Koju elektricnu gitaru uzeti?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
dobri

Koju elektricnu gitaru uzeti?

Post by dobri » 14 Mar 2012, 18:48

Pozdrav.

Vec nekoliko meseci sam u nedoumici koju elektricnu gitaru da uzmem. Toliko sam izgubljen u izboru, i konacno sam pronasao pravo mesto da postavim pitanje :D

Sviram klavijature vec desetak godina (isao sam u osnovnu muzicku, isao sam na nekoliko takmicenja kako iz solfedja tako i iz klavira, na soundcloudu sam jonlord94, imam 1 snimak tamo), medjutim zavoleo sam rock/blues muziku, te sam odlucio da naucim da sviram gitaru. Proslo je vise od godinu dana, i vec sam naucio neke lakse pesme da sviram (tears in heaven, stairway to heaven, nothing else matters itd).
Listajuci ponudu na mitros musicu, zaljubio sam se u zvuk stratocastera :D . Medjutim, deluje mi preskupo za pocetak, pa sam odlucio da vas pitam: da li postoji neka gitara koja ima slican zvuk kao stratocaster, a da je pristupacna i dobra za pocetak? Primetio sam neke kopije fendera, medjutim cuo sam da na snimcima dodaju efekte i zvuk gitare u tom slucaju nije realan.

Unapred hvala.

Cortex
The Necromancer

Re: Koju elektricnu gitaru uzeti?

Post by Cortex » 14 Mar 2012, 18:52

Squier Classic Vibe 60's Stratocaster.
Kupi i ne razmishljaj.
Eeeeeeeventualno Vintage V6 Icon Strat.
Ali ipak prvu opciju ako mozhesh finansijski da podrzhish, jeftinija je 4-5 puta od "pravog" strata. A jeste pravi strat.

dobri

Post by dobri » 14 Mar 2012, 19:01

Auh, hvala na vrlo ekspresnom odgovoru :D
Kako ce gitara biti za kucnu upotrebu, da li je dobar Marshall MG10 za nju?

MetalFunk

Post by MetalFunk » 14 Mar 2012, 19:07

Ništa posebno što se šireg raspona zvuka tiče. Ono, za početak je dobar taj mg10. Možda ti neko preporuči nešto bolje za +- isti keš, sačekaj da ti se javi još par ljudi.

:ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 14 Mar 2012, 19:17

Za pochetak VOX Pathfinder 15R.
Za blues ti ne treba bolje za sada, nikako.
Sa Squier CV 60's Stratom i Pathfinderom ja bih ishao na blues svirku opushteno.
Naravno sve su ovo samo mishljenja, ako ti se ne svidi pojachalo, mozhda kupish Hanna Montana signature Washburn [zaist apostoji] i nekog blackstara, i budesh zadovoljan i srecan :)

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 14 Mar 2012, 19:18

Ako dajes oko 100e za pojacalo, za bluesy zvuk uzmi Vox Pathfinder 15r, za grublji zvuk (mjetal i to) juri roland micro cube. Ako imas oko 200e za pojacalo, mozes ici na male lampase, Bugera V5 ili Blackstar HT1

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 14 Mar 2012, 19:18

E, i od tih malih pojacala, epiphone valve junior je sasvim ok stvar

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 14 Mar 2012, 19:20

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 14 Mar 2012, 20:18

Funkomat wrote:
Kaze...da je tanak C vrat, a to mu se svidja, onda definitivno ne voli telecastere. Tele mora da ima debeo vrat.
Generalno mislim da je ta CV serija sasvim okej i vredi tacno toliko koliko je platish, pogotovo ako je popust na 280evra. To je to. Platish ustvari lakiranje kvalitetnije i cini mi se malko bolju elektroniku. :ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 14 Mar 2012, 20:37

nemanjavelimirovic wrote:Tele mora da ima debeo vrat.
Taj fazon

Gagi

Post by Gagi » 14 Mar 2012, 20:49

Pošto imam pomenuti CV60 da se uključim u debatu, generalno za te pare je ok, pošto kažeš da si početnik mislim da će ti zadovoljiti osnovne potrebe dok se navikneš na zvuk, akorde itd... dobro je što kasnije možeš da modifikuješ samu gitaru i time se približiš željenom zvuku jer je vrlo zahvalna za to, delovi su standardnih dimenzija i uklapaju se sa fenderovim tako da može dosta da se popravi kvalitet eventualno manjim ulaganjima.
Ja sam zamenio nešto od elektronike, nut, itd i najveća promena (na bolje) se desila ugradnjom Fender Texas Specials magneta tako da sad stvarno zvuči sasvim solidno.. e da, vrat je možda najmanji u klasi, meni to baš i ne odgovara ali eto možda tebi da, pozdrav i srećno :ziveli:

dobri

Post by dobri » 15 Mar 2012, 19:34

Auh, nisam znao da je ovaj forum toliko aktivan, ne mogu da verujem da sam vas pronašao :D

Hvala na predlozima, a što se tiče pojačala, koje vi predlažete? Ne neko specijalno, ali za početak da bude ok.
Ja sam naveo Marshalla zato što je meni Marshall zvučni brend, pa kontam da je i kvalitetan :D

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 15 Mar 2012, 19:45

Nije. bar ne u tom cenovnom rangu. Pogledaj moje postove par mesta iznad, naveo sam ti 5 pojacala u toj kategorijii. Evo ovako suma sumarum
oko 100e- Za bluz Vox Pathfinder15R, za mjetal Roland Micro Cube. Rock mozes na oba.
oko 200e- Blackstar HT-1 za rock/mjetal, Bugera V5 je nesto slicno, Epiphone Valve Junior je za taj neki bluz/rok.
To je otpirlike to. Ignorisi te male marsale/fendere, prodaju ime a ne kvalitet. Modeling pojacala (line6/fender mustangIII ili tako nest) preporucujem da ignorises, iako imaju dosta ugradjenih efekata shvatices da su sranje posle par meseci, a onda ce i sa pedalama (ako nabavis neki dist i to) zvucati prilicno lose. Ovi mali lampasi (ova gore kategorija od oko 200e) su otprilike najbolja kupovina koja ce te duze vreme sluziti.

umart

Post by umart » 15 Mar 2012, 21:15

a ako ces zesci rock i talme ne bih ti squier-a preporucivao,izbunari po forumu preporuke za to.

Post Reply