Postoji tema koja se bavi ovim, ja mislim...Odrzavanje muzickih instrumenata cini mi se.
Ja cu ti dati kratak odgovor jer sam se i sam bavio tematikom.
Naime...Gitari je dobro tamo gde je i tebi. Ako je hladno, drzati ih u koferima i ako je vlaznost mala, ubaciti humidifyer unutra u kofer da odrzava vlaznost vazduha unutra.
Temperatura vise moze ostetiti gitare ako je agresivno izrazena u smislu da ostavis gitaru u gepeku kola na +40, u gepeku je 15ak stepeni vishe i to nikako nece valjati za gitaru kao ni podrumi ili slicni prostori preko zime/leta jer je tamo vlaga velika shto takodje ne valja za gitaru. Hladnoca je takodje problem. Idealni uslovi su ono 45-60% vlaznost, shto je bitnije od temperature.
Kad je mala vlaznost, vrhovi pragova sa strane se vishe osete da grebu (cesta pojava u domacim prodavnicama gitara), a i sami klima uredjaji spustaju vlaznost ako nemaju na sebi kontrolu vlaznosti. Takodje kad je mala vlaznost moze doci i do jos nekih vrsta ostecenja zbog isusivanja drveta u smislu krviljenja vratova pa cak i tela. Isto tako ako je prevelika vlaznost, drvo apsorbuje istu pogotovo kod gitara koje nisu potpuno lakirane, i takodje moze doci do problema.
Kako rekoh, ono shto ni tebi ne prija, nece ni gitari, ali ne zaboravi da preko gitare postoji zastitni lak, koji verujem ti nemas preko sebe.
Gitare drzati na stalcima kad je toplo ili normalno vreme, tj na vazduhu, blago naslonjene ako se naslanjaju na vrat, mada su najbolji stalci gde se samo telo gitare naslanja po nekom mom iskustvu i najstabilniji (fender pravi lepe stalke ovog tipa

Gitaru ne cistiti agresivnim agensima, nego sredstvima za ciscenje koji su za to namenjeni. Rosewood vratove povremeno namazati sa uljem predvidjenim za to...da se ne sushe. Na svirke kad je previse hladno gitaru iznosi relativno postepeno, nemoj iz sobe gde je 24 stepena tj gde se greje odmah na binu gde je ispod nule, to ce definitivno biti problem i u ovakvim slucajevima nosi imbus kljuceve za setovanje akcije ili srafciger (ovo pricam iz iskustva), a ako sviras na +40 napolju jednostavno juri deo bine gde je hlad