poboljsanje zvuka baja telekaster gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
neki

poboljsanje zvuka baja telekaster gitare

Post by neki » 05 Mar 2012, 06:28

molio bih za savet u vezi poboljsanja zvuka baja telekaster gitare. naime on u drugoj poziciji preklopnika za zvuk i sa pritisnutim dugmetom na volume potenciometru daje ton rekao bih slican stratocaster tonu srednjeg magneta.no ipak na mom kucnom fender frontman15r pojacalu taj ton je nekako rekao bih samo daleka simulacija ranije opisamog te evo pitanja za iskusnije forumase.da li bih zamenom bridz magneta dobio lepsi stakleniji ton stratocastera ili bih morao da ugradjujem srednji magnet.napominjem da mi se sve druge kombinacije tonova a ima ih ukupno sest dopadaju i da nista drugo ne bih menjao.mozda bih trebao samo da zamenim pojacalo... hvala na odgovorima.

parker

Re: poboljsanje zvuka baja telekaster gitare

Post by parker » 05 Mar 2012, 07:51

A da probaš to na nekom pismenijem pojačalu..

fattwang

Post by fattwang » 05 Mar 2012, 08:30

Imaš dve srednje pozicije. U jednoj radi samo neck a u drugoj su oba magneta u paraleli. Prekidač obrće fazu neck-a. Da ne dužim priču, ton srednjeg stratovog magneta ne možeš dobiti na telcu sa dva magneta. Možeš da ugradiš srednji magnet, mada tu ja ne bih ništa diro. Bolje pojačalo svakako dobro dođe.
Image

Bozha

Post by Bozha » 05 Mar 2012, 08:54

Zelis da prilagodjavas vrlo solidnu gitaru vrlo drndavom pojacalu? (moj mercedes se tesko vozi u japankama, preporucite mi drugi auto)

neki

Post by neki » 05 Mar 2012, 09:53

Bozha wrote:Zelis da prilagodjavas vrlo solidnu gitaru vrlo drndavom pojacalu? (moj mercedes se tesko vozi u japankama, preporucite mi drugi auto)
pa, mislio sam da je to jeftinija opcija nego kupovati recimo fender blues junior pojacalo,sta kazu drugi...ima li neko sa baja telekasterom ...pozdrav ihvala svima

rockozaurus

Post by rockozaurus » 05 Mar 2012, 10:00

Ako si bas pobornik "jeftinije opcije", trebalo je da kupis losiju gitaru a bolje pojacalo...Vaznije je sta izlazi a ne sta ulazi(ne uvek :D ). :ziveli:

neki

Post by neki » 05 Mar 2012, 13:57

rockozaurus wrote:Ako si bas pobornik "jeftinije opcije", trebalo je da kupis losiju gitaru a bolje pojacalo...Vaznije je sta izlazi a ne sta ulazi(ne uvek :D ). :ziveli:
zahvaljujem na slikovitom objasnjenju.vidim da treba ici u pravcu odabira boljeg pojacala.

catcool

Post by catcool » 10 Apr 2012, 21:21

Niti je to pojacalo dobar reper niti tele sa dva pu-a moze i treba da zvuci kao strat.

Hotstepper

Post by Hotstepper » 10 Apr 2012, 22:01

..ja imam baju, i znam na šta misliš...
Taj midle Out of Phase stvarno "liči" na strat midle, dušu dao za sviranje Jackie Brown akorda! 8)
Moj savet ti je da ne juriš na njoj ton gitare koja ona nije. Tele je tele i baja je dobra verzija te priče.
Jednostavno shvati da je taj tone sam po sebi original i zaista sjajan i sviraj i uživaj, nemoj ništa menjati.
Baja ima skupe magnete, i teško da možeš kupiti nešto bolje, možeš samo drugačije.
Živ bio i rokaj! :ziveli:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 11 Apr 2012, 00:00

Hotstepper wrote:..ja imam baju, i znam na šta misliš...
Taj midle Out of Phase stvarno "liči" na strat midle, dušu dao za sviranje Jackie Brown akorda! 8)
Moj savet ti je da ne juriš na njoj ton gitare koja ona nije. Tele je tele i baja je dobra verzija te priče.
Jednostavno shvati da je taj tone sam po sebi original i zaista sjajan i sviraj i uživaj, nemoj ništa menjati.
Baja ima skupe magnete, i teško da možeš kupiti nešto bolje, možeš samo drugačije.
:1:
Evo ja mogu da izjavim da sam pomisljao da prodam Baju ali posle isprobavanja par telekastera, ne ide nikud. U jednom momentu sam samo pomislio da uzmem jos jedan dok ih ne povuku iz prodaje. Ne zezam se. Bice te gitare skuplje kasnije, pogotovo shto ce Fender ocigledno za 20ak godina biti iskljucivo KINA. . :) :ziveli:

neki

Post by neki » 21 Apr 2012, 19:22

neki wrote:
rockozaurus wrote:Ako si bas pobornik "jeftinije opcije", trebalo je da kupis losiju gitaru a bolje pojacalo...Vaznije je sta izlazi a ne sta ulazi(ne uvek :D ). :ziveli:
zahvaljujem na slikovitom objasnjenju.vidim da treba ici u pravcu odabira boljeg pojacala.
Evo novosti u vezi mog baja telekastera.i dalje sviram u sobi na fender frontman15r ali sada za osetnu nijansu glasnije , i zvuk je mnogo bolji.posto sam kako mladje kolege vole da kazu imao trip da nesto zujka i suska gitaru sam odneo majstor oboss u na pregled i covek je fino skinuo deseti deo milimetra debljine ispolirao sve pragove, malo doterao visinu magneta i ja sam dobio bas osetno poboljsanje zvuka i osecaja kad se benduje. e sad molim kolege sa foruma za savet u vezi kostanog nuta da li treba da ga stavljam i kakvo ce biti poboljsanje.da li ce biti bolji sustain i da li se oseti razlika u zvuku.pozdrav svima i hvala unapred.

guv'nor

Post by guv'nor » 22 Apr 2012, 12:54

neki wrote: malo doterao visinu magneta i ja sam dobio bas osetno poboljsanje zvuka
Naravski.
neki wrote:savet u vezi kostanog nuta da li treba da ga stavljam i kakvo ce biti poboljsanje.da li ce biti bolji sustain i da li se oseti razlika u zvuku.
Za sustain ne znam, mada tonski ce se sasvim lepo promeniti. Opet su sve to nijanse u pitanju, ali ce se definitivno otvoriti i propevati (dobiti prezentnost) u visokim i niskim. Uvek preporucujem.

Ratko

Post by Ratko » 01 May 2012, 22:51

Toliko dobre magnete da ih Fender sada ugrađuje u American Standard Telecaster 2012

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 01 May 2012, 23:05

Spoiler:
Ratko wrote:
Toliko dobre magnete da ih Fender sada ugrađuje u American Standard Telecaster 2012[/quote]
Pa dobro, nije to jeftina gitara...U principu kome se ne svidja ne mora da kupi...Poboljsanje zvuka Baja telca je mozda u: lakiranju u nitro lak + izmena bridge pickupa (ko ne voli taj zvuk kakav jeste). To je to. :) :ziveli: Uzimati i bolje / drugacije magnete moze biti opcija...jer ne svidja se svakom isto. Baja je tanak na zvuku u odnosu na 52Ri ali ne toliko da ne moze da se koriguje na pojacalu. :ziveli:

neki

Post by neki » 02 May 2012, 05:56

nemanjavelimirovic wrote:
Spoiler:
Ratko wrote:
Toliko dobre magnete da ih Fender sada ugrađuje u American Standard Telecaster 2012
[/quote]
Pa dobro, nije to jeftina gitara...U principu kome se ne svidja ne mora da kupi...Poboljsanje zvuka Baja telca je mozda u: lakiranju u nitro lak + izmena bridge pickupa (ko ne voli taj zvuk kakav jeste). To je to. :) :ziveli: Uzimati i bolje / drugacije magnete moze biti opcija...jer ne svidja se svakom isto. Baja je tanak na zvuku u odnosu na 52Ri ali ne toliko da ne moze da se koriguje na pojacalu.
postovanje svima.dosta sam podigao bridz magnet i razlika se oseti zvuk je dosta puniji cak i na mom malom pojacalu u sobi dok sviram.inace skoro sam slusao i gledao uzivo randju na koncertu, nekoliko pesama je otsvirao na baja telekasteru i nisam primetio da je nesto bilo lose samo je bilo drugacije u odnosu na road vorn strata koga je prethodno koristio.molim nemanju i ostale da kazu nesto o kostanom nutu da li ce se osetiti razlika ako ga stavim umesto originalnog.pozdrav

Post Reply