Problem sa ibanez grg bridge

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Srele96

Problem sa ibanez grg bridge

Post by Srele96 » 22 Jun 2015, 16:24

Pozdrav..
Ovako, pre par meseci kupio sam prvu elektricnu gitaru Ibanez GRG-170DX, bez lock sistema... Sve je radilo normalno dok nisam zamenio zice. Prve koje sam stavio bile su Rotosound 11-ice od kojih se bridge nakon stimanja blago spustio dole i rucica je malo kacila volume. Posto se jos uvek ne razumem mnogo oko el. gitara mislio sam da je do debljine zica pa sam uzeo Ernie Ball Slinky Top Heavy Bottom 10-52, medjutim nakon stimanja od njih je bridge jos vise otisao dole i rucicu ne mogu ni da koristim.. Naravno, odmah sam opustio zice dok ne nadjem resenje. Da li je potrebno da se odradi setup ili sta bi mogao biti problem?

Tenji

Re: Problem sa ibanez grg bridge

Post by Tenji » 22 Jun 2015, 16:33

Deblje zice u istom stimu ce vecom silom vuci tremolo. Kontra silu zicama prave opruge kojima mozes prici sa zadnjeg dela gitare, ispod plasticnog poklopca. Odvrnes taj poklopac, dotegnes sarafe koji drze metalni deo za koji su zakacene opruge, tako da se bridge vrati u normalan polozaj. Dostimas gitaru, proveris ponovo kako bridge stoji i da li treba da se dotegnu ili opuste sarafi jos malo, i eto te.

Takodje ces vrlo verovatno morati da podesis konkavnost vrata, posto naravno i na njega utice tenzija zica. Vrat ima blagi luk, koji ce se povecati ukoliko stavis deblje zice (a ostavis isti stim), tako da ce akcija (visina zica) da se poveca.

Iscitaj ovu temu, pa ako budes imao jos kakvih nedoumica ili problema posle, pitaj. viewtopic.php?f=20&t=767

Srele96

Post by Srele96 » 22 Jun 2015, 19:32

Hvala na odgovoru i na tutorialu koji si mi poslao, pokusacu to sam da odradim.. Nadam se da necu zeznuti nesto :)

Tenji

Post by Tenji » 22 Jun 2015, 19:56

Nema na cemu. Samo budi pazljiv, strpljiv, nemoj nista dotezati ili otpustati u ekstrem (narocito sipku u vratu, tu mrdnes cetvrt do pola kruga pa proveravas), i ne bi trebalo nista da zeznes. Ukoliko i ne budes zadovoljan rezultatom, uvek je mozes odneti kod nekog majstora, setup nije nesto preterano skup.

Srele96

Post by Srele96 » 22 Jun 2015, 21:11

Upravo sam otvorio poklopac pozadi i video da imaju samo dve opruge. Jedan drug koji se malo vise razume od mene je rekao da je to normalno za devetke a da bih za deblje zice (u mom slucaju 10) trebao da dodam jos jednu oprugu. Treba li da dodam trecu?

umart

Post by umart » 22 Jun 2015, 21:14

da,ako je alternativa da bas usrafis do kraja cesalj,bolje je dodati.dok to vec radis,pogledaj da nemas po kuci nekog sundjera od pakovanja (raznorazna elektronika dolazi sa tim) da stavis izmedju drveta i federa i tako ubijes reverberaciju federa koja moze da zasmeta kad se malo odvrnes.nije neka gamechanging stvar,ali kad vec petljas oko toh stvari odradis sad to i zaboravis.

Post Reply