Arbiter SG Custom `71 problemi i nedoumice

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Duke

Arbiter SG Custom `71 problemi i nedoumice

Post by Duke » 20 Feb 2012, 23:45

Image

Imam ovu Arbiter repliku Gibsona SG Custom 1971 sa Bigsby tremolom, mislim da je jako retka gitara kod nas. Gitara ima jak drive i sustain, dosta je meka za sviranje, ali ima i nekoliko problema. Ista je kao na ovoj slici s tim što umesto originalnih vintage belih čivija ima Grover čivije koje je stavio lik od koga sam je kupio.
S obzirom da su čivije Grover čudno mi je to što se gitara raštimava tokom sviranja. Zapravo raštimava se neko vreme i onda posle dvadesetak minuta je sve ok, kao da sve legne na svoje mesto. Raštimava se i prilikom korišćenja tremola. Pošto nemam puno iskustva sa Gibsonolikim instrumentima, do sada sam uvek imao posla sa Fenderima čudna mi je jedna stvar. Da li je normalno da bridge radi dok se tremolo zateže i opušta? Primetio sam da bridge blago mrda napred-nazad i da sedla na njemu takodje nisu baš stabilna, pomeraju se kada ih žice natežu.

Milanares

Re: Arbiter SG Custom `71 problemi i nedoumice

Post by Milanares » 21 Feb 2012, 00:08

Ako si ga kupio od lika iz NS onda sam ja taj koji je stavio grovere, ako si kupio od lika iz Nisa, onda je on kupio sa groverima :) To su inace neki full house USA grover civije, obicne nisu imale dovoljno duge "stubove" koliko je debeo headstock. Imaj u vidu da je ta gitara u stvari semi hollow, jer je telo "pancake" (palacinka) konstrukcije, a za ta tri humbuckera i za elektroniku ima toliko prostora u telu da je maltene poluakusticna :) otud mekote i ostalo.
Elem, rastimavanje koje ti se dogadja: cim primetis da je stim "pao" odma cimni bigsby rucicu na gore i stim ce ti se manje vise vratiti u normalu. Ovo ne vazi dok su sveze nove zice i kad su stare i dotrajale. Tuneomatic kobilica koju ta gitara ima postavljena je stubovima u dve caure koje su usrafljene u telo, a ne zalepljene ili samo postavljene kako je danas slucaj u izradi takvih sistema. Zato klimanje napred nazad nemoj uopste da te brine, tako je predvidjeno da radi i ne narusava stim nego sprecava "krzanje" zica do kojeg bi doslo na tom mestu da je kobilica fiksirana.
Dalje, obrati paznju na onaj dodatni, mali switch. Kad je ukljucen,a veliki switch u poziciji neck smanji vol pot za neck magnet, u hodu 0-3 radi samo srednji magnet :) to smo jedva izveli ali vredi jer imas jos jednu nijansu u tonu koja fabricki nije bila predvidjena.
I molim te objasni na osnovu cega se doslo do zakljucka da je gitara iz 1971?

Duke

Post by Duke » 21 Feb 2012, 00:41

Kupio od lika iz Nisa. :D Steta je bila busiti nove rupe preko onog finisa. Ko je uopste insistirao na takvom skrnavljenju? Ja to nikada ne bih uradio na takvom instrumentu. :cry: To je ta gitara jer ima i taj dodatni prekidac, svaka cast na modifikaciji. Da, primetio sam da je semi hollow, zaista zanimljiv nacin izrade koji ima za rezultat jako kvalitetan zvuk. Hvala na informacijama, ali ja bih da trajno resim problem sa rastimavanjem umesto da cimam rucicu.
Nisam mislio da je gitara napravljena 1971, vec da je replika Gibsona SG Custom iz `71. Ako se ne varam sudeci po informacijama sa neta taj gibson su pravili samo oko godinu dana.

Duke

Post by Duke » 21 Feb 2012, 01:58

E a da ne znas koji su magneti u pitanju posto si imao prilike da otvaras?

Milanares

Post by Milanares » 21 Feb 2012, 08:42

Magneti su original njegovi ukoliko naredni vlasnik nije menjao ( ne reče ti od koga si kupio ) ne znam da li su alnico ili keramički ali su naj vintage humbuckeri koje sam ja cuo. Bogami, dok je nismo otvorili imao sam ozbiljne sumnje da su nekakvi singlovi sa humb poklopcima :) Ne znam kakvo pojačalo koristiš ali ja gde god da sam je šteko davala je taj, kako bih rekao ... "paučinast" zvuk, idealno za umilna razlaganja ali i za besne fuzz napade :mrgreen: ali upozorenje: ne koristiti sa više od 2 do 3 pedale.
Bože, zašto sam je prodao :?:
A, da, težina, bolt on vrat, profil vrata kao na bassu a i kad sam jednom zakoračio u single coil land bilo je "nema nazad" za mene :D
Inače Arbiter je bila firma - jedan od najvećih distributera Fendera u Evropi tokom 70ih, pa su zbog potražnje, a nedostatka Gibsona u svojoj ponudi naručivali od nekih japanaca da im prave kopije Gibsona. Otud i taj model. Toliko sam ja uspeo da saznam sa neta, možda i nije istina...
Kako god, ako si je platio više od 330E, čovek je zaradio. Ja sam si sa tom gitarom napravio mašala gubitak.

Duke

Post by Duke » 21 Feb 2012, 16:54

Kupio sam je od coveka iz Nisa, stvarno ne mogu da se setim kako se zove. Platio sam je 340e, sto je po mom misljenju povoljna cena uzimajuci u obzir kvalitet izrade, uz to je i made in Japan. Probao sam je na raznim pojacalima, ja trenutno imam neki dosta stari Laney. Najbolje je zvucala na Marshall sa mosfet tranzistorima, mada sam probao i na nekom Winston jako jako starom engleskom pojacalu na lampe. Jedina stvar u vezi sa zvukom koja je ipak karakteristicna za gitaru ma koje pojacalo bilo u pitanju je to sto klasicni rifovi na 5 i 6 zici zvuce nekak prazno, isprano i izobliceno. Nemaju onu punocu i mastan zvuk, sumnjam da tu nesto nije u redu. Inace ne volim procesore i pedale, vise mi lezi onaj klasicni zvuk samo gitare i pojacala. Planiram da malo ispravim vrat, mozes li mi reci u kom smeru treba da okrecem sipku da bi se vrat ispravljao? Ne bih da eksperimentisem jer je potrebno ispraviti ga samo malo, a posle okretanja treba malo da odstoji.

Milanares

Post by Milanares » 21 Feb 2012, 17:37

za to brate kod servisera, ja ne bih smeo nista da te upucujem za zatezanje sipke. ima iskusnih koji to rade sami, ja jos uvek ne.
340? odlicno si prosao. ako ti lezi, cuvaj tu gitaru. sto se 5. i 6. zice tice, pa probaj da namincas te strane magneta da budu blize zicama ...
i da, nista ispod 11-ki na nju, ako su tanje zice moze itekako da utice...

Post Reply