo se dobija,i ubacanje dimarzio evolutiona u bridz.sam sam ovu kombinaciju vise puta isprobao,i zakivala je svaki put.sve te zajedno izadje max 270 e,evo je jako popularan na ovim prostorima i cesto je na oglasima za 50 e.