Lite ash MIK ili Jimmie Vaughan MIM strat?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
spanjevic

Lite ash MIK ili Jimmie Vaughan MIM strat?

Post by spanjevic » 25 Feb 2012, 17:28

U nedoumici sam oko kupovine i odabira.Cuo sam hvasolpjeve za JV strat ali i za lite ash.Imam malu saku i kratke prste pa me zanima koji bi bolje legao a i vidim da su im i magneti razliciti.Neznam kako bi se ponasale gitare na distorziji jer je JV strat npr.vise bluzerska a lite ash ima SD magnete koji obecavaju.Svako misljenje i preporuka su dobrodosli.Hvala i :ziveli:

dweezil

Re: Lite ash MIK ili Jimmie Vaughan MIM strat?

Post by dweezil » 25 Feb 2012, 18:59

Jimmie Vaughn definitivno, jeste soft V neck sto mozda nije zgodno za male prstice neam pojma, ali bolja je gitara u svakom slucaju.

spanjevic

Post by spanjevic » 25 Feb 2012, 23:13

Koji vrat mi predlazete?Koji model vrata?Ima li neko iskustva sa lite ash-om mozda?

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 25 Feb 2012, 23:41

Ne mozemo nista da ti predlozimo, jedino da probas. Ono, oblik vrata je sasvim individualna stvar, zavisi kome sta lezi

spanjevic

Post by spanjevic » 25 Feb 2012, 23:48

theTrooper wrote:Ne mozemo nista da ti predlozimo, jedino da probas. Ono, oblik vrata je sasvim individualna stvar, zavisi kome sta lezi
U potpunosti te razumijem ali meni najbliza "civilizacija"zvana Beograd je 400 km daleko i kod nas u u "pickovcu" od C.Gore mi nemamo Mitros,Artist i sl.da bi probali licno ono sto trazimo.Jedina utjeha nam je Youtube i forumi,poput ovoga, :bow: tako da bih zelio neki uopsten odgovor kakav vrat da trazim imajuci u vidu da imam kratke prste i zensku ruku.Hvala drugari.

Superhik

Post by Superhik » 27 Feb 2012, 11:18

Debljina vrata gitare i njegov oblik nije ti nikakvo mjerilo da će ti odgovarati. Mnogo toga zavisi i od samog stila svirke. Recimo ja imam SRV strata koji ima debeo vrat, ali pošto je to gitara koja je namjenjena za bluz bolje reći bendanje i uvijanje žica takakv oblik vrata (thick D) joj savršeno odgovara. Ako postaviš ruku u položaj za uvijanje žice vidjećeš da je ruka baš u obliku jednog širokog D (palac sa gornje strane daje oslonac, ostali prsti guraju odozdo). Sa druge strane za šrediranja i super brzo "skaliranje" nema ništa bolje od ultra thin Ibanezovih vratova. Opet, kad se za takvu svirku postavi ruka, palac je jedva cent odmaknut od ostalih prstiju i prislonjen je na vrat sa druge strane vrata, dok ostali prsti nesmetano pletu sa druge strane. Ne znam jesam li ovo baš najbolje objasnio :-)

Meni lično fenderovi modern C vratovi nisu nešto konforni ni tanki. Kod JV starata je opet special V oblik, dakle nije čak ni obični soft V , što se zaista mora osjetiti pod prstima da bi se o njemu moglo raspravljati.

Generalno za malu ruku thin C ili thin U vjerujem da bi bila najbolja opcija.

spanjevic

Post by spanjevic » 27 Feb 2012, 19:02

Superhik wrote:Debljina vrata gitare i njegov oblik nije ti nikakvo mjerilo da će ti odgovarati. Mnogo toga zavisi i od samog stila svirke. Recimo ja imam SRV strata koji ima debeo vrat, ali pošto je to gitara koja je namjenjena za bluz bolje reći bendanje i uvijanje žica takakv oblik vrata (thick D) joj savršeno odgovara. Ako postaviš ruku u položaj za uvijanje žice vidjećeš da je ruka baš u obliku jednog širokog D (palac sa gornje strane daje oslonac, ostali prsti guraju odozdo). Sa druge strane za šrediranja i super brzo "skaliranje" nema ništa bolje od ultra thin Ibanezovih vratova. Opet, kad se za takvu svirku postavi ruka, palac je jedva cent odmaknut od ostalih prstiju i prislonjen je na vrat sa druge strane vrata, dok ostali prsti nesmetano pletu sa druge strane. Ne znam jesam li ovo baš najbolje objasnio :-)

Meni lično fenderovi modern C vratovi nisu nešto konforni ni tanki. Kod JV starata je opet special V oblik, dakle nije čak ni obični soft V , što se zaista mora osjetiti pod prstima da bi se o njemu moglo raspravljati.

Generalno za malu ruku thin C ili thin U vjerujem da bi bila najbolja opcija.
Hvala ti druze na ovako detaljnom odgovoru i zanima me jos,ako te ne mrzi,da mi kazes koji modeli Fendera imaju thin C i thin U vrat da bih bio na pravom putu jer mi je ovo prvi dodir sa Fenderima jer sam cijeli zivot svirao shred Ibaneze.Hvala i :ziveli:

Superhik

Post by Superhik » 27 Feb 2012, 21:34

Nažalost, ja ne znam da ijedan standardni fender ima takve profile vrata. Svi uobičajeni fender modeli (standard strat, american standard, american special) čini mi se da imaju modern C. E sad, problem je što fender nigdje ne daje specifikaciju za ovaj profil. Ako sam dobro zapamtio debljina na prvom pragu kod ovog modern C profila je 21 mm, a širina 42 mm. Negdje sam pročitao da japanski fenderi imaju tanji vrat od američkih.

Za thin U profile znam da su uobičajeni kod ESP-LTD gitara.

spanjevic

Post by spanjevic » 27 Feb 2012, 21:36

Hvala jos jednom druze. :bow:

Post Reply