Zapoceo bih tamu u kojoj bi se pisalo sve o gitari.Mene zanima dobar zvuk na jeftinijim gitarama.Ja sam dosta izmenio gitara i najbolja mi je bila fender E serija koja je imala fenomenalan zvuk.Imao sam dosta skvajera ali zvuk tog fendera nikada vise nisam imao.Jos jednu odlicnu gitaru sam za malo kupio,neki gibson skinut sa trake iz Nemacke,tj ukreden.Samo sam je probao i uzeo sam fendera E.
Dugo godina sviram,mahom nisam zadovoljan zvukom.Pokusavam da nadjem za sebe gitaru kojoj bih uradio setup i za neke solidne pare izvukao maksimum,tj sto bolji zvuk.Od skoro me je pocelo sve zanimati,drvo,magneti,i o svemu tome jako malo znam.Ne znam sta koji magnet daje,ne znam sta je bitno kod elektronike,niti znam kako drvo utice na zvuk,pa bih da zapocnem temu na kojoj bi smo svi pisali,na kojoj bi bilo dosta informacija,linkova,koji bi pouzdano mogli da nas posaavetuju i usmere na neke jeftinije gitare koje mogu dobro da se "nabudze"...Ja pokusavam da nadjem gitaru koja ima malo siri vrat,zvuk da je sladak,pun sdernjih kristalnih tonova,ali da je "masan" pun ton...Evo linka gitariste (Cakija) koji ima jako skupu gitaru i jako dobar ton na njoj. http://www.youtube.com/watch?v=3LDCY6tI62U
Ja bih da za manje para dodje do sto slicnijeg tona.Postavljacu ovde i linkove drugih gitarista koji su,npr. iz skvajra,izvlacili jako dobar ton,zamenom magneta,elektronike i td.
Evo jos jedan zanimljiv link... http://www.youtube.com/watch?v=jBPsrPge4EY
Dobar zvuk na gitari... Clean
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Dobar zvuk na gitari... Clean
Na ovom podforumu se jaaaaaaako puno o svemu ovome pisati, nije bas potrebna nova tema, samo je potrebno malo vise vremena da se sve procita.
P.S. Sta je to Fender E serije?
P.S. Sta je to Fender E serije?
verovatno je E na serijskom broju...znaci 80-ih je napravljen...Trooper wrote: P.S. Sta je to Fender E serije?
Prvo,svaku gitaru treba probati jer ne mora da znaci ako je skupa i da ce raditi po tvojoj zelji.
Neces verovati ali moj brat je u IDEI kupio kopiju Strata za 5000 dindzi i to je bre radilo debelo a znam kako treba da radi Strat jer sam promenio u zivotu 5,6 komada a i danas imam amerikanca '79 donetog zaista iz Chikaga koji radi za sve pare(nije fora ne prodajem ga
)
Dakle,trazi,probaj...dok ne nadjes dobar izvor zvuka tj gitaru.
Mnogo je to bolja varijanta nego kojekakvo "budzenje" i pravljenje pite od gov.na
Drugi problem kod gitarista a pogotovo narodnjaka(bez uvrede i ja sam taj ali ne od rodjenja) je sto natrpaju na procesore milion efekata,EQ-a ,kompresora,reverba,delay-a i sta sve ne i normalno da upropaste ton cak i extra kvalitetnih gitara.
Pa sinoc sam bio kod jednog narodnjaka i pravio mu farbe na nekom digitechu i hoce covek na clean da stavi quad delay(izmedju ostalog),ja ga pitam a zasto a on kaze pa taj ima 4 mora da je najbolji
)))
Ameri kazu "less is more" i slazem se sa njima 1000%
PS
a mislim da je Cocina gitara skuplja od Cakijine jedno 200 do 300 puta
Neces verovati ali moj brat je u IDEI kupio kopiju Strata za 5000 dindzi i to je bre radilo debelo a znam kako treba da radi Strat jer sam promenio u zivotu 5,6 komada a i danas imam amerikanca '79 donetog zaista iz Chikaga koji radi za sve pare(nije fora ne prodajem ga

Dakle,trazi,probaj...dok ne nadjes dobar izvor zvuka tj gitaru.
Mnogo je to bolja varijanta nego kojekakvo "budzenje" i pravljenje pite od gov.na
Drugi problem kod gitarista a pogotovo narodnjaka(bez uvrede i ja sam taj ali ne od rodjenja) je sto natrpaju na procesore milion efekata,EQ-a ,kompresora,reverba,delay-a i sta sve ne i normalno da upropaste ton cak i extra kvalitetnih gitara.
Pa sinoc sam bio kod jednog narodnjaka i pravio mu farbe na nekom digitechu i hoce covek na clean da stavi quad delay(izmedju ostalog),ja ga pitam a zasto a on kaze pa taj ima 4 mora da je najbolji

Ameri kazu "less is more" i slazem se sa njima 1000%

PS
a mislim da je Cocina gitara skuplja od Cakijine jedno 200 do 300 puta

Last edited by doksas on 02 Apr 2013, 22:25, edited 2 times in total.